Σάββατο, Οκτωβρίου 02, 2021

“ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ” ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ Ε. Ε. Ε. Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ.

«Ριζοσπάστης», Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1933


“ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ” ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ Ε. Ε. Ε Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ.

ΕΛΛΗΝΕΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ» ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ – ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – «Ή ΘΑ ΜΕ ΨΗΦΙΣΕΤΕ Ή ΘΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ»

ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟΣΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΟΣΟΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

(2)

Όλοι οι αισχροί παράγοντες, οι λιγδεροί τυχοδιώκτες των Ε. Ε. Ε. (Εθνική Ένωσις Ελλάς), εδώ στη Φλώρινα έρχονται σε στενή επαφή με τις τοπικές αρχές την επιτροπή ασφαλείας και με τις υπόλοιπες φασιστικές οργανώσεις. 

«ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ» ΚΑΙ «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΩΝ

Σ’ όλο τον κάμπο της Φλώρινας το όνομα του καπετάν Στέφου του μακεδονομάχου, προκαλεί τον τρόμο. Τα χωριά Σέτινα (Σκοπός), Κρούσουρατ (Αχλάδα) , Νερέτ (Πολυπόταμος) χρόνια στενάζουν κάτω από τον βούρδουλά του.

Ο καπετάν Στέφος δεν είναι κρυμμένος ληστής. Όχι. Είναι «έντιμος Έλλην πολίτης» φίλος των τοπικών αρχών. Κομματαρχίσκος του Κονδύλη και υποψήφιος Κονδυλικός στις τελευταίες εκλογές. Είναι «παράγοντας». Έχει δολοφονήσει ως τώρα δεκάδες φτωχούς αγρότες και σήμερα έχει τα διαμέσα να σε ζωγραφίσει για κομιτατζή και να ξεγραφτείς από τον κατάλογο των ζωντανών.

Ο Καπετάν Στέφος και ο Μάνος είνε οι δυο στύλοι του εθνικοφασιστικού συλλόγου «ο Παύλος Μελάς». Ο Μάνος για τις «υπηρεσίες» του πήρε 40 στρέμματα ποτιστικά χωράφια. 

Το 1931 ο Καπετάν Στέφος δεν είχε δουλειές. Σοφίστηκε λοιπόν ένα σατανικό σχέδιο σε βάρος της ματοβαμένης μειονότητας. Πήγε στη Σέτινα, στο Κρουσοράτ και στο Νέρετ, νύχτα μεταμφιεσμένος σε κομιτατζή. Έπιασε με το ντουφέκι προτεταμένο τους φτωχούς αγρότες, αυτός και η παρέα του και τους απείλησε ότι αν δεν του δώσουν χρήματα και τρόφιμα, θα τους κακοποιήσει. Κάτω από τις κάνες των μάουζερ μάζεψε τα πράγματα των χωρικών και έφυγε. 

Την άλλη μέρα τα χωριά περικυκλώθηκαν από αποσπάσματα κι ο Καπετάν Στέφος υπόδειχνε τα θύματά του που αυτός ο  ίδιος λήστεψε ως τροφοδότες των κομιτατζήδων. Φωνάζουν και ξελαρυγκίζονται οι χωρικοί. Τίποτα. Ο βούρδουλας και ο υποκόπανος έπεσε άγριος. Ο Καπετάν Στέφος θριάμβεψε.

Ο ελληνικός ιμπεριαλισμός  απέδωσε δικαιοσύνη. Μήνες τότε οι άνθρωποι σύρθηκαν από τους σταυρωτήδες. 

«Η ΘΑ ΜΕ ΨΗΦΙΣΕΤΕ Ή ΘΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ…»

Ένας από τους λαϊκούς υποψήφιους –σαν κονδυλικός που είνε- είνε και ο Καπετάν Στέφος. Πήγε στα χωριά όπου η δράση του δεν ήταν και τόσο μεγάλη και έκανε προεκλογική περιοδεία. Δεν χρειάστηκε πολλά κοπλιμέντα. Τα είπε ξεκάθαρα: 

  • Ακούστε δω βρε βουργαρόσποροι… ή θα με ψηφίσετε ή θα σας αλλάξω το σταυρό

Στους παλιούς εκτοπισμούς, ο Καπετάν Στέφος είχε, πρώτος και καλύτερος, το δάχτυλό του. Πριν κάμποσο καιρό πριν  φύγει από τη Φλώρινα ο διοικητής της αστυνομίας ο κανίβαλος Πετράκης, οι δυό τους ήταν αχώριστοι φίλοι. Τόσο ταίριαζαν τα αιμοβόρα τους ένστικτα. Αυτή όλη η δράση της σπείρας «Παύλου Μελά», είνε τόσο γνωστή μέσα στη Φλώρινα που και τα παιδάκια ακόμη βλέποντας τις κολλημένες στους τοίχους επιγραφές και τη φωτογραφία του υποψήφιου Καπετάν Στέφο πάνε να κρυφτούν ξεφωνίζοντας:

  • Λέλε Μάϊκοοοο… (Ωχ, μανούλα μου).

Και όμως η Μακεδονία –κατά τις επίσημες δηλώσεις- απολαμβάνει όλων των ελευθεριών, όλων των δικαιωμάτων της υπολοίπου Ελλάδος…

ΤΟ ΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Πλησιάζουμε τους μαθητές, τους διδασκαλιστές, τους οικοτρόφους του κράτους και τα παιδάκια του δημοτικού. Μας παρατηρούν ύποπτα. Προ παντός εκείνοι οι οικότροφοι. Τα λόγια τους μόλις βγαίνουν και σβήνουν χωρίς να φτάνουν στην ακοή μας.

  • «Πώς τα περνάτε παιδιά; Πως σας φέρονται η διεύθυνση και οι δάσκαλοι; Ζείτε καλά;» τους ενθαρρύνει ο σύντροφος που μας οδηγεί.

  • «Μιλείστε σύντροφοι…» ο σύντροφος μας έρχεται από το «Ριζοσπάστη»… Μη φοβάστε.

Κάποιο βάρος έφυγε από τα στήθια τους ξεθάρεψαν και άρχισαν να διηγούνται.

  • Μπράβο του, δεν μας ξεχνάει ο «ριζοσπάστης» μας…

Θυμήθηκα εκείνη τη στιγμή τους δύο σιωπηλούς, τους δυο κλειδωμένους στον εαυτό τους Μακεδόνες του τραίνου. Τους θυμήθηκα που κατέβαιναν στην Επισκοπή γελαστοί ύστερα από την ομιλία του συντρόφου που τους εξηγούσε τη «Φωνή». Και με συγκίνηση άκουσα από μακρυά τον θερμό τους χαιρετισμό.

  • Ντρούγκαρι… Ντρούγκαρι… (Σύντροφοι… Σύντροφοι…)

Τα παιδιά του οικοτροφείου τώρα με σφίγγουν τα χέρια. Είναι όλοι Μακεδόνες. Τους κλείσανε μέσα σ’ ένα σχολείο για να τους κάνουν πραγματικούς γενίτσαρους. Τους τρομοκρατούν τους δέρνουν, τους απαγορεύουν τη γλώσσα της μάνας τους.

-Για το ελεεινό μας συσσίτιο όποιος τολμούσε να διαμαρτυρηθεί τον έδιωχναν. Τα ίδια και για την ακαθαρσία. Τα παιδιά όλα αρχίσαμε να γκρινιάζουμε, ώσπου μια μέρα οι τοίχοι του οικοτροφείου γέμισαν με χαρακτηριστικές επαναστατικές φράσεις κατά του διευθυντή Αρχόπουλου και του Νομάρχη Πετρουλιά «Κάτω οι ληστές του ψωμιού μας…» «Κάτω ο τύρρανος ο Νομάρχης Πετρουλιάς και το τσανάκι του ο διευθυντής Αρχόπουλος». Την άλλη μέρα όλα τα παιδιά τα διαβάζουν με ενθουσιασμό.

Ο Νομάρχης και ο διευθυντής λυσσάξανε. Πιάσανε όλους τους τελειόφοιτους και τους ανέθεσαν να βρουν αυτούς που τα έγραψαν. Υποχρέωσαν σ’ αυτό και όλους τους οικότροφους που έμειναν το καλοκαίρι στη Φλώρινα.

Κανένας δεν ανακαλύφθηκε. Ο Νομάρχης λοιπόν σ’ απάντηση έδιωξε 60 παιδιά, με την κινητοποίηση όμως των άλλων τα ξαναπήρε. Να τα γράψετε όλα, σύντροφοι στο «Ρίζο» μας… όλα…

Ύστερα μας εξιστορεί την στρατιωτική ζωή που περνάνε εκεί πέρα. Είναι σαν μηχανές. Κοιμούνται, ξυπνάνε και τιμωρούνται γιατί μιλάνε τη γλώσσα τους, χωρίς να τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν.

Δημόσιοι υπάλληλοι συμπαθούντες που γνώρισαν το τέρας Αρχόπουλου – φασίστα –αγύρτη, μας δηλώσανε ότι εκείνα τα παιδιά του οικοτροφείου θα φύγουν όλα ασθενικά και ανίκανα για το παραμικρό από εκεί μέσα.

Όλοι οι αποβληθέντες είναι παιδιά Μακεδόνων. Ο Τοπούρκας, ο Κεχαγιάς, ο Ηλιόπουλος, ο Ιωαννίδης. Τα παιδιά μονάχα των Μακεδονομάχων έχουν προνόμια που τους εξασφαλίζει το κράτος της βίας.

Το λέει καθαρά ο Αρχόπουλος: «Το οικοτροφείο πρέπει να γίνει φυτώριο πατριωτών, εθνικιστών, πολεμιστών και ηρώων…». Τροφή για τα κανόνια των ληστών δηλαδή.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ

Όποιος μιλήσει με μαθητή της Φλώρινας είναι αδύνατο να μη καταλάβει με ποιον τρόπο προσπαθούν να πνίξουν τη μακεδονική συνείδηση στα παιδιά της μειονότητας. 

Ο Γυμνασιάρχης Κοτρόνης και ο Διευθυντής του διδασκαλείου Κοκκίνης αδράχνουν κάθε ευκαιρία, κάθε μέρα να μιλάνε ενάντια στον κομμουνισμό και τις νέες ιδέες από την έδρα να βρίζουν χυδαία τη γλώσσα των ντόπιων, να τιμωρούν και να διώχνουν όλους τους συνειδητούς μαθητές.

Καλλιεργείται ο χαφιεδισμός ανάμεσα στους μαθητές με την πρωτοβουλία του γυμνασιάρχη και του Διευθυντή Διδασκαλείου, σε σημείο που η παραμικρή κίνηση των μαθητών να πηγαίνει στα αυτιά της διευθύνσεως.

Ο Ηλιόπουλος μαθητής του οικοτροφείου εξαναγκάστηκε να γίνει χαφιές. Ο Νεδελκόπουλος του γυμνασίου και ο Χορομίδης τα ίδια.

Οι φετινοί διδασκαλιστές που τελείωναν φεύγοντας κάλεσαν μια συγκέντρωση των μαθητών με τους καθηγητές. Εκεί μέσα ξέσπασε η κρυμμένη τους αγανάχτηση. Τα είπαν καθαρά στους δασκάλους τους. Ότι τους παραβίασαν τη σκέψη, ότι διαστρεβλώσανε την κρίση τους, ότι τους πότισαν σωβινιστικό δηλητήριο. Συνέστησαν και στους άλλους μαθητές να προσέχουν καλά τα λόγια των καθηγητών τους. Ο γυμνασιάρχης και Διευθυντής φύγανε μπροστά σ’ αυτό το μπάτσο να κρυφτούν.

ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΟΣΟΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Ποιος δεν θυμάται το φόνο που έγινε στις 14 Αυγούστου που αιτία είχε την τρέλα του Λάζαρου Τραγιανού, ενός που δανείστηκε από τον Παπακωνσταντίνου τον τοκογλύφο χρήματα.

Ο Παπακωνσταντίνου παράγοντας φιλελεύθερος έγινε εκατομμυριούχος τοκίζοντας με αφάνταστους τόκους στους καταπιεζόμενους Μακεδόνες. 

Ο Τραγιανός δανείστηκε από αυτόν για να φτιάξει το σπίτι του. Ήλθε η μέρα να πληρωθούν οι τόκοι κι ο Τραγιανός μη έχοντας να πληρώσει πήγε και έπεσε στα πόδια του για να προλάβει την κατάσχεση που θα του έκανε.

  • Δεν έχω κύριε Παπακωνσταντίνου… Μη μου κάνεις κατάσχεση. Λυπήσου τα παιδιά μου…

  • Αν αύριο δε φέρεις τα λεπτά πάει. Θα σου πάρω το σπίτι…

  • Δε φοβάσαι το Θεό;

  • Θεός είμαι εγώ. Ότι θέλω σε κάνω…

Ύστερα μαύρισε το μάτι του Τραγιανού και τον εσκότωσε. Κι ο Σ. Παπακωνσταντίνου ήταν φιλελεύθερος βουλευτής… Τέτοια υπάρχουν άπειρα μέσα στη Φλώρινα.

Ο ΔΆΪΚΟΣ

Άλλος Σαϋλώκ πρώτου μεγέθους από την παράταξη του «ηθικού ρυθμού». Δικηγόρος, τοκογλύφος, ρουσφετολόγος, εκατομμυριούχος. Κανένα χωριό δεν υπάρχει που να μην το έχει γραμμένο στο τεφτέρι του. Το τρέμουν και πέφτουν στα πόδια του μη τους ξεσπιτώσει, μη τους πάρει το αλέτρι. Του Σπύρου Καραβά του κατέσχεσε τα πρόβατα. 

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου άλλος δήμιος κατάσχεσε το φυτώριο του Μακεδόνα Μπάμτσουρλη, για 18 χιλιάδες δραχμές.

Ο γέρο – Τσάπανος με τις σαλβάρες άλλη προσωπικότης. Κι όλη αυτή η χωρία των αιμοβόρων είναι παράγοντες οικονομικοί και πολιτικοί της Φλώρινας. Ο νομάρχης τους κάνει τόπο να περάσουν και ο Καραμαούνας είναι φίλος τους. 

Να η Φλώρινα η βασανισμένη, η τρομοκρατημένη, η δεμένη στα σίδερα του ελληνικού ιμπεριαλισμού, των τοκογλύφων της κρατικής βίας και της άγριας φορολογίας. Η Φλώρινα που τριγυρισμένη απ’ τα βουνά της σφιχτοκλεισμένη μέσα στις ζώνες των αποσπασμάτων, κάτω από το βούρδουλα του Καραμάουνα και του Καπετάν Στέφου, πνιγμένη από τα ιδεολογικά δεσμά που ταχτικά φτιάχνει ο Τουρκοβασίλης στη μακεδονική νεολαία, στενάζει.

Η Φλώρινα για την οποία ιδιαίτερη εγκύκλιος της παιδείας αναφέρει: «Πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί, εις την εθνικιστική, πατριωτικήν και αρτίαν ελληνοπρεπή μόρφωσιν…» 

Η βία του ελληνικού ιμπεριαλισμού μέσα στα δικαστήρια είναι πρωτοφανής. Όποια υπόθεση ιδιωνύμου εκδικαστεί περνάει με το «έτσι θέλω» του προέδρου. Οι μακεδονικοί πληθυσμοί βογγάν. Μα εκείνο που ιδιαίτερα πρέπει να προσεχτεί είναι τα χωριά.

Ο «Ριζοσπάστης» το πήρε απόφαση. Θέλουν δε θέλουν οι φασίστες θα πάει στα χωριά. Εκεί μυρίζει αίμα. Εκεί παλεύουν ηρωικά μα σιωπηλά με σφιγμένα τα δόντια οι Μακεδόνες.

Ν. Κοντός

ΑΥΡΙΟ: Πως κατατυραννούνται οι αγρότες στα χωριά της Φλώρινας.

 

Πηγή:

Τα πρωτότυπο φύλλο του «Ριζοσπάστης», Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1933 από το οποίο αντιγράφηκε το ρεπορτάζ που διαβάσατε  βρίσκεται στα παρακάτω λίνκ:

"Ο Νέος Ριζοσπάστης", 23/10/1933, Σελ.1

"Ο Νέος Ριζοσπάστης", 23/10/1933, Σελ. 2

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου