Κυριακή, Νοεμβρίου 01, 2015

Η ανεξαρτησία της Καταλονίας εξαρτάται μόνο από τον Καταλανικό λαό

 

Πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συνέντευξη  πριν λίγα χρόνια, συγκεκριμένα το 2010, του μέλους του Προεδρείου του κόμματος ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Παύλου Βοσκόπουλου. Είχε εκλεγεί στο Πολιτικό Γραφείο στο Ευρωπαϊκό κόμμα Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (ΕΕΣ-ΕΠΚ) με έδρα τις Βρυξέλλες. Το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Καταλανικού λαού στην Ισπανία να προχωρήσει σε ενέργειες προετοιμασίας δημοψηφισμάτων και σε αυτά τα πλαίσια ο Παύλος Βοσκόπουλος συμμετείχε ως Παρατηρητής στη Καταλανική πόλη Sabadell κοντά στη Βαρκελώνη.

Ως εκπρόσωπος του κόμματος ΕΕΣ-ΕΠΚ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της πόλης, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με το δημοσιογραφικό κόσμο της περιοχής. Με την ευκαιρία αυτή εξέφρασε και τις θέσεις της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα καθώς και τα σημεία στα οποία  συμπίπτουν και τα σημεία στα οποία διαφέρουν σε σχέση με τις θέσεις των Καταλανών.

Ως εκπρόσωπος του κόμματος ΕΕΣ-ΕΠΚ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της πόλης, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με το δημοσιογραφικό κόσμο της περιοχής. Με την ευκαιρία αυτή εξέφρασε και τις θέσεις της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα καθώς και τα σημεία στα οποία  συμπίπτουν και τα σημεία στα οποία διαφέρουν σε σχέση με τις θέσεις των Καταλανών.

Σε αυτά τα πλαίσια δόθηκε η συνέντευξη, το 2010, σε τοπική εφημερίδα της Καταλανίας που ακολουθεί παρακάτω:

«Η ανεξαρτησία της Καταλονίας εξαρτάται μόνο από τον Καταλανικό λαό».

«Αν οι Καταλανοί κερδίσουν κάποια μέρα το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, η Ευρώπη θα πρέπει να το δεχθεί αυτό διότι είναι ένα θεμελιώδης δικαίωμα», λέει ο Παύλος Φιλιποβ Βοσκόπουλος. «Αλλά στην Ευρώπη υπάρχει ένα βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα», χώρες όπως αυτής της περίπτωσης Μακεδονικής μειονότητας, μη-αναγνωρισμένης στην Ελλάδα, για αυτό σας συνιστώ σε σας να ζητήσετε την αναγνώριση πρώτα από τα Ηνωμένα Έθνη και μετά από την Ε.Ε.

Ο Έλληνας αρχιτέκτονας από τη Μακεδονική μειονότητα, Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος, 45 ετών, κάτοικος Φλώρινας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Vinozhito (Ουράνιο Τόξο) βρέθηκε στη Sabadell αυτή την Κυριακή, ως Παρατηρητής για τη διαβούλευση ανεξαρτησίας ως μέλος του κόμματος Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, που αποτελείται από εκπροσώπους από έθνη, δίχως κράτος.

Τι σκέφτεστε σχετικά με αυτά που έχετε δει στη Sabadell;

Είμαι εντυπωσιασμένος ως προς την οργάνωση σε σχέση με το γεγονός ότι δεν υπάρχει δημόσιος φορέας που να το καλύπτει.

Λοιπόν, τι πιστεύεται;

Ήμουν πεπεισμένος ότι θα ήταν οργανωμένο από κάποιο πολιτικό κόμμα. Αλλά διαπιστώνω ότι η κίνηση αυτή είναι οργανωμένη αποκλειστικά από τους πολίτες και αυτό από μόνο του δίνει μια μεγαλύτερη αξία.

Ποια είναι η κατάσταση των Μακεδόνων στην Ελλάδα;

Παρόμοια με των Καταλανών κατά την περίοδο του Φράνκο. Πριν χρόνια πολίτες ήταν υπό κράτηση και δικάστηκαν μόνο γιατί μιλούσαν Μακεδονικά δημόσια, τη μοναδική γλώσσα που γνώριζαν.

Και τώρα;

Η γλώσσα δεν αναγνωρίζεται, η διαφορετικότητα είναι υπό διάκριση, δεν υπάρχει κανένα σχολείο στη Μακεδονία και ακόμη είναι “απαγορευμένο" να τραγουδάς στα Μακεδονικά. Η καταδίωξη της Μακεδονικής κουλτούρας είναι συνεχής.

Αυτό είναι κάτι

Από το 1989 οι τρείς βαθμίδες δικαστηρίων της χώρας απαγόρευσαν την αναγνώριση ενός Μακεδονικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Αλλά είστε μέλος από Μακεδονικό κόμμα ή όχι;

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο μπόρεσε να αναγνωριστεί το 1994 εξαιτίας της πίεσης της Ε.Ε. Αλλά δεν μπορούμε να εμφανιστούμε ούτε στη τηλεόραση στις εκλογικές μας καμπάνιες.

Αλλά σας ψηφίζουν;

Μόνο ένας αριθμός χιλιάδων ατόμων. Υπάρχει πολύς φόβος και διάκριση.

Γιατί;

Μας αποκαλούν ως «Σκοπιανούς πράκτορες», εχθρούς του ελληνικού λαού (γελά), «προδότες».

Και φοβάστε για το μέλλον της Μακεδονικής γλώσσας;

Ομιλείτε από 300.000 κόσμο, οι περισσότεροι πάνω από 60 χρονών.

Λοιπόν θέλετε ανεξαρτησία.

Όχι, καθόλου.

Τώρα δεν καταλαβαίνω

Το μόνο που ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα οποία είναι αναγνωρισμένα από την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη. Ζητούμε να μας αναγνωρίσουν στην Ελλάδα, ως ένα πολυπολιτισμικό κράτος.

Αν δεν θέλετε ανεξαρτησία, γιατί ήρθατε στη Sabadell;

Γιατί η Καταλονία είναι ένα έθνος χωρίς κράτος.

Όπως οι Μακεδόνες στην Ελλάδα;

Όχι. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, γιατί η Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπάρχει ήδη στο κόσμο, η δική μας γείτονα χώρα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αλλά δεν ζείτε εκεί, ζείτε στην Ελλάδα.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πίσω και να δημιουργούμε χώρες και δημοκρατίες στο άπειρο. Φανταστείτε ότι εμείς κάνουμε ένα κράτος για τους Ούγγρους στη Ρουμανία, ακόμη ένα κράτος για τους Ούγγρους της Σερβίας, της Αυστρίας, Σλοβενίας και της Ουκρανίας. Δεν έχει νόημα. Η Ουγγαρία ήδη υπάρχει, ως κράτος.

Δηλαδή το τι κάνει τη Καταλονία διαφορετική από τη Μακεδονία είναι ότι δεν υπάρχει στο κόσμο άλλο Καταλανικό κράτος.

Φυσικά. Αυτό σας δίνει το δικαίωμα να έχετε το κράτος σας μέσα στα ιστορικά σύνορα της Καταλονίας.

Και αυτό το “Franja dAragó” (το κομμάτι των Αραγόνων στις περιοχές της Καταλονίας).

Αυτό μπορεί να ζητηθεί ως δικαίωμα και πρέπει να σεβαστεί.

Τι είναι το Mauritius Coupitier*;

Είναι το όνομα ενός διάσημου Φλαμανδού ήρωα και ενός ιδρύματος που δημιουργήθηκε μεταξύ άλλων από χώρες της Ε.Ε. για τα έθνη χωρίς κράτος. Υπάρχει εκπροσώπηση από τη Σκοτία, Ουαλία, Καταλονία, Χώρα των Βάσκων και πολλά άλλα.

Πρόκειται να τους εξηγήσετε το τι έχετε δει στη Sabadell;

Ναι φυσικά. Θα εξηγήσω σε αυτούς το εναλλακτικό δημοψήφισμα που έχει γίνει από κάποιους πολίτες που δεν αισθάνονται κατώτεροι.

Οι λαϊκές διαβουλεύσεις που έχουν συμβεί στη Καταλονία από τον Σεπτέμβριο είναι γνωστές στην Ευρώπη;

Είναι ξεκάθαρο. Αυτοί που είμαστε σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς το ακολουθούμε από κοντά. Θα το παρουσιάσω με ζήλο γιατί η Καταλονία είναι σε καλύτερη θέση από άλλα έθνη.

Πιστεύεται ότι η Καταλονία θα είναι ανεξάρτητη μια μέρα;

Αυτό εξαρτάται από εσάς. Η Καταλονία θα είναι αυτό που θέλουν οι Καταλανοί. Έχετε πλήρη δικαιώματα, αλλά πρέπει να αποφασίσετε.

= = =

Η συνέντευξη στα Καταλανικά υπάρχει σε αυτό το link: http://cac.drac.com/201006/20100601.html

* Το Ουράνιο Τόξο φρόντισε ο σύλλογος Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού, παρόλο δεν έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα, να αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού ιδρύματος το Mauritius Coupitier με έδρα στις Βρυξέλλες και να συμμετέχει ενεργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου