Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2011

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ - НАШАТА ИСТОРИЈА

 

Σύντομη παρουσίαση της ιστορίας των Μακεδόνων στην Ελλάδα και αλλού μέσω βίντεο από το διαδίκτυο.

Του MORE SOKOL

- Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο κέντρο της βαλκανικής χερσονήσου ανάμεσα στο πολυεθνικό τοπίο της εποχής – ένας ξεχωριστός λαός ανέπτυξε τη δική του κουλτούρα, τη δική του παράδοση, την δική του ιστορία.

crkfa

Ναός στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Έτος ίδρυσης 1835.

- Κι αν επί Οθωμανών υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί η γλώσσα, η πίστη, οι παραδόσεις και τα τραγούδια μας, μετά το 1912 οι συνθήκες άλλαξαν αρνητικά. Η γλώσσα μας –η μακεδονική-, τα μνημεία μας και τα τραγούδια μας έπρεπε να “σβήσουν”.


- Την δεκαετία του 1930, την εποχή του Μεταξά, οι χωροφύλακες “τάιζαν” ρέγκες όσους μιλούσαν δημόσια την μακεδονική γλώσσα.


- Πολλοί Μακεδόνες, για να γλιτώσουν τα βάσανα, έφυγαν στα ξένα. Σκόρπισαν σε κάθε γωνιά της γης. Όπου κι αν πήγαν όμως “κουβαλούσαν” μέσα τους την παράδοση και τις παρακαταθήκες των παππούδων και των γιαγιάδων μας:


- Όμως ακόμα και σήμερα, δεν σέβονται την μακεδόνικη μας παράδοση. Το 2008, κράτος και παρακράτος μέσω των Μ.Μ.Ε. προσπάθησαν να ματαιώσουν το πανηγύρι της Μελίτης και να φοβερίσουν τον κόσμο. Δείτε τον πολιτισμένο τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι Μακεδόνες σε μια απροσδόκητη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης πολιτισμού:


- Ιούνιος 2011. Σε κάποιο χωριό ένας παππούς άκουσε  μια παρέα να τραγουδά και πήγε κι αυτός να πει ένα τραγούδι…

 


ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ - ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Што има сепак - е стабилна - продолжи

1 σχόλιο:

  1. Μελίτη Meliti Ovchareni 19-20 Jul 2008


    ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΙΤΗ


    ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2ΟΟ8

    Από την αρχή του Ιουλίου είχαν ενταθεί τα «πολεμικά» δημοσιεύματα στις φασιστοφυλλάδες λες και θα γινόταν η Επανάσταση του Ίλλιντεν . Αυτή τη φορά όσο πλησίαζε το πανηγύρι στην Οφτσάρανι ένας πανικός έπιανε το ένα μετά το άλλο τα ΜΜΕ και τα σενάρια «εισβολής» περνούσαν από το Στόχο στα σαλόνια των «δήθεν» δημοκρατικών εφημερίδων και καναλιών. Την τελευταία βδομάδα δε, τα ζωντανά ρεπορτάζ δίναν και πέρναν λες και θα μετέδιδαν το ΣΟΚ και ΔΕΟΣ από την Βαγδάτη! Δεκάδες απεσταλμένοι δημοσιογράφοι ΟΧΙ για να μεταδώσουν το πανηγύρι, τις εκδηλώσεις και τα τραγούδια μας αλλά για να καταγράψουν «Μάχες»!

    http://www.stoxos.gr/2008/07/blog-post_20.html

    http://www.youtube.com/watch?v=a4wWymGraSI

    http://www.youtube.com/watch?v=TZ5lIpeW4DY&feature=related

    και αντί να ντραπούν για την προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού των Μακεδόνων στη Φλώρινα

    http://www.youtube.com/watch?v=p7GHtAywyFo&feature=related

    έβγαζαν στα κανάλια τους Άνθιμους να ενημερώσουν για τους Ανύπαρκτους!

    Το γλέντι , τον χορό και τα τραγούδια τα είδε ο κόσμος από το Internet από τα βίντεο που κατά δεκάδες ανεβάζουν οι Μακεδόνες.

    ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 19/07/2008

    Το κλίμα στην αυλή την παραμονή ήταν καταπληκτικό. ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ! Περιμέναμε το πρώτο τραγούδι , το πρώτο χορό. Και όταν ξεκίνησε μπήκαμε ΟΛΟΙ και γέμισε η αυλή από τα δικά μας τραγούδια. Απορημένοι τραβούσαν οι «απεσταλμένοι», δίπλα μου ένας χαμηλώνοντας την κάμερα με ρώτησε «Συγνώμη , σε τι γλώσσα τραγουδάνε όλοι αυτοί;» «Μακεδόνικα του λέω και πιάστηκα και εγώ στα χορό.».

    Κάποιοι ίσως να πίστεψαν πως δεν θα γινόταν το πανηγύρι , πως θα φοβόταν ο κόσμος αλλά ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΗΚΕ. Και όταν κατά τις 2 μετά τα μεσάνυχτα έπεσε κάποια ασφάλεια όσοι χόρευαν πίστεψαν πως «κάτι γίνετε» για να σταματήσουν το γλέντι. Την αυθόρμητη αντίδραση την βλέπετε στο βίντεο. Έχουμε και φωνή και ψυχή. Ακόμα και χωρίς ρεύμα χωρίς μουσική ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ
    « Tate mili tate»


    ΜΗΠΩΣ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ;
    19 – 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή