Κυριακή, Νοεμβρίου 17, 2013

Διαβαλκανικό γλέντι Βλάχων στη Βέροια

 

Βίντεο από το Διαβαλκανικό γλέντι Βλάχων στη Βέροια.

Οι Βλάχοι ή Αρ’μάνοι ζουν διάσπαρτοι σε όλα τα σημερινά βαλκάνικα κράτη.

Το 1905 οι Βλάχοι αναγνωρίστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκτατορία ως ξεχωριστό Μιλιέτ, δηλαδή ως χωριστή, αυτόνομη κοινότητα με δικαίωμα διδασκαλίας στη γλώσσα τους.

Μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι Βλάχοι ήταν από τους λίγους λαούς που, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν δικό τους κράτος παρόλο που πρόσφεραν πολλά στην δημιουργία πολλών σύγχρονων κρατών των Βαλκανίων όπως είναι π.χ. η Ελλάδα και η Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στην Ελλάδα, το προνόμιο διδασκαλίας στη γλώσσα τους οι Βλάχοι το διατήρησαν μέχρι το 1945 όταν το ελληνικό κράτος (δείχνοντας μάλλον αχαριστία για την προσφορά των Βλάχων στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους) έκλεισε τα 32 δημοτικά βλάχικα σχολεία και αργότερα τις 14 βλάχικες εκκλησίες.

Σήμερα η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που συνεχίζει να αναγνωρίζει τη βλαχική ή αρ’μανική γλώσσα και το βλάχικο έθνος αποδεικνύοντας έμπρακτα την ευγνωμοσύνη της στους Βλάχους για την ηρωική προσφορά τους στην ίδρυση του σύγχρονου μακεδονικού κράτους.

Διαβάστε περισσότερα στη ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ (κλικ εδώ)

1 σχόλιο:

  1. o συμπαθητικος ασπρομαλλης με το γκρι το κοστουμακι απο τα Μπιτολα, δυναμικος...

    Kocho

    ΑπάντησηΔιαγραφή