= = =
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα των SETIMES http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/features/2012/02/04/feature-02
= = =
Η αστυνομία επιχειρεί να καταστείλει μια αξιόποινη πράξη η οποία αποτελεί "παράδοση" στην ελληνική κουλτούρα.
Του Άντυ Νταμπίλη για τους Southeast European Times στην Αθήνα -- 04/02/12
Ως μέρος της λήψης μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, η ελληνική αστυνομία συνέλαβε έναν 42-χρονο άνδρα ο οποίος αναφέρεται μόνο ως γενικός διευθυντής μιας μη κατονομαζόμενης εταιρείας, την Τετάρτη (1η Φεβρουαρίου) και άσκησε δίωξη εναντίον του για τη μη καταβολή 62,3 εκατ. ευρώ καθυστερημένων οφειλών.
Το σενάριο δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μετά από τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των ξένων δανειστών που συμμετάσχουν στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιανουαρίου λίστα με περισσότερα από 4.100 ονόματα φοροφυγάδων.
Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ειδικές ομάδες δίωξης οικονομικού εγκλήματος και προσέλαβε περισσότερα από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων και φοροτεχνικούς, προκειμένου να εντοπίσει άτομα που πιστεύεται ότι φοροδιαφεύγουν, ώστόσο ή δίωξή τους καθυστερεί και μέχρι να ληφθούν μέτρα κανένας φοροφυγάς δεν έχει συλληφθεί.
Πέρυσι το υπουργείο ανακοίνωσε ότι υπήρχαν 6.000 άτομα που όφειλαν 44 δισεκατομμύρια ευρώ, εντούτοις η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει σχεδόν ένα τρίτο λιγότερους και αναφέρει ότι το σύνολο των οφειλών προσέγγιζε τα 15 δις ευρώ -- το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναφέρεται ως αδύνατο να εισπραχθεί λόγω πτωχεύσεων και χρεών που έχουν παραγραφεί.
Ωστόσο, η λίστα δεν αναφέρει γνωστά ονόματα ούτε κορυφαία πολιτικά ή επιχειρηματικά στελέχη, όπως περίμεναν οι Έλληνες.
Στην κορυφή της λίστας ήταν ένας 58χρονος λογιστής ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για τη μη καταβολή φόρων που, μαζί με τους τόκους, ενέρχονται στα 950 εκατ. ευρώ. Είναι ένα από τα λίγα άτομα κατά των οποίων ασκήθηκε δίωξη για αξιόποινη πράξη η οποία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία, από μηχανικούς αυτοκινήτων έως πλανώδιους πωλητές και επαγγελματίες.
Ο υπουργός Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με Ελβετούς αξιωματούχους για την απόκτηση των ονομάτων όσων ενδέχεται να έχουν κρυφά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα, περιλαμβανομένων και πολιτικών. Ο υπουργός αναφέρει ότι η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της λίστας οφειλόταν σε παραβιάσεις του προσωπικού απορρήτου και χρειαζόταν να αλλάξει η νομοθεσία για τη δημοσιοποίησή της.
Ωστόσο, ακόμα και οι πρόσφατες συλλήψεις -- στις οποίες περιλαμβάνεται η σύλληψη ενός επιχειρηματία που σύμφωνα με την αστυνομία όφειλε 62,3 εκατ. ευρώ και μιας 35χρονης γυναίκας, πρώην ιδιοκτήτριας καταστήματος ενδυμάτων, η οποία κατηγορείται για τη μη καταβολή 48 εκατ. ευρώ -- δεν έχουν πείσει τους Έλληνες ότι η κυβέρνηση κυνηγά την προνομιούχα πλούσια τάξη της χώρας.
"Η φοροδιαφυγή είναι βαθιά εδραιωμένη στην ελληνική κουλτούρα, απομεινάρι από τον καιρό των Οθωμανών, τότε που το να κλέψεις από τον πασά θεωρούταν σχεδόν πατριωτικό καθήκον. Όμως, δεν είναι πατριωτικό να ωθείς τη χώρα σου προς τη χρεοκοπία. Η σύλληψη 50 εξιλαστήριων θυμάτων έχει γίνει για κοσμητικούς λόγους", είπε στους SETimes ο πρώην τραπεζίτης Άλεξ Μπιλίνης.
Ο Δημήτρης Βαγιάνος, διευθυντής της Σχολής Οικονομικών του Κέντρου Paul Wooley του Λονδίνου για τη Δυσλειτουργία των Χρηματιστηριακών Αγορών, δήλωσε στους SETimes ότι το πρόβλημα εκτείνεται πέρα από τον κατονομασμό ονομάτων.
"Πρέπει να υπάρξει καλύτερη οργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Δεν υπάρχει αρκετή θέληση ή δυνατότητα. Δεν είναι απλά θέμα φυλάκισής τους".
Ο Παντελής Κάμμας, λέκτορας οικονομικών στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων της βορείου Ελλάδος, είπε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή επειδή υπάρχουν πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σπάνια κόβονται αποδείξεις.
"Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και χρειάζεται να επενδυθούν πολλοί πόροι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής", είπε.
Ο Κάμμας επεσήμανε επίσης ότι σφάλλουν που πιστεύουν ότι οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες είναι οι μεγαλοεισοδηματίες και όχι οι απατεώνες από τα μικρομεσαία εισοδήματα, που δεν γίνονται αντιληπτοί.
"Αυτό το τμήμα της κοινωνίας είναι... ο αποκαλούμενος μέσος ψηφοφόρος. Δεν υπάρχει ούτε ένα ελληνικό κόμμα που θα δεχόταν το πολιτικό κόστος μιας σοβαρής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής".
Τι ψαχνετε να βρητε, οταν οπως λεει και η παροιμια "το ψαρι βρωμαει απ' το κεφαλι"; Το πρωτο παραδειγμα σ' αυτα τα θεματα το δινουν οι ιδιοι οι πολιτικοι αυτης της χωρας. Δεν μπορουν ντεμεκ να παρουν στοιχεια απ' το εξωτερικο, αλλα θα τους βρουνε κι' εν ευθετω χρονω θ' ανακοινωσουν τα ονοματα και... τριχιες κατσαρες. Εχουν στην κυριολεξια κατακρεουργησει οικονομικα ενα λαο ολοκληρο, στην προσπαθεια τους να κρυψουν αυτα που επι τοσα χρονια εκλεψαν και καταθεσαν στις Ελβετικες τραπεζες απο μεταπολιτευσεως κι' εντευθεν. Βλεπoυμε στην τηλεοραση τις ψευτιες τους οταν αναφερονται σε "ανακριτικες" και "εξεταστικες" επιτροπες της Βουλης, για να καλεσουν σε απολογια.. ποιους; Τους συνεργατες τους στα κλοπιμαια; Και το εμφανεστατο ρεζιλι τους ειναι οταν χωρις κ' αν προσχηματα τα μελη αυτων των επιτροπων επιδιδονται σ' ενα λυσσαλεο κυριολεκτικα "αγωνα" με νυχια και με δοντια προσπαθωντας να καλυψουν τα "enfants gates" των δυο μεγαλων κομματων! Ομως "Ουδεν κρυπτον υπο τον ηλιον". Προχθες ακουσα σε μια εκπομπη του TV ΒΕΡΓΙΝΑ, την οποια παρουσιαζει καποιος ποινικολογος επ' ονοματι κ. Αλβανος, εναν απ' τους καλεσμενους του να λεει οτι "... πολυ συντομα τα ελληνικα δικαστηρια θα ψαχνουν να βρουνε για να δικασουν τους σημερινους "εθνοσωτηρες"!.. SOLUNCANEC.
ΑπάντησηΔιαγραφή