Γραμμένο σε 01.02.2011
Μεγάλο χορευτικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και τραγουδιών έλαβε μέρος στην πόλη Ίζμιρ-Σμύρνη της Τουρκίας, από τις 23 εώς και τις 28 Δεκεμβρίου 2010, προς τιμή του Κέμαλ Άτατουρκ. Την πολιτιστική κουλτούρα των Μακεδόνων της Ελλάδας εκπροσώπευσαν οι Солунчани-Σολούντσσανι, η χορευτική ομάδα «φύλακας» του πολιτισμού των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα.
Στο φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά, συμμετείχαν επίσης χορευτικοί συλλόγοι από τη Ρουμανία, Δημ.Μακεδονίας, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία και Τουρκία.
Εκπρόσωποι των Σολούντσσανι δήλωσαν για τη НоваЗора, ότι πέρασαν θαυμάσια και ότι στην ουσία παρουσίαση μακεδόνικων χορών και τραγουδιών έγινε από τρεις διαφορετικές χώρες, αφού και το χορευτικό της Αλβανίας προερχόταν από μακεδόνικα χωριά του Πούστετς.
Το καλύτερο όμως γεγονός συνέβη την τελευταία μέρα. Μετά από προτροπή του αντιδημάρχου πολιτισμού της Σμύρνης, επισκεύτηκαν το Άιντιν, ένα χωριό 100 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπου εκεί ζουν περίπου 6.000 Μακεδόνες, με καταγωγή από τις περιοχές Кавадарци-Καβάνταρτσι και Неготино-Νεγκότινο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Όλοι μαζί χόρεψαν και αμφότερες οι πλευρές, δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν.
Επίσης άξιο θαυμασμού ήταν και το γεγονός ότι την παραμονή Χριστουγέννων και ενώ τα χορευτικά όλων των χωρών βρίσκονταν σε κοινό δείπνο, ο εκπρόσωπος του δήμου πήρε το μικρόφωνο και τους δήλωσε ότι όσοι θέλουν να εκκλησιαστούν λόγω Χριστουγέννων, θα μπορούν να το κάνουν στον ορθόδοξο ναό της Αγίας Φωτεινής, όπου θα λειτουργήσει ιερέας που θα έρθει από τη Χίο.
Φανταστείτε ανάλογο σκηνικό π.χ. σε ανάλογο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης-Σόλουν, όπου ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Ψωμιάδη, υπέυθυνος για την όλη οργάνωση, να δηλώνει στους μουσουλμάνους φιλοξενούμενους ότι στο τζαμί της πόλης θα τους υποδεχτεί χότζας από π.χ. την Κομοτηνή ή από την Τουρκία. Πράμματα ανήκουστα για την ελληνική πραγματικότητα.
Πολλοί είναι οι Μακεδόνες που ζουν σήμερα στην Τουρκία, μετά από διάφορες ανταλλαγές πληθυσμών που συνέβησαν στα Βαλκάνια. Σε εκείνες τις περιοχές, αλλά και παραλιακά, στις όχθες της Μαύρης θάλασσας, ζουν πολλοί Μακεδόνες με καταγωγή από χωριά της Καστοριάς-Костур και Έδεσσας-Воден.
Αναδημοσίευση από τη ΝοβαΖορα
http://novazora.gr/arhivi/2037
= = = =
Ακολουθεί βίντεο με το χορευτικό της Αλβανίας το οποίο προερχόταν από τα μακεδόνικα χωριά του Πούστετς (περιοχή κοντα στις Πρέσπες απο την πλευρά της Αλβανίας).
μπραβο ρε φιλε!!ωραιος!!! αυτά να τα βλεπουν οι ανατολητες σφογγοκωλάριοι της θεσσαλονίκης που καταντησαν τη μητροπολη των βαλκανιων σε βυζαντινό απολίθωμα
ΑπάντησηΔιαγραφή