Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2013

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΚΟΥ

 

ВОДЕНИЦАТА НА ЈАНКО – Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΚΟΥ

Ένα ακόμη εξαίσιο βιβλίο του Πέτρου Βότση, μετά το θαυμάσιο ,,Македончето-Μακεντόντσσετο,,  κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τίτλο ,,Ο Ένα ακόμη εξαίσιο βιβλίο του Πέτρου Βότση, μετά το θαυμάσιο ,,Македончето-Μακεντόντσσετο,,  κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τίτλο ,,Ο νερόμυλος του Γιάνκου,,.νερόμυλος του Γιάνκου,,. Λόγω του μεγάλου αριθμού μακεδόνικων λέξεων που περιέχονται στο μυθιστόρημα αυτό, κανένας εκδοτικός οίκος της Ελλάδας δε δέχτηκε να το εκδόσει και έτσι η έκδοσή του έγινε από εκδοτικό οίκο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με την συνεργασία του Συλλόγου εκδιωγμένων Μακεδόνων από τα χωριά Σέτινα, Ποπάντια και Κρουσσόραντι (Σκοπός, Παπαδιά και Αχλάδα) στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΚΟΥ θα μπορούσε  να χαρακτηριστεί ως ένα λαογραφικό μυθιστόρημα και στόχος του είναι να διασώσει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Μακεδονίας. Γύρω από το μύθο του μυλωνά, που χάθηκε από ένα μπουρίνι μαζί με το μύλο του, και ο μύθος είναι γνωστός σε όλους τους κατοίκους της Σέτινα, καταγράφονται όλα τα λαογραφικά στοιχεία αυτού του χωριού, που αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό μακεδόνικο χωριό. χρονικά τοποθετείται στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, χρονική περίοδο που αρχίζει να εκφράζεται έμπρακτα και ένοπλα ο πόθος για μια αυτόνομη Μακεδονία. Καταγράφεται η συμμετοχή των κατοίκων της Σέτινα και των γύρω χωριών στην Επανάσταση του Ίλιντεν.

Ο Πέτρος Γ. Βότσης γεννήθηκε στο Σκοπό-Σέτινα της Φλώρινας-Λέριν το 1943. Το 1948 το χωριό του εκκενώθηκε από τον εθνικό στρατό και αναγκαστικά παρέμεινε σε παρακείμενο χωριό, το Οβτσσάρανι-Μελίτη, όπου και είχε την πρώτη επαφή με την ελληνική γλώσσα και την εκπαίδευση στο νηπιοτροφείο.

Από το Οβτσσάρανι βρέθηκε στο Σόλουν – Θεσσαλονίκη για δύο χρόνια. Το 1950 επέστρεψε με τους γονείς του στο διπλανό χωριό από το δικό του, το Κρουσσόραντι-Αχλάδα κι έμεινε για δύο χρόνια, όπου και τελείωσε την Α΄και Β΄τάξη του Δημοτικού σχολείου. Τη Γ΄τάξη, από την Ένα ακόμη εξαίσιο βιβλίο του Πέτρου Βότση, μετά το θαυμάσιο ,,Македончето-Μακεντόντσσετο,,  κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τίτλο ,,Ο νερόμυλος του Γιάνκου,,.αρχή του σχολικού έτους μέχρι το Φεβρουάριο την παρακολούθησε στο Κρουσσόραντι, όπου μόνος του και πεζός πήγαινε κάθε πρωί για να επιστρέψει το βράδυ, αφού εν τω μεταξύ είχαν εγκατασταθεί στο χωριό τους το φθινόπωρο του 1952. Το Φεβρουάριο του 1953 λειτούργησε το σχολείο του χωριού του, όπου και τελείωσε το Δημοτικό. Από το 1956 φοίτησε στο Γυμνάσιο Αρρένων Φλώρινας. Τα καλοκαίρια και τις γιορτές (διακοπές) δούλευε στα χωράφια και έβοσκε τα ζώα.

Αποφοίτησε από το Φυσιογνωστικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Από το 1970 μέχρι το 2008 εργάστηκε στην Ιδιωτική Εκπαίδευση στην Αθήνα.

Έχει συγγράψει σχολικά, φροντιστηριακά βιβλία, δεκάδες άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ από το 1990 δοκιμάζεται στην πεζογραφία και ιδιαίτερα στη διηγηματογραφία.

Είναι παντρεμένος με τη Βάσω κι έχει δύο παιδιά, τη Νεύτα και το Γιώργο.

 

http://novazora.gr/arhivi/8585

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου