( Αναδημοσίευση από το http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=10787 )
6/12/2011
Το «ησσάομαι» που σήμαινε υποχωρώ, υποτάσσομαι, χάνω τη δίκη ήταν ένα απεχθές ρήμα για τους αρχαίους μας προγόνους. Από εκεί έβγαινε και το «είμαι ήσσων» δηλαδή κατώτερος, ασθενέστερος, είμαι κατατροπωμένος. Και με την αττική προφορά η ήσσα γινόταν ήττα, μια λέξη που έμεινε μέχρι σήμερα. Για να μπορούμε να χαρακτηρίζουμε κάτι τέτοια συμβάντα όπως αυτό με το Διεθνές Δικαστήριο και την υπόθεση των Σκοπίων. Να χαρακτηρίζουμε αυτά που η Διπλωματική μας Υπηρεσία θέλει να μας τα παρουσιάζει σαν νίκες ή έστω απλά συμβάντα άνευ σημασίας.
Η κατάσταση με τους Έλληνες διπλωμάτες, πρέσβεις κλπ εμένα μου θυμίζει ό,τι συνέβαινε παλαιότερα με κάτι απομονωμένα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Οι άνθρωποι εκεί ήταν αναγκασμένοι να παντρεύονται μεταξύ τους και τελικά έβγαιναν όλοι συγγενείς και άρχιζαν να παρουσιάζουν σημάδια εκφυλισμού. Έτσι περίπου γινόταν και με τους δικούς μας πρέσβεις κλπ. Ήταν μια κλειστή κάστα όπου τα παιδιά, τα εγγόνια, τα ανίψια έπαιρναν τις θέσεις που άφηναν οι συγγενείς τους και έτσι τα ελαττώματα πολλαπλασιαζόταν ενώ τα προτερήματα χανόταν. Και ας μου πει κάποιος ποιους και πόσους εξέχοντες διπλωμάτες βγάλαμε κατά καιρούς. Σκεφθείτε μόνον ότι ένας από τους πιο γνωστούς ήταν ο κ. Αβραμόπουλος, ότι η κ. Μπακογιάννη είχε διορίσει το γιό της εκεί, ο κ. Παπανδρέου ποιους είχε μαζέψει εκεί.
Άκουσα χθες και την άποψη ότι οι Ταλεϊρανδίσκοι μας άφησαν επίτηδες να βγει αυτό το αποτέλεσμα με τα Σκόπια για να επιταχυνθεί μια λύση στις διαπραγματεύσεις με την ονομασία. Ελπίζω να έχει συμβεί αυτό. Τουλάχιστον θα λέμε ότι χάσαμε λόγω σχεδίου όχι λόγω βλακείας. Και αυτούς που έκαναν ένα τέτοιο λάθος μπορείς ίσως να τους τιμωρήσεις. Αυτούς που έχασαν λόγω βλακείας τι μπορείς να τους κάνεις;
= = =
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου