Κυριακή, Οκτωβρίου 07, 2012

Να κλείσουν τα εργαστήρια του εθνικισμού.

 

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που προκάλεσαν εθνικιστικοί κύκλοι στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, η δημοσιογράφος Ивана КОСТОВСКА έγραψε ένα αξιολογότατο -κατά την γνώμη μας- άρθρο στην εφημερίδα Dnevnik  ενάντια στους εθνικιστές της περιοχής μας (κλικ εδώ: http://dnevnik.com.mk/?ItemID=69DC7A0A721F32489F1F101EFAC3AED2).

Ивана КОСТОВСКА

Για μια πιο σφαιρική ενημέρωση των φίλων του ιστολογίου ABECEDAR σας μεταφέρουμε τις κύριες ιδέες της δημοσιογράφου σε ελεύθερη μετάφραση και απόδοση στα ελληνικά.

Ελπίζουμε, ευχόμαστε και εργαζόμαστε έτσι ώστε οι νηφάλιες δυνάμεις τις περιοχής να βρουν κοινό τόπο και την δύναμη να κλείσουν τα εργαστήρια του εθνικισμού.

abecedar.blogspot.gr

 

Η πρόσφατη είδηση περί δήθεν θανάτου Μακεδόνα σπουδαστή στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτει το πορτραίτο των “ηρώων” οι οποίοι εδώ και χρόνια ανάβουν συστηματικά τη φωτιά του εθνικισμού στο χώρο των Μ.Μ.Ε. και της πολιτικής υποδαυλίζοντας τις σχέσεις μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας, αλλά και τις σχέσεις με τη Βουλγαρία.

Ποιά συστατικά και πόση προσπάθεια χρειάστηκε να συνδυαστούν ώστε να εκτοξευθεί το επικίνδυνο εκρηκτικό μείγμα προς τα μακεδονικά Μ.Μ.Ε., τα οποία πήραν κυριολεκτικά φωτιά αναμεταδίδοντας την ψευδή πληροφορία περί δήθεν θανάτου Μακεδόνα σπουδαστή στην Ελλάδα;

Τα γεγονότα απέδειξαν ότι, για τα εργαστήρια του εθνικισμού, αρκούν ως συστατικά μόνο ένα αγόρι ηλικίας 24 ετών με ψυχολογικά προβλήματα σε συνδυασμό με έναν εικονικό στρατό Μακεδόνων “πατριωτών” του διαδικτύου εναντίων των “καταραμένων” Ελλήνων. Ο συνδυασμός αυτού του εκρηκτικού μείγματος θα μπορούσε εύκολα να εξουδετερωθεί εάν είχε μελετηθεί σωστά, από πλευράς Δημοκρατών, η δράση του υπερεθνικιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα το οποίο προπηλακίζει μέχρι εξόντωσης οικονομικούς μετανάστες -και όχι μόνο.

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που να μη θυμάται τις αποτρόπαιες εικόνες τον Ιούνιο του 2009 όταν Έλληνες νεοναζί προσπάθησαν να διακόψουν την παρουσίαση του Σύγχρονου Ελληνο - Μακεδονικού Λεξικού στην Αθήνα που πραγματοποίησε το Ουράνιο Τόξο με τιμητική συμμετοχή του παγκοσμίου φήμης μακεδονολόγου Victor Friedman; Ο Τοντόρ Πετρώφ, σίγουρα, συγκαταλέγεται σε αυτούς που δεν “θυμούνται” εκείνο το περιστατικό. Συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ισχυρίζονταν ψευδώς, τότε, ότι το επεισόδιο ήταν στημένο.

Πριν λίγες ημέρες, λοιπόν, η συνταγή του εκρηκτικού νεοναζιστικού μείγματος πέτυχε ολοκληρωτικά το στόχο της, αυτήν τη φορά στη Μακεδονία: Δυστυχώς, η μεγάλη απήχηση της έκκλησης του Τοντόρ Πετρώφ, στις αρχές Οκτωβρίου 2012, για διενέργεια εκδικητικού πόλεμου της Μακεδονίας εναντίων της Ελλάδας με αφορμή τον υποτιθέμενο θάνατο Μακεδόνα σπουδαστή ονόματι Αλέξανδρου Σαμαρτζίεφ, απέδειξε πόσο ευκολόπιστη έγινε η μακεδονική κοινή γνώμη στην ακροδεξιά ρητορική. Αγνοεί πλήρως, ο Τοντόρ Πετρώφ, ότι τέτοιες ανεύθυνες φιλοπολεμικές εκκλήσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις βασικές αρχές λειτουργίας διεθνών οργανισμών όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, στους οποίους η Μακεδονία επιθυμεί να γίνει μέλος.

Οι ανεύθυνες, βλακώδεις και νοσηρά πολεμικές δηλώσεις του εξω-θεσμικού παράγοντα Τοντόρ Πετρώφ είναι κυριολεκτικά για τα πανηγύρια. Ήταν τόσο ανόητες οι δηλώσεις ώστε είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη δικαίωση του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα ο οποίος, πολύ σωστά, άδραξε την ευκαιρία και δήλωσε επίσημα: «Κανένα τέτοιο περιστατικό δεν έχει συμβεί. Είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας. Καλούμε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να είναι πολύ πιο προσεκτική και να μην αφήνει περιθώρια για να καλλιεργείται η τεχνητή όξυνση και ο εθνικισμός».

Για να λέμε την αλήθεια, τέτοιες ανεύθυνες βλακώδεις και νοσηρά πολεμικές δηλώσεις σαν του Τοντόρ Πετρώφ γίνονται επί σειρά ετών στις βαλκανικές χώρες από διάφορους θεσμικούς και εξωθεσμικούς εθνικιστικούς παράγοντες όπως οι Καρατζαφέρηδες στην Ελλάδα και οι Μποζιντάρηδες στη Βουλγαρία.

Πριν μερικά χρόνια, συγκεκριμένα το 2008-2009, είδαμε τη μεταφορά υπερπατριωτών Ελλήνων με λεωφορείο από την Ελλάδα στη Μακεδονία για να διερευνήσουν κατά πόσον η μακεδονική κυβέρνηση έκλεισε στη φυλακή δια της βίας τον χρήστη ψυχοφαρμάκων blogger Βάσκο Γκλιγκόριεβιτς ή Ιγκόρ Μαλινόφσκι για τα δήθεν φιλελληνικά του φρονήματα. Τότε, η ελληνική οργάνωση Παν-Μακεδονική Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεσήκωσε τον κόσμο στέλνοντας πλήθος ανόητες επιστολές σε βουλευτές στην Ελλάδα και ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες ότι δήθεν στη Μακεδονία «η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμα και πιθανόν κρατείται το ένα και μοναδικό μέλος του ανύπαρκτου “Φιλλεληνικού Δικτύου”» λόγω των πολιτικών θέσεων που υποστήριζε.

Ταυτόχρονα πολλοί στην Ελλάδα εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και τον πόνο της οικογένειας του Βάσκο Γκλιγκόριεβιτς για να κερδίσουν πολιτικά (βλέπε Παπαθεμελής, Βελόπουλος, Γκατζούλη και λοιποί). Κοντά σε αυτούς και πολλοί έλληνες μπλόγκερς που έγραφαν επί μήνες ό,τι τους κατέβαινε στη γκλάβα τους για το θέμα, μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων. Μέχρι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης είχε καταθέσει επερώτηση σχετικά με τον Βάσκο Γκλιγκόριεβιτς στην Ελληνική Βουλή προς την τότε Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιαννη!

Τελικά αποδείχτηκε ότι ο Βάσκο Γκλιγκόριεβιτς είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ότι έκανε χρήση ψυχοφαρμάκων και μάλιστα χωρίς συνταγή γιατρού!!!

Δυστυχώς τότε κανείς επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα δεν έκανε λόγο για νοσηρή κατασκευή όπως θα άρμοζε σε χώρα μέλος της Ε.Ε., παρόλο που η υπόθεση ήταν σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δια του Όλι Ρεν απάντησε με τον πλέον επίσημο τρόπο το Μάρτιο 2009:

Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την κατάσταση που αφορά τον κ. Vasko Gligorijevic (ή Vasko Gligorov), πολίτη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Πάντως, η Επιτροπή δεν έχει καμία ένδειξη που θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συγκεκριμένη αυτή περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε η Επιτροπή μέσω της αντιπροσωπείας της στα Σκόπια, η μεταχείριση του κ. Gligorijevic στο Νοσοκομείο του Bardovci, δεν συνδέεται με τις πολιτικές του απόψεις ή την ελευθερία έκφρασης.

Ας θυμηθούμε επίσης και την περίπτωση της Spaska Mitrova στη πόλη Γέβγελη της Μακεδονίας, την οποία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά στη Βουλγαρία ο Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ για τους δικούς του εθνικιστικούς λόγους.

Αυτές και πολλές άλλες ανθρώπινες τραγωδίες εκμεταλλεύονται ανηλεώς και καταχρηστικά για χρόνια εθνικιστικοί κύκλοι στην πολιτική, στα Μ.Μ.Ε., στο internet από κάθε πλευρά των συνόρων.

Είναι καιρός να κλείσουν αυτού του είδους εθνικιστικά εργαστήρια πρίν είναι αργά.

 

4 σχόλια:

 1. Με καλυπτει το παραπανω αρθρο. Εγω θα υπερθεματισω προσθετοντας οτι δεν πιστευω απολυτα το σεναριο οτι ολα αυτα γινονται τελειως αυθορμητα και απο περιθωριακους τυπους και απο ανεξαρτητους συλλογους αποδημων ενθεν κακειθεν. Περναει απο το νου μου κι αλλα σεναρια, οτι ισως δηλ. να υπαρχει κρατικος (ή παρακρατικος) δακτυλος που υποκινει τετοιες ενεργειες. Πως μπορουμε να αποκλεισουμε κατι τετοιο? Παραειναι καλοστημενα ολα αυτα που εχουν συμβει. Και δεν μπορω να δεχτω οτι μεμονομενοι αρρωστοι πολιτες μπορουν να προκαλεσουν τετοια αναστατωση με δικες τους αποκλειστικα ενεργειες. Η αντιδρασεις του τυπου στη γειτονα ηταν τοσο αμεσες που με βαζουν σε σκεψεις...

  Κωτσο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κώτσο,
  μπορεί να είναι κι έτσι όπως υποψιάζεσαι (δάκτυλος) αλλά μπορεί κιόλας (εγώ κλείνω περισσότερο σ' αυτό) να είναι όπως φαίνεται. Είναι τα δεινά της δημοσιογραφίας. Το θέμα απλά ήταν "πιασάρικο". Το κάθε μέσο, ηλεκτρονικό και έντυπο στη ΔτΜ, το αναπαρήγαγε γιατί προσέφερε τηλεθέαση-ακροαματικότητα-αναγνωσιμότητα, φροντίζοντας και καλού κακού να "βγάζουν τον κώλο τους απέξω" μνημονεύοντας ότι "όλα αυτα σύμφωνα με το πρακτορείο ΝΕΤ ΠΡΕΣ". Σαφώς και δεν ενδιαφέρθηκαν να επιβεβαιώσουν την είδηση, παρά μόνο την επόμενη μέρα όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι "κάποιο λάκο έχει η φάβα". Σ΄αυτό προφανώς, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η τρόπον τινά επιβεβαίωση του "γεγονοτος" από τον ανεκδιήγητο Τόντορ Πέτροβ. Οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί της γείτωνος, ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κλπ άρχισαν να τηλεφωνούν στην οικογένεια του "φονευθέντος", στον παπά του χωριού που θα γινόταν η κηδεία, στο Ουράνιο Τόξο, στα διημερεύοντα και μη νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ήταν όμως αργά!
  Κάποια μέσα μάλιστα, όπως το κατ' ευφημισμό "πρακτορείο ειδήσεων" ΜΙΝΑ, έπλεξε και τα δικά του σενάρια διανθίζοντας τα με σχόλια γενικότερα. Κι όταν αποκαλύφθηκε το φιάσκο άρχισε να πλέκει σενάρια ατέρμονης φαντασίας ισχυριζόμενο, χωρίς κανένα στοιχείο βέβαια, ότι ο Σαμαρτζίεβ, είναι πράκτορας των Ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών.
  Ο δρόμος προς τη σύνεση είναι δυστυχώς μακρινός και ανηφορικός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτές και πολλές άλλες ανθρώπινες τραγωδίες εκμεταλλεύονται ανηλεώς και καταχρηστικά για χρόνια εθνικιστικοί κύκλοι στην πολιτική, στα Μ.Μ.Ε., στο internet από κάθε πλευρά των συνόρων.

  Είναι καιρός να κλείσουν αυτού του είδους εθνικιστικά εργαστήρια πρίν είναι αργά.


  Προσυπογράφω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εξαιρετικό άρθρο!

  ΟΛΗ τη ζημιά στην όξυνση εθνικιστικών παθών, την προκαλούν _κάποιοι_ σύλλογοι “της διασποράς” (και οι ηγεσίες τους), εν προκειμένω άτομα όπως η Νίνα Γκατζούλη (στην ελληνο-μακεδονική πλευρά) και ο Τοντόρ Πετρώφ (στη σλαβο-μακεδονική ή μακεδΌνικη).

  Οταν ζούσα κι εγώ έξω, είχα την επιλογή να ταυτιστώ υπέρμετρα με αναγνώσεις Ελληνικής Ιστορίας που είχα κάνει και να φανατιστώ υπέρ της χώρας μου. Αντί γι’ αυτό επέλεξα άλλη στάση, βέβαια, αλλά θα μπορούσε νάταν αλλοιώς.

  Διότι, ο ξενιτεμένος, όταν φτάνει στη φάση να μιλάει εξίσου καλά μια ξένη γλώσσα, να _σκέφτεται_ σ’ αυτήν, χάνοντας μέρος της _πραγματικής_ υπόστασης της "εθνικής του ταυτότητας", που είναι η γλώσσα και η κουλτούρα (νομίζω) αντιμετωπίζει ΚΑΙ τον πειρασμό της _τεχνητής_, φαντασιακής τόνωσης των “ριζών του”, μη τυχόν και "χάσει τις ρίζες του”, πέφτοντας (όπως νοιώθει υποσυνείδητα) σε κάποιο κενό, αφού (φοβάται μη) γίνει άνθρωπος "χωρίς εθνική ταυτότητα". Ετσι, όμως, δημιουργεί έναν νέο, ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ Εικονικό Εθνικισμό.

  Η άλλη επιλογή, θετική και η δημιουργική, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ (φυσικά) αυτή, ΟΥΤΕ ο (ανύπαρκτος) ‘homunculus’ (χυλός χωρίς ταυτότητα) που καυτηριάζουν κάποιοι "πατριώτες".

  Η άλλη επιλογή, είναι νάχεις καλλιεργήσει ΠΟΛΛΕΣ ταυτότητες, μαζί, ξεπερνώντας την ίδια την έννοια της ταυτότητας, σε ΚΑΘΕ επίπεδο. Οχι στην κατεύθυνη του “μηδενισμού” αλλά στην ακριβώς αντίθετη, του πολυδιάστατου ΝΟΗΜΑΤΟΣ που βρίσκεις, στα πάντα.

  Είμαστε ΟΛΟΙ, τα ΠΑΝΤΑ.


  Οι δίγλωσσοι ξενιτεμένοι, ΟΠΩΣ ακριβώς και οι έντιμοι μειονοτικοί μέσα σε ΚΑΘΕ χώρα (πολίτες δίγλωσσοι με διαφορετικό αυτο-προσδιορισμό από την πλειοψηφία) έχουν ένα ΔΩΡΟ που ίσως δεν κτιμούν επαρκώς: -Αυτή ακριβώς την ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ (τουλάχιστον 2 διαστάσεων) ταυτότητα, σε γλώσσα και κουλτούρα. Γι' αυτό, η τοπική κυβέρνηση της Ουαλλίας τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της διδασκαλίας ΔΥΟ γλωσσών στα σχολεία (Αγγλικής και Ουαλλικής). Οι έρευνες όλων των ψυχολόγων επιβεβαιώνουν ότι η διγλωσσία είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ. Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου επεξεργάζονται τις διαφορετικές γλώσσες ενώ σαν σύνολο ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
  Δείτε αυτά τα σχετικά links:

  http://delicious.com/omadeon/bilinguals


  Keep up the good work! (παρόλες τις ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ επιμέρους διαφωνίες μας -χεχε).

  ΑπάντησηΔιαγραφή