Κυριακή, Ιουνίου 20, 2010

МАКЕДОНСКА АЗБУКА / Μακεδονικό αλφάβητο. Μάθημα πρώτο στην ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: την μακεδονική.

Είναι πολύ λυπηρό και απαράδεκτο, στον 21ο αιώνα, οι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα την τόσο “δημοκρατική και πολιτισμένη”, ακόμα να μην μπορούν να μαθαίνουν και να διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα, τη γλώσσα των προγόνων τους, τη ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ.

Μακεδονικά: Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα, το 2010. Τη γλώσσα αυτή που τόσο εκδιώχθηκε με όλα τα μέσα από τις ελληνικές αρχές από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Και όμως, παρόλα αυτά, δεν είναι μικρός ο αριθμός των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί την μακεδόνικη γλώσσα ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα του στην καθημερινή του επικοινωνία. Είναι όμως ελάχιστος ο αριθμός ατόμων που γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση στη μακεδόνικη γλώσσα. Επειδή οι ελληνικές αρχές αρνούνται συστηματικά να αναγνωρίσουν τη μακεδόνικη γλώσσα και να την εισάγουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, στις περιοχές όπου ομιλείται, οι Μακεδόνες μόνοι τους χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να διατηρήσουν την γλώσσα τους.

Ξεκινώντας από το πρώτο φύλλο της Νόβα Ζόρα, θα παρουσιάζονται απλά και κατανοητά μαθήματα εκμάθησης της επίσημης λόγιας μακεδόνικης γλώσσας (κυριλλικής γραφής), όπως αυτή διδάσκεται και ομιλείται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι αναγνώστες, με λίγη προσπάθεια θα μπορέσουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να μάθουν να γράφουν και διαβάζουν στα μακεδόνικα, λόγω της απλότητας της АЗБУКА (αλφάβητου) και των αρκετών ομοίων γραμμάτων και ήχων με την ελληνική αλφάβητο.

Δεν υπάρχουν δίφθογγοι ούτε διπλά σύμφωνα και φωνήεντα.
Κάθε γράμμα μας δίνει έναν και μόνο ήχο.
Δεν είναι αναγκαία η αποστήθιση της АЗБУКА, αρκεί να είναι γνωστός ο ήχος που δίνει κάθε γράμμα.
Σημάδι τονισμού δεν χρησιμοποιείται επειδή όλες οι λέξεις (ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα, επιρήματα κτλ.) τονίζονται στην προπαραλήγουσα (τρίτη συλλαβή από το τέλος). Εάν η λέξη έχει δύο συλλαβές, τότε τονίζεται στην παραλήγουσα (δεύτερη συλλαβή από το τέλος).

http://novazora.gr/arhivi/117

2 σχόλια:

 1. Γεια

  Υπάρχει 'η απαγορευμένη γλώσσα' σε ebook ή μήπως έχεις κάποιο σχετικό link για να το κατεβάσω?

  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Geia

  Anarwtiomoun an iparxei to vivlio 'H apagorevmeni glwssa' se ebook h kapoio sxetiko link gia download?

  euxaristw

  ΑπάντησηΔιαγραφή