Κυριακή, Αυγούστου 28, 2011

Η γελάδα πίσω από τη φτέρη

 

του Σπυρου Καραβα

Ο Σπύρος Καράβας διδάσκει ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το κείμενο αποτελεί εισήγηση στην Πολιτική Κίνηση ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων Αθήνας του Συνασπισμού, στις 16 Μαΐου 2008.

Το 2108, ο άπολις ιστορικός θα μειδιάσει ξεφυλλίζοντας τα δημοσιεύματα του έτους 2008, σε μακεδονική γλώσσα (χωρίς εισαγωγικά), με θέμα τους την αρχαία Μακεδονία και τον Μεγαλέξανδρο: τον Γκόλεμ Αλεξάντρ. Ο ίδιος ιστορικός, ειδικευμένος στη νεότερη βαλκανική ιστορία, θα διαπιστώσει ότι τα 15 περίπου χρόνια που προηγήθηκαν του 2008, η συγκεκριμένη ιστοριογραφία έβαινε αυξανόμενη. Μια βιβλιογραφία που παραπέμπει άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα στην αιματολογική ή έστω πολιτισμική συγγένεια του εθνικού κράτους της Μακεδονίας με εκείνο του Μεγαλέξανδρου, κατά 23 αιώνες προγενέστερο. Εξ ου και το μειδίαμα του ιστορικού μας, καθώς το νεόδμητο κράτος της Μακεδονίας (χωρίς εισαγωγικά), που προέκυψε από την διάλυση της Ομόσπονδης Νοτιοσλαβίας -ως συνέχεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από το 1944- βάλθηκε να αποδείξει σε εαυτούς και αλλήλους την αρχέγονη κληρονομιά του και το ένδοξο παρελθόν του, από τα βάθη των αιώνων.

Τίποτα το πρωτότυπο μέχρι εδώ, αφού η επινόηση ενός όσο πιο αρχαίου και ένδοξου παρελθόντος αποτελεί την πεπατημένη πρακτική που ακολούθησαν όλα τα εθνικά κράτη που ιδρύθηκαν από τον 19ο αιώνα και εξής. Η διεκδίκηση αυτή του παρελθόντος γίνεται ακόμη πιο ακραία, ακόμη περισσότερο ανιστόρητη, όταν υποβοηθείται από γειτονικούς εθνικισμούς. Και στην περίπτωση του εθνικισμού του εκπορευόμενου από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο ελληνικός εθνικισμός συνεισέφερε τα μάλα, τα 17 τελευταία χρόνια. Αναγόρευσε, για ακόμη μια φορά, έναν ύψιστο εχθρό στα σύνορά του ώστε να νοιώθει την ηδονή του ανάδελφου της ελληνικής φυλής.

Όμως, ο άπολις ιστορικός μας, μη γνωρίζοντας εισέτι την ψυχωτική σχέση των Νεοελλήνων με τη μυθώδη ιστορία τους, δηλαδή με τον εαυτό τους, θα εκπλαγεί μελετώντας τα ιστορούμενα υπό Ελλήνων, λογίων και μη, την αντίστοιχη περίοδο, εκεί στο γύρισμα του αιώνα από τον 20ό στον 21ο.

Πράγματι, όσα, κατά το πρόσφατο τουλάχιστον παρελθόν, διαμείφθηκαν και ιστορήθηκαν περί μακεδόνων και Μακεδονίας -γεωγραφικής, ιστορικής, κρατικής, διοικητικής και ό,τι άλλο- στο όμορο κράτος της Ελλάδας, 160 χρόνια ωριμότερο (;) από το εθνικό κράτος της Μακεδονίας, προξενούν την κατάπληξη του μελετητή.

Γιατί είναι αυτονόητο πράγμα κάθε λαός, κάθε ανεξάρτητο κράτος, κάθε έθνος να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει: να ορίζει δηλαδή τον εαυτό του κατά την επιθυμία του. Η αρχή του αυτοπροσδιορισμού είναι συνακόλουθη με την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών. Δηλαδή μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των λαών του προπερασμένου αιώνα.

Βαδίζοντας αντίθετα προς αυτή την δημοκρατική κατάκτηση, μιά κατάκτηση στην οποία οφείλει και το κράτος των Ελλήνων την ύπαρξή του, η ελληνική πολιτεία αρνήθηκε και αρνείται το όνομα του "άλλου" στο όνομα των μύθων της.

Και η Αριστερά; Η ανανεωτική, ριζοσπαστική, κινηματική και ό,τι άλλο Αριστερά, που ζητήματα όπως εκείνα του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού θα έπρεπε να τα έχει απαντήσει εδώ και χρόνια, τι έπραξε στην τελευταία εμπλοκή περί του ονόματος της γείτονος;1

Συμφώνησε ο Συνασπισμός μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, πλην του "πατριωτικού" ΛΑΟΣ, τον όρο, την προϋπόθεση, βάσει της οποίας η Ελλάδα θα αναγνώριζε την γειτονική Δημοκρατία. Και ο όρος αυτός ακούει στο κλισέ "γεωγραφικός προσδιορισμός".

Δεν θα σχολιάσω το ασόβαρο της παραπάνω προϋπόθεσης. Πρέπει όμως να πω ότι αιφνιδιάστηκα όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοι, από τη συγκεκριμένη θέση του Συνασπισμού. Σαν να μην έγινε τίποτα τα τελευταία 17 χρόνια. Σαν να μην κινήθηκε κανείς από το χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς ενάντια στο ρεύμα της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού που ξεσήκωσε η ανεξαρτητοποίηση της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σαν να μην γράφτηκε τίποτα σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα, από την εμφάνισή του μέχρι τις μέρες μας. Σαν να μην κινητοποιήθηκαν -παρά τις λοιδωρίες- μέλη και φίλοι του Συνασπισμού, τα 17 αυτά χρόνια, υποστηρίζοντας το δικαίωμα των γειτόνων να ονομάζονται εκείνο που πιστεύουν, εκείνο που αισθάνονται, εκείνο για το οποίο πάλεψαν, δηλαδή Μακεδόνες.2

Θα αναφερθώ σε ορισμένους κοινούς τόπους για το Μακεδονικό, προσπαθώντας να φωτίσω τα αίτια της ελληνικής "ευαισθησίας". Να διευκρινίσω εξ αρχής ότι δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις ιστορίας σ' έναν πολιτικό, σ' ένα κόμμα, σ' ένα κράτος για να αναγνωρίσει την γειτονική του χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονία, εκτός εάν η χώρα του δεν ονομάζεται Ελλάδα αλλά "Κατωμακεδονία" -μία λέξη- και οι πολίτες της "Κατωμακεδόνες" - μία λέξη επίσης.3

Παρασκευή, Αυγούστου 26, 2011

Επιδρομή... αγελάδων στο σαλέ του Καϊμακτσαλάν!

 

Διάλλειμα με μια εύθυμη είδηση, μέχρι να ετοιμαστεί η επόμενη ανάρτηση.

= = =

Επιδρομή από αγελάδες δέχεται το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν.

Οι αγελάδες, σύμφωνα με τις περιγραφές, συχνά πέφτουν πάνω στην τζαμαρία της καφετερίας και σπάζουν τα τζάμια, ξύνονται πάνω στον εξοπλισμό προκαλώντας ζημιές, αφοδεύουν και γεμίζουν κοπριές τον περιβάλλοντα χώρο. Κάθε πρωί βάζουμε πιεστικό μηχάνημα πλυσίματος, για να καθαρίσουμε αναγκαστικά τις βρομιές των ζώων, ώστε να μην πίνουν οι πελάτες τον καφέ στους σε απόσταση μικρότερη των τριών μέτρων από βουνά κοπριάς”, υπογραμμίζεται στην αναφορά. Σε κίνδυνο είναι και τα μηχανήματα τεχνητού χιονιού, που είναι εκτεθειμένα στις διαθέσεις των αγελάδων.

Δευτέρα, Αυγούστου 22, 2011

Ο ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ

 

Στις 8-9 Ιουλίου 2011 στη Σιταριά / Rossen της Φλώρινας έγινε το πρώτο Πανμακεδονικό Αντάμωμα. Μια πολύ καλή εκδήλωση που αξίζει να καθιερωθεί.

Όμως, την επόμενη ημέρα 10/7/2011, αμέσως μετά το Πανμακεδονικό Αντάμωμα, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο βίντεο συνοδευόμενα με, ανεξήγητα για την λογική, κείμενα στα οποία αντί να τονισθεί η πολιτιστική πλευρά της εκδήλωσης περιείχαν ένα εμπρηστικά διχαστικό περιεχόμενο ακροδεξιάς κοπής και ραφής όπως αυτό:

«Διαψεύδοντας τα γραφικά απολιθώματα του εθνοτικού μίσους, όλα σχεδόν τα μακεδονικά πανηγύρια, ξεκινούν φέτος με το "Μακεδονία ξακουστή, Ελλήνων το καμάρι". Οι νέοι της Μακεδονίας, έχουν απομονώσει πλήρως τους εμμονικούς κήρυκες του εμφυλιοπολεμικού μίσους, που ζουν με τις αναμνήσεις και ονειρεύονται νέες σφαγές. Ούτε 20 χαζοχαρούμενοι νενέκοι δεν έμειναν πλέον να αμφισβητούν ότι Μακεδονία=Ελλάδα και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό!»

Τα παραπάνω γεμάτο εμφυλιοπολεμικές φοβίες κείμενο θα το βρείτε σε εκατοντάδες ιστοσελίδες, αρχής γενομένης από το ιστολόγιο taxalia (κλίκ εδώ). Αναδημοσιεύτηκε αυτούσιο εν ριπή οφθαλμού σε πάμπολλα blogs του γνωστού αρχαιόπληκτου “πατριωτικού χώρου” (κλίκ εδώ, και εδώ, και εδώ κλπ).

Εκτός από τα μπλογκς, στη μάχη των εντυπώσεων μπήκε με κατευθυνόμενο δημοσίευμα και η εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” σε μια, ευτυχώς αποτυχημένη, προσπάθεια διχασμού των Μακεδόνων να εμφανίσει προς τα έξω την ψευδή εικόνα ότι το Πανμακεδονικό Αντάμωμα στη Σιταριά ήταν “ελληνικό” σε αντίθεση με το δήθεν “ανθελληνικό” της γειτονικής Μελίτης το οποίο θα ακολουθούσε μετά από 10 μέρες την ημέρα του Προφήτη Ηλία / Ilinten 20/7/2011, τη στιγμή που και οι δυο εκδηλώσεις ήταν Μακεδονικές. (κλίκ εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα –διαβάστε επίσης και τα σχόλια που ακλούθησαν για να καταλάβετε πως φανατίζουν τον κόσμο).

Η επιβεβαίωση ότι κάποιο αόρατο χέρι προσπάθησε να αποκρύψει την αλήθεια και να διχάσει τους Μακεδόνες έγινε από την ίδια εφημερίδα με νεώτερο δημοσίευμα στις 14/8/2011:

Κυριακή, Αυγούστου 21, 2011

Καστοριανός Καρσιλαμάς

 

Διάλειμμα με μακεδονική μουσική μέχρι να ετοιμαστεί η επόμενη αναρτηση η οποία θα έχει και τραγούδι στη μακεδονική γλώσσα.

Τρίτη, Αυγούστου 16, 2011

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Θα απαντήσουμε στις ασκήσεις “πατριωτισμού”;

 

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την απάντηση – δήλωση του Μακεδόνα Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Μελίτης / Ofcharani Παναγιώτη Αναστασιάδη / Πάντε Ασλάκοφ όπως την κατέθεσε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φλώρινας /Λέριν σχετικά με όλα όσα τον κατηγόρησε ανεύθυνα σύσσωμη -σχεδόν- η πολιτική ηγεσία της Φλώρινας, κι όχι μόνο, τις προηγούμενες ημέρες.

 O Προέδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μελίτης / Ofcharani Παναγιώτης Αναστασιάδης / Πάντε Ασλάκοφ

Ο Παναγιώτης Αναστασιάδης / Πάντε Ασλάκοφ στη δήλωσή του καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φλώρινας /Λέριν να καταδικάσει την παρουσία νεοναζί στην Φλώρινα και να επικεντρωθεί στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή.

Όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω εικόνες, η δήλωση κατατέθηκε στις 11 Αυγούστου 2011 ημέρα Πέμπτη με  αριθμό πρωτοκόλλου 28814.

 clip_image006

clip_image004

clip_image008

Ακολουθεί το κείμενο με την απάντηση – δήλωση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Μελίτης:

Κυριακή, Αυγούστου 14, 2011

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ –ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ- ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ «ΔΗΛΩΣΕΙΣ» ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ

 

«Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του:

Η Αγγλία την ομίχλην,

η Αίγυπτος τας οφθαλμίας,

η Βλαχία τας ακρίδας

και η Ελλάς τους Έλληνας»

Εμμανουήλ Ροΐδης

Α. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία / Ilinden 19-20 Ιουλίου 2011 μια δημοσιογράφος από την Δημοκρατία της Μακεδονίας πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο του χωριού Ovtsarani- Μελίτης Φλώρινας Πάντε Ασλάκοφ ή Παναγιώτη Αναστασιάδη όπως είναι το ονοματεπώνυμό του στα ελληνικά. Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα «Ντνεβνικ» (Κλίκ εδώ). Σε μια από τις ερωτήσεις ο Πάντε αναφερόμενος στη σύνθεση του πληθυσμού της Ovcharani- Μελίτης και της ευρύτερης περιοχής, της λέει: «‘Έχουμε και πρόσφυγες που ήρθαν από την Τουρκία (Ματζίρι οτ Τούρτσια) και (Αρναούτι) – Αρβανίτες» δηλ. Αλβανόφωνους. Η δημοσιογράφος, εκ παραδρομής, έγραψε στην εφημερίδα της «έχουμε Τούρκους και Αλβανούς» με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου “πανηγύρι” επιθέσεων με υβριστικές δηλώσεις από πολιτικούς παράγοντες της Φλώρινας –και όχι μόνο- εναντίον του Πάντε Ασλάκοφ με ένα τρόπο, ύφος και τόνο που μόνο Ευρωπαϊκή χώρα δεν θυμίζει.

Αυτή η αήθης επίθεση ξεκίνησε με την αναδημοσίευση της επίμαχης συνέντευξης σε μπλογκ της Φλώρινας (“neaflorina.blogspot.comκλικ εδώ) με μια αμφίβολη μετάφρασηαπό τα μακεδονικά στα ελληνικά, αμφιβολία την οποία ακόμη και διαχειριστής του blog με το ψευδώνυμο “ΠΟΝΤΙΚΟΣ” (ψευδώνυμο όνομα και πράμα) επισήμανε μεν, αλλά παρόλα αυτά προχώρησε στην συνέχιση του “πατριωτικού” του χρέους. Ο “ΠΟΝΤΙΚΟΣ” συμπεριφερόμενος αντιδεοντολογικά δεν ζήτησε καν από τον πρόεδρο της Μελίτης να επιβεβαιώσει ή όχι τις δηλώσεις και προχώρησε ανεύθυνα σε μια σειρά επισημάνσεων που εκείνο θεωρούσε “εθνικά” ύποπτες και καλούσε τους πολιτικούς της Φλώρινας να πάρουν θέση! Από δίπλα έπεσαν και τα υπόλοιπα γνωστά εθνικιστικά μπλογκ ανά την ελληνική επικράτεια που με τις αναδημοσιεύσεις των αρχικών δημοσιευμάτων μεγάλωναν την πίεση στους πολιτικούς να πάρουν θέση και μάλιστα προς την “σωστή”, την “εθνική” -για την ακρίβεια την ελληνική εθνικιστική θέση σύμφωνα με την οποία όσοι Έλληνες πολίτες δηλώνουν εθνικότητα διαφορετική από την ελληνική, πρέπει να διαπομπεύονται, σαν να βρισκόμαστε στην Γερμανία της δεκαετία του ΄30 τότε που οι Ναζί διαπόμπευαν του Εβραίους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η συνταγή είναι γνωστή (Χαρδαβέλες, Θέμος, Στόκος κλπ). Ξεκινάς με ότι σου “χτυπά” στο μάτι και στο δικό σου μυαλό και συνεχίζεις μέχρι να κάτσει η μπίλια εκεί που θα τσιμπήσουν οι πολλοί και θα γίνει η “φάση”.

Έτσι κι εδώ, αρχικά, ξεκίνησαν με την “αποκάλυψη” του Πάντε για τον ραδιοφωνικό σταθμό που θα εκπέμψουν από την Φλώρινα Μακεδόνες Ακτιβιστές. Ωστόσο, η είδηση είναι γνωστή εδώ και μήνες, έχει ανακοινωθεί σε συνέντευξη από τον Δ. Ιωάννου αρχισυντάκτη της εφημερίδας ΝOVA ZORA. Άρα, πού είναι η “αποκάλυψη” την οποία διαλαλούσαν; Οι αρχές γνωρίζουν και ποιος πούλησε συχνότητα και ποιος την αγόρασε. Εσείς τι λέτε; Είναι δυνατόν να μην έγινε νόμιμα η αγοραπωλησία; Όπως, λοιπόν, λειτουργούν στην πατρίδα μας εκατοντάδες ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί (πολιτικοί ,κομματικοί, αθλητικοί ακόμα και της εκκλησίας) έτσι θα λειτουργήσει και ένας ακόμη ραδισταθμός από Μακεδόνες Ακτιβιστές στο ίδιο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει όλους τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα. Η ψευδής αναφορά ότι από το σταθμό αυτόν θα εκπέμπει το κρατικό ραδιόφωνο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας εντάσσετε στο γνωστό επίπεδο υπερβολών και διαστρέβλωσης, σπορ στο οποίο συστηματικά επιδίδονται τα ελληνικά εθνικιστικά μπλογκ. Λες και δεν εκπέμπουν το πρόγραμμά τους και τώρα τα ραδιόφωνα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας των οποίων η εμβέλεια στα FM φτάνει μέχρι την Κοζάνη και παραπέρα.

Αφού δεν τσίμπησαν πολλοί σε αυτό το θέμα, στη συνέχεια, επιχειρήθηκε να σηκώσουν το ζήτημα που έθεσε και ο Πάντε για διδασκαλία στα σχολεία της Μητρικής μας Μακεδονικής γλώσσας. Δεν δόθηκε έκταση ούτε σε αυτό ίσως γιατί κάποιοι να σκεφτήκαν τα Ελληνικά σχολεία στην Αλβανία. Αφού κι αυτό δεν τους έκατσε προσπάθησαν να σηκώσουν σαν θέμα την εμφάνιση στη Μελίτη του χορευτικού συγκροτήματος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Σου λέει ας κολλήσω δίπλα σε «Σκοπιανούς» και τους «Τούρκους» “πράκτορες” μπας και ξεσηκώσουμε τους Ελληναράδες. Ωστόσο η άγνοιά τους γύρω από τα ζητήματα της Μελίτης αποδείχθηκε από το εξής: αφού πήραν μια φωτογραφία, δημοσιευμένη στο ιντερνέτ, από την φιλοξενία του Τουρκικού συλλόγου της Ξάνθης (κλικ εδώ) και ενώ στην φωτογραφία εμφανίζεται ο Κωστίδης πρόεδρος του συλλόγου Μελίτης τα εθνικιστικά μπλόγκ τον παρουσίαζαν σαν τον... Παναγιώτη Αναστασιάδη! Οποία ασχετοσύνη! (κλικ εδώ). Οι άσχετοι παρουσίαζαν, εγκαλούσαν, έβριζαν και προπηλάκιζαν λάθος άνθρωπο! Αυτή είναι η “σοβαρότητά” τους (για την ακρίβεια η γελειότητά τους).

Και αφού δεν τους “καθότανε” η μπίλια μέχρι εδώ τους “έκατσε” με τους “Τούρκους” και τους “Αλβανούς” της Μελίτης που δήθεν ανέφερε ο Πάντε στη συνέντευξη του! Μάλιστα, προχωρώντας τις “σοβαρές” τους αναλύσεις οι διαχειριστές των ελληναράδικων μπλογκ υπέθεσαν ανοήτως πως σαν Αλβανούς ο Αναστασιάδης εννοούσε τους Βλάχους και σαν Τούρκους του Πόντιους! Σοβαρότης και ορατότης μηδέν.

Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2011

Μια Γέφυρα Φιλίας Μεταξύ δύο Λαών, Σύγχρονο Μακεδονικό – Ελληνικό λεξικό

 

Προβολή του δίτομου λεξικού (Eλληνικό-Μακεδονικό & Μακεδονικό-Ελληνικό) στο μηνιαίο περιοδικό The Books' Journal Τεύχος #10, Αυγουστος 2011, σελ 87.

Προβολή του δίτομου λεξικού (ελληνο-μακεδονικό & μακεδονο-ελληνικό) στο μηνιαίο περιοδικό The Books' Journal Τεύχος #10, Αυγουστος 2011, σελ 87.

 Μια Γέφυρα Φιλίας Μεταξύ δύο Λαών

Σύγχρονο Μακεδονικό – Ελληνικό λεξικό

Το δίτομο λεξικό της Μακεδονικής – Ελληνικής γλώσσας είναι το πρώτο λεξικό που εκδίδεται στην Ελλάδα, των δύο σύγχρονων γλωσσών που χρησιμοποιούνται στις δύο χώρες, στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και στην Ελλάδα. Επίσης σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτών μέλη της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας στην Βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιούν τόσο την ελληνική όσο και την μακεδονική γλώσσα. Ένα βιβλίο χρήσιμο σε όλους τους Έλληνες πολίτες και ευρύτερα.

Υπό την Αιγίδα

Center Maurits Coppieters – Brussels – Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού – Φλώρινα/Λέριν

Εκδόσεις 3OPA Στεφάνου Δραγούμη 11, Φλώρινα/Λέριν, ΤΚ 53100, ΤΘ 51

Τηλ.:2385046548, E-mail: vinozito@otenet.gr

 

 

Το εξώφυλλο του μηνιαίου περιοδικού The Books' Journal Τεύχος #10, Αυγουστος 2011.

Το εξώφυλλο του μηνιαίου περιοδικού The Books' Journal Τεύχος #10, Αυγουστος 2011. Κυκλοφορεί σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία. Ζητήστε το!

 

.

Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2011