Παρασκευή, Απριλίου 15, 2011

Επικριτική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 

Επικριτική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Του Αθανασιου Eλλις

Την κακοποίηση παράνομων μεταναστών από τις δυνάμεις ασφαλείας και τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν εδώ και χρόνια σε μερικές ελληνικές φυλακές, επισημαίνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οποία γίνεται λόγος για συνωστισμό και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις απάνθρωπες συνθήκες σε εγκαταστάσεις που δεν πληρούν τους όρους υγιεινής.

Στην έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποβάλλει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο, βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας, μνημονεύεται ο νέος νόμος που επέκτεινε το δικαίωμα ψήφου και στους νόμιμους μετανάστες, αλλά είναι σαφώς επικριτική και καταγγέλλει την «εκρηκτική» κατάσταση που επικρατεί σε πολλές φυλακές. Αναφέρεται σε νομικούς περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης, ενώ σημειώνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται διοικητικά εμπόδια εις βάρος μη ορθοδόξων, η κράτηση και η απέλαση ασυνόδευτων ή αποκομμένων από τις οικογένειές τους ανηλίκων (συμπεριλαμβανομένων των αιτουμένων ασύλου), η αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας σε θύματα οικιακής βίας, διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός εθνοτικών μειονοτήτων, καθώς και φαινόμενα αντισημιτισμού.

Στο κεφάλαιο περί σεβασμού της ακεραιότητας του ατόμου επαναλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, καταγγελίες οργανώσεων και επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για συνεχιζόμενες καταχρήσεις αστυνομικών αρχών εναντίον κρατουμένων, άσχημες συνθήκες σε φυλακές και κρατητήρια της χώρας που δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα, ιδίως σε ό,τι αφορά την απαράδεκτη κατάσταση παρατεταμένου συνωστισμού και άθλιων συνθηκών σε υποστελεχωμένα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Αρκετός χώρος αφιερώνεται στις επικρίσεις οργανώσεων και επιτροπών για τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα, τη δυσμενή μεταχείριση των αιτουμένων άσυλο και την ανεπαρκή προστασία των ακηδεμόνευτων ανηλίκων μεταναστών. Στο κεφάλαιο για τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες επαναλαμβάνονται, όπως και στην περυσινή έκθεση, οι αναφορές σε Ελληνες πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως «μειονότητες» ή «γλωσσικές μειονότητες», αλλά η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μειονότητα μόνο τη μουσουλμανική. Επίσης, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τη σλαβική διάλεκτο ως «μακεδονική» και ότι έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, τον Μάρτιο 2009, έχει καλέσει την κυβέρνηση να εστιάσει στα θέματα προστασίας δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού και ελευθερίας έκφρασης, επιτρέποντας τη χρήση των όρων «μακεδονικός» ή «τουρκικός» σε σωματεία και οργανώσεις.

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Καθημερινή 12 Απριλίου 2011.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_12/04/2011_438635

= = = =

Ολόκληρη την Έκθεση του U. S. DEPARTMENT OF STATE  σε ότι αφορά την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά το έτος 2010 μπορείτε να την διαβάσετε εδώ (στα αγγλικά): http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2010/eur/154427.htm

U. S. DEPARTMENT OF STATE

Η Έκθεση δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου 2011.

2 σχόλια:

  1. Διπλωματικός πόλεμος Αθήνας - Βουδαπέστης για τα Σκόπια

    Ως απίστευτο παραλογισμό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και προεδρεύων της ΕΕ για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2011, κ. Βίκτορ Όρμπαν, το γεγονός ότι πρέπει να σκέφτεται αν θα αποκαλέσει τη FYROM «Μακεδονία ή Σκόπια».

    Ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας χαρακτήρισε το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων σαν ένα απίστευτο παραλογισμό, που προφανώς ο κ. Ορμπαν θεωρεί ότι δε συνάδει με το πνεύμα της εποχής και υποστήριξε ότι πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της «Μακεδονίας», όπως αποκάλεσε τα Σκόπια, στην ΕΕ.

    Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Όρμπαν, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε, υποβάλλοντας αλλεπάλληλα διαβήματα διαμαρτυρίας στη Βουδαπέστη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του, Γιάνος Μάρτονι, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι η χώρα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (εν προκειμένω η Ουγγαρία) πρέπει να ασκεί το ρόλο της με συνέπεια στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι συνθήκες.

    Κατά πληροφορίες, ο κ. Δρούτσας, απευθυνόμενος στον κ. Μάρτονι, ζήτησε από την ουγγρική κυβέρνηση να σέβεται τις ομόφωνες αποφάσεις του ίδιου του Συμβουλίου που εκπροσωπεί ως Προεδρία, επισημαίνοντας ότι η Βουδαπέστη πρέπει να αντιλαμβάνεται πως μιλάει και ενεργεί στο όνομα της Ένωσης και όλων των κρατών-μελών της.

    Όπως αναφέρουν Έλληνες διπλωμάτες, ήδη από την Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε εντόνως και στο πλαίσιο της ΕΕ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβης Θ. Σωτηρόπουλος, υπέβαλε έντονο διάβημα στον Ούγγρο ομόλογό του, ενημερώνοντας παραλλήλως και τις κοινοτικές υπηρεσίες.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=116981

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας που υποτίθεται πως η χώρα του διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και ξέρει πως για το σκοπιανό πρόβλημα ασχολείται ο ΟΗΕ , δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την θέση της Ελλάδας ως "απίστευτο παραλογισμό" ! ! ! ... Ο άνθρωπος είναι συνεπής . Ενεργώντας με τη γνωστή "συνέπεια" που διακρίνει όλες τις χώρες του ... τέως υπαρκτού σοσιαλισμού , ενεργεί σύμφωνα με τις αμερικάνικες οδηγίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρωτίστως του Σόρος αποβλέποντας σε οικονομικά ή άλλα ανταλλάγματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή