Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2013

Südosteuropa-Gesellschaft (SOG) Επίσκεψη Εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα. 7-15 Σεπτεμβρίου 2013

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ - ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Δελτίο Τύπου

Südosteuropa-Gesellschaft (SOG)
Επίσκεψη Εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.
7-15 Σεπτεμβρίου 2013

Φλώρινα / Lerin, 11 Σεπτέμβριου 2013

Πολυμελής επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη με επικεφαλής τον κ. Dr. Hansjorg Brey επισκέφτηκε μέλη της Ε.Ε.Σ. – Ουράνιο Τόξο με σκοπό να ενημερωθεί για την εθνική Μακεδονική μειονότητα της Ελλάδας.

Ίδρυμα για την Νοτιοανατολική Ευρώπη (SOG) - Επίσκεψη Εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Το Ίδρυμα για την Νοτιοανατολική Ευρώπη (SOG) είναι

ένας οργανισμός που λειτουργεί από την ίδρυση του (1952) ως ενδιάμεσος θεσμός και αποτελεί πηγή πληροφοριών για την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας στην περιοχή ενδιαφέροντος. Το SOG πραγματοποιεί τακτικές ειδικές εκδόσεις διοργανώνει εκδηλώσεις και διενεργεί επιτόπιες έρευνες σε περιοχές και πληθυσμούς ειδικού ενδιαφέροντος όπως η εθνική Μακεδονική μειονότητα της Ελλάδας.

Αποτελεί επίσης σύνδεσμο διαλόγου μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και τω χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη του SOG είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που αφορούσαν την καθημερινότητα των μελών της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας καθώς επίσης για την ιστορία της κόμματος και τις σχέσεις με του με την πολιτεία.

Η συζήτηση περιστράφηκε μεταξύ άλλων γύρω από:
- Τα επεισόδια και την καταστροφή του γραφείου του κόμματος (Σεπ. 1995) από ακροδεξιούς κύκλους και για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.
- Το εκλογικό σύστημα της χώρας και για το πόσο δύσκολο είναι για άτομα που ανήκουν σε μειονότητες να λάβουν μέρος στις εκλογές. Ειδική αναφορά έγινε για την απαγόρευση προβολής του 5’λεπτού διαφημιστικού μηνύματος του κόμματος στις προηγούμενες ευρωεκλογές.
- Το εκπαιδευτικό σύστημα, το πως αποκλείονται τα μέλη της μειονότητας από την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας και το πως κωφεύει διαρκώς το ελληνικό κράτος στα αιτήματα ακόμα και αιρετών για διδασκαλία της γλώσσας στις περιοχές που ομιλείται.

Στη συνέχεια της συζήτησης έγινε αναφορά για τις επιθέσεις της Χ.Α. κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα. Παρουσιάστηκε επίσης διεξοδικά η σημερινή κοινωνική εικόνα στην Ελλάδα όπου οποιοσδήποτε σταθεί στο πλευρό των μειονοτήτων και της διαφορετικότητας, ξεφεύγοντας από τις εθνικές κόκκινες γραμμές, δαιμονοποιείται και περιθωριοποιείται.

Έγινε εκτενής αναφορά και στους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι εξακολουθούν να στερούνται του δικαιώματος για ελεύθερο επαναπατρισμό.

Τέλος, συζητήθηκε η γελοία «διαμάχη» για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η παράλογη ελληνική στάση που ζητά όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για να ξεχωρίζει δήθεν η γειτονική χώρα από τα μακεδονικά εδάφη που βρίσκονται στην Ελλάδα. Είναι η γνωστή κουτοπόνηρη προσπάθεια της χώρας μας να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα, αγνοώντας εσκεμμένα ότι προσδιορισμός ήδη υπάρχει («Δημοκρατία») που διαφοροποιεί πλήρως τις δύο χώρες.

Το γραφείο Τύπου
Ε.Ε.Σ – ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

http://www.vinozito.org/news/2013/september11_g.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου