Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 17, 2012

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ - МАКЕДОНСКА ЗАЕДНИЦА ВО ХРВАТСКА

 

Η Κοινότητα των Μακεδόνων στη Κροατία ιδρύθηκε στις 22.12.1991 και ήδη 21 χρόνια δραστηριοποιείται ως εθνική κοινότητα, ως μη πολιτικός και μη κερδοσκοπικός σύλλογος. Η βασική της δραστηριότητα αποτελείται από την διαφύλαξη της εθνικής μακεδόνικης ταυτότητας και οντότητας, διατήρηση της μακεδόνικης γλώσσας, της παράδοσης, του γραπτού λόγου, του πολιτιστικού και φυσικού μακεδόνικου πλούτου, των ιστορικών γεγονότων και αληθειών, όπως και διατήρηση και ανάπτυξη στενών επαφών και συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και τους εθνικά Μακεδόνες της Σερβίας, Αλβανίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας, αλλά και τους Μακεδόνες της διασποράς.

Βασικός στόχος των μελών της Κοινότητας είναι να ζουν ως πιστοί και αξιοπρεπείς πολίτες της Κροατίας, αξιοπρεπείς πρεσβευτές των απανταχού Μακεδόνων.

Στην σύνθεση της Κοινότητας δραστηριοποιούνται έξι μακεδόνικοι πολιτιστικοί συλλόγοι:

“Όχριντσκι Μπίσερ“ – στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, “Μπράκια Μιλαντίνοβτσι“ –στην πόλη Όσιεκ, “Ίλιντεν“ –στην πόλη Ριέκα, “Μακεντόνια“ –στην πόλη Σπλιτ, “Μπίλιανα“ –στην πόλη Ζάνταρ και “Σβέτι Κίριλ ι Μέτοντιι“ –στην πόλη Πούλα.

Ο προγραμματικός προσανατολισμός της Κοινότητας και των συλλόγων της, είναι πολύ φιλόδοξος και ποικίλος και αποτελείται από διαφόρων ειδών δραστηριότητες, όπως: μουσικές-θεατρικές, καλλιτεχνικές-εκθεσιακές, λογοτεχνικές-γλωσσολογικές, πληροφοριακές-εκπαιδευτικές, μορφωτικές-παιδαγωγικές, ιστορικές-εκδοτικές κ.α.

Σε επίπεδο Κοινότητας εορτάζονται όλες οι μεγαλύτερες μακεδόνικες γιορτές και επέτειοι. Κάθε χρόνο, παραδοσιακά γιορτάζεται η Μακεδόνικη Επανάσταση του Ίλιντεν, όπως και “Ημέρα της Κοινότητας”, “Ημέρες του Μακεδόνικου Πολιτισμού”, “Ημέρα του Ράτσιν”, “Ημέρες των Αδελφών Μιλαντίνοβτσι“, “Ημέρες των Αγίων Κίριλ και Μέτοντι”, οργανώνονται διάφορες εκθέσεις, παρουσιάσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Ιδιαίτερη επιτυχία της Κοινότητας αποτελεί η οργάνωση του Θερινού Σχολείου Μακεδόνικης Γλώσσας στην πόλη Ρόγκατςς, Σσόλτα, όπου εδώ και περισσότερα χρόνια, παιδιά από την Κροατία, αλλά και από άλλες χώρες, μαθαίνουν τη μακεδόνικη γλώσσα.

Έχουν ανοίξει και λειτουργούν επιπρόσθετες διδασκαλίες μακεδόνικης γλώσσας για παιδιά, σε σχολεία του Ζάγκρεμπ, της Πούλα, Όσιεκ, Ριέκα, Σπλιτ και από την σχολική χρονιά 2011/2012 και στην πόλη Βούκοβαρ, ενώ ξεκίνησαν και εκπομπές στη μακεδόνικη γλώσσα, με τίτλο “Македонски минути-Μακέντονσκι μίνουτι (Μακεδόνικα λεπτά)” σε δύο κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, πανκροατικής εμβέλειας.

Οι μακεδόνικοι σύλλογοι έχουν δημιουργήσει διάφορα τμήματα, όπως: φολκλόρ, τραγουδιού, μουσικών οργάνων, ανάγνωσης-απαγγελίας, αθλητισμού, παιδικών δραστηριοτήτων, έθνο εργαστηρίων, μαγειρέματος κ.α. Οι μακεδόνικοι αυτοί σύλλογοι, διοργανώνουν και δικές τους εκδηλώσεις, ενώ εμφανίζονται και σε εκδηλώσεις σε όλη την Κροατία και ευρύτερα.

Οι δραστηριότητες της Κοινότητας χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό της Κροατίας, μέσω του Συμβουλίου εθνικών μειονοτήτων της Κυβέρνησης της Κροατίας, χρηματοδότησης από τους κατα τόπους δήμους και περιφέρειες, όπως και από χορηγίες και δωρεές φυσικών προσώπων. Η υλοποίηση των προγραμμάτων παρουσιάζεται από την Κροατική Ραδιοτηλεόραση, μέσω των προγραμμάτων για τις εθνικές μειονότητες, από τις εφημερίδες και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι Μακεδόνες της Κροατίας είναι επίσημα αναγνωρισμένοι από το κράτος και αποτελούν μία από τις 22 επισήμως αναγνωρισμένες μειονότητες της χώρας!!. Σήμερα στην Κροατία ζουν περίπου 10.000 Μακεδόνες, από τους οποίους οι 1000 περίπου κατάγονται από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας.

http://novazora.gr/arhivi/6271

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου