Τετάρτη, Μαΐου 19, 2010

-Fly to ‘Σκόπια’. -Μήπως εννοείτε Μακεδονία;

(Ακολουθεί τεστ γεωγραφικών γνώσεων στο τέλος της ανάρτησης.)

----

Το Google Earth είναι ένα λογισμικό που σας επιτρέπει να ‘πετάξετε’ (fly) μέσω internet σε οποιδήποτε μέρος της Γης για να δείτε δορυφορικές εικόνες, χάρτες, 3D κτίρια κλπ. Έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε το πλούσιο γεωγραφικό περιεχόμενο του πλανήτη, να προσθέσετε φωτογραφίες και να τις μοιραστείτε με άλλους χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

Το Google Earth μπορείτε να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε  δωρεάν στον υπολογιστή σας κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα (αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο).

http://earth.google.com/intl/en/download-earth.html

Αφού εγκαταστήσετε το Google Earth στον υπολογιστή σας μπορείτε να το ξεκινήσετε,  να πάτε στην καρτέλα fly to και να πληκτρολογίσετε τη χώρα που θέλετε να δείτε στην ηλεκτρονική υδρόγειο στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Ας πούμε ότι θέλουμε να δούμε, στην ηλεκτρονική υδρόγειο, την χώρα την οποία το 99,9% των Ελλήνων ονομάζει ‘Σκόπια’.

Πληκτρολογούμε, λοιπόν, την λέξη κλειδί ‘Σκόπια’ στη καρτέλα fly to και κάνουμε κλικ στο κουμπί αναζήτησης (στο μεγεθυντικό φακό που είναι δίπλα).

Το λογισμικό Google Earth μας οδηγεί, πολύ σωστά, στην πρωτεύουσα πόλη της χώρας που το 99,9% του πληθυσμού του πλανήτη  ονομάζει MACEDONIA (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ),  διότι ως γνωστόν χώρα με το όνομα ‘Σκόπια’ δεν υπάρχει όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα.

clip_image004

Επιπλέον εμφανίζεται και βοηθητική διευκρίνηση ειδικά προς τους χρήστες από την Ελλαδα: Did you mean: MACEDONIA. (μήπως εννοείτε: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.)

Δηλαδή, για το θλιβερά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,1% (ίσως και μικρότερο) του πληθυσμού του πλανήτη που ψάχνει να βρεί χώρα με το όνομα ‘Σκόπια’  η Google Earth έχει προνοήσει και το πληροφορεί ευγενικά:

Did you mean

Macedonia?

Μήπως εννοείτε

Μακεδονία;

Άραγε, το παγκοσμίως θλιβερά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,1% (ίσως και μικρότερο), θα αντιληφθεί την μικρότητά του ή θα συνεχίσει να παριστάνει το καμπόσο; Θα αντιληφθεί ότι η χώρα του βορείως συνορεύει με την Δημοκρατία της Μακεδονίας ή θα παραμείνει αγεωγράφητο;

---

Τεστ γεωγραφικών γνώσεων (απροειδοποίητο)

ΘΕΜΑ:

Πόσο καλά γνωρίζετε την Μακεδονία;

How much do you know about Macedonia?

test (για να απαντήσετε στο τέστ κάντε κλικ στην  εικόνα. Το test είναι στην αγγλική γλώσσα.)

11 σχόλια:

  1. Θα μας αλλαξετε κ τη γλωσσα τωρα, κ τον τροπο που εκφραζομαστε? Και οι τουρκοι την ελλαδα τη λενε Γιουνανισταν εμεις δεν παραπονεθηκαμε ποτε γι αυτο!Τι φασιστικη νοοτροπια ειναι αυτη? Μηπως πρεπει να αρχισουμε να αποκαλουμε κ τη Γαλλια, Φρανς για να μη πεισμωσουν οι Γαλλοι? ΕΛΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Άραγε, το παγκοσμίως θλιβερά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,1% (ίσως και μικρότερο), θα αντιληφθεί την μικρότητά του ή θα συνεχίσει να παριστάνει το καμπόσο;"

    Αραγε εσύ θα συνεχίσεις να ασχολείσαι με το τι πιστεύει το παγκοσμίως θλιβερά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,1%, η θα απαλλαγείς από τα κόμπλεξ σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ανωνυμε 10:06 AM, мај 19, 2010
    Είναι απόλυτα σεβαστό το δικαίωμά σου να αποκαλείς όποια χώρα θέλεις με όποιο όνομα θέλεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα.
    Το πρόβλημα υπάρχει από την στιγμή που εσύ και οι όμοιοί σου θέλετε με φασιστικό, πράγματι, τρόπο να επιβάλλετε την ονομασία της αρεσκείας σας σε όλη την ανθρωπότητα για την Δημοκρατίας της Μακεδονίας ακόμη και στο εσωτερικό της!
    Η Τουρκία, την οποία ανέφερες, παρόλο που ονομάζει την Ελλάδα Γιουνανιστάν, δεν έχει πρόβλημα στο όνομα με το οποίο αποκαλούν όλες οι άλλες χώρες την Ελλάδα ούτε για το πως αποκαλεί η Ελλάδα τον εαυτό της στο εσωτερικό της.
    Το ίδιο και η Γαλλία. Η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα το πώς θα την αποκαλούν οι Ελληνες και οι άλλες χώρες, ακόμη και στο εσωτερικό τους.
    Κατά παρόμοιο τρόπο η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν έχει πρόβλημα το πώς θα την αποκαλεί η Ελλάδα. Tο πρόβλημα δημιουργείται από την στιγμή που η Ελλάδα με φασιστικό τρόπο (εξ αιτίας των ομοίων σου) θέλει να επιβάλλει ονομασία της αρεσκείας της τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Είναι απόλυτα σεβαστό το δικαίωμά σου να αποκαλείς όποια χώρα θέλεις με όποιο όνομα θέλεις."

    Και τότε γιατί αντιδράτε και θεωρείτε "προσβλητικό" και "υβριστικό" οποιοδήποτε άλλο όνομα?
    Σας λένε "σλαβομακεδόνες", αντιδράτε. Σας λένε "σκοπιανούς", αντιδράτε. Σας λένε "βαρδάρσκι", αντιδράτε.
    Για πες μου ρε φίλε 1 (ΕΝΑ) όνομα που δεν το θεωρείς "προσβλητικό", "υβριστικό" κλπ (εκτός από το "μακεδόνες" που το "απαιτείτε" με τόση "λύσσα"! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάει, χάθηκε η έννοια της λέξης 'φασισμός'.
    Η χώρα: Republic of Macedonia-Skopje, Republika Makedonija-Skopje.
    Αναγνώριση από την Ελλάδα ως: Δημοκρατία των Σκοπίων, Republic of Skopje.
    Και η Ελλάδα να αναγνωρίσει μία σλαυόφωνη μειονότητα στη Μακεδονία με όλα τα ντόπια δiκαιώματά της, να τα χαιρόμαστε, να συμμετέχουμε στην κληρονομιά της. Ωράια πράγματα. Να αναβιώσει ο παραδοσιακός ελληνισμός γύρο απο το Μοναστίρι/Βιτόλια και στην πόλη των Σκοπίων, να αναβιώσουν τα σλαυόφωνα χωριά της Φλώρινας και Καστοριάς... να χαιρόμαστε τα Νάστε, να χαλαρσώουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ανώνυμε 12:35 AM, мај 21, 2010,
    Όταν διαβάζω απαντητικά σχόλια σαν το δικό σου αναρωτιέμαι κατά πόσον άνθρωποι σαν εσένα είναι σε θέση να κατανοήσουν αυτά που διαβάζουν.
    Σε παρακαλώ να ξαναδιαβάσεις το προηγούμενο σχόλιό μου με προσοχή. Tο πρόβλημα δημιουργείται από την στιγμή που η Ελλάδα με φασιστικό τρόπο (εξ αιτίας των ομοίων σου) θέλει να επιβάλλει ονομασία της αρεσκείας της τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Φασισμός είναι η δια της βίας επιβολή απόψεων, θέσεων, ιδεών και ονομασιών στους άλλους.

    Τις δε ονομασίες που ανέφερες και τις οποίες εφηύραν κάτι Νονοί σαν εσένα μπορεί ελευθέρα η χώρα μας η Ελλάδα να τις κρατήσει για τον εαυτό της και να τις χρησιμοποιεί χωρίς να προσπαθεί να τις επιβάλλει και στις άλλες χώρες.

    Ως προς όνομα, εμείς είμαστε Μακεδόνες και δεν "«το "απαιτούμε" με τόση "λύσσα"!» όπως ψευδώς ισχυρίζεσαι. Εμείς το είχαμε από πάντα αυτό το όνομα και με αυτό μας ξέρουν σε όλη την ανθρωπότητα. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο με τη λέξη Macedonians (κλικ εδώ) θα σε πείσει. Ακόμη και ο Παύλος Μελάς έγραφε το 1904 στη γυναίκα του "Δεν εννοήσαμεν αν η γλώσσα ήτον η μακεδονική ή η ελληνική" από κάποιο μακεδονικό χωριό 10 χρονια πριν την προσάρτηση του 51% της Μακεδονίας στην ελληνική επικράτεια και 20 χρόνια πριν τον εποικισμό της με πρόσφυγες - μετανάστες.

    Σε πληροφορώ οτι εμείς υπάρχουμε ως λαός σε μια περιοχή στην οποία δεν ήρθαμε τυχαία ή χθες. Ωστόσο, όσοι ήρθαν στη Μακεδονία εχθές (δηλ. τα τελευταία 90 χρόνια) και θέλουν να είναι Μακεδόνες σαν εμάς είναι ελεύθεροι να το κάνουν αν θέλουν, δεν θα τους το επιβάλλουμε. Θα είναι τιμή για εμάς τους Μακεδόνες να τραγουδάνε τα τραγούδια μας και χορεύουν τους χορούς μας κάτι που ήδη αρκετοί το κάνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γράμμα του ιωνα δραγούμη στην αδελφή του ναταλία , σύζυγο του αντιμακεδόνα παύλου μελά :
    στην μακεδονία διεξάγεται αδελφοκτόνος πόλεμος, μεταξύ των εξαρχικών από την μιά και των πατριαρχικών από την άλλη....
    η εθνότης όμως και των δύο αντιμαχόμενων πευρών είναι ΜΙΑ, η μακεδονική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οι χρυσαυγίτες σχολιαστές ας ασχοληθούν μετά του χρεωκοπημένου εξαιτίας τους οίκου μας...
    το επάγγελμα του εκβιαστή ΝΟΝΟΥ, σβήνει μαζί με όλη την μαφία...
    διεθνή και ελληνική...
    η μακεδονία έχει όνομα πολύ πρίν η χώρα μας ονομασθεί για πρώτη φορά στην ιστορία ελλάδα το 1826, αφού μέχρι σήμερα γεωγραφική οντότητα με το όνομα ελλάδα δεν υπάρχει...
    παρά μόνο πολιτική οντότητα....
    όταν δε ονομάζονταν γκρέτσια, δεν περιελάμβανε την μακεδονία....
    αν ακόμα έχει πρόβλημα η ελλάδα ας ονομάσει την βίαια προσαρτημένη νότια μακεδονία με το προσωνύμιο αρχαία...
    οι αυτόχθονοι μακεδόνες δεν θα έχουν πρόβλημα...
    αλλά ούτε και οι νεόκοποι από την ασία, την πελλοπόνησο, την κρήτη...
    οιμακεδόνες όπως και όλοι οι λαοί χρησιμοποιοπύν όλους τους διαθέσιμους εθνοτικούς όρους- ρωμιοί,γραικοί , έλληνες αφού αυτοί κανένα προσβλητικό χαρακτήρα δεν έχουν διότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα...
    παρομοίως φράνσ, γάλλος , ντόιτσε,αλεμάν,γερμανός, ντάτσ,ολανδός, κ.λ.π..
    αλλά και ο ετεροπροσδιορισμός τουρκογενής ασιάτης έποικος πατριαρχικός ως αληθινός και πραγματικός οφείλει να είναι αποδεκτός, έστω και αν δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα αφού δεν ταιριάζει στην ελληνική μάσκα...
    αντίθετα το να αποικαλείς τον κάτοικο του βέλες, του νεγκότινο,του στίπ ,της οχρίδος σκοπιανό είναι ΨΕΥΔΕΣ και συκοφαντικό...
    παρομοίως και το βαρδάρσκι για τον κάτοικο του ρέσεν ή τουκρούσεβο που δεν έχει ποτέ δεί τον βαρδάρη...
    ούτε βέβαια το σλαβομακεδόνες , όταν αυτό το πρόθεμα δεν είναι αληθινό και δεν χρησιμοποιείται για τους ρώσσους,τους ουκρανούς,τους πολωνούς, τους τσέχους, τους σέρβους,τους κροάτες...
    οι μακεδόνες είναι παγκοσμίως αποδεκτοί ως μακεδόνες..
    όπως και οι έλληνες , παρότι δεν κατάγονται από τους αρχαίους όπως αναφέρουν χιλιάδες δημοσίευματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Αμπεσενταρ,

    θα ήθελα να σε πληροφορήσω, ότι οι διπλωματικές αποστολές της γειτονικής χώρας δηλώνουν εδώ και 14 χρόνια, ότι στις διαπραγματεύσεις δεν συζητούν την συνταγματική ονομασία της χώρας τους, αλλά το πώς θα τους αποκαλεί η Ελλάδα. Με απλά λόγια δεν δίνουν στην Ελλάδα το δικαίωμα να τους αποκαλεί όπως θέλει, αλλά προσπαθούν να πείσουν τους Ελληνες να μην τους αποκαλούν "Σκόπια".
    Γι'αυτό σου λέω, πρίν το "παίξεις" αντιπρόσωπος των Σκοπίων, φρόντισε να έχεις πληροφορηθεί πρώτα τις θέσεις τους.
    Για να φανταστείς το πόσο αστεία είναι μια τέτοια προσέγγιση, φαντάσου την Ελλάδα να προσπαθεί μέσω διαπραγματεύσεων να πείσει την Τουρκία να μην την αποκαλεί Yunanistan αλλά Hellas (!!!)

    To πραγματικά ελάχιστο ποσοστό που αναφέρεις, από ότι δείχνουν τα πράγματα δεν κάνει το κάμποσο, αλλά είναι καμπόσο.
    Εξαιτίας και μόνο αυτού του θλιβερού ποσοστού το θέμα της ονομασίας ενός κράτους παραμένει σε εκκρεμότητα για 18 ολόκληρα χρόνια και έπεται συνέχεια ...
    120 κράτη τους έχουν ανανγωρίσει με το συνταγματικό τους όνομα και αυτοί συνεχίζουν να διαπραγματεύονται το όνομά τους με την Ελλάδα. Μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις σχετικά με το ποιός είναι ο θλιβερός στην όλη ιστορία.

    Τέλος ας καταθέσω κι εγώ τη δική μου πρόταση:

    Για την Ελλάδα: Δημοκρατία των Σκοπίων, Σκοπιανός λαός, Σκοπιανή γλώσσα (αυτό δεν το δέχονται οι γείτονες, αλλά πάντοτε έτσι θα τους αποκαλούμε).
    Για το εσωτερικό της γειτονικής χώρας: Republika Makedonija, Makedonski narod, Makedonski jazik (αυτό δεν το δέχεται η Ελλάδα, αλλά πάντοτε έτσι θα αυτοαποκαλούνται)
    Για διεθνή χρήση North Macedonia (έχει ήδη συμφωνηθεί, μένει να πεισθούν και οι λαοί) και ο αντίστοιχος όρος για το λαό και τη γλώσσα, που θα επικρατήσει εκ των πραγμάτων.

    ΥΓ1: Δεδομένου ότι η τελική διεθνής ονομασία θα είναι North Macedonia -η οποία φυσικά θα υιοθετηθεί και από το google-earth-, να αναμένουμε σχετική ανάρτηση και για το θλιβερό και αγεωγράφητο 0,01% που θα εξακολουθεί να αποκαλεί το γειτονικό κράτος "Μακεδονία" ???

    ΥΓ2: Τελικά ο Παύλος Μελάς και οι λοιποί ήταν μισθοφόροι ληστοσυμμορίτες ή καθ'όλα αξιόπιστες πηγές σχετικά με την εθνική ταυτότητα των ντόπιων Μακεδόνων???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανωνυμε 2:10 PM, мај 21, 2010
    Σε βρίσκω πολύ μπερδεμένο και Νονό πολλαπλού επιπέδου. Δεν είχα σκοπό να δημοσιευσω τις μπούρδες σου αλλά στο τέλος λυπήθηκα τον κόπο που έκανες για να τις γράψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η παραποίηση των θέσεων είναι χαρακτηριστικό του ελληνικού εθνικισμού...
    η χώρα μας στον οηε βρίσκεται στο λήμμα greece και όχι με το ελλας , το οποίο αποτελεί εθνικιστικό κατασκεύασμα των τελευταίων ετών...
    η ονομασία younanistan χρησιμοποιείται από όλες τις ανατολικές μουσουλμανικές χώρες και όχι μόνο από την τουρκία,χωρίς οποιαδήποτε πρόθεση υποτίμησης...
    η δημοκρατία της μακεδονίας έχει από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι συζητά το όνομα που θα χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ η ελλάδα για την γειτονική χώρα....
    και όχι ολες οι άλλες χώρες που την έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό της όνομα...
    οποιοδήποτε μη πολιτικό πρόθεμα,ιδιαίτερα γεωγραφικό αποτελεί πηγή έντασης και αντιπαράθεσης καθώς και τροφή στους έλληνες εθνικιστές, θιασώτες του αλυτρωτικού έχω μια αδελφή κουκλίτσα αληθινή την λένε ΒΌΡΕΙΑ ήπειρο, την αγαπώ πολύ ...
    το ποιό ορθολογικό πρόθεμα οφείλει να είναι ουδέτερο , πολιτικό...
    π.χ state of macedonia...
    η χρεωκοπημένη ελλάδα οφείλει άμεσα να λάβει μέτρα επίλυσης των διαφορών της με τους γείτονες της...
    γιατί διαφορετικά ούτε τα οικονομικά μέτρα θα πιάσουν τόπο...
    εν τω μεταξύ η δημοκρατία της μακεδονίας θα κατοχυρώνεται όλο και περισσότερο στον σύγχρονο κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή