Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016

Πολιτιστικές γέφυρες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Δημοκρατία της Μακεδονίας
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας - Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)
Στ. Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin Τ.Κ. 53100; Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548
www.vinozito.org; e-mail: rainbow@vinozito.org
 
Πολιτιστικές  γέφυρες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Λεριν / Φλώρινα, 23 -2-2016
 
Την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά θεατρική παράσταση στη Μακεδονική γλώσσα στη Φλώρινα. «Women from the Underground” ήταν ο τίτλος του έργου σε σκηνοθεσία του Andrej Cvetanovski. Η παράσταση δόθηκε υπό την αιγίδα ενός Ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος. Την πρόσκληση και οργάνωση της παράστασης ανέλαβε ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών –Φλώρινας.

Για τη θεατρική παράσταση δεν έχουμε να σημειώσουμε παρά μόνο ότι ήταν άψογη από όλες τις πλευρές. Πέρα όμως από την ψυχαγωγική και αισθητική λειτουργία αυτής της παράστασης  υπάρχει και η πολιτική της διάσταση.
 
Από το παρελθόν  είναι γνωστό το έργο του  Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεσπών – Φλώρινας λειτουργούν με επαγγελματισμό προωθώντας κατά καιρούς πολιτικά και πολιτιστικά μηνύματα ανάλογα με τους καιρούς και τις διαθέσεις των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων στο χώρο των Βαλκανίων. Σε κάθε εκδήλωση του Οργανισμού οι φορείς του φροντίζουν να πολύ διαφημίσουν τις εκδηλώσεις ώστε να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. 
 
Στην περίπτωση όμως της θεατρικής παράστασης που έγινε στη Μακεδονική γλώσσα τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρα.
 
Ο τίτλος  του θεατρικού έργου που αναγραφόταν στις προσκλήσεις ήταν στα αγγλικά. Ελάχιστοί διαβάζοντας τη μπορούσαν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.
 
Η προβολή της θεατρικής παράστασης και τα σχόλια στα τοπικά μπλογκ δεν ήταν αρκετά ώστε το ευρύ κοινό να καταλάβει πολλά για το έργο και σε πια γλώσσα αποδίδεται.
 
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για την προβολή αυτού του θεατρικού έργου. Να είχε δοθεί περισσότερη διάσταση στο γεγονός, απεναντίας υπήρχε μια ατμόσφαιρα σιωπής από τους διοργανωτές, ερωτήματα του τύπου «τι κάνουμε τώρα», «τι αντιδράσεις θα έχουμε», από την αγία εκκλησία που είναι ευαίσθητη στο θέμα της «Μακεδονικής» γλώσσας, από τους ακραίους «ελληναράδες» συμπολίτες μας «Θα υπάρχουν δημοκράτες να μας υποστηρίξουν;» ήταν ορατά στην ατμόσφαιρα.  Οπότε επιλέχτηκε μια πιο ήπια προβολή, πιο αθόρυβη και πιο διακριτική. 
 
Ας θυμηθούμε όμως τι είχε συμβεί με την παράσταση αρχαίου δράματος  από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος «Βάκχες – Ευριπίδης» στις 24/8/2007 στη Μπίτολα, από την μεγάλη προβολή που υπήρχε  βούλιαξε το αρχαίο θέατρο της Ηράκλειας.

Πόσοι υπήρχαν στην αίθουσα «Θ. Αγγελόπουλος» στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας στην θεατρική παράσταση που δόθηκε στη Μακεδονική γλώσσα;
 
Μήπως υπήρχε πρόβλημα ότι το κοινό δεν θα καταλάβαινε την γλώσσα; Μήπως χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να δούμε μια σπουδαία παράσταση;
 
Η αρχή έγινε, γέφυρες μπορούν να κτίζονται όχι μόνο με υπόβαθρο τον πολιτισμό αλλά και σε άλλους τομείς.
 
Η Ε.Ε.Σ – Ουράνιου Τόξου θα είναι στο πλευρό όλων των φορέων που συμβάλουν σε πολιτιστικές αναγεννήσεις και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών των Βαλκανίων.
 
Αλλά ας μη χαθούν άλλες ευκαιρίες «open borders open minds” .
 
Το Γραφείο Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου