Παρασκευή, Απριλίου 01, 2016

Κυκλοφόρησε το φύλλο Απριλίου 2016 της Νόβα Ζόρα

 

Κυκλοφόρησε το φύλλο Απριλίου 2016 της Νόβα Ζόρα.
Released the edition of Nova Zora April 2016.
Објави издание на Нова Зора Април 2016 годи6на.

http://novazora.gr/

Κυκλοφόρησε το φύλλο Απριλίου 2016 της Νόβα Ζόρα

2 σχόλια:

  1. Ακλουθώντας τον υπερσύνδεσμο, βρέθηκα σ'ένα άρθρο με ανεκδοτολογικό ενδιαφέρον για το μακεδονικό κασέρι που μετέφερε ο Τιτανικός. Εκεί υπάρχει η φράση "Ο Λάμπε σε άλογα και μουλάρια φόρτωσε σακιά με κασέρι και μέσω των βουνών μπήκε στην Αλβανία και έφτασε στο λιμάνι του Ντρατςς. Από εκεί με πλοίο εώς την Ιταλία και έπειτα μέσω της Γαλλίας και το κανάλι Λαμάνς, μετά από έξι μήνες το κασέρι έφτασε στην Αγγλία."
    Είναι ντιπ αμόρφωτος αυτός που το μετέφρασε (γιατί υποθέτω ότι πρόκειται για μετάφραση ή διασκευή) στα ελληνικά; Δεν ξέρει ότι το λιμάνι της Αλβανίας λέγεται ελληνικά Δυρράχιο και ο πορθμός (όχι κανάλι) που χωρίζει την Αγγλία από την ηπειρωτική Ευρώπη λέγεται Μάγχη; Όχι πως έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά τι θα καταλάβει από αυτή τη φράση ο μέσος ελληνόφωνος αναγνώστης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε όχι και "ντιπ αμόρφωτος" αυτός που το μετέφρασε. Ολόκληρη ματαφραση εκανε. Αν ηταν αμορφωτος δεν θα μπορουσε να τη κανει. Απλα κρατησε τα κυρια ονοματα ετσι οπως λέγονται στη συγχρονη μακεδονικη γλώσσα. Αν παρατηρησες και τον "Λαμπε" δεν τον λεει "Χαραλαμπε" διοτι ετσι λεγεται στα μακεδονικα: Λαμπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή