Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2009

Η Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (United Macedonian Diaspora U.M.D.) προτρέπει την Βουλγαρία και την Ελλάδα να αναγνωρίσουν την ύπαρξη της Μακεδονικής Μειονότητας εντός της επικράτειάς τους.

Human rights for all

WASHINGTON, D.C. – 10 Δεκεμβριου 2009 – Η Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (United Macedonian Diaspora (UMD)) στα πλαίσια του εορτασμού της 61ης Επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτρέπει την Βουλγαρία και την Ελλάδα να αναγνωρίσουν την ύπαρξη της Μακεδονικής Μειονότητας εντός της επικράτειάς τους. Η UMD καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίσει ότι οι δύο χώρες μέλη Βουλγαρία και Ελλάδα τηρούν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Σύμβαση Πλαίσιο για Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων.
Η UMD προτρέπει την Βουλγαρία και την Ελλάδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αλβανίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας οι οποίες αναγνωρίζουν την ύπαρξη της Μακεδονικής μειονότητας. Σε αυτές τις χώρες, οι Μακεδονικές μειονότητες μπορούν να ασκούν τα γλωσσικά τους δικαιώματα σε αντίθεση με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα ο οποίες δεν έχουν ακόμη υπογράψει ή επικυρώσει τον
Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες. Στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, όλες οι μειονότητες είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το Σύνταγμα της χώρας και απολαμβάνουν όλα τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Οι κατακερματισμένοι, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μακεδόνες που ζουν στις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Ελλάδα για περισσότερο από 61 χρόνια μετά την υπογραφή Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεχίζουν να μη μπορούν να ασκήσουν τα περισσότερα από τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα. Παραδόξως, σε αυτές τις δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα, πολίτες τους είναι αναγκασμένοι να συνεχίζουν τον αγώνα τους για τα στοιχειώδη βασικά ανθρώπινα δικαιώματα διότι απλώς η Βουλγαρία και η Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν την Μακεδονική εθνικότητά τους.

Οι Μακεδόνες στην Βουλγαρία και την Ελλάδα συχνά παρενοχλούνται και εκφοβίζονται στα πλαίσια μιας προσπάθειας να αρνηθούν τις θεμελιώδης τους ελευθερίες, ειδικά την ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού τους στην εθνική τους κληρονομιά. Η UMD καλεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσουν αυτό το κενό αναγνωρίζοντας, προστατεύοντας και προωθώντας τα νόμιμα ανθρώπινα δικαιώματα του Μακεδονικού λαού όπως αυτά κατοχυρώνονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Σύμβαση Πλαίσιο για Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων.

Η UMD ενθαρρύνει όλους τους Μακεδόνες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Η UMD προτρέπει τους Μακεδόνες να είναι δραστήριοι στις κοινότητές τους, να προβάλλουν τα μακεδονικά θέματα και να είναι ντόμπροι υποστηρικτές των Μακεδόνων στην Βουλγαρία και την Ελλάδα οι οποίοι δεν απολαμβάνουν τις ελευθερίες τις οποίες απολαμβάνουν οι Μακεδόνες στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και στο υπόλοιπο κόσμο.

Η Ηνωμένη Μακεδονική Διασπορά United Macedonian Diaspora UMD ιδρύθηκε το 2004 και είναι πρωτοπόρα μη κυβερνητική οργάνωση που προωθεί τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των Μακεδόνων και των Μακεδονικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο. Εδρεύει στην Ουάσιγκτον D.C. και έχει γραφεία στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, στο Τορόντο του Καναδά και αντιπροσώπους στο Παρίση, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Αγ. Πετρούπολη και Στουτγκάρδη.

------------

Το κείμενο της ανάρτησης είναι  μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά της ανακοίνωσης της Ηνωμένης Μακεδονικής Διασποράς United Macedonian Diaspora U.M.D. στη διεύθυνση http://umdiaspora.org/content/view/450/1/

17 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας,

    στο taxalia αναρτήθηκε mail, το οποίο υποτίθεται ότι στάλθηκε από το Βινόζιτο και γράφει πράγματα απαράδεκτα.
    Αν αληθεύει, πραγματικά ντρέπομαι που εθνικά Μακεδόνες επιδίδονται σε παραλήρημα ρατσισμού κατά ενός Έλληνα συμπολίτη μας, ανεξάρτητα αν αυτός είναι δημόσιο πρόσωπο ή όχι.
    Όπου βρεθούμε υπενθυμίζουμε, ότι οι Μακεδόνες πέφτουν θύματα ρατσισμού αποκαλούμενοι 'Βούλγαροι', 'Σλαβομακεδόνες', 'σλαβόφωνοι' και ό,τι άλλο κατεβάσει η γκλάβα των εθνικιστών διανοούμενων.
    Και τώρα γινόμαστε ίδιοι με αυτούς???
    Εχουμε κουραστεί να λέμε υπο ποιές συνθήκες συντελέστηκαν οι διάφορες εθνογενέσεις στην βαλκανική και τώρα γινόμαστε οι ίδιοι φορείς των εθνικιστικών επιχειρημάτων όσων αρνούνται να αποδεχθούν την ύπαρξή μας ως εθνικής ομάδας??
    Οσο ατυχής ήταν η δήλωση Δρούτσα, αλλό τόσο ατυχέστερη ήταν και η αντίδραση που εκδηλώθηκε.
    Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας ...
    (еден од вас)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμε
    Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω για το email στο οποίο αναφέρεσαι.

    Αυτό που ξέρω είναι οτι από του Μάιο μέχρι σήμερα το Ουράνιο Τόξο μου έχει στείλει με email ΟΛΑ τα δελτία τύπου που έχει βγάλει αλλά
    το συγκεκριμένο δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής στο mailbox μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή ανακοίνωση για την κατάπτυστη συμπεριφορά του νεόκοπου Ανθυπέξ ο οποίος δημόσια και σε παραλληρηματική έκσταση δήλωσε στο εθνικιστικό ΠΡΏΤΟ θΈΜΑ τις επεκτατικές θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες υποσύνολο της ελληνικής ταυτότητας είναι τουρκική άρα οι τούρκοι είναι έλληνες, της βουλγαρικής συνεπώς και οι βούλγαροι είναι έλληνες , το ίδιο και οι αλβανοί και βέβαια οι ανύπαρκτοι Μακεδόνες ...
    Φυσικά , όλοι γνωρίζουν ότι ισχύει το απολύτως αντίθετο, αφού υποσύνολο όλων των παραπάνω ταυτοτήτων είναι η τεχνητή "ελληνική" ταυτότητα...
    Οι θρασύτατοι αυτοί ισχυρισμοί αποκτούν μεγαλύτερη ένταση όταν εκφέρονται από έναν άνθρωπο του οποίου το επώνυμο Δρούτσας έχει αλβανική προέλευση και συγκεκριμένη σημασία και σημαίνει μικρόξυλος...
    Αυτός ο καρατζαφερικός "ελληναράς" έχει το απύθμενο θράσος να αρνηθεί την μακεδονική εθνοτική ταυτότητα ενός εκατομμυρίου ελλήνων πολιτών...
    Και να μιλήσει για μία άλλη ανύπαρκτη μακεδονική ταυτότητα , μέρος της ελληνικής...
    δίχως οποιαδήποτε διακριτό από την ελληνική και την δική μας μακεδονική στοιχείο χαρακτηριστικό κάθε κοινοτικής εθνοπολιτισμικής ταυτότητας..!!!
    Μήπως θα έπρεπε ο κ. Δρούτσας να ακολουθήσει τον δρόμο του Ρόβλια..???
    Αυτό απαιτούν οι βαθιά προσβεβλημένοι μακεδόνες με ελληνική υπηκοότητα...
    Γιατι και ο ιδιοτελής γενιτσαρισμός έχει τα όρια του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ σωστα έκανε το ουράνιο τόξο , με τους δήθεν δημοκρατικούς πολιτικούς που σέβονται το ευρωπαϊκό δίκαιο...
    η μακεδονική εθνοτική ταυτότητα, ούτε αποκλειστική,ούτε μονοπωλιακή είναι...
    ακόμα και αν υπήρχε ΔΕΥΤΕΡΗ εθνοτική ταυτότητα με το προσωνύμιο Μακεδονική...
    Τα αποκλειστικά δικαιώματα στη χρήση των όρων μακεδόνας, μακεδονική τα επικαλείται εδώ και χρόνια η ελλάδα...
    φυσικά δίχως αποτέλεσμα στον υπόλοιπο πλανήτη...
    γηρασμένη ευρώπη ξύπνα, ο "ελληνικός' εθνικοσοσιαλισμός εξαιτίας και της πιθανής χρεωκοπίας είναι πρό των πυλών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι στΟκΟι δεν πανηγυρισαν το μαιμου δελτιο τυπου. Απεδειξαν οτι ειναι λιγοτερο στΟκΟι απο τους χαλιες και τους ακριδες.
    χε! χε! χε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ανωνυμοι 10:21 και 12:43
    Δεν ξέρω αν είναι μαϊμού ή όχι. Ξέρω πως δεν έλαβα τέτοιο email. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.

    @ανώνυμε 10:21
    Σε παρακαλώ να βάζεις τελείες στις προτάσεις προκειμένου να βγαίνει ολοκληρωμένο νόημα. Τα αποσιωπητικά στο τέλος κάθε πρότασης μπερδεύουν τον αναγνώστη και αυτό που θέλεις να πεις κόβεται ...στη μέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το έχουν στη σελίδα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θελω να κανω μια απλη ερωτηση..?Εγω που αισθανομαι Ελληνας και μακεδονας και νιωθω οτι η καθεαυτου λεξη μακεδονας απο πλευρας της σλαβικης αντιπροσωπευειμονο μια εννοια και καταργει την δευτερη δικη μου,εχω δικαιωμα γνωμης στον αυτοπροσδιορισμου ως μακεδονας?Η' πρεπει να τον απαρνηθω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ανωνυμε 5:55
    Η απάντηση είναι εξίσου απλή: μπορουν να συνυπάρχουν και δυο μακεδονικές ταυτότητες. Η μία με το σύνθετο όνομα Εθνικά Μακεδόνες και η άλλη με το σύνθετο όνομα Έλληνες-Μακεδόνες. Αυτές οι σύνθετες ονομασίες έχουν το πλεονέκτημα ότι πηγάζουν από τον, θεμελιώδους σημασίας, αυτοπροσδιορισμό των δύο ομάδων και όχι απο εκατέρωθεν εταιροπροσδιοριμούς.

    Πιο αναλυτικά μπορεί να διαβάσεις εδώ:
    http://abecedar.blogspot.com/2009/04/blog-post_27.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν και δεν μπορω να πω οτι με εχεις καλυψει τελειως σχετικα με τους ορους μακεδων και ελλην-μακεδων θα ηθελα να ρωτησω κατι ακομα.Υπερασπιση της αληθειας και προπαγανδα ενιοτε απο την εκαστοτε αλλη πλευρα,δεν μπορει να κανει εναν μορφωμενο και λογικο ανθρωπο να απαρνιεται καποιες ιστορικες αναφορες.Θα ηθελα να μου πεις ποια ειναι η γνωμη σου σχετικα με τον ιστορικο της Βουλγαριας κ.Μποζινταρ Ντιμιτροφ ο οποιος προσφερει 1.000.000 ευρω σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ του φερει μια αποδειξη του μακεδονισμου πριν το 1944.Η κυβερνηση του κυριου Γκρουεφσκι αδυνατει να τον διαψευσει και απλα σιωπα οπως και ολες οι οργανωσεις της διασπορας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τον Μποζινταρ Ντιμιτροφ δεν τον ήξερα μέχρι που διάβασα το άρθρο του Ιου
    http://www.iospress.gr/ios2009/ios20091122.htm
    Εκτός του ότι αρέσει στους Ελληνες εθνικόφρωνες μακεδονοφάγους θεωρώ οτι είναι ένας Καρατζαφέρης της Βουλγαρίας.

    Για το 1.000.000 που "προσφέρει" πιστευω οτι είναι μια μπαρούφα προς εντυπωσιασμό.
    Αν είναι σοβαρή "προσφορά" ο κάθένας μπορεί να κερδίσει το 1.000.000 στο άψε σβήσε. Ακόμη 'γω. Ακόμη και 'συ.
    Γνωρίζεις κάποια πηγη στο internet που να δηλώνει επίσημα o Μποζινταρ Ντιμιτροφ οτι προσφερει 1.000.000 ευρω σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ του φερει μια αποδειξη του μακεδονισμου πριν το 1944;

    Εχω πάρα πολλές αποδείξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ξερω αν ειναι μια μπαρουφα οπως λες.Μπορεις ομως να βρεις στο διαδικτυο πως οταν παρουσιασε το βιβλιο του "τα δεκα ψεμματα του μακεδονισμου" το εκανε στα Σκοπια.Αυτο εγινε το νοεμβριο του 2008.Τοτε ειχε δηλωσει απο το Βουλγαρικο κεντρο πολιτισμου στα Σκοπια πως οι αναφορες για μακεδονικο εθνος εγιναν επι κομμουνισμου το 1944 ετος και οπου δημιουργηθηκε.Ειπε ακομα πως οι ιστορικοι του πανεοπιστημιου των Σκοπιων δεν μπορουν να αποδειξουν καποια σχεση με την εποχη του Μεγαλου Αλεξανδρου αλλα ο ιδιος δεν μπορει να εμποδισει καποιον να αισθανεται μακεδονας γιατι ειναι προσωπικη επιλογη.Τελειωνει λεγοντας πως η ιστορια διδασκει οτι οι αληθινοι μακεδονες εχουν ελληνικη καταγωγη και αν θελει καποιος να το αμφισβητησει προσφερει το ποσο που ανεφερα.Και ρωταω τωρα ξανα,εφοσον αυτο το εκανε σε παρουσιαση του μεσα στα Σκοπια γιατι δεν βρεθηκε ΕΝΑΣ να του κλεισει το στομα!Μου φαινεται λιγο περιεργο αν δεν ηταν τοσο σιγουρος να κανει τετοιες δηλωσεις.Και οταν λεει αποδειξη εννοει μια γραπτη πηγη σε μακεδονικη γλωσσα και ιστορικο νροκουμεντο που αναφερεται σε εθνος μακεδονων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχα! Αυτά είπε;
    Σε πληροφορώ οτι έχει πει και άλλα χαριτωμένα όπως περι στενής συγγένειας των (αρχαίων) Μακεδόνων με τους (σημερινούς) Βουλγάρους!
    Και γιατί, παρακαλώ να του κλείσουν το στόμα; Γραφικός είναι οτι θέλει λέει. Σκορπάει γέλιο!

    Επιδή μάλλον δεν διάβασες το άρθρο του ΙΟΥ της 22/11/2009 παραθέτω ένα τμήμα του κειμένου:

    Γιατί επί της ουσίας, που μας αφορά, τα πράγματα είναι ακόμα χοντρότερα: αυτό που ο Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ υποστηρίζει, πέρα από τη (δεδομένη για την επίσημη ιστοριογραφία της χώρας του) βουλγαρική καταγωγή των Σλαβομακεδόνων, είναι η στενή συγγένεια των (αρχαίων) Μακεδόνων με τους (σημερινούς) Βουλγάρους!
    Το βιβλίο του «Οι Βούλγαροι και ο Αλέξανδρος ο Μακεδών» κυκλοφόρησε το 2001 από τις εκδόσεις Τάνγκρα – εκδοτικό οίκο με διακηρυγμένο σκοπό «τη διάδοση επιστημονικών γνώσεων, μύθων, θρύλων και υποθέσεων που συνδέονται με την ιστορία της βουλγαρικής εθνότητας». Με μικροαλλαγές, ξανακυκλοφόρησε το 2007 από άλλο οίκο, με τον τίτλο «Μακεδονία, ιερή βουλγαρική γη. Ποιοί είναι οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης;».
    Κεντρική ιδέα του: ο πρώτος βουλγαρικός πολιτισμός εμφανίζεται τον 4ο αι. π.Χ. στη Βακτριανή, με την επιγαμία Βουλγάρων και Μακεδόνων, οι απόγονοι των οποίων «επαναπατρίζονται» (ως Βούλγαροι) στα Βαλκάνια τον 6ο μ.Χ. Δεν λείπουν και στερεοτυπικές συγκρίσεις των «κοινών ιδιοτήτων» των δυο λαών: «πολεμική μαστοριά», «ιδιάζουσα γεναιότητα», «αυστηρή τήρηση των νόμων», προπαντός όμως «σεβασμός στο βασιλικό θεσμό και το βασιλικό γένος» (σ.56-7). Το βιβλίο, βλέπετε, πρωτοκυκλοφόρησε όταν πρωθυπουργός ήταν ο πρώην τσάρος, που διόρισε το Μπόζινταρ ως διευθυντή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της χώρας. Οσο για σοβαρότητα, αποκαλυπτικό είναι το μπέρδεμα από το συγγραφέα των Μακεδόνων με τους ομηρικούς ...Μυρμιδόνες (σ.62)!
    Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα υπόλοιπα έργα του ινδάλματος των ελληνικών ΜΜΕ: «Βούλγαροι: οι πρώτοι Ευρωπαίοι» (2002), «Οι 7 αρχαίοι πολιτισμοί της Βουλγαρίας» (2005). Για πιο σύγχρονα γούστα υπάρχουν και «Οι πόλεμοι της Βουλγαρίας για την εθνική ενοποίηση» (2006).


    Επαναλαμβάνω οτι για μένα δεν είναι σοβαρός.
    Σοβαρό τον θεωρούν οι Ελληνες εθνικόφρωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα γινω γραφικος και προσωπικα θεωρω γελοιο τον συγκεκριμενο κυριο.Θα επιζητουσα ομως μια αποστομοτικη απαντηση σχετικα με την αναφορα του για το μακεδονικο εθνος.Διοτι τον επικαλουνται πολλοι και οχι μονο εθνικοφρονες Ελληνες.Μ βαθεια μου λυπη κατεληξα οτι εχει δικιο για την δημιουργια του μακεδονικου εθνους το 1944 και για την δημιουργια της γλωσσας.Συμφωνα παντα με τα ιστορικα γεγονοτα.Πραγμα το οποιο με λυπει και δεν μπορω να αντικρουσω με καποιο επιχειρημα μου.Ευχαριστω για το χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει ότι η δημιουργία των σημερινών εθνών συντελέσθηκε τα τελευταία 250+ χρόνια. Είναι αποτέλεσμα ιδεολογικών, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν πριν, κατά και μετά την βιομηχανική επανάσταση. Η γλώσσα δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για την ένταξη των ανθρώπων στο ένα ή το άλλο έθνος. Αυτή την επιστημονική θέση υιοθετούμε οι εθνικά Μακεδόνες.

    Η άλλη άποψη είναι η ρομαντική σύμφωνα με την οποία τα σημερινά έθνη είναι γνήσιοι βιολογικοί απόγονοι αρχαίων λαών – κάτι που στην πράξη δεν αποδεικνύεται και όποιος το επιχειρήσει οδηγείται, θέλοντας και μη, σε ρατσισμό και εθνικισμό.

    Όποιος θέλει αποδείξεις σχετικά με την ύπαρξη εθνικά Μακεδόνων πριν τη συγκρότηση του σύγχρονου Μακεδονικού κράτους το 1944 μπορεί να τις βρεί ακόμη και στα αρχεία του Ellis Island από απλούς μετανάστες εθνικά Μακεδόνες στις ΗΠΑ 1897-1904 οι οποίοι δήλωναν την εθνικότητά τους: MACEDONIAN.
    Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
    http://www.maknews.com/forum/ellniko/1897-1904-t16139.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ηταν κατατοπιστικη η ιστοσελιδα που προτεινες.Κανοντας μια ερευνα ομως στο διαδικτυο για το Ellis island προσεκρουσα σε ενα στοιχειο το οποιο λεει πως το Αμερικάνικο Γραφείο όταν κατέγραφε τους μακεδονες στον τόμο "U.S. Immigration Commission Reports 1907-1910, Records" υπηρχε οποσημειωση να κοιταζεις στο βουλγαρος.Νομιζω οτι η σελιδα λεγοτανε ακριτας.Επισηε ο ιδιος παραθετει βιβλιο ενος Peter Roberts με τιτλο "Immigrant races in North America. New York : The Young Men's Christian Association Press, 1910" και δειχνει αποσπασματα που κατονομαζει τους μακεδονες ως βουλγαρους.Υπαρχει περιπτωση να ειναι αληθεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ανώνυμε 4:36
    Στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεσαι δεν υπήρχε ως ξεχωριστό το σύγχρονο μακεδονικό κράτος. Υπήρχαν το ελληνικό κράτος (βασίλειο), το σερβικό κράτος(βασίλειο) και το βουλγαρικό κράτος(βασίλειο).
    Είναι αλήθεια οτι ελλείψει μακεδονικού κράτους πολλοί φτωχοί μακεδόνες εκείνης της εποχής προκειμένου να τύχουν οικονομικών προνομίων και να γλιτώσουν το κεφάλι τους δήλωναν “Σέρβοι”, άλλοι “Έλληνες” και άλλοι “Βούλγαροι”.
    Όμως από μέσα τους, στην συνείδηση τους ήταν και παρέμειναν Μακεδόνες. Απόδειξη οι ισχυρές μακεδονικές κοινότητες που δημιούργησαν σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία. Δες εδώ τα βιντεο στην ιστοσελιδα:
    http://www.macedonianhistory.ca

    ΑπάντησηΔιαγραφή