Τετάρτη, Μαΐου 09, 2012

9 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

image
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας - Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)
Στ. Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin Τ.Κ. 53100; Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548
www.vinozito.org; e-mail: rainbow@vinozito.org



Δελτίο Τύπου

9 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

9 Μαίου 2012

9 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣΣτις 22/12/1978 ανακοινώνετε η ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. Από τότε έχουν περάσει τριάντα τέσσερα χρόνια και αναρωτιόμαστε πόσο Ευρωπαίοι έχουμε γίνει. Η απάντηση είναι καθόλου. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να γίνουμε καθόλου Ευρώπη από την στιγμή που ακόμη επικρατούν τα ρουσφέτια, τα φακελάκια, τα λαδώματα και η φοροδιαφυγή.


Όλα αυτά μας έχουν φέρει σε ένα σημείο να έχουμε σχεδόν τα ¾ των χωρών μελών απέναντί μας, να μας ονομάζουν το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ως χώρα της διαπλοκής και της διαφθοράς.


Και ενώ σήμερα θα έπρεπε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχολεία, καθώς επίσης και η δημόσια διοίκηση, να ασχολούνται με τον εορτασμό και την επέτειο αυτής της σημαντικής ημέρας και να τονίζουν τα οφέλη από την είσοδο μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, βρισκόμαστε σε μια εντελώς αντίθετη θέση όπου ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δεινά που περνούν σήμερα οι πολίτες της χώρας.


Μέσα σε τριάντα τέσσερα χρόνια δεν καταφέραμε να ακολουθήσουμε πιστά τα προγράμματα της Ε.Ε. και δεν είμασταν ικανοί να επωφεληθούμε της μεγάλης αυτής ευκαιρίας. Ίσως φταίνε οι πολιτικοί, αλλά μην ξεχνάμε ποιός τους εκλέγει και τους επανεκλέγει και τους επανεκλέγει...


Σήμερα βρισκόμαστε στο παρά πέντε από το να μας διώξουν από την ευρωζώνη γιατί δεν καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που οι ίδιοι έχουμε δεσμευτεί. Όμως είναι και η πιο κατάλληλη στιγμή να αναρωτηθούμε αν θέλουμε να ανήκουμε σε αυτή την ισχυρή οικογένεια ισότιμα, με ίσα δικαιώματα αλλά και με ίσες υποχρεώσεις.


Ας αναρωτηθούμε επίσης αν σε αυτή την δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση χωρούν νεοναζιστικά κόμματα που καταπατούν κάθε δημοκρατική και ανθρώπινη αξία.


Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες.


Το Γραφείο Τύπου
ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο

 

 

Σημείωση
Σε αντίθεση με άλλες χώρες που γιορτάζουν –και έχουν καθιερώσει ως ημέρες αργίας– τις ημέρες λήξης των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, η Ελλάδα έχει καθιερώσει ως εθνική εορτή αποκλειστικά την είσοδο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την έναρξη δηλαδή του Ελληνοϊταλικού πολέμου. «Ολες οι µεγάλες εθνικές επέτειοι στην Ελλάδα συνδέονται µε την έναρξη και όχι µε το αποτέλεσµα ενός αγώνα, µε την ικανότητα δηλαδή του έθνους να εξεγείρεται απέναντι στη σκλαβιά (25η Μαρτίου) ή τον φασισµό (28η Οκτωβρίου)», είπε η Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Νεώτερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Και η ξεχασµένη επέτειος της 3ης Σεπτεµβρίου, που γιορταζόταν από το 1844 µέχρι το 1862, συνδεόταν µε την εξέγερση για το Σύνταγµα και όχι µε την ψήφισή του. Ακόµη και η 17η Νοέµβρη παραπέµπει σε αντίσταση και εξέγερση και όχι στην πτώση της χούντας», είπε.

Το κείμενο υπάρχει στο http://parallhlografos.wordpress.com/

= = = =

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Ουράνιου Τόξου : http://www.florina.org/news/2012/may09_g.asp

4 σχόλια:

  1. Τί είναι η ημέρα της Ευρώπης

    Μπορεί σε κάποιο ημερολόγιο ή αλλού να υπέπεσε στην αντίληψή σας μιά αναφορά στο γεγονός ότι η 9η Μαϊου είναι "Ημέρα Ευρώπης" και πιθανόν να αναρωτηθήκατε για τη σημασία της.

    Ασφαλώς πολύ λίγοι άνθρωποι στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι στις 9 Μαίου 1950 έγινε το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία της οντότητας που είναι σήμερα γνωστή ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Εκείνη την ημέρα, στο Παρίσι, ενώ πλανιόταν η απειλή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου στον οποίο θα βυθιζόταν όλη η Ευρώπη, ο γάλλος υπουργός εξωτερικών, Robert Schuman, διάβασε στο διεθνή τύπο μια δήλωση με την οποία καλούσε την Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους άνθρακα και χάλυβα ως "το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας".

    Αυτό που πρότεινε ο Robert Schuman ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου, επιφορτισμένου με τη διαχείριση της βιομηχανίας άνθρακα και χάλυβα, δηλαδή, του τομέα ο οποίος, την εποχή εκείνη, ήταν η βάση όλης της στρατιωτικής δύναμης. Οι χώρες στις οποίες απευθύνθηκε είχαν καταστρέψει σχεδόν η μία την άλλη σε μια τρομακτική σύγκρουση που άφησε πίσω της μια αίσθηση υλικής και ηθικής ερήμωσης.

    Τα πάντα, λοιπόν, άρχισαν εκείνη την ημέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Μιλάνο, το 1985, αποφασίστηκε να εορτάζεται η 9η Μαίου ως "Ημέρα της Ευρώπης".

    Κάθε χώρα που επιλέγει δημοκρατικά να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσυπογράφει τις θεμελιώδεις αξίες της, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

    Οι αξίες αυτές εκφράζονται μέσω της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που εμπεριέχει περιβαλλοντικές και περιφερειακές διαστάσεις, οι οποίες αποτελούν εγγυήσεις για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες.

    Ενώ η Ευρώπη υπάρχει ως τέτοια εδώ και αιώνες, τα στοιχεία που την ένωναν, χωρίς κανόνες και δεσμούς, αποδείχθηκαν στο παρελθόν ανεπαρκή για να αποσοβήσουν τις φοβερότερες τραγωδίες.

    Η ολοκλήρωση της Ευρώπης δεν θα επιτευχθεί σε μια μέρα ή και σε λίγες δεκαετίες. Οι ελλείψεις είναι ακόμη πολλές και υπάρχουν προφανείς ατέλειες. Το έργο που άρχισε αμέσως μετά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στο παρελθόν, οι προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση βασίστηκαν στην κυριαρχία μιας ομάδας πάνω σε άλλες. Οι απόπειρες αυτές δεν ήταν δυνατόν να ευδοκιμήσουν, γιατί οι κατακτημένοι είχαν ένα και μοναδικό πόθο: να ξανακερδίσουν την ελευθερία τους.

    Η σημερινή φιλοδοξία είναι εντελώς διαφορετική: να οικοδομηθεί μια Ευρώπη που σέβεται την ελευθερία και την ταυτότητα όλων των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Μόνο με την ένωση των λαών της, μπορεί η Ευρώπη να γίνει κύρια του πεπρωμένου της και να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στον κόσμο.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών της. Ενώ διατηρούν τις ιδιαίτερες αξίες τους, τα έθιμά τους και την γλώσσα τους, οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να αισθάνονται σ΄ αυτήν "σαν το σπίτι τους".


    http://europa.eu/abc/symbols/9-may/euday_el.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ.

    Όλες οι αναρτήσεις του ιστολογίου http://abecedar.blogspot.com αναδημοσιεύονται στο facebook και συγκεκριμένα στην διαδικτυακή διεύθυνση - κλικ εδώ - ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ BLOGS ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Παρακαλούνται οι αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου που διαμαρτύρονται οτι δεν δημοσιεύθηκαν τα σχόλιά τους εδώ στο http://abecedar.blogspot.com να τα γράφουν στην παραπάνω διαδικτυακή διεύθυνση του facebook, όπου τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα χωρίς μετριασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το λιβάνισμα της Ε.Ε. δυσκολεύομαι να το καταλάβω.

    34 χρόνια λέτε είμαστε "μέσα στην Ευρώπη". Και τι κερδίσαμε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων? Ισως μόνο τη δυνατότητα να κάνουμε ταξίδια πιο ελεύθερα απ' ότι πριν... ίσως γιατί πρώτη προτεραιότητα της "Ευρώπης" είναι η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων.

    Φταίει μια χώρα που δεν εφαρμόζει τα τάχα μου δήθεν "ανθρωπιστικά ιδανικά" της ΕΕ?
    Μήπως αν αυτή η χώρα αγοράζει αβέρτα όπλα από τους "εταίρους" που τα παράγουν, έχει το ελεύθερο να παραβιάζει ότι θέλει, αρκεί να συνεχίσει να αγοράζει όπλα?

    Βλέπετε τα πράγματα από στραβή γωνία!
    Λέτε οτι οι υπόλοιπο ευρωπαίοι "μας ονομάζουν το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ως χώρα της διαπλοκής και της διαφθοράς"..."βρισκόμαστε στο παρά πέντε από το να μας διώξουν από την ευρωζώνη"... και σήμερα οι Μέρκελ/Ολάντ, το διευθυντήριο δηλαδή, δήλώνουν οτι θέλουν την Ελλάδα μέσα στην ευεωζώνη!

    Καλό είναι να βλέπουμε την πραγματικότητα όπως είναι.

    Και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι, η χωρα εχει φαει πολυ μπινελικι τελευταια και η εικονα της εχει βληθει. Η Ελλαδα ειχε και πιο παλια, πριν την κριση χρεους, μια αναμεικτη και σιγουρα αντιφατικη εικονα στο εξωτερικο. Απο τη μια εχερε θαυμασμο για την αρχαιοτητα και απο την αλλη αποστροφη για την μοντερνα της μορφη (ανοργανωσια, ανατολιτικη νοοτροπια κλπ). Κατι πηγε να γινει με τους Ολυμπιακους αγωνες (που τους πληρωσαμε κυριολεκτικα με σχεδον ολο τον εναπομεινων χρυσο). Εγινε ενα καλο ρετους που ιδιως μετα το 1995 (με λεφτα της ΕΕ). Δυστυχως ηταν μονο σοβατισμα ομως. Απο κατω παρεμειναν ακαθαρσιες και δεν φταιν μονο οι πολιτικοι που δεν υπηρξε μια ολικη αναμορφωση της Ελλαδας (οικονομιας και κοινωνιας), αλλα απο λιγο εως πολυ ολοι οι πολιτες. Μια αναμορφωση που αν γινοταν δεν θα φταναμε ως εδω. Οι Ευρωπαιοι βοηθουσαν και συνεχιζουν να βοηθουν τη χωρα και ως χρεος για την πολιτικη κληρονομια που πηραν απ τους αρχαιους Ελληνες (αληθεια ποσο ακριβα τους εχει κοστισει ο Παρθενωνας, στον οποιο εμεις χρωσταμε τα μαλα που καθομαστε πλαι στα ισχυρα κρατη της Δυσης, αλλα με κουλτουρα ...ανατολης).

      Οι Ευρωπαιοι μας ανεχτηκαν αρκετα, αλλα βλεποντας τον κινδυνο μην -εξαιτιας της Ελλαδας- τσακιστει το ευρω γενικως, δεν εχουν αλλη επιλογη απ το να συνεχιζουν να υποστηριζουν την Ελλαδα, μια χωρα που δεν σεβεται ουτε υπογραφη και ουτε εχει μπεσα απ οτι φαινεται. Αλλα μη φουσκωνεις απο εθνικο εγωισμο και αυτοικανοποιηση: ολα αυτα τα κρατανε και καποια στιγμη, ολα θα σκασουνε σε ανυποπτο χρονο αλλα με αλλη μορφη. Ο κλεφτης και ο ψευτης την πρωτη μερα χαιρονται, ή γελαει καλυτερα οποιος γελαει τελευταιος.

      ΚΩΤΣΟ

      Διαγραφή