Σάββατο, Μαρτίου 12, 2011

Το φάντασμα του Βάσκο Καρατζά πλανιέται πάνω από τη Θεσσαλονίκη…

 

Οσο ζούσε ο Βάσκο Καρατζά προκαλούσε έναν ανεξήγητο μεταφυσικό φόβο στο ελληνικό κράτος  απαγόρευοντάς του την είσοδο στη χώρα και μάλιστα εγγράφως. Αυτές τις ημέρες το φάντασμα του Βάσκο πλανιέται πάνω από τη Θεσσαλονίκη θυμίζοντας στις ελληνικές αρχές την ρατσιστική του συμπεριφορά απέναντι στους ντόπιους Μακεδόνες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2011 θα προβληθεί Ντοκιμαντέρ με τον εθνικά Μακεδόνα Βάσκο Καρατζά, ασυρματιστή του γενικού επιτελείου του Δημοκρατικού Στρατού, πολιτικό πρόσφυγα του εμφυλίου, να καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία για τα σκληρά χρόνια της Kατοχής, του εμφυλίου και της προσφυγιάς.

Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ» (πρώην ΟΛΥΜΠΙΟ ΙΙ) την Κυριακή 13/3 και τη Δευτέρα 14/3. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=10&page=943&date=13/3/2011&movie=655

Όσοι Μακεδόνες και μη Μακεδόνες μπορείτε και έχετε ελεύθερο χρόνο στις συγκεκριμένες ημερομηνίες προσέλθετε.

  ( Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. All films are shown in Greek and English subtitles)

image

 

ΒΑΣΚΟ ΚΑΡΑΤΖΑ

Ο Βάσκο Καρατζά πέθανε στις 09/02/2005. Βαθιά επιθυμία ως το θάνατό του υπήρξε η άνευ όρων και ελεύθερη επιστροφή του στον τόπο που γεννήθηκε (χωριό Νταμπενη/Δενδροχώρι Καστοριάς), δυνατότητα που στέρησε σε αυτόν και σε χιλιάδες Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες το ελληνικό κράτος ως “μη Eλληνες το γένος” με βάση τον ρατσιστικό Νόμο που ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο (αρ. πρωτ. 106841/29.12.82, Γεννηματά-Σκουλαρίκη).

Το αποδεικτικό της ντροπής: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το σύγχρονο ελληνομακεδονικό λεξικό που κυκλοφόρησε επίσημα στην Ελλάδα στις 2 Ιουνίου 2009 είναι έργο πολύχρονης εργασίας του Βάσκο Καρατζά και περιλαμβάνει περίπου 15.000 λέξεις. Προσφέρθηκε ως πνευματική κληρονομιά από τον ίδιο στο πολιτικό κόμμα των εθνικά Μακεδόνων που ζούν στην Ελλάδα 
Ουράνιο Τόξο, για να εκδοθεί στην Ελλάδα.

Το σύγχρονο ελληνομακεδονικό λεξικό, έργο του Βάσκο Καρατζά.

Σύντομη βιογραφία του Βάσκο Καρατζά εδώ http://abecedar.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

= = =  =

Tο κείμενο της επόμενης ανάρτησης – απάντηση στο “αφιέρωμα” της “E” για το Μακεδονικό, αναβάλλεται για λίγες ακόμη ημέρες λόγω της προβολής του Ντοκιμαντέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου