Πέμπτη, Μαρτίου 06, 2014

Μπαϊντούσκα η Μακεδονική

 

Ο χορός Μπαϊντούσκα είναι μεικτός, ανδρικός & γυναίκειος κυκλικός χορός με λαβή των χεριών από τις παλάμες, είτε χαμηλά όταν κινούνται μπρος - πίσω, είτε λυγισμένα στους αγκώνες όταν γίνονται άρσεις των ποδιών.

Ο βηματισμός του χορού αποτελείται από τρία “κουτσά” βήματα αντίθετα στη φορά του χορού, δηλαδή προς τα αριστερά, ενώ τα επόμενα βήματα γίνονται προς δεξιά σύμφωνα με τη φορά του χορού, με συνεχείς επαναλήψεις.

Σήμερα η Μπαϊντούσκα χορεύεται σε όλες ανεξαιρέτως τις νότιες βαλκανικές χώρες, από την Αδριατική μέχρι τη Μαύρη θάλασσα με μικροδιαφορές στα βήματα και την κίνηση των χεριών. Αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά όλων των βαλκανικών λαών.

Για τους Μακεδόνες η Μπαϊντούσκα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης την εποχή της επανάστασης του Ίλιντεν το 1903 και τραγουδήθηκε με το τραγούδι “Makedonia Slobodna” που σημαίνει “Μακεδονία Ελεύθερη” στο βίντεο που βλέπετε & ακούτε, εδώ.

Διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι προϊόν mash-up video που συνδυάζει προϋπάρχουσες πηγές στο διαδίκτυο.

Σκοπός του βίντεο είναι η ανάδειξη της μακεδονικής ταυτότητας στην Ελλάδα.

= = =

Update 7 Mar 2014

Είναι τόσο χαμηλό το νοητικό επίπεδό ορισμένων ανόητων σαν τον “nomosflorinas”ώστε έφτασαν στο ύστερο σημείο κατωτερότητας να ζητήσουν από την YouTube να κατέβει το βίντεο με τίτλο “Μπαϊντούσκα η Μακεδονική” όπερ και έγινε. Ωστόσο υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές…

5 σχόλια:

 1. Ντροπή να χρησιμοποιείτε το βίντεο μου χωρίς την άδειά μου, να αφαιρείτε από αυτό τον ήχο και να προσθέτετε ένα προπαγανδιστικό τραγούδι για να δημιουργήσετε λανθασμένες εντυπώσεις. Δεν έχετε όρια. Στραμότα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προς nomosflorinas,

  Δεν περίμενα ότι θα φτάσεις τόσο χαμηλά.

  Είναι τόσο χαμηλό το νοητικό επίπεδό σου ώστε έφτασες στο ύστερο σημείο κατωτερότητας να ζητήσεις από την YouTube να κατέβει το βίντεο με τίτλο “Μπαϊντούσκα η Μακεδονική” οπερ και εγινε. (κρατηθηκε σχετικο prt scr)

  Επεσες πολυ χαμηλα φουκαρά παρλαπίπα “nomosflorinas” με αυτο που έκανες. Ντροπή σου! Ζα Στραμότα!  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ενώ εγώ αντίθετα δε θα πάσω στο επίπεδό σου. Θέλοντας να τραβήξεις την ΠΡΟΣΟΧΗ δημιούργησες ένα βίντεο παρουσιάζοντας με τέτοιο τρόπο τους χορευτές που φαίνεται ότι στην πραγματικότητα χορεύουν αυτήν την αηδία ότι ακόμα και ο Δήμος της Φλώρινας στις εκδηλώσεις του παρουσιάζει αυτήν την τραγουδιστική κωμωδία. Μπορεί να χορέυω εγώ ή καποιος γνωστός μου, Θα μπορούσες να βάλεις κάποιο βίντεο με χορευτές που συμφωνούν με τις απόψεις σου αλλά δε σε ενδιέφερε αυτό. Ήθελες να κάνεις θέμα. Δεν παρακολουθώ ούτε τα μπλοκ σου ούτε τα κανάλια σου, ούτε με ενδιαφέρουν. Φίλος με πληροφόρησε για το παραπάνω βίντεο. Βρες κάτι δημιουργικότερο να κάνεις εκτός από σκοτεινές σκέψεις. Μη φαίρεσαι σαν χατζηπαπάρας. Σπολάιτι (εις πολλά έτη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δε θα πέσω στο επίπεδό σου. Θέλοντας να τραβήξεις την ΠΡΟΣΟΧΗ δημιούργησες ένα βίντεο παρουσιάζοντας με τέτοιο τρόπο τους χορευτές που φαίνεται ότι στην πραγματικότητα χορεύουν αυτήν την αηδία ότι ακόμα και ο Δήμος της Φλώρινας στις εκδηλώσεις του παρουσιάζει αυτήν την τραγουδιστική κωμωδία . Θα μπορούσες να βάλεις κάποιο βίντεο με χορευτές που συμφωνούν με τις απόψεις σου αλλά δε σε ενδιέφερε αυτό. Ήθελες να κάνεις θέμα. Δεν παρακολουθώ ούτε τα μπλοκ σου ούτε τα κανάλια σου ούτε με ενδιαφέρουν. Φίλος με πληροφόρησε για το παραπάνω βίντεο. Βρες κάτι δημιουργικότερο να κάνεις εκτός από σκοτεινές σκέψεις. Μη φέρεσαι σαν χατζηπαπάρας. Σπολάιτι (εις πολλά έτη)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @nomosflorinas

  Στην ανάρτηση διευκρίνιστηκε ξεκάθαρα εξ αρχής ότι “το συγκεκριμένο βίντεο είναι προϊόν mash-up video που συνδυάζει προϋπάρχουσες πηγές στο διαδίκτυο.” καθώς επίσης ότι “Σκοπός του βίντεο είναι η ανάδειξη της μακεδονικής ταυτότητας στην Ελλάδα.”

  Από την αντίδρασή σου είναι προφανές ότι αυτό που σε ενόχλησε κυρίως είναι η χρήση της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας στο συγκεκριμένο mash-up video.

  Αν δεν ξέρεις τι είναι τα mash-up videos ρώτα πρώτα να μάθεις, πριν ξανακάνεις κάνεις καταγγελία στην youtube να σβηστεί βίντεο.

  Τεσπαντων….

  Για πες μας κάτι άλλο: Γιατί χρησιμοποιείς το nickname “nomosflorinas” στο youtube? Εκπροσωπείς τον Νομό Φλώρινας επισήμως? Απλά ρωτάω... κι αν θες απαντάς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή