Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2012

ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1950

ПРОГОН НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД СОЛУНСКИТЕ СЕЛА, ДОКУМЕНТИ ОД 1950

ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1950

Η παρακάτω εικόνα είναι αναδημοσίευση από την μηνιαία εφημερίδα ΝOΒΑΖΟΡΑ, Τεύχος Ιανουαρίου 2012. (Καντε κλικ επάνω στην εικόνα για να μεγενθύνετε το κείμενο ώστε να το διαβάστε πιό άνετα)

ПРОГОН НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД СОЛУНСКИТЕ СЕЛА, ДОКУМЕНТИ ОД 1950 | ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1950

 

Δυο λόγια με αφορμή το παραπάνω άρθρο.

Με αφορμή το παραπάνω άρθρο ας επιχειρήσουμε μια πιο αναλυτική προσέγγιση στο θέμα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων.

Αν διαβάσουμε προσεκτικά το σχετικό έγγραφο με το οποίο γίνεται η διαγραφή από τα οικεία δημοτολόγια συμπεραίνουμε τα εξής απλά ζητήματα:

  • Το κράτος τους ανακοινώνει την απόφαση του. Τους θεωρεί «αλλογενείς»…
  • Αυτούς μόνο και όχι όλοι την οικογένεια!!! Δηλαδή ανάμεσα σε 3, σε 4, σε 5 αδέρφια το Ελληνικό κράτος αποφάσισε το 1952 πως ένας αδελφός «δεν ήταν Έλληνας στο γένος» ενώ το υπόλοιπο σόι είναι από άλλο γένος..  ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ!!!!
  • Σαν επίφαση δε δικαιολογεί την πράξη με το Π.Δ. του 1928 το οποίο αφορούσε την εθελοντική  ανταλλαγή με την Βουλγαρία (Μακεδόνων και Ανατολικορωμυλιωτών).
  • Αναφέρει, μάλιστα, πως αναχώρησαν χωρίς την πρόθεση επανόδου! Λες και τους ρώτησαν αν ήθελαν να φύγουν από τις πατρογονικές τους εστίες ή αν πράγματι επιθυμούσαν να επανέλθουν.

Όλα τα παραπάνω είναι δικαιολογίες που απλά αναφέρονται στα χαρτιά για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Προσέξτε. Δεν υπάρχει καμία απόφαση δικαστηρίου. Δεν υπάρχει απαγγελία καμιάς αξιόποινης πράξης. Φόνος, κλοπή, βιαιοπραγία ακόμα και συμμετοχή σε κάποια οργάνωση… ΤΙΠΟΤΑ. Απλά απώλεσαν την ιθαγένεια λες και ήταν κάποιο αντικείμενο που απλά τους έπεσε και χάθηκε! 

Η συντριπτική πλειοψηφία των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων με κάτι τέτοιες μαζικές αποφάσεις στρατοδικείων, «απώλεσαν» το δικαίωμα να ζήσουν μαζί με τις οικογένειες τους. Το μετεμφυλιακό  κράτος  χωρίς να έχει πουθενά να απολογηθεί και χωρίς να φοβάται κάποιον έλεγχο ξεκαθάριζε τους λογαριασμούς του με την ύποπτη πληθυσμιακή ομάδα. Οι νικητές του εμφυλίου επέβαλαν τους κανόνες στους ηττημένους.

Αν σήμερα, 60 και 70 χρόνια μετά, οι σημερινοί Έλληνες δεν μάθουν  την αλήθεια για εκείνα τα  χρόνια,  όχι μόνο  δεν  θα αποκατασταθούν κραυγαλέες αδικίες  αλλά θα συνεχίσουν οι κρατούντες να “περηφανεύονται” για τα κατορθώματα τους.

Σκεφθείτε την τύχη που επιφύλαξαν οι νικητές για τα 28.000 παιδιά του παιδομαζώματος. Οδηγήθηκαν κι εκείνα στην εξορία αν και το 1949 δεν ήταν πάνω από 12-13 χρονών.

Αλήθεια νοιάζεται κανείς σήμερα για την οδύσσεια αυτών των ανθρώπων; Αναλογίζετε κανείς το τίμημα των οικογενειών τους εδώ στα χωριά μας;

Την άλλη φορά λοιπόν που σε μια συζήτηση ακούσετε πως δεν υπάρχουν «Μακεδόνες» εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων, να τους πείτε πως οι νικητές μπορεί να γράφουν την ιστορία, μπορεί να διαγράφουν από μητρώα, μπορεί να αποφασίζουν τα γένη των ανθρώπων αλλά πάντοτε η αλήθεια θα βρίσκει μια χαραμάδα για να βγεί στο φώς.

Όσοι φίλοι διαθέτουν υλικό, φωτογραφίες, έγγραφα ή και μαρτυρίες ας τα στείλουν για δημοσίευση  στην μηνιαία εφημερίδα ΝΟΒΑΖΟΡΑ. Στη δική μας χαραμάδα. Το χρωστάμε στους δικούς μας ανθρώπους.

Η αλήθεια των χωριών μας και των ανθρώπων μας είναι ευκαιρία -μέσα από την εφημερίδα- να γίνει ευρύτερα γνωστή και να υπάρχει στο διαδύκτιο και η άλλη άποψη.

Абецедар & Море Сокол

Солун 15-01-2012

= = =

Ακολουθεί βίντεο Ντοκιμαντέρ σχετικό με τη μετέπειτα πορεία και ζωή των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων από την εποχή του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Το Ντοκιμαντέρ έχει υπότιτλους στα αγγλικά και περιλαμβάνει αρκετές ιστορικές πληροφορίες και αρχειακό υλικό:

Μεταξύ των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων υπήρχαν περίπου 28.000 παιδιά που δεν ήταν πάνω από 12-13 χρονών το 1948-49.

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος Χαμουτζής17 Ιανουαρίου, 2012 23:01

    Δεν έχω σκοπό να εμπλακώ σε συζήτηση εκεί που δε με θέλει ο οικοδεσπότης (πήρα το κουβαδάκι μου εδώ και τόσο καιρό) αλλά θα παρακαλούσα 4 πραγματάκια να τα μεταφέρεις Abecedar στο More Sokol:
    α) Βάλτε το κρατικό έγγραφο σε ξεχωριστή εικόνα γιατί δε διαβάζεται (και πρέπει κανείς να εμπιστευτεί το τι μας γράφετε - εγώ καλόπιστα θα το κάνω αλλά για ποιό λόγο)
    β) Τα περί Γένους που σου κάνει εντύπωση πως μπορεί να διαφέρουν ανάμεσα σε αδέλφια βρε Γεράκι γιατί επιμένεις μετά τόσες κουβέντες και το νομικό ορισμό του Γένους ως εθνικής συνείδησης να τα επαναλαμβάνεις; Καταντάει σαν το χαρτονόμισμα με τον Λευκό Πύργο και τα περί Μπανοβίνας Βαρντάρσκας - και να τα εξηγήσεις ο άλλος επιμένει... Εκτός πια κι αν πιστεύεις πως η εθνική συνείδηση του ενός αδελφού πρέπει ντε και καλά να είναι ίδια με του άλλου. :-)
    γ) Μη μπορώντας να δω το πρωτότυπο θα υποθέσω πως τα περί πρόθεσης επανόδου παραπέμπουν στο διάταγμα του 1927 που μετατράπηκε στο πλέον εδώ και αρκετά χρόνια καταργηθέν άρθρο 19 του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας. Για όσους έχασαν την ιθαγένεια τους με το άρθρο 19 (ορισμένοι ομοεθνείς σας μέχρι και τη δεκαετία του '60 που άρχισε να το εφαρμόζει το κράτος μόνο για τους μουσουλμάνους της Θράκης) υπάρχει πρόβλεψη επιστροφής της μετά από αίτηση νέας πολιτογράφησης. Ίσως κάτι τέτοιο να μπορέσει να ισχύσει και για τους παραπάνω (αν και το άρθρο 19 είναι του 1955 και νομικά η δυνατότητα επιστροφής είναι για όσους υπήρξαν θύματα του άρθρου 19). Κυνηγήστε το.
    δ) Γνωρίζουμε πως στις 28χλδ. καταγεγραμμένα από τον Ερυθρό Σταυρό παιδιά του παιδομαζώματος (πως και δε το λες παιδοσώσιμο - υποτίθεται πως οι δικοί σας σε αντίθεση με άλλους τα έδιναν τα παιδιά τους οικιοθελώς;) υπήρχαν παιδιά από τα χωριά σας αλλά και παιδιά από τα γηγενή ελληνόφωνα/βλαχόφωνα χωριά και τα προσφυγοχώρια της Μακεδονίας και παιδιά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτά είναι καταγεγραμμένα - ακόμα και οι περιοχές της Ελλάδας από όπου πήραν παιδιά. Και κάποια από αυτά επέστρεψαν τα πρώτα χρόνια μέχρι που αποφάσισε το ελληνικό κράτος πως δεν ήθελε να του επιστρέψουν πλέον άλλα. Γιατί επιμένετε να κάνετε και τις 28χλδ. παιδιά (και δεν ήταν όλα κάτω των 13 αλλά και πάλι μπορεί ένα 14χρονο παιδί να ήταν μάχιμο αλλά δεν ήταν και ενήλικας νομικά και ηθικά) "δικά σας" όταν ούτε όλα ήταν δικά σας ούτε και οι 28χλδ. ξέμειναν έξω. Αφού δικαιολογημένα σε ενοχλεί η προπαγάνδα αυτό που κάνετε με τις 28χλδ. πως το λένε; Περιμένεις να βρεις τα δίκια σας έτσι;

    Συγγνώμη για την ενόχληση Abecedar αλλά μέχρι να αποκτήσει το Γεράκι τρόπο που να του επιτρέψει να διατηρεί την ανωνυμία του αλλά να επιτρέπει σε κάποιον να του στέλνει σχόλια δεν έχω άλλο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανωνυμε Χαμουτζή

    Ούτε εσύ έχεις κάποιον συγκεκριμένο τεχνικό τρόπο που να επιτρέπει να διατηρείς την ανωνυμία σου και ταυτοχρόνως να μπορεί κάποιος άλλος να απαντά συγκεκριμένα προς εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ανώνυμε Χαμουτζή,
    Παρατηρώντας τα γραφόμενα, δεν βλέπω πουθενά να λέει ξεκάθαρα ότι τα 28000 παιδιά ήταν εθνικά Μακεδόνες, πλην όμως αφήνεται να πλανάται αυτή η εντύπωση, η οποία και είναι τελείως λανθασμένη. Ασφαλώς μεταξύ των 28 χιλ παιδιών υπήρχαν και Ελληνόφωνα και Βλαχόφωνα παιδιά και Πόντιοι και Μικρασιάτες. Έχω γνωρίσει προσωπικά μερικά από αυτά κι έχω ακούσει ιστορίες από πρώτο χέρι. Άλλωστε είναι γνωστό ότι στις χώρες που στάλθηκαν τα παιδιά δημιουργήθηκαν και σχολεία σύμφωνα με τη μητρική τους γλώσσα και λειτούργησαν πολλά ελληνικά σχολεία, σε όλες τις χώρες υποδοχής τους, εκτός φυσικά από τη ΣΔΜ.
    Θεωρώ επίσης πολύ εύστοχη την παρατήρηση σου για το παράλογο του όρου "παιδομάζωμα" καθώς δεν ήταν η Ελληνική κυβέρνηση που "μάζεψε"τα παιδιά, χωρίς βεβαίως να αναιρούνται ούτε κατ' ελάχιστο οι ευθύνες και οι αδικίες του Ελληνικού Κράτους απέναντι τους σε όλη τη διάρκεια από τον εμφύλιο ως και σήμερα.
    Συμφωνώ ακόμα με το σχόλιο σου περι "Γένους" και θέλω να τονίσω σε όλους το εξής:
    "ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΟΣΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ Ν' ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ, ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ" (κι ας μην το 'χει συνειδητοποιήσει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος Χαμουτζής19 Ιανουαρίου, 2012 06:54

    Μπορείς να μου γράψεις στο M8R-rudd1@mailinator.com - βέβαια αν δεν ειδοποιήσεις κάπως πως μου έγραψες δε μπορώ να πάω να το κοιτάξω. :-) Το Γεράκι μπορεί να κάνει το αντίστοιχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. МОРЕ СОКОЛ. СОЛУН19 Ιανουαρίου, 2012 15:45

    Καλώς το παλληκάρι από Χάμου
    (ευπρόσδεκτος και με τα κουβαδάκια του…)
    Ας προσπαθήσω να απαντήσω στα θέματα που έβαλες.
    Για απευθείας επικοινωνία μπορείς να στέλνεις Email more.sokol@yahoo.com
    Και θα σου το στείλω το έγγραφο εγώ (μου το παραχώρησε η ΖΟΡΑ και ευχαριστώ).
    Το έγγραφο είναι 100% έγκυρο και η ιστορία ακριβής –έκανα «ρεπορτάζ»- τα πρόσωπα υπαρκτά και από την φωτογραφία των πολιτικών προσφύγων, μόνο ένας βρίσκεται εν ζωή στα Σκόπια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
    Επίσης το έγγραφο είναι αδιαβάθμητο και πρέπει να «δόθηκε» ή από τη Νομαρχία ή από την κοινότητα..
    Γράφεις…«Τα περί Γένους που σου κάνει εντύπωση πως μπορεί να διαφέρουν ανάμεσα σε αδέλφια βρε Γεράκι γιατί επιμένεις μετά τόσες κουβέντες και το νομικό ορισμό του Γένους ως εθνικής συνείδησης να τα επαναλαμβάνεις; … Εκτός πια κι αν πιστεύεις πως η εθνική συνείδηση του ενός αδελφού πρέπει ντε και καλά να είναι ίδια με του άλλου. :-)»
    Τον νομικό ορισμό του γένους μπορεί να τον έδωσαν –εκ των υστέρων- τα «αρμόδια» όργανα αλλά μάλλον ξεχνάς ποιος διορίζει αυτά τα όργανα…. Σαφώς η εθνική συνείδηση είναι αυστηρά ατομική υπόθεση σήμερα αλλά το 45 και το 50 ποιος ρωτούσε ποιόν και με ποιες διαδικασίες; Δηλαδή πιστεύεις πως ασχολήθηκαν σοβαρά με τους Μακεδόνες και πήραν συνέντευξη από τον καθένα;
    Η άποψη μου ερμηνεύοντας τα γεγονότα είναι η εξής: Το πογκρόμ και οι διώξεις που ξεκίνησαν από την αρχή του αιώνα ενάντια στους «μη Έλληνες το γένος» είχαν την ευκαιρία μετά το τέλος του εμφυλίου , να τις ολοκληρώσουν δρέποντας και τις δάφνες των νικητών. Όσοι βρεθήκαν εκτός συνόρων ήταν «εχθροί». Αν ήταν απλά κομμουνιστές από την υπόλοιπη Ελλάδα παράμεναν ‘Έλληνες και στα χαρτιά, αν ήταν από τα «ύποπτα» χωριά τότε τους αφαιρούσαν την ιθαγένεια με μαζικές αποφάσεις στρατοδικείων χωρίς καν να υπάρχει άλλη κατηγορία (πχ φόνος, κλοπή, συμμετοχή σε ομάδες κλπ) . Έτσι απλά. Αρκούσαν οι «εισηγήσεις των κατά τόπους αρμοδίων» δηλαδή των ρουφιάνων και των σφουγκοκολάριων του κάθε χωριού και με χαρά η πατρίδα ξεφορτωνόταν αυτούς που ήθελε να ξεφορτωθεί. Έτσι έκαναν και για τα παιδιά. Και αυτή η στάση του κράτους είναι διαχρονική, αφού αυτή τη ρατσιστική λογική των αλλογενών και μη Ελλήνων στο γένος την ψήφισε και η «Σοσιαλιστική» (τρομάρα τους) βουλή του 1982!
    Άλλο πράγμα να βγαίνει ο αδερφός σου Χαμουτζή και να δηλώνει Τούρκος και άλλο να τον δηλώνει το κράτος Τούρκο. Αν το κάνει ο αδερφός να το σεβαστούμε αν όμως το κάνει το κράτος γιατί απλά θέλει να απαλλαγεί από την παρουσία του αδελφού σου ΕΣΥ θα το δεχθείς Χαμουτζή μου; Και αν αύριο μια εξουσία χαρακτηρίσει μη Έλληνα στο γένος τον αδερφό σου μοιραία και εσύ δεν ανήκεις στην ίδια κατηγορία με αυτόν; Είσαι από άλλη μάννα , άλλο πατέρα, άλλο λαό ΕΣΥ και άλλο ο Αδερφός σου;
    Έτσι για να καταλαβαίνουν και οι υπόλοιποι που δεν γνωρίζουν όσα γνωρίζεις εσύ φίλε Χαμουτζή. Ποιοι επέβαλαν το άρθρο 19; Ποιοι αφαίρεσαν μέχρι και τα τελευταία χρόνια τις ιθαγένειες Μακεδόνων και Τούρκων οικονομικών μεταναστών; Τι γίνετε με τους ανιθαγενείς Τούρκους συμπολίτες μας που ζουν ακόμα χωρίς χαρτιά; Ποιος τους αφαίρεσε την ιθαγένεια; Εγώ; Χωρίς καμιά κοινοποίηση μόνο με εσωτερική αλληλογραφία από τις Ελληνικές πρεσβείες! Αυτά τώρα όχι το 49 και το 1950!!!!Και ποιος μιλά για αυτά; Αν εξαιρέσεις τους ακτιβιστές μειονοτικούς και το ΕΠΣΕ , κανένας άλλος. Ο Ελληνικός λαός ως συνήθως θα αναμασά και θα αναπαράγει τις απόψεις για αυτά τα θέματα των Παπαθεμελήδων και των Ανθίμων http://www.youtube.com/watch?v=7qawQN1Z2_E
    και των άλλων ειδικών « επαγγελματιών» του είδους……..
    ( http://vimeo.com/18596108 δες και αυτό το βίντεο σε σχέση με τα παραπάνω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. МОРЕ СОКОЛ. СОЛУН19 Ιανουαρίου, 2012 15:47

    Συνέχεια της απάντησης στο φίλο απο Χάμου.
    ....Για τα παιδιά του Εμφυλίου όντως υπάρχουν αυτά που αναφέρεις όπως και οι 52 παιδουπόλεις της Φρειδερίκης που ήταν το παιδομάζωμα του επίσημου κράτους.
    Αυτά όμως τα ξέρουν οι διαβασμένοι και αυτοί που θέλουν να μάθουν μπορούν να βρουν τις αλήθειες. Εγώ δεν έγραψα διατριβή για το θέμα για να αναφερθώ με λεπτομέρειες, ούτε έχω κανένα ζόρι να παρουσιάσω τόσους «δικούς μας» και τόσους από τους άλλους. Μεγάλωσα φίλε από Χάμου και τις ¨παιδικές αρρώστιες¨ του τύπου εμείς και οι άλλοι τις άφησα πίσω μου. Κάθε άνθρωπος είναι ιδιαίτερος και αξίζει του σεβασμού μου ανεξάρτητα γλώσσας, φυλής, έθνους, πίστης, φιλοσοφικών, πολιτικών ή όποιων άλλων επιλογών του.
    Η αναφορά μου έγινε για να γνωρίζουν οι αναγνώστες πως η πατρίδα μας δίωξε και διώκει ανθρώπους που γεννήθηκαν εδώ και δεν τους ήθελε. Όπως πχ οι Τσάμηδες. Όλοι ήταν προδότες; 20 τόσα χωριά; Άπαντες; Νέοι , γέροι και παιδιά; Μουσουλμάνοι ήταν αλλά προδότες και συνεργάτες του εχθρού, ΟΛΟΙ; Δεν σου φαίνεται περίεργο σαν επιχείρημα; Και άλλοι ήταν συνεργάτες του εχθρού αλλά μια χαρά εντάχθηκαν στον «Εθνικό κορμό» (πχ. Χίτες, Γερμανοτσολιάδες, ΠΑΟτζήδες, και ουκ εστίν αριθμός…)

    Για το χαρτονόμισμα http://www.iospress.gr/mikro2007/mikro20071215.htm
    και τη Βαρντάρσκα Μπανοβίνα τι να ξαναπούμε φίλε μου από Χάμου;
    Απαντήσεις έχει δώσει ο ΙΟΣ και μάλιστα αποστομωτικές αλλά βλέπεις όταν εκατοντάδες μπλόγκ , εφημερίδες και «δημοσιογράφοι» αναπαράγουν την Εθνική γραμμή και ας είναι ψέμα, τι μπορεί να γίνει; Δες την ανάρτηση μας για τον Χαρδαβέλλα http://abecedar.blogspot.com/2012/01/blog-post_08.html
    για να καταλάβεις πως ο κάθε ανεπαρκής και περίεργος μπορεί να γίνει οργανωτής κερκίδας φτάνει να υπάρχει κερκίδα που να τον ακολουθεί!!!! Κάθε υπερβολή και αρλούμπα που πέφτει στην αρένα από τους επαγγελματίες Εθνικιστές αμέσως γίνετε «ιστορική απόδειξη» στα χείλη του κάθε συμπολίτη μας….
    Ας ελπίσουμε πως μέσα από το δικό μας μπλογκ abecedar.blogspot.com να βοηθούμε να γίνετε μια πιο νηφάλια προσέγγιση στα ζητήματα αυτά και να μαθαίνουν οι νεώτεροι την ιστορία των Εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας. Των Ανύπαρκτων όπως ισχυρίζεται η πατρίδα μας και των μη Ελλήνων το γένος.
    Κλείνοντας να σε ευχαριστήσω για το σχόλιο και την ευκαιρία για την απάντηση που μου έδωσες, τονίζοντας για μια ακόμα φορά πως για αρκετούς από εμάς τους Μακεδόνες, η άνευ όρων επιστροφή των ελάχιστων εν ζωή Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων καθώς και των Ντέτσα Μπέγκαλτσι (Παιδιών Φευγάτων) είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα.
    Το αίτημα αυτό πρέπει να είναι αίτημα και των Ελλήνων Δημοκρατών σαν ένα πραγματικά αποφασιστικό βήμα για την επούλωση των πληγών του Εμφυλίου πολέμου.
    Να είσαι καλά.
    МОРЕ СОКОЛ. СОЛУН

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητε Χαμουτζη σχετικα με τα αναγραφομενα σου θα ηθελα να σου πω τα εξης. Εν πρωτοις το Γενος παραπεμπει και σε εθνικη συνειδηση, η οποια (βασει καταγωγης) ειναι αποκλειστικο θεμα καθ' ενος. Οσον αφορα δε στις διαφωνιες και μεταξυ αδελφων πανω σ' αυτο, εχω απτες αποδειξεις καθ' οτι το αντιμετωπιζω προσωπικα αυτο το προβλημα. Το ερωτημα ομως εν προκειμενη περιπτωσει ειναι το ποιος εχει "καλλιεργησει" ολο αυτο το κλιμα; Απο Τουρκοκρατιας ακομη το ελληνικο κρατος (οπως ακριβως το βουλγαρικο και το σερβικο) με διαφορες "μηχανορραφιες" προσπαθουσε να προσεγγιση τους μακεδονες για να τους αφομοιωση, και να τους παρουσιαση εκ των υστερων ως ελληνες(!). Η δε προσεγγισις αυτη εγινετο κατα δυο τροπους, με οικονομικο δελεαρ η με την βια. Σ' αυτα τα σχεδια (λυπουμαι ως Ορθοδοξος) τον ρολο του μεσαζοντος, κατα κυριο λογο, "επαιξε" δυστυχως... η Ελληνικη Εκκλησια με τον κληρο της! Οποιος με τον Α η Β τροπο τυχαινε να παγιδευτη στον "ιστο της αραχνης" δεν μπορουσε πλεον ν' απεμπλακη, με αποτελεσμα οι μεταγενεστεροι του να διαμορφωνουν μια εθνικη συνειδηση τελειως διαφορετικη της πραγματικης και να δημιουργουνται τοιωδε τροπω προβληματα μεταξυ συγγενων. Και ερχομαστε στα τελευταια χρονια (εποχης Ι.Μεταξα κι' εντευθεν) οπου "παιζεται" στο τραπεζι το τελευταιο χαρτι απο ελληνικης πλευρας. Στο "παιχνιδι" μπαινει η πολιτικη. Προσπαθουν να διαιρεσουν τους μακεδονες σε "εθνικοφρονες" (δεξιους) και "βουλγαροφρονες" (αριστερους). Κι' εδω ειχαμε τραγικα γεγονοτα που συνεβησαν ακομη και μεταξυ στενων συγγενων. Επειδη ομως ειθισται "Ο Θεος ν' αγαπα τον κλεφτη, πλην ομως ν' αγαπα και τον νοικοκυρη", σημερα ολ' αυτα εχουν παραγκωνισθει και ο Μακεδονας, ασχετως με τις λοιπες του πεποιθησεις, μπορει, αν θελει, να εκφραζη ελευθερα αυτο που του επιβαλλει η εθνικη του συνειδηση και να μη τον ενδιαφερουν οι γνωμες και τα συναισθηματα των υπολοιπων. SOLUNCANEC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή