Σάββατο, Απριλίου 09, 2011

Ο Τζωρτζ Σόρος, η Ελλάδα και η Δημοκρατία της Μακεδονίας.

 

Πριν λίγες ημέρες με αφορμή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας ο δισεκατομμυριούχος Τζωρτζ Σόρος ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ o Τζωρτζ Σόρος δήλωσε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και προσωπικά ο πρόεδρος Ομπάμα υποστηρίζουν την Ελλάδα και κανείς, ούτε η ευρωζώνη ούτε οι ΗΠΑ, δεν επιθυμεί να αποτύχει η χώρα στη μάχη που δίνει» («Ελευθεροτυπία 5/4/2011»)

GEORGE SOROS

Ο Τζωρτζ Σόρος, γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1930 με το πραγματικό όνομα György Schwartz είναι Ουγγρο-αμερικανός. Είναι πρόεδρος του Soros Fund Management και του Ινστιτούτου Ανοιχτής Κοινωνίας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ειρηνική μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό στην Ουγγαρία το 1989. (Wikipedia)

 

Ο Τζώρτζ Σόρος είναι γνωστός στην Ελλάδα ως “ανθέλλην” Ουγγρο – Εβραίος  ο οποίος «είναι υποστηρικτής και χρηματοδότης της Σκοπιανής προπαγάνδας» (π.χ. δηλώσεις Σ. Καλαφάτη 6/4/2011). Αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές αναλόγου “κάλλους” και περιεχομένου δηλώσεις και δημοσιεύματα όπως «Ορκισμένος εχθρός της Ελλάδας» και «”προστάτης” των Σκοπίων» και δεν συμμαζεύεται….

Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Τζωρτζ Σόρος είναι γνωστός για τις προσπάθειες και τις δωρεές του στο σκοπό της μη-επανεκλογής του Τζωρτζ Μπους το 2004 (Wikipedia) επίσης γνωστού και χαρακτηρισμένου στην Ελλάδα ως “ανθέλλην” διότι την αμέσως επομένη ημέρα της επανεκλογής του στην Προεδρία των ΗΠΑ στις 4 Νοεμβρίου 2004 αναγνώρισε τη Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα! Δηλαδή (για όσους δεν κατάλαβαν),  εάν είχαν καρποφορήσει οι δωρεές του Σόρος δεν θα είχε επανεκλεγεί ο Μπους το 2004 και κατά πάσα πιθανότητα οι ΗΠΑ δεν θα είχαν αναγνωρίσει ακόμη μέχρι σήμερα την Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα! Κωμικοτραγικό εεε???!!!

Τέλος πάντων, ας αφήσουμε τα όσα συνέβησαν στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 2004 και ας έρθουμε στην από δω μεριά, στα δικά μας.

Παρακάτω θα δούμε εάν και κατά πόσο στέκουν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί ότι δήθεν ο Τζωρτζ Σόρος «είναι υποστηρικτής και χρηματοδότης της Σκοπιανής προπαγάνδας» και άλλα τέτοια φαιδρά εφάμιλλα των Θεωριών Συνομωσίας, οι οποίες δυστυχώς έχουν μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινή γνώμη, αντίστοιχου μεγέθους σαν την ανυπόστατη δήλωση Κίσινγκερ.

Το τι ακριβώς συνέβη στην πραγματικότητα μας το εξηγεί ο ίδιος ο Κίρο Γκλιγκόροφ ο οποίος με την ιδιότητα του καταξιωμένου Προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας της, ήταν εκείνος που συναντήθηκε το 1992 με τον Τζωρτζ Σόρος και αφού του εξήγησε την δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Σόρος έδωσε πίστωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Κιρο Γκλιγκόροφ “ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ”, Αθήνα, Κούριερ & Εκδοτική, 2001

Ακολουθεί κείμενο από το βιβλίο του Κιρο Γκλιγκόροφ “ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ”, Εκδόσεις Κούριερ & Εκδοτική, Αθήνα 2001, σελ. 132-133.

«Όταν έγινε ανεξάρτητη η Μακεδονία, κληρονόμησε ένα μεγάλο χρέος. Όλον αυτό τον καιρό της σταδιακής κατάρρευσης της Γιουγκοσλαβίας, τα συναλλάγματα και ο χρυσός βρισκόταν στην Εθνική Τράπεζα της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή πλήρωνε όλες τις δόσεις που έπρεπε να καταβληθούν και, πρέπει να σημειώσω, ήμασταν στην ομάδα των χωρών που ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Δεν ήταν μικρά τα ποσά για τις τότε δυνατότητες μας. Θυμάμαι ότι μια ετήσια δόση ανερχόταν σε 60-70 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι δυνατότητες μας ήταν ανύπαρκτες. Το εμπόριο είχε πέσει κατακόρυφα, τα σύνορα με την Γιουγκοσλαβία ήταν ανασφαλή, επικίνδυνα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επέβαλε το πρώτο εμπάργκο κλπ. Φτάσαμε σε μια κατάσταση να χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε ένα σύστημα κουπονιών για τη βενζίνη, μπήκαν περιορισμοί ακόμη και σε κάποια τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, το βούτυρο κλπ, γιατί ήδη χρησιμοποιούσαμε τα τελευταία αποθέματα που διέθετε το κράτος, τα κρατικά αποθέματα που είχαν προνοηθεί για να μην φτάσουμε στο χειρότερο – να μην υπάρχουν καθόλου τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Συναλλαγματικά αποθέματα στη δική μας την Εθνική Τράπεζα είχαμε ελάχιστα, 20-30-40 χιλιάδες δολάρια, και όταν θα ερχόταν κάποιο πετρελαιοφόρο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (αυτό γινόταν κάθε μήνα, παραγγέλναμε ένα μεσαίας χωρητικότητας πετρελαιοφόρο).

Όλες αυτές οι στιγμές ήταν για μας αρκετά δραματικές, χρήματα δεν υπήρχαν στην Εθνική Τράπεζα, πολλές από τις επιχειρήσεις είχαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό για να μην τους κατασχεθεί αυτό που θα κερδίσουν, να μην αναγκαστούν να τα μετατρέψουν σε δηνάρια κλπ.

Τότε, σε μια από αυτές τις δύσκολες στιγμές, μας βοήθησε ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ουγγρικής καταγωγής Τζωρτζ Σόρος που είχε έρθει στη Μακεδονία. Εγώ του περίγραψα το πρόβλημά μας, αυτός είπε ότι θα μπορούσε να μας δώσει πίστωση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, για να μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε αυτό το ζήτημα. Και πράγματι το έκανε. Άλλη βοήθεια δεν είχαμε από πουθενά, μέχρι τη στιγμή που μπήκαμε στους διεθνής χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς.

Αλλά αυτοί άρχισαν πρώτα με έρευνες για να καταλάβουν την κατάσταση που επικρατούσε σε μας, μέχρι που το 1993 άρχισαν να φτάνουν κάποιοι χρηματο-οικονομικοί πόροι από την πλευρά τους. Πρώτη ήταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με έδρα το Λονδίνο. Με αυτήν δημιουργήθηκαν οι πρώτες επαφές, αυτή άρχισε πρώτη να βοηθάει, και αργότερα η χώρα μας δημιούργησε επίσημες σχέσεις με το Δ.Ν.Τ. και την Διεθνή Τράπεζα – στην ουσία αυτό έγινε από τότε που μπήκαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Πριν από αυτό, υπήρχαν επαφές στη βάση της συμμετοχής μας στη δομή της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Αυτή, λοιπόν, είναι η απλή αλήθεια σχετικά με τον  Τζωρτζ Σόρος και την Δημοκρατία της Μακεδονίας: Έδωσε πίστωση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια δύσκολη στιγμή για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας κάτι για το οποίο οι άκρο-αριστεροδεξιοί λάτρεις των Θεωριών Συνομωσίας στην Ελλάδα τον χαρακτήρισαν «Ορκισμένο εχθρό της Ελλάδας»!

Σίγουρα θα μπορούσε κανείς να καταμαρτυρήσει πολλά αρνητικά στον Τζωρτζ Σορός για τα κερδοσκοπικά του παιχνίδια, ωστόσο από την άλλη ο πλευρά ο πρώην διοικητής του Ομοσπονδιακού Συστήματος Αποθεμάτων της Αμερικής Πωλ Βόλκερ, στον πρόλογο του βιβλίου του Τζωρτζ Σόρος Η Αλχημεία της Χρηματοοικονομικής, έγραψε:

«Ο Τζωρτζ Σόρος άφησε το στίγμα του ως ένας εξαιρετικά επιτυχημένος κερδοσκόπος, αρκετά σοφός ώστε να αποσύρεται από τις αγορές όσο είναι ακόμα μπροστά στο παιχνίδι. Ο κύριος όγκος των τεραστίων προσόδων του είναι πλέον αφιερωμένος στη μετάβαση και τις προσπάθειες των αναδυόμενων εθνών να γίνουν ανοιχτές κοινωνίες, ανοιχτές όχι μόνο με την έννοια της οικονομικής ελευθερίας αλλά, κυρίως, με την έννοια της ανεκτικότητας και του σεβασμού της ελεύθερης σκέψης και συμπεριφοράς». (Wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου