Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

Αναβολή δίκης για ρατσιστικά συνθήματα 39 λιμενικών - στήριξη από φασίστες που απειλούν

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29 Σεπτεμβρίου 2011

Αναβολή δίκης για ρατσιστικά συνθήματα 39 λιμενικών - στήριξη από φασίστες που απειλούν

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) ενημερώνει πως στις 20 Σεπτεμβρίου 2011 στο Ναυτοδικείο Πειραιά ξεκίνησε η δίκη 39 λιμενικών που κατηγορούνται για παράβαση του Άρθρου 2 του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 επειδή: «ενώ αποτελούσαν μέλη του αγήματος της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ) που συμμετείχε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου [2010], αποφάσισαν από κοινού και εξέφρασαν δημοσίως ιδέες προσβλητικές κατά ομάδας προσώπων λόγω της εθνικής τους καταγωγής, συγκεκριμένα, μετά από την αποχώρησή τους από την εξέδρα των επισήμων στην Πλατεία Συντάγματος και ενώ συνέχισαν την πορεία τους σε συγκροτημένο σχηματισμό και με βηματισμό παρέλασης επί των οδών Πανεπιστημίου και Αγ. Κωνσταντίνου, ανέκραξαν όλοι μαζί ενώπιον των θεατών της παρέλασης τις εξής φράσεις:

- ‘Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε γουρούνι Αλβανέ’,

- ‘Τους λένε Σκοπιανούς*, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα από αυτούς’,

- ‘Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημεία και σταυρό’.»

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής δύο πολιτών της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και της Αλβανίας που κατοικούν στην Ελλάδα ενώ απέρριψε αντίστοιχο αίτημα ενός πολίτη της Αλβανίας που ζει στην Αλβανία και του Παύλου Βοσκόπουλου μέλους της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα τα μέλη της οποίας αποκαλούνται «Σκοπιανοί».

Τα αιτήματα υπέβαλε ο πληρεξούσιός τους και νομικός σύμβουλος του ΕΠΣΕ Θανάσης Τάρτης. Στη συνέχεια, επειδή η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά, αντίθετα με την πρακτική των πολιτικών δικαστηρίων σε παρόμοιες υποθέσεις, είχε αρνηθεί να χορηγήσει αντίγραφα της δικογραφίας στην πολιτική αγωγή πριν από τη δίκη και να καλέσει σε αυτή τον εκπρόσωπο του ΕΠΣΕ Παναγιώτη Δημητρά παρ’ ότι είχε υποβάλει τη μία από τις δύο αρχικές μηνύσεις και είχε καταθέσει κατά την προκαταρκτική εξέταση, το Ναυτοδικείο Πειραιά αποφάσισε τη χορήγηση αντιγράφων της δικογραφίας, την κλήση του μάρτυρα αυτού και, λόγω αδυναμίας προσδιορισμού νέας δικασίμου μέσα σε 15 ημέρες, την αναβολή της δίκης για τις 16 Δεκεμβρίου 2011.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ομάδα φασιστών φώναζε συνθήματα συμπαράστασης στους κατηγορούμενους και ρατσιστικά συνθήματα ενώ επαναλάμβανε τα ρατσιστικά συνθήματα που τους οδήγησαν στη δίκη. Μετά το τέλος της δίκης, μερικά από τα άτομα αυτά καταδίωξαν το νομικό σύμβουλο του ΕΠΣΕ Θανάση Τάρτη που τους ξέφυγε μόνος του. Η αστυνομία παρέμεινε αδρανής και δεν συνέλαβε κανέναν από τους φωνασκούντες ρατσιστικά συνθήματα παρ’ ότι με αυτά τελούσαν αυτόφωρο αδίκημα, ούτε διασφάλισε την ασφαλή αποχώρηση του νομικού συμβούλου του ΕΠΣΕ Θανάση Τάρτη.

Στη συνέχεια δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο εκατοντάδες υβριστικά και ρατσιστικά μηνύματα κατά των Θανάση Τάρτη, Παύλου Βοσκόπουλου και Παναγιώτη Δημητρά πολλά από τα οποία περιείχαν ευθείες απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ακόμα και της ζωής των τριών αυτών προσώπων, ή/και διέγερση σε άσκηση βίας ή ανθρωποκτονίας σε βάρος τους. Οι κατηγορούμενοι λιμενικοί σε καμιά στιγμή τότε ή έκτοτε δεν αποστασιοποιήθηκαν από αυτή την υποστήριξη και από όσα ακολούθησαν.

Σήμερα, οι τρεις απειλούμενοι κατέθεσαν έγκληση κατά των συντακτών των απειλητικών μηνυμάτων και των ηθικών αυτουργών και ζήτησαν επίσης από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τη λήψη μέτρων αστυνομικής προστασίας τους και την ενημέρωσή τους για τους λόγους μη απομάκρυνσης των κατηγορούμενων λιμενικών που εμφανίστηκαν ένστολοι στο δικαστήριο υπενθυμίζοντας τη δήλωση του προκατόχου του πως «Αυτοί οι κύριοι δεν έχουν θέση στο Λιμενικό Σώμα».

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του Κλείτωρ http://kleitor.blogspot.com/2011/09/39.html

= = =

Το βίντεο με τα ρατσιστικά συνθήματα εναντίων  Αλβανών και Μακεδόνων* κατά τη διάρκεια της επίσημης στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2010 στο κέντρο της Αθήνας:

* Τόσο οι Μακεδόνες εντός Ελλάδος όσο και οι Μακεδόνες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας αποκαλούνται “Σκοπιανοί” από τους ελληνικούς επίσημους, ημιεπίσημους και ανεπίσημους φορείς.

2 σχόλια:

  1. Μια και το έφερε η επικαιρότητα, ας θυμηθούμε το θέμα. Εδώ και η σχετική ανάρτηση μου στο taxalia την εποχή που είχα το προνόμιο αυτό.
    http://taxalia.blogspot.com/2010/03/blog-post_5689.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Stefanos,

    Το blog των χάληδων από τεχνικής πλευράς δεν αναφέρει ποιος εκ των πολλών συνεργατών του έκανε τη συγκεκριμένη ανάρτηση εκείνη την εποχή που είχες το προνόμιο να κάνεις αναρτήσεις πριν σε διαγράψουν χωρίς να σε ενημερώσουν εκ των προτέρων. Παρόλα αυτά σε πιστεύω ότι η ανάρτηση είναι δική σου.

    Στην «Σημείωση συντάκτη» της ανάρτησης που έκανες, γράφεις: «Νιώθω ΦΡΙΚΗ σκεπτόμενος ότι αυτοί οι ανεγκέφαλοι, θεωρούνται η "αφρόκρεμα" των ένοπλων δυνάμεων μας»

    Όμως, όπως θα δεις σε βίντεο σε λίγες ημέρες εδώ στο abecedar.blogspot.com θα νοιώσεις ακόμη μεγαλύτερη ΦΡΙΚΗ!

    Αν "η "αφρόκρεμα" των ένοπλων δυνάμεων μας" έμεινε σε επίπεδο συνθημάτων κάποιοι ελληναράδες πολίτες προχώρησαν στην πράξη των συνθημάτων: Όχι, βεβαίως, αφαιρώντας δέρματα ανθρώπων αλλά εφαρμόζοντας πράξεις απίστευτου εξευτελισμού σε βάρος απλών ανθρώπων προερχόμενων από την Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Stay tuned…

    ΑπάντησηΔιαγραφή