Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

Ο Αληθινός Μακεδονικός Αγώνας


Υπάρχουν, άραγε, πολιτικοί πρόσφυγες από την εποχή του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα στους οποίους δεν επετράπη ο επαναπατρισμός μέχρι σήμερα; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν πως «όχι δεν υπάρχουν».

Κι όμως υπάρχουν!

Είναι οι Μακεδόνες. Πρόκειται για τους τελευταίους πολιτικούς πρόσφυγες της Ευρώπης στους οποίους ο επαναπατρισμός στην Ελλάδα δεν έχει καταστεί δυνατός εδώ και 60+ χρόνια με το απάνθρωπο και ρατσιστικό αιτιολογικό οτι «δεν είναι Έλληνες το γένος». Οι λιγοστοί σήμερα (και υπερήλικες πλέον) Μακεδόνες πολιτικοί προσφυγές που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και ζουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ταξίδεψαν την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Ελλάδας όπου γεννήθηκαν. Υπέβαλλαν αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, απαραίτητο δικαιολογητικό προκειμένου για τους επιστραφεί η ελληνική υπηκοότητα και να αποκτήσουν ελληνικό διαβατήριο.

Πρόκειται, πραγματικά, για  ανθρώπινο και Αληθινό Μακεδονικό Αγώνα. Αγώνα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα του 2010.

Μια τελευταία δυνατότητα για την αποκατάσταση αυτής της ιστορικής αδικίας δίνει η πρόσφατη (30.9.10) σχετική ερώτηση των πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Εσωτερικών κι Εξωτερικών. Θα την αδράξει κανείς;

Δείτε το βίντεο από την επίσκεψη των Μακεδόνων την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010:

 

 

  = = = =

"Να γυρίσει η προσφυγιά!"

Όποιος ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί περισσότερο γύρω από το θέμα των Μακεδόνων (τελευταίων πολιτικών προσφύγων) μπορεί να διαβάσει τα σχετικά δημοσιεύματα της στήλης του “Ιού” της ημερήσιας ελληνικής εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” από όπου το παρακάτω απόσπασμα κειμένου που ακολουθεί:

 

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.

Το σύνθημα της μεταπολίτευσης για την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων εξακολουθεί να ισχύει για εκείνους που στερήθηκαν την ελληνική ιθαγένεια εκόντες άκοντες. Μισό αιώνα μετά τη λήξη του εμφυλίου, ο πολιτικός κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας συναινεί σχεδόν ομόφωνα στην επούλωση αυτής της τελευταίας πληγής.


Είναι ντροπή! Δεν λύνονται "προβλήματα" με το θάνατο ανθρώπων. Και η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να ισχύει ανεξάρτητα από τους "εθνικούς", τους "κρατικούς" και μάλλον "παρακρατικούς" σχεδιασμούς. Ο λόγος για τους τελευταίους πολιτικούς πρόσφυγες. Εκείνους που εξαιρέθηκαν (ως "μη Ελληνες το γένος") από τον γενικό επαναπατρισμό που εξήγγειλε ο Ανδρέας Παπανδρέου τα Χριστούγεννα του 1982.

Είκοσι χρόνια αργότερα, οι υπερήλικες αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού που κατάγονταν από τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και πολλοί πολίτες που βρέθηκαν στην "άλλη όχθη", απαγορεύεται να επιστρέψουν. Δεν τους επιτρέπεται ούτε καν η απλή επίσκεψη στα χωριά τους, στους συγγενείς τους, στους τάφους των γονιών τους. Πού και πού παίρνει κανένας μια δίωρη άδεια για να παραστεί στην κηδεία συγγενούς του. Αλλά και τότε πρέπει να κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός και να βρεθούν σε καλή μέρα τα "ανθρωπιστικά" ανακλαστικά του. Και να σκεφτεί κανείς ότι μια μεγάλη μερίδα αυτών των ανθρώπων είναι εγκαταστημένοι στο Μοναστήρι, τα Μπίτολα της ΠΓΔ Μακεδονίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα της Νίκης, μισή ώρα από τη Φλώρινα.


Ο "Ιός" απευθύνθηκε στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού της περιοχής της Φλώρινας με ένα σύντομο και απλό ερωτηματολόγιο (βλ. πίνακα). Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν και για μας μια έκπληξη: το ζήτημα αυτό, το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ένα πραγματικό "ταμπού" και απέφευγαν όλοι να το προσεγγίσουν, είναι σήμερα "υπερώριμο", κατά την έκφραση ενός νεοδημοκράτη πολιτικού. Οι περισσότεροι συνομιλητές μας απάντησαν καταφατικά σε όλα τα ερωτήματα, αψηφώντας το "πολιτικό κόστος".


Τα ερωτήματα που υποβάλαμε δεν ήταν "ουδέτερα". Αλλωστε είναι γνωστά στην περιοχή τα δημοσιεύματα του "Ιού" και τα ρεπορτάζ της στήλης για το πρόβλημα των προσφύγων ("Οι τελευταίοι πρόσφυγες" 4/8/1996, "Η τελευταία πληγή του εμφυλίου" 21/11/1999, "Η ημιτελής λήξη του Εμφυλίου" 7/4/2001). Εχουμε εδώ και χρόνια ταχθεί υπέρ της άρσης αυτού του απάνθρωπου διαχωρισμού που επέβαλε ο εμφύλιος και συντήρησε ο ψυχρός πόλεμος.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ http://www.iospress.gr/issues/refugees.htm

3 σχόλια:

  1. Ευτυχώς που οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και να απευθυνθούν μόνοι τους στις ελληνικές Αρχές γιατί εάν περίμεναν απο τους διάφορους «σωτήρες», μπορεί να περνούσαν άλλα 60 χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ανωνυμε
    Αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τα δημοσιεύματα του Ιου (και πολλά άλλα) θα διαπιστώσεις ότι αυτοί οι άνθρωποι απευθύνθηκαν στις ελληνικές Αρχές πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα.

    Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα προκύψει κάτι θετικό. Think positive.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. POZDRAV BRATE ABECEDAR.
    AN ΛΙΓΟ ΤΣΙΠΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ (Π,Χ, ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΙ,ΚΛΠ) ΘΑ ΕΝΩΝΑΝ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - DETSA BEGAITSI- ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΣΤΙΕΣ.
    ΝΤΡΟΠΗ...
    DUSCHITSA SOLUN,

    ΑπάντησηΔιαγραφή