ΣΤΕΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΡΑΓΟΥΜΗ 11
53100 ΦΛΩΡΙΝΑ / LERIN
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/09/2012
Η αυγή νέας νίκης της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στα τέλη του 1989 στη Φλώρινα μια ομάδα Ελλήνων πολιτών αποπειράθηκε να ιδρύσει πολιτιστικό σύλλογο με την επωνυμία «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού».
Τα ελληνικά δικαστήρια ίσως με εντολές από πάνω, αρνήθηκαν διαδοχικά, σε όλες τις βαθμίδες, να τον αναγνωρίσουν και να τον εγγράψουν στα βιβλία του Πρωτοδικείου παράλογα, παράνομα και εναντίον βασικών αρχών και άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.).
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.), στο οποίο κατέφυγαν, τους δικαίωσε, και με απόφαση κόλαφο που εξέδωσε το Δεκέμβριο του 1998 καταδίκασε την Ελλάδα με ταυτόχρονη καταβολή χρηματικής αποζημίωσης υπέρ των ιδρυτικών μελών του συλλόγου.
Αμέσως μετά όπως ήταν φυσικό οι πολίτες αυτοί επιχείρησαν ξανά να αναγνωρίσουν το Σύλλογο. Προσέκρουσαν όμως σε νέα πεισματική άρνηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης από το Πρωτοδικείο μέχρι και τον Άρειο Πάγο, δείχνοντας περιφρόνηση στην απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ. Η δεύτερη προσφυγή της Στέγης στο Ε.Δ.Α.Δ έγινε το Δεκέμβριο του 2009 με την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσινκι (Ε.Π.Σ.Ε) και της δικηγόρου τους κ. Έφη Τελλή
Με απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ (30 Αυγούστου 2012) γίνεται δεκτή η προσφυγή και κοινοποιείται στην Ελλάδα η προσφυγή της Σ.Μ.Π. με το ερώτημα αν η άρνηση των ελληνικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν το σύλλογο είναι συμβατή με το δικαίωμα των αιτούντων για συνεταιρίζεσθαι. Αυτό το στάδιο είναι το πρώτο βήμα μια νέας νικηφόρας πορείας για την Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού, η διαδικασία της προσφυγής ενδέχεται να τελειώσει στα τέλη του 2013 με αρχές 2014.
Η συμπεριφορά της ελληνικής πολιτείας στην υπόθεση αυτή δείχνει ομοιότητες με την εξωτερική πολιτική της χώρας προς τη Δημοκρατίας της Μακεδονίας και αποτελεί αφετηρία της νέας επιθετικής αντι-Μακεδονικής πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες. Αμφισβητεί και δεν σέβεται το δικαίωμα του απροπροσδιορισμού στο λαό της γειτονικής χώρας απορρίπτοντας την ιδιαίτερη Μακεδονική εθνική ταυτότητα. Θεωρεί την Μακεδονικότητα αποκλειστικά ελληνική με επιχειρήματα βγαλμένα από μύθους πράγματα ξεπερασμένα για τον σύγχρονο κόσμο.
Παρόμοια συμπεριφέρεται προς τους Έλληνες πολίτες που εκφράζουν Μακεδονική εθνική ταυτότητα διαφορετική από αυτή που επιθυμεί και προσπαθεί να οικοδομήσει το ελληνικό κράτος εδώ και μερικές δεκαετίες, αρνούμενο να αναγνωρίσει την ύπαρξη της μέσα στην επικράτεια του.
Η καταδίκη της Ελλάδας, που αρνείται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι σε Έλληνες πολίτες και μάλιστα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για δεύτερη φορά αποδεικνύει όχι απλά το έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα αλλά και την χρεοκοπημένη εθνική – εθνικιστική ιδεολογία σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο.
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου