Σάββατο, Ιανουαρίου 30, 2010

ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΟΔΕΝΑ.

clip_image002

ΜΙΑ ΘΛΙΜΕΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΩΘΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΟΣΤΡΟΒΟΥ. - ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ ΒΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΛΑΒ. -ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ. ΑΓΓΑΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ.

7ο

ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΟΔΕΝΑ. Οχτώβρης 1933.

image

Αφήνουμε πίσω τα ψηλά βουνά της Φλώρινας και της Καστοριάς. Το Πισοδέρι και το Νταούλ κρύβονται μέσα στα σύννεφα. Μια κάποια βαρειά πάχνη σκεπάζει τα ορεινά χωριά, την Κλεισούρα, το Λέχοβο και τα Αρβανιτοχώρια. Στα παραθύρια των σπιτιών στ’ Αρβανιτοχώρια πλήθος αρμαθιές από κόκκινες πιπεριές φαντάζουν στις πρωινές αχτίνες του ήλιου. Όσο το αυτοκίνητο κατεβαίνει προς τον κάμπο, τόσο πιο θλιμμένη, πιο σιωπηλή προβάλλει στα μάτια μας η Δυτική Μακεδονία. Θλιμμένη κι αλυσσοδεμένη…

Εδώ ένα πουλάκι να πετάξει, μια τσίχλα να φτερουγίσει ανάμεσα από τα χαμοκλάδια, θεωρείται κίνημα… εθνικοεπαναστατικό. Αμέσως τα αποσπάσματα, οι καπεταναίοι, οι χαφιέδες, οι τσαντέφσκυδες και οι διαλεγμένοι αγροφύλακές τους. Όλα σε ενέργεια… Και προπαντός η βία.

Κάθε τόσο αλλάζουμε μέσο συγκοινωνίας. Ο θρήνος των μακεδονικών χωριών μας παρακολουθεί σ’ όλη μας τη διαδρομή. Τα χαμόσπιτα με τα πλυθιά μας θυμίζουν την άθλια ζωή των κατοίκων τους.

Όποιος δεν εβούτηξε την υγρή μπομπότα μέσα στην τριμμένη κόκκινη πιπεριά που τρώει ο Μακεδόνας, όποιος δεν είδε τα παιδιά του να σπαρταράνε από τον παροξυσμό της ελονοσίας, όποιος δεν άκουσε το μισθωτό δάσκαλο χαλυβδόκρανο εθνικιστή να μιλάει με περιφρόνηση για τη «φάρα» που του δώσανε να μορφώσει… κι όποιος δεν είδε Μακεδόνες δεμένους στα δέντρα να ξερνάνε αίμα για… να μαρτυρήσουν που είναι οι κομιτατζήδες, όποιος δεν αντιλήφθηκε τον Έλληνα χωροφύλακα να δέρνει γυναίκες και παιδιά με αγριότητα καννίβαλου, δεν ξέρει τι υποφέρει ο σκλαβωμένος αυτός λαός.

Στη Βέρροια μίλησα με Βλάχους. Μου είπαν για τη ζωή τους και για τη ζωή εκείνων που φύγαν από τη Βέρροια για τη Ρουμανία:

- Οι μπογιάροι τους πίνουν το αίμα εκεί…

- Οι Έλληνες μας κάνανε πτώματα εδώ…

Και οι Μακεδόνες της βουλγαρικής και σερβικής Μακεδονίας; Εκείνοι μήπως ζουν καλλίτερα;

Και από τη σερβική και τη βουλγαρική Μακεδονία τα γράμματα πάνε κι έρχονται. Ανταλλάσσονται θερμοί χαιρετισμοί μεταξύ των καταπιεζομένων. Είναι όλοι τους σκλάβοι και δεν είναι λίγοι. Όλοι οι Μακεδόνες ξεπερνάνε τα 3 εκατομμύρια. Σκλάβοι σωστοί.

