Πέμπτη, Οκτωβρίου 11, 2012

Ураниа Јурукова - Ουρανία Γιουρούκοβα

 

Κείμενο της Σίσσυ Βωβού μέλους της Αντιμιλιταριστικής-Αντιεθνικιστικής Πρωτοβουλίας γραμμένο στις 28-9-2012 στα Σκόπια - πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας -  με αφορμή το θάνατο της Ураниа Јурукова-Ουρανία Γιουρούκοβα (1926-2012)

 

Σήμερα είναι μια θλιμμένη μέρα, επειδή βρισκόμαστε εδώ για να κηδέψουμε την αγαπητή φίλη και συντρόφισσα Ουρανία Γιουρούκοβα, η οποία έφυγε χθες, στα 86 της χρόνια.

Στη φωτογραφία,  πρώτη από αριστερά, η Ουρανία Γιουρούκοβα  σε πολύ νεαρή ηλικία μαζί με τη Βέρα Φοτεβα.

Στη φωτογραφία,  πρώτη από αριστερά, η Ουρανία Γιουρούκοβα  σε πολύ νεαρή ηλικία μαζί με τη Βέρα Φοτεβα.

Την Ουρανία την γνωρίσαμε την περίοδο 1993-1994 όταν μεταβήκαμε στα Σκόπια για να συναντήσουμε τις γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις πολιτών, και να κάνουμε κοινές εκδηλώσεις ενάντια στα εθνικιστικά παραληρήματα και υστερίες από μεριάς Ελλάδας ενάντια στη Δημοκρατία της Μακεδονίας που είχε πρόσφατα ανεξαρτοποιηθεί από την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, αλλά και ενάντια στον εθνικισμό που κυριαρχούσε στην ίδια τη Δημοκρατία, από ακραίους κύκλους. Θελήσαμε να αναπτύξουμε τη διπλωματία των πολιτών, με αίτημα την ειρηνική συμβίωση και τη φιλία των λαών, ενάντια στα εθνικιστικά δηλητήρια.

Η Ουρανία ήταν μεταξύ αυτών που διοργάνωσαν την υποδοχή της μαζικής αντιπροσωπείας μας αλλά και των συζητήσεων και εκδηλώσεων που ακολούθησαν, ως μετέχουσα σε γυναικείες οργανώσεις. Παρούσες σήμερα είναι και η Τεούτα Τσούτσκοβα και Σάβκα Τοντόροβσκα, συνεργάτιδες από πλευράς γυναικείων οργανώσεων με την Ουρανία και δραστήριες στο μικρό αλλά σημαντικό κίνημα που τότε είχαμε δημιουργήσει. Η Ουρανία αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των γυναικών και η ίδια ήταν μια αυτόνομη γυναίκα και ξεχωριστή αγωνίστρια, ενώ η πάλη εναντίον του εθνικισμού αποτελούσε συστατικό στοιχείο της δράσης της.

Η Ουρανία Γιουρούκοβα - Ураниа Јурукова σε πολύ μεγάλη ηλικία.

Η Ουρανία Γιουρούκοβα - Ураниа Јурукова σε πολύ μεγάλη ηλικία.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο συνεργαστήκαμε, ήταν η επιστροφή των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα, και η αλλαγή του νόμου του 1982 περί επιστροφής όλων των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου, που εξαιρεί όμως τους «μη Έλληνες το γένος» όπως τους φωτογραφίζει. Ο στόχος αυτός δυστυχώς, μετά από τόσα χρόνια, δεν έχει ευοδωθεί, η ομάδα μας ήδη ετοιμάζει ένα σχετικό ντοκιμαντέρ και η Ουρανία είναι μια απ’ αυτές και αυτούς που μας έδωσαν συνέντευξη πριν δύο περίπου χρόνια, οπότε θα περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ το οποίο σύντομα θα ετοιμαστεί.

Ένα ύστατο χαίρε από εμένα και πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες που δώσαμε μαζί αυτούς τους αγώνες, στη φίλη που έφυγε, και που θα θυμόμαστε με σεβασμό και εκτίμηση.

Σίσσυ Βωβού
Μέλος της
Αντιμιλιταριστικής-Αντιεθνικιστικής Πρωτοβουλίας
Σκόπια, 28-9-2012

= = =

- Διαβάστε σύντομη βιογραφία για την Ουρανία Γιουρούκοβα στην μηνιαία εφημερίδα ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ, τεύχος Νοεμβρίου 2010. (κλίκ εδώ: http://novazora.gr/arhivi/1380)

- Διαβάστε, επίσης, άρθρο του ЉУБОМИР КОСТОВСКИ για την Ουρανία Γιουρούκοβα στο http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID=12DEA2DC22255549A57D934D7C93C28B

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου