Ο Σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου αναφέρει στην ιστοσελίδα του πως και γιατί έφτιαξε την ταινία «Γράμμος». Ξεχώρισα ένα τμήμα της μαρτυρίας του.
«… Σε ένα χάρτη (αγορασμένο σε περίπτερο της Καστοριάς) βρήκα καταγεγραμμένα όλα τα χωριά από Νεστόριο και πέρα με τις ενδείξεις: ερείπια Περιστεράς, ερείπια Μαυρόκαμπου, ερείπια Λιτσιστέρι, ερείπια Γλυκονερίου, ερείπια Λιβαδότοπου, ερείπια Γιαννοχωρίου, ερείπια Μονόπυλου, ερείπια Τρίλοφου, ερείπια Φούσιας, ερείπια Αγ. Ζαχαρίου, ερείπια Παλαιοχωρίου… Όλα τα χωριά με τα ελληνικά τους ονόματα, όχι τα σλάβικα.
Κοιτώντας το χάρτη διαπιστώνεις ότι πριν τον πόλεμο ο Γράμμος ήταν πυκνοκατοικημένος. Που πήγαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Πόσοι επέζησαν, σε ποια ξενιτιά σέρνουν τα γέρικα βήματά τους; Που είναι θαμμένοι οι νεκροί; Κοιτάζοντας την ομορφιά του τοπίου νοιώθεις το ανθρώπινο δράμα να γίνεται πιο αβάσταχτο. Στο Γράμμο δεν μπορείς να είσαι τουρίστας. Ούτε απολιτικός οικολόγος. Εκτός αν το προσπαθήσεις πολύ…»
Να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτόν και το έργο του. Το ABECEDAR συμβάλλοντας στην ενημέρωση των επισκεπτών του θεωρεί πως η ταινία είναι φόρος τιμής στην περιοχή του Γράμμου , στο δράμα του Εμφύλιου και κυρίως στο ακριβό τίμημα που πλήρωσαν και πληρώνουν οι Μακεδόνες.
Ευχαριστούμε τον Νίκο Θεοδοσίου για την προσφορά του.
= = = =
Το βουνό με τις “μαγικές εικόνες”
Μαγική εικόνα 1
Στα αριστερά του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί από την Καστοριά στις Πρέσπες συναντάς το ερειπωμένο χωριό Γάβρος με τα εντυπωσιακά πλινθόκτιστα σπίτια. Συγκλονιστικές εικόνες που παραπέμπουν σε πόλεμο καθώς ο τόπος μοιάζει βομβαρδισμένος.