Το τραίνο κυλάει με κάποια δειλία πάνω στις γραμμές του. Δεν ξέρεις τι γίνεται… Οι κομιτατζήδες, τα αγαπημένα παιδιά των ιμπεριαλιστών και του Μουσάνωφ, τοποθετούν μπόμπες. Οι κλειδούχοι των σιδηροδρόμων σε επιφυλακή. Οι κόκκινες σημαίες τους κάθε τόσο σταματάνε το τραίνο. Επιθεωρείται η γραμμή.

Περνάμε το Σόροβιτς. Στο Πάτελι οι σύντροφοι μας χαιρετούν. Τους είχαμε πει ότι θα περάσουμε από το κόκκινο χωριό τους. Μας περιμένουν. Η λίμνη του Όστροβο είνε πολύ ταραγμένη. Ολόγυρα τα χωριά καρτερούνε κάτι σπουδαίο.

Η ΛΊΜΝΗ ΤΟΥ ΟΣΤΡΟΒΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΖΕΡΒΙ, ΤΣΕΓΑΝΙ, ΡΟΣΙΛΟΒΟ.

Τα χωριά είνε γραφικά ολόγυρα στη λίμνη και τα σπαρτά φυτρώνουν ολόδροσα και πεταχτά. Οι άνθρωποι όμως του λαού είναι τόσο δυστυχισμένοι εδώ… τόσο εξαθλιωμένοι…

Πρόεδρος της κοινότητας των χωριών Όστροβο, Ζέρβι, Τσέγανι, Ροσίλοβο είνε ο καπετάν Χατζηχαρίσης.

Από πού ήρθε; Ποιος είνε; Τι θέλει;

Οι χωριάτες ένα μόνο ξέρουν. Το μάθανε από την καταδυνάστευση πολλών χρόνων. Να κάνουν τα θελήματά του. Οι Έλληνες τον βάλανε πρόεδρο της μιας κοινότητας που αποτελούν τα χωριά. Αυτός λύνει, αυτός δένει.

1) Τους βάνει να κάνουν αγγαρείες, προσωπικές εργασίες, ενώ για τα έργα υπάρχουν κονδύλια διαθέσιμα. Αυτός κατακρατάει τα χρήματα που θα πληρωνόντουσαν για μεροκάματα και οι άλλοι δουλεύουν.

2) Έχει έναν αλευρόμυλο στο Όστροβο, όποιος τολμήσει να μην αλέσει το σιτάρι του σ’ αυτόν γίνεται αμέσως «κομιτατζής», «Βούλγαρος», «ύποπτος», μπαίνει στους μαύρους «καταλόγους».

3) Ο καπετάνιος σκηνοθέτησε ως τώρα έναν εμπρησμό στο Όστροβο το 1932 και τον απέδωσε σ’ ένα φτωχό Μακεδόνα για να τον καταστρέψει.

4) Σκηνοθέτησε δύο συνεδριάσεις κομιτατζήδων, δηλ. ενώ μιλούσαν οι χωρικοί στα καφενεία τους παρέδωσε στην αστυνομία. Αν θέλεις μην κάνεις τα θελήματά του…

5) Είνε ιδιοχτήτης της Ζέρβης, που είνε τσιφλίκι αναπαλλοτρίωτο, γιατί με την τρομοκρατία κρατάει τους αχτήμονες κάτοικους στο χέρι του και δεν κινούνται για την απαλλοτρίωση για να τους έχει κολλίγους.

6) Έχει στην κατοχή του 150 στρέμματα τα καλλίτερα χωράφια, 200 στρέμματα λειβάδια. Αρκετά εκατομμύρια περιουσία χρήμα και είνε ιδιοχτήτης ενός χωριού του Ζέρβι.

Ζήτω, λοιπόν, η Ελληνική Μακεδονία!…

Μα εκτός από τα έργα και τα κατορθώματα αυτού του καπετάνιου, πόσα ακόμα μυστικά δε κρύβει αυτή η σιωπηλή λίμνη του Όστροβου;

Πόσο άγριοι ξυλοδαρμοί!!… πόσες καταπιέσεις… πόσα βασανιστήρια σε βάρος των δυστυχισμένων Μακεδόνων…

Ν. Κοντός.

---------------------

- Το κείμενο είναι του Ν. Κοντού, εφημερίδα Ριζοσπάστης, Σάββατο 28/10/1933.

- Όστροβο μετονομάστικε σε Άρνισσα στις 2/3/1926-ΦΕΚ 97/1926, Σόροβιτς μετονομάστικε σε Αμύνταιο στις 19/7/1928-ΦΕΚ 156/1928, Πάτελι μετονομάστικε σε Αγιος Παντελήμονας στις 31/8/1926-ΦΕΚ 346/1926, Τσέγανι μετονομάστικε σε Αγιος Αθανάσιος στις 15/11/1926-ΦΕΚ 413/1926, Ροσίλοβο μετονομάστικε σε Ξανθόγεια στις 2/3/1926-ΦΕΚ 97/1926. Τα στοιχεία μετονομασιών έιναι απο http://pandektis.ekt.gr/dspace/handle/123456789/4968?locale=el

-Τσαντέφσκυδες: Ποιος ήταν ο Τσαντέφσκυ; Τον περιγράφει ο Ν. Κοντός στην ίδια εφημερίδα στις 25/10/1933:  Ενας χαφιές μισθοδοτούμενος απ’ τη Διοίκηση Χωροφυλακής Φλώρινας, συνεργάτης του αρκουδανθρώπου καπετάν Στέφου και του αιμοβόρου Πετράκη. Τους έψηνε το ψάρι στα χείλη στα γύρω χωριά και στο Κάλινικ τους έπαιρνε τακτικά το «χαράτς», τους απειλούσε ότι θα τους καταγγείλει ως κομιταζήδες. Τους άρπαζε τις γυναίκες με την απειλή ότι θα τις σκοτώσει. Τους ρήμαζε τα κτήματα και τους έπαιρνε τα χρήματα για να τα μοιραστεί με τους προστάτες του. Ο στόχος του Τσαντέφσκυ ήταν οι τρεις Μακεδόνες χωρικοί Μάνος, Μπαλάκας, Παρασκευόπουλος που γι αυτούς το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο και μιαν ημέρα τον καθάρισαν. […] οι τρεις τουφεκίζονται πίσω από τους πύργους του Γεντή Κουλέ. Κάποια τελευταία κραυγή του Μάνου όμως δε θα λησμονηθεί ποτέ από τους Μακεδόνες: - …Είμαι Μακεδόνας και θα πεθάνω Μακεδόνας δεν είμαι ούτε Βούλγαρος ούτε κομιτατζής…”

7 σχόλια:

  1. Είμαι απ αυτά τα μέρη. Τα γνωρίζω καλά. Γνωρίζω την ενέργειά τους, την ψυχή τους,το στοιχείο αυτό που σμίλεψε τον άνθρωπο (ντόπιο)κι έφτιαξε τον πολιτισμό τον, τα τραγούδια του, τους χορούς του, τα καλαμπούρια του, τα πάθη του κλπ

    Η γιαγιά, αμόρφωτη, αγνή στα αισθήματα και ειλικρινής από φυσικού της στα κίνητρα, έλεγε, όταν μου ξετίλυγε την ιστορία της,
    " ...ήμουν κοριτσάκι μικρό...και ήρθαν οι Βούλγαροι, θυμωμένοι, βίαιοι, τους φοβόμασταν. Μετά ήρθαν οι 'Ελληνες, πονηροί, δεν τους εμπιστευόμασταν, μετά πέρασαν και οι Σέρβοι, ποιό γλυκοί αλλά πολύ περήφανοι και ακατάδεκτοι..."

    Προς Θεού δεν θα ήθελα σε καμμιά περίπτωση ν αναπαράγω αρνητικά στερότυπα για κανέναν λαό. Απλώς μοιράζομαι την εμπειρία μου, αυτά που άκουγα από μια γυναίκα η οποία έζησε μεγάλο μέρος, στις αρχές του αιώνα, της ιστορίας της Μακεδονίας και των διάφορων "ξένων", για την συνείδησή της επισκεπτών που πέρασαν από τον τόπο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγκινητικό το απόσπασμα που ανάρτησες, Αbecedar.
    H τελευταία φράση του Μάνου τα είπε όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η επικράτηση του ελληνικού κράτους σε ένα παντελώς ξένο τόπο τον οποίο κατέλαβε στρατιωτικώς, διαμελίζοντας τη ολότητα του δεν θα ήταν δυνατή δίχως την συνεργασία μέρους της εθνοτικής , εν προκειμένω μακεδονικής πλειοψηφίας...
    Μία τέτοια περίπτωση και μάλιστα σε ακραία μορφή ήταν η οικογένεια του εθνικά Μακεδόνα Χατζηχαρίση...
    η οποία για ιδιοτελείς λόγους και με ανταλλάγματα ξένη γή απετέλεσδε τον εθνοτικό, γλωσσικό και θρησκευτικό δυνάστη των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ κατοίκων της περιοχής του Οστρόβου/Αρνισσας
    Σύμφωνα με τους αυτόχθονες Μακεδόνες της περιοχής η λέξη Αρνισσα προήλθε από τις επαφές που είχαν οι μακεδόνες με την ελληνική νοτιοελλαδίτικη διοίκηση ότανσε ερώτηση πως είστε οι μακεδόνες απαντούσαν άρνισνε που στα μακεδονικά σημαίνει καλά...
    Για αυτό κάνουμε έκκληση για την συγγραφή της ιστορίας κάθε μακεδονικής οικογένειας, κάθε μακεδονικού χωριού...
    Με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα αυτό και εύκολο είναι να γραφεί και εύκολο είναι να διαδοθεί μέσω του ίντερνετ...
    ξυπνήστε μακεδόνες , από τον οικονομικό σας μαρασμό...
    το ανατολικό τμήμα της Ε.Ε σας περιμένει για να κάνετε επιχειρηματικές δουλειές..
    είτε στα Μπίτολα και τα Σκόπια, είτε στο Μπαγκόεβγκαντ και τη Σόφια..
    είτε στο Νίς και το Βελιγράδι, είτε στο Ζάγκρεπ και την Λουμπλιάνα...
    μέχρι και το Κίεβο και τη Μόσχα γιατι όλοι έχουμε μέν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ εθνοτική ταυτότητα αλλά έχουμε δε ΚΟΙΝΗ γλωσσική μητρική ταυτότητα και αυτό είναι πολύ βασικόιγια τη αλληλοκατανόηση...
    ο κομμουνισμός έπεσε , τα σύνορα άνοιξαν, τα μέσα μεταφοράς και επικοινωνίας μίκραιναν την απόσταση,..
    αυτό αποτελεί μοναδική ευκαιρία στην σημερινή χρεωκοπία του ελληνικού κράτους ...
    μην την χάσουμε..
    παρομοίως για τους τούρκους πατριαρχικούς της ελλάδος η τουρκία , μέλος της G20 αποτελεί πρόκληση δημιουργίας πλούτου στα πάτρια αλησμόνητα τουρκικά εδάφη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Αρνισσα δεν έχει καμία σχέση με το μακεδονικό 'άρνι σμε'.
    Πρόκειται για αρχαίο τοπωνύμιο πόλης η οποία βρισκόταν στην Μακεδονία, αλλα δεν έχει ταυτισθεί.
    Το Οστροβο μετονομάστηκε τελείως αυθαίρετα σε Αρνισσα, όπως ο Οφτσάρανη σε Μελίτη ή η Μπάνιτσα σε Κέλλη.
    Πολλά από τα αρχαιοελληνικά ονόματα, που δόθηκαν σε μακεδονικά χωριά αφορούν σε πόλεις που δεν έχουν ακομα ταυτιστεί και έτσι οι μετονομασίες είναι τελείως αυθαίρετες. Πέραν του ότι είναι και αναχρονιστικές και φανερώνουν το κόμπλεξ των νεοελλήνων για τη σύγχρονη ταυτότητά τους.
    Όστροβο ξέρουμε τί σημαινει, ο νεοέλληνας ξέρει τί σημαίνει Αρνισσα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοι φιλοι
    κατα λαθος σας επισκεπτηκα , με προσοχη διαβασα ομως τις αποψεις σας .
    Μου προκαλει εντυπωση η επιμονη σας στην υπαρξη Μακεδονικης εθνοτητας οταν ολα τα στοιχεια αποδεικνυουν οτι οι μεταγενεστεροι κατοικοι της Μακεδονιας ειναι απλως εποικοι, Σλαυικης , Τουρκικης η Αλβανικης καταγωγης και δεν γραφω Αρχαιοελληνικης γιατι μονο αυτοι ειναι γηγενεις στη Μακεδονια . Αφου δεν υπαρχουν ιστορικες αποδειξεις υπαρξης τετοιας φυλης και καθε στοιχειο προηγουμενου { πριν την ελευση των Σλαυων } πολιτισμου ειναι αποτυπωμενο σε γλωσσα και γραφη Αρχαιοελληνικη η μεταγενεστερα ρωμαικα-βυζαντινα ειναι αδικο να σφετεριζεσθε την μοναδικοτητα της Μακεδονικης καταγωγης. Εξαλλου η Μακεδονια προυπηρχε των Σλαυων- Βουλγαρων- Σκοπιανων κλπ κατακτητων αποικων πολυ πριν το 800-1000 μΧ που αυτοι εμφανιστηκαν . Ειναι αλλο πραγμα να λες καταγομαι- εχω γεννηθει και ζω 1000 χρονια τωρα στη Μακεδονια και αλλο να λες μονο εγω ειμαι Μακεδονας .
    σας ευχαριστω για την φιλοξενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε Anonymous μια και σου προξενει εντυπωση η υπαρξη Μακεδονικης εθνοτητος, "λυσε" μου μια απορια που εχω, για την οποια κανεις δεν μου εδωσε μεχρι τωρα σαφεις απαντησεις. Ο,τι βρεθηκε με Αρχαιοελληνικη γραφη μεχρι τωρα ειναι του 4,5 αιωνος π.Χ., εστω του 5ου. Εφ΄οσον κατα τους υπαινιγμους σου οι προγενεστεροι κατοικοι ησαν Ελληνες, αυτο προυποθετει χρηση ελληνικης γλωσσης και γραφης κατα το παλαιοτερον. Δυστυχως ομως οχι μονον δεν υπαρχει κατι τετοιο, αλλα και καποια μνημεια που ανακαλυφθηκαν στην Ντουπνιτσα (Δισπηλιο Καστοριας) και στο Παζαρ (Γιαννιτσα), επιστημονικως αποδεδειγμενα το πρωτο πριν 11000 χρονια και το δευτερο 8000 χρονια, εφεραν κατι "περιεργες" γραφες, οι οποιες αφ' ενος δεν συναδουν με την ελληνικη γλωσσα, αφ' εταιρου δεν δυνανται να μεταφραστουν απο κανενα. Λοιπον;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολλα εχου γραφτει και πολλα εχουν γινει και δεν λεγοντε η προπαγανδα υπαρχει παντα απο ολους που κυβερνουσαν αυτον το τοπο ,,,,το θεμα το μακεδονικο ειναι βαρυ για τους μακεδονες εφεραν, τους προσφυγες πειραν τα καλητερα χωραφια και οσοι δεν προλαβαν να κανουν απο τουρκικα χαρτια(κυταπια) σε ελληνικα εχασαν παρα πολλα στρεματα, οπιως μιλουσε εντοπια ηταν αυτοματα και αριστερος ξυλο εξοριες διωγμοι δεν τα εχει πει κανενας,,, ο παππους μου μου ελεγε πιο καλα να σε χτυπισει τουρκικη σφαιρα παρα να σε γραψει ελληνικη πενα!!!! πολλα πολλα και αλλα τοσα η απαντιση ειναι καπου στην μεση της ολης ιστοριας ουτε σκοπιανος ουτε βουλγαρος ουτε αρχαιος ελληνας ΜΑΚΕΔΟΝΑς ΕΝΤΟΠΙΟΣ!!!!!!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΙΣΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή