Σάββατο, Σεπτεμβρίου 11, 2021

ΚΑΤΩ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ! Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΖΥΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

ΚΑΤΩ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ!

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΖΥΓΟ



 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το ιστολόγιο abecedar.blogspot.gr σας παρουσιάζει τα άγνωστα στους περισσότερους, πλήν (–) όμως, γνωστά στους λιγότερους, ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Κοντού τα οποία δημοσιεύτηκαν σε 13 συνέχειες το έτος 1933 (πριν το Β Παγκόσμιο Πόλεμο) στην εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.) «Ο Ριζοσπάστης» με τίτλο:

«ΚΑΤΩ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ!»

«Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΖΥΓΟ 

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Κατ’ αρχάς, πριν συνεχίσουμε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το Κ.Κ.Ε. του 1933 δεν έχει καμία σχέση με το Κ.Κ.Ε. του σήμερα 2021. Αυτό είναι γνωστό για όσους ασχολούνται με το μακεδονικό ζήτημα, κι όχι μόνο. Αφήστε δε το γεγονός ότι οι σημερινοί Κομμουνιστές του Κ.Κ.Ε. του 2021 δεν έχουν ιδέα για τους Κομμουνιστές του 1933.

Τότε, το 1933, όχι μόνο οι Κομμουνιστές του Κ.Κ.Ε. αλλά κι όλοι οι άλλοι επίσημοι, ανεπίσημοι, ημιεπίσημοι ακόμη και λογοτεχνικοί  φορείς αναγνώριζαν κανονικότατα τους Μακεδόνες ως ξεχωριστή εθνική οντότητα εντός της Ελλάδας. Εννοείται ότι οι εθνικά Μακεδόνες ήμασταν αναγνωρισμένοι εντός και εκτός Ελλάδας σε Διεθνές επίπεδο. (κλικ τούκα)

Αντίθετα, το σημερινό Κ.Κ.Ε. καθώς και οι περισσότεροι άλλοι πολιτικοί και μη φορείς στην Ελλάδα από την ακροαριστερά μέχρι την ακροδεξιά –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- επιμένουν ανιστόρητα να μην αναγνωρίζουν ακόμη και σήμερα τους Μακεδόνες ως ξεχωριστή εθνική οντότητα τη στιγμή που πολλοί φορείς, μεμονωμένες προσωπικότητες, Μ.Ε.Ε. εντός κι εκτός Ελλάδας κάνουν λόγο για την ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας σήμερα το 2021.

Τουτέστιν, το σημερινό Κ.Κ.Ε. έχει ταυτιστεί πλήρως πολιτικά με τις σημερινές μη προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας.

Τα ντοκουμέντα όμως υπάρχουν! Και θα τα διαβάσετε εδώ. Αυθεντικά ντοκουμέντα από την εφημερίδα «Ο Ριζοσπάστης» του έτους 1933, πριν το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία αποτυπώνουν το πραγματικά ζωντανό πολιτικο-κοινωνικό-οικονομικό κλίμα που επικρατούσε τότε σχετικά με τους εθνικά  Μακεδόνες στην Ελλάδα, και γενικότερα για το μακεδονικό ζήτημα στα βαλκάνια. Τότε που το Κ.Κ.Ε. ήταν πραγματικά επαναστατικό κόμμα.

Το ονοματεπώνυμο του δημοσιογράφου Ν. Κοντού, που έκανε τα 13  (ολογράφως δεκατρία) ρεπορτάζ, είναι λογοτεχνικό ψευδώνυμο. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο παραμένει άγνωστο.

 Όμως, από τον τρόπο και ύφος γραφής των ρεπορτάζ εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι πίσω από το δημοσιογραφικό ψευδώνυμο "Ν. Κοντός" «κρύβεται» ικανότατος συγγραφέας και μάλιστα γλαφυρότατος με ελκυστική ανάγνωση των κειμένων του όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τα ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Ο Ριζοσπάστης» της εποχής εκείνης. Αν κι εφόσον ισχύει η υπόθεση αυτή τούτο σημαίνει ότι πολλοί νεοέλληνες σήμερα διαβάζουν τα προπολεμικά λογοτεχνικά βιβλία του Ν. Κοντού τα οποία κυκλοφορούν στην Ελλάδα, προφανώς, με άλλο λογοτεχνικό ψευδώνυμο.

Κάθε σημερινός Μακεδόνας (Ντόπιος που λέμε σήμερα στη Β. Ελλάδα- πολλοί Νεοέλληνες σήμερα μας αποκαλούν σλαβόφωνους) εύκολα θα καταλάβει ότι ο Ν. Κοντός έζησε και γνώριζε πολύ καλά τα γεωγραφικά τοπωνύμια με τις μακεδονικές ονομασίες όπως π.χ περιοχές της Νάουσας (Νέγκους), Αριδαίας (Σούμποτσκο), της Έδεσσας (Βοδενά), Φλώρινας (Λέριν) κλπ. 

Όσο για τις ονομασίες των εθνικών ομάδων είναι ξεκάθαρος: Άλλο ο Μακεδόνας, άλλο ο Βλάχος, άλλο ο Λαζός(Πόντιος) κ.ο.κ. Αυτό θα το διαπιστώσετε στο πρώτο ρεπορτάζ.

Διαβάζοντας τα κείμενα του Ν. Κοντού θα διαπιστώσετε τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα τότε το μακρινό (μακρινό;) 1933 από κρατικές αρχές και παρακρατικούς μηχανισμούς κάθε φορά που δήλωναν Μακεδόνες κι όχι Βούλγαροι κομιτατζήδες με αποτέλεσμα να καταλήγουν άλλοι στην εξορία, άλλοι στις φύλακες, άλλοι να τρώνε ξύλο κι άλλους, οι Έλληνες του 1933, να τους συκοφαντούν ως Βούλγαρους και μάλιστα κομιτατζήδες. Εκείνη ακριβώς την εποχή το 1933 οι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα λόγω της καταπίεσης κυρίως επι Μεταξά προτίμησαν να λέγονται Ντόπιοι: Για να αποφύγουν τις διώξεις με τη ρετσινιά του Βούλγαρου από τις ελληνικές αρχές. Γι αυτό, λοιπόν, να ξέρετε ότι άλλο σημαίνει Ντόπιος στη Βόρεια Ελλάδα κι άλλο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 Στο παρακάτω βίντεο ο γνωστός συγγραφέας Νίκος Δήμου  εξηγεί  οτι οι κατ' ουσίαν Μακεδόνες στην Ελληνική Μακεδονία είναι οι Ντόπιοι. Δείτε το.



Σήμερα το 2021 οι λιγοστοί εναπομείναντες που αποτελούμε την κοινότητα της μειονότητας των εθνικά Μακεδόνων στην  Ελλάδα εκπροσωπούμαστε κυρίως από το πολιτικό κόμμα ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΌΞΟ το οποίο συμμετέχει ανελλιπώς από το 1994 μέχρι σήμερα στις ευρωεκλογές και εδρεύει στη Φλώρινα (Μακεδονικά: Λέριν)

Τα κείμενα που θα διαβάσετε αντιγράφηκαν από το πρωτότυπο της εφημερίδας «Ο Ριζοσπάστης» του 1933. Η πληκτρολόγηση των δημοσιευμάτων έγινε σε εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή το έτος 2009 κι έχει κρατηθεί το συντακτικό και η ορθογραφία της ελληνικής γλώσσας της εποχής εκείνης. Γι αυτό, μη σας παραξενεύουν ρήματα γραμμένα όπως π.χ. το «κυττώ» αντί του σημερινού «κοιτώ».

Τα δεκατρία (αριθμητικά 13) ρεπορτάζ θα δημοσιευτούν εδώ στο ιστολόγιο abecedar.blogspot.com με συχνότητα μια ανάρτηση κάθε εβδομάδα, μάλλον κάθε Παρασκευή. Η δημοσίευση θα ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου 2021. Μέχρι τα Χριστούγεννα 2021 υπολογίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αναδημοσίευση όλων ρεπορτάζ.

Από τα ρεπορτάζ λείπουν οι συνέχειες Νο. #5, #6 & #11 τα οποία αναζητούνται. Αν τα βρει κάποιος αναγνώστης παρακαλείται να τα στείλει στο email abecedar@rocketmail.com


A!!! ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΕΙΣΑΙ!!!  ΞΥΛΟ, ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!!!(αυτο το λέει ΠΑΠΑΣ απο το χωριό Παλαιστρα (Μπορεσνιτσα) Φλώρινας)



 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου