Τρίτη, Νοεμβρίου 04, 2014

Σαν σήμερα πριν 10 χρόνια…

 

Σαν σήμερα πριν 10 χρόνια στις 4 Νοεμβρίου 2004 οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη γειτονική μας χώρα με το συνταγματικό της όνομα: Δημοκρατία της Μακεδονίας. Υπόψιν ότι είχαν προηγηθεί προ πολλών ετών η Ρωσσία και η Κίνα οι οποίες είχαν ήδη αναγνωρίσει τη γειτονική μας χώρα με το συνταγματικό της όνομα απ’ τις αρχες της δεκαετίας του 1990!

Ας θυμηθούμε ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα και μερικά σύντομα σχόλια των ελληνικών εφημερίδων την επόμενη ημέρα 5 Νοεμβρίου 2004*.

Σημειωτέον ότι η αναγνώριση έγινε αμέσως μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους (του νεότερου) για δεύτερη θητεία στην θέση του Προέδρου των ΗΠΑ.


 

clip_image002

Ας θυμηθούμε ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα και μερικά –σύντομα- σχόλια των ελληνικών εφημερίδων την επόμενη ημέρα 5 Νοεμβρίου 2004

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σκόρπια πρόκληση από ΗΠΑ. Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο Μπους. Επικίνδυνα παιχνίδια στα Βαλκάνια MADE IN USA.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εμπρός για πανελλαδικό συλλαλητήριο....Ο "Αδέσμευτος" ρίχνει πρώτος το σύνθημα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βέτο Καραμανλή για την ψευδο-Μακεδονία. Η Ελλάδα αντιδρά στην αιφνιδιαστική αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Απάτη Μπους σε Καραμανλή, ομογένεια. Κορόιδεψε τον πρωθυπουργό -"Έκλεψε" τις ψήφους των Ελληνοαμερικανών.

Η ΑΥΓΗ: Μακεδονικό Βατερλώ του εθνικιστικού λαϊκισμού. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

ΤΟ ΒΗΜΑ: Άφιλοι Αμερικανοί....Διπλωματική μαχαιριά στην Αθήνα. Αιφνιδίως η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τα Σκόπια ως Μακεδονία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βέτο εμείς και πλάτη η Ευρώπη κόντρα στον αμερικανικό δάκτυλο. Ο Μπους παραχωρεί προκλητικά τον τίτλο "Μακεδονία" στα Σκόπια.

ΕΘΝΟΣ: Μαχαιριά από Μπους. Κρύφτηκε ο Καραμανλής! Ήττα: Η κυβέρνηση αγνόησε τις κινήσεις που έδειχναν τη συνωμοσία Αμερικανών -Σκοπίων ώστε να "κλέψουν" το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Είχαν προσυμφωνήσει ότι όποιος κι αν εκλεγεί θ΄ανακοινώσει μετά το όνομα των Σκοπίων ως "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" και ....ΜΑΚΕ-ΔΟΝΕΙΤΑΙ η Ελλάδα από την απάτη Μπους-Κέρι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πισώπλατη μαχαιριά από τους Αμερικανούς. Αναγνώρισαν επισήμως τα Σκόπια ως Μακεδονία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο "νονός" .....των Σκοπίων. Μπους: Πολιτικός "βομβαρδισμός" της Ελλάδας μια ημέρα μετά την επανεκλογή του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πιστολέρο "μακεδονομάχος". Ο Μπους περιφρόνησε ξανά τον ΟΗΕ και (μας) χτύπησε πρωί πρωί.

ΕΣΤΙΑ: Δημοκρατία της Μακεδονίας! Παταγώδης αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σοκ μετά την αδράνεια. Όταν ο Κ. Καραμανλής έστελνε συγχαρητήρια, ο Μπους αναγνώριζε τη "Μακεδονία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικό ατόπημα ΗΠΑ Αγνοούν τον ΟΗΕ, αναγνωρίζουν "Μακεδονία" και προκαλούν οργή στην Αθήνα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αθλιότητα σε βάρος της Ελλάδας. Η Ελλάδα επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η ενέργεια των ΗΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: Κοιμήθηκαν αν και γνώριζαν! Κυβερνητικό στραπάτσο για το "Σκοπιανό".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΧΙ στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και στον εθνικισμό. Συνεχίζεται η πολιτική του "Διαίρει και βασίλευε".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μπους κατά Ελλήνων. Μονομερώς οι ΗΠΑ αναγνώρισαν για τα Σκόπια το όνομα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ".

Η ΧΩΡΑ: Πως το ΠΑΣΟΚ έθαψε το Μακεδονικό. 136 χώρες είχαν αναγνωρίσει τη FYROM ως "Μακεδονία" και ο Σημίτης επί σειρά ετών δεν ασχολιόταν με το θέμα.

City Press: Η Ελλάδα ξανά στη "μαύρη τρύπα" των Βαλκανίων. "Μακεδονία" τα Σκόπια αποφάσισαν χθες οι ΗΠΑ.

Μetro: "Δώρο" από Μπους! Αναγνώρισε τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

 

ΗΠΑ - ΠΓΔΜ- Αντιδράσεις

Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "ο πρεσβευτής της Ιταλίας Εμανουέλε Γκράτσι πήγε ξημερώματα στο σπίτι του Μεταξά για να τον "ενημερώσει" ότι οι στρατιές του Μουσολίνι θα εισέβαλλαν στην Ελλάδα λίγες ώρες αργότερα. Πιο ραφινάτος και σύγχρονος, ο πρεσβευτής της Αμερικής κ. Τομ Μίλερ τηλεφώνησε τη νύχτα της Τετάρτης στον υπουργό κ. Πέτρο Μολυβιάτη και τον "ενημέρωσε" για μια αμερικανικού τύπου "εισβολή" - την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στον χώρο των ελληνικών εθνικών συμφερόντων και ευαισθησιών με την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" από την κυβέρνηση Μπους. Η ελληνική αντίδραση; "Όχι" και στις δύο περιπτώσεις".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "με μια πράξη αιφνιδιασμού, προχώρησαν οι ΗΠΑ μια ημέρα μετά την επανεκλογή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, στην μονομερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" , ανεξάρτητα από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο εντάσσεται το διμερές ζήτημα".

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "μονομερώς χτες η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα "Μακεδονία" υπονομεύοντας ακόμα και τη διαδικασία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, η οποία προέβλεπε την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος στα πλαίσια του ΟΗΕ".

Το metro γράφει ότι "λίγες ώρες μετά την επανεκλογή του, ο Τζορτζ Μπους μας έστειλε ως ...δώρο την αναγνώριση των Σκοπίων ως "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο άρθρο του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η χρονική συγκυρία που επελέγη και η απουσία κάθε διπλωματικού τάκτ από την αμερικανική πλευρά οδηγούν τις σχέσεις της Αθήνας με τη μοναδική υπερδύναμη στο σημείο μηδέν, ενώ το πολυδιαφημισμένο υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές τίθεται σε ολική αναθεώρηση".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "δείγμα γραφής για τη δεύτερη θητεία του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ έδωσε ο Τζ. Μπους πριν καλά καλά κλείσουν οι κάλπες των αμερικανικών εκλογών. Παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ, την Ευρώπη και την Ελλάδα προχώρησε στην αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Τα επικίνδυνα παιχνίδια του Αμερικανού προέδρου στα Βαλκάνια προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει ανοικτά την ελληνική θέση για το όνομα των Σκοπίων, την ώρα που οι ΗΠΑ, σε μία πρωτοφανή μονομερή ενέργεια, αναγνώρισαν τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ο Κ. Καραμανλής προειδοποιεί με βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αν δεν εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "η ίδια η Ευρώπη εμφανίζεται, δικαιολογημένα, εξαιρετικά ενοχλημένη από τα νέα "καουμποηλίκια" του Μπους, σε μία περιοχή που η ίδια χρηματοδοτεί και στηρίζει. Πόσω μάλλον η Ελλάδα, που είναι και ο βασικός οικονομικός εταίρος της ΠΓΔΜ. Αυτούς τους κραδασμούς από την άφρονα αυτή ενέργεια, η Ελλάδα και η Ευρώπη οφείλουν να τους απορροφήσουν όπως και να χειριστούν με σωφροσύνη και διορατικότητα τη νέα κρίση, για να αποφύγουμε τα χειρότερα της επόμενης μέρας".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "οργή στο πανελλήνιο προκάλεσε η προκλητική απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μονομερή αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ο μόνος που γνώριζε (το είχε προαναγγείλει προχθές) το σχέδιο του Μπους ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "στο χρονοντούλαπο άφηνε το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών το μείζον θέμα με την ονομασία των Σκοπίων και ενώ από το 1994 μέχρι την πτώση Σημίτη 136 χώρες είχαν αναγνωρίσει ως "Μακεδονία" τη FYROM. Ο αρχιερέας της διαπλοκής όμως, ο άνθρωπος που ευχαριστούσε δημοσίως τους Αμερικανούς απέκρυβε την πραγματική κατάσταση με αποτέλεσμα σήμερα να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ακαριαία η αντίδραση της κυβέρνησης στο πλευρό του Καραμανλή οι Ευρωπαίοι ηγέτες".

H CITY PRESS εκτιμά ότι "η αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό τους όνομα "Μακεδονία" έγινε σε συνθήκες που δημιουργούν δικαιολογημένο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Καραμανλή".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "περιφρονώντας ξανά τον ΟΗΕ, ο Μπους έσπευσε, την επομένη της επανεκλογής του και αφού δεν είχε πλέον ανάγκη τις ψήφους της ομογένειας, να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Μακεδονία". Η κυβέρνηση έδειξε αιφνιδιασμένη, παρά τη συμφωνία που είχε υπογράψει στις 11 Οκτωβρίου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ράμσφελντ με τη χώρα αυτή με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "διπλωματική ήττα υπέστη η κυβέρνηση, καθώς η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το κράτος των Σκοπίων με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ήταν μια μαχαιριά από τον Μπους λίγες ώρες μετά την επανεκλογή του. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, κρύφτηκε και απέφυγε την οποιαδήποτε δήλωση".

ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "η παραμικρή δικαιολογία δεν υπάρχει για την ασυγχώρητη αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση...Στο ζήτημα της αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία" από τις ΗΠΑ. Οι προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν γίνει σαφείς από καιρό...Για τους υπευθύνους του υπουργείου των Εξωτερικών θα πρέπει να ήταν σαφές πως το δημοψήφισμα στα Σκόπια την προσεχή Κυριακή....Ήταν ακριβώς η αφορμή που επιζητούσαν οι ΗΠΑ. Όπως θα έπρεπε επίσης να ήταν σαφές πως αν η Ελλάδα είχε κάποια ελπίδα να δεσμεύσει την αμερικανική κυβέρνηση...Αυτό μόνο προεκλογικά μπορούσε να γίνει".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως "Μακεδονία" δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Μηνύματα της Ουάσιγκτον προϋπήρχαν και ήταν τόσο σαφή που δεν δικαιολογούν έκπληξη, ούτε μεμψιμοιρία".

Κατά την ΑΥΓΗ "η αμερικανική παρέμβαση, αμέσως μετά τις εκλογές και πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στα Σκόπια την Κυριακή, αποκαλύπτει την υποκριτική ρητορεία του δικομματισμού και τα αδιέξοδα του κούφιου εθνικισμού. Όλοι γνώριζαν ότι η ενδιάμεση συμφωνία ήταν ....ενδιάμεση και όχι μόνιμη! Αλλά δεν τολμούσαν να προχωρήσουν σε σύνθετη ονομασία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο άρθρο της τονίζει μεταξύ άλλων ότι "όσο και αν η αμερικανική κίνηση δυσχεραίνει τα πράγματα για τη χώρα μας διατηρούμε ακόμη τη δυνατότητα, ενόψει και της επιθυμίας των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ να αξιοποιήσουμε το "χαρτί" της Ευρώπης και να επιδιώξουμε τώρα με σύντομη διπλωματική προσπάθεια μια ταχεία συμφωνία με τη γειτονική χώρα. Αν το θέμα αφεθεί να χρονίσει κι άλλο το ζήτημα του ονόματος θα λυθεί οριστικά εις βάρος μας".

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "το θέμα "Μακεδονία" είναι από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα των διαχρονικών σφαλμάτων της εξωτερικής μας πολιτικής. Αντί να τίθενται και να επιτυγχάνονται ρεαλιστικοί στόχοι τα πράγματα αφήνονται σε εκκρεμότητα και καταλήγουν στην χειρότερη δυνατή λύση".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Ρίζου) σημειώνει ότι "φαίνεται ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες και οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Μπους ξέχασαν το μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 14 Φεβρουαρίου το 1992. Ξέχασαν τις χιλιάδες Ελλήνων που είχαν ενώσει τις φωνές τους στέλνοντας το δικό τους μήνυμα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μετά τις τελευταίες προκλητικές εξελίξεις δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι φωνές όλων των Ελλήνων οφείλουν να ενωθούν και πάλι διαμηνύοντας προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ότι η Μακεδονία είναι ελληνική".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

* Tο κείμενο αλιεύθηκε στην ιστοσελίδα του BBCGreek http://www.bbc.co.uk/greek/pressreview/story/2004/11/041105_greekpress.shtml

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου