Πέμπτη, Δεκεμβρίου 12, 2013

Παντελής Μάντζας: Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα να μη φοβούνται και να διατηρούν την ταυτότητά τους

 

Συνέντευξη του Παντελή Μάντζα από το Σόλουν/Θεσσαλονίκη, μέλους του Προεδρείου του κόμματος των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, Ουράνιο Τόξο, στον ανταποκριτή της Netpress στην Ελλάδα.

 

Η Χρυσή Αυγή επί μεγάλο χρονικό διάστημα απολάμβανε ανοχή από την ελληνική κυβέρνηση. Όταν έκαναν επεισόδια στα σύνορα με τη Δ. Μακεδονίας, κανείς δεν αντιδρούσε, όπως και όταν καταστρέφονταν οχήματα Μακεδόνων τουριστών. Αντιδράσεις επήλθαν μετά τη δολοφονία του νεαρού Έλληνα και πάλι όμως τίθεται το ερώτημα για το πόσο είναι ειλικρινής η επιθυμία λύσης του προβλήματος Χρυσή Αυγή ή όλο αυτό γίνεται μόνο λόγω της διεθνούς πίεσης;

Πιστεύω ότι δέχονται πιέσεις, ιδιαίτερα από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και ευκαιρία κάρπωσης ψήφων. Για εμάς τους εθνικά Μακεδόνες η Χρυσή Αυγή υπήρχε από πολύ νωρίτερα, όχι από τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια. Από πάντα είχαμε προβλήματα μ΄αυτούς, από την ανεξαρτητοποίηση της Δ. Μακεδονίας και μετά. Γνωρίζετε για την παρουσίαση του μακεδόνικου λεξικού στην Αθήνα, όταν η Χρυσή Αυγή, με την ανοχή της αστυνομίας, προσπάθησε με τη βία να διαλύσει την εκδήλωση. Το ίδιο και στο Λέριν/Φλώρινα, όταν είχαμε γάμους ή πανηγύρια με μακεδόνικα τραγούδια, εκείνοι συνεχώς έρχονταν και δημιουργούσαν προβλήματα. Και στα γραφεία του Виножито-Ουράνιου Τόξου στο Λέριν μπήκαν και κανείς δεν αντέδρασε ούτε δόθηκε δημοσιότητα μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Θυμάμαι ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο υπεύθυνος της Νέας Δημοκρατίας για τη βόρεια Ελλάδα, είχε δηλώσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι αδελφό τους κόμμα και ότι συμφωνούν σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, εκτός αυτό της βίας.

Όντως, ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο και βέβαια έχουν σχέσεις και με τη Νέα Δημοκρατία και με τα άλλα κόμματα στο δεξιό τμήμα της Βουλής. Όλα αυτά σε κάποιους συμφέρουν. Τους συμφέρει να υπάρχουν για να κάνουν κάποια πράγματα που οι ίδιοι ανοιχτά δε μπορούν να κάνουν. Γι΄αυτό και τους διατηρούσαν, για να τους κάνουν τις ,,βρώμικες,, δουλειές.

Υπάρχει πολιτικό κόμμα που θα μπορέσει να θέσει ένα τέλος στο ζήτημα του ονόματος της Δ.Μακεδονίας;

Όλα αυτά μου θυμίζουν λίγο την Οδύσσεια με την Πηνελόπη και τους μνηστήρες, όλη μέρα το πλέκουν και το βράδυ το ξηλώνουν, ή όπως οι παλιοί έλεγαν, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όλη  μέρα κοσκινίζει. Εδώ στην Ελλάδα μιλάνε συνεχώς για μια κόκκινη γραμμή, ενώ κανένας δε γνωρίζει πού είναι αυτή η κόκκινη γραμμή, πού αρχίζει και πού τελειώνει. Αναφέρουν όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και όταν καταλήγουν να λυθεί το πρόβλημα με εκείνο τον τρόπο, συνεχώς η ελληνική πλευρά προσθέτει και κάτι ακόμη. Θα πούνε ότι δεν υπάρχει η γλώσσα και εάν λυθεί και αυτό, θα πούνε κάτι άλλο, όπως π.χ. δεν υπάρχει η εθνική ταυτότητα και ούτω καθεξίς… Κάνουν τα πάντα για να παραμένει συνεχώς το ζήτημα μετέωρο.

Τί πιστεύετε, τί είναι αυτό που πραγματικά ενοχλεί την Ελλάδα και μπλοκάρει την ιδιότητα μέλους της Δ.Μακεδονίας στην Ε.Ε. και ΝΑΤΟ; Ποιό το πραγματικό τους πρόβλημα;

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν Μακεδόνες και γι΄αυτούς αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα, επειδή εμείς ζητούμε τα δικαιώματά μας, την εθνική μας αναγνώριση, τη μητρική μας γλώσσα, τον πολιτισμό μας…Αυτό είναι που πραγματικά τους ενοχλεί, οι εθνικά Μακεδόνες που ζουν στην επικράτειά της.

Ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ομοφωνία σχετικά με την επίσημη κόκκινη γραμμή για το μακεδόνικο ζήτημα και τη μακεδόνικη μειονότητα στην επικράτειά της, στη Δ.Μακεδονίας η κατάσταση είναι διαφορετική. Μια είναι η θέση της κυβέρνησης και άλλη της αντιπολίτευσης, στην οποία υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι η Δ.Μακεδονίας πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί όνομα με προσδιορισμό. Εκτός του ότι τέτοιες θέσεις ζημιώνουν τις μακεδόνικες θέσεις στις διαπραγματεύσεις, θεωρείτε ότι επιδρούν αρνητικά και στη θέση της μακεδόνικης μειονότητας στην Ελλάδα;

Πιστεύω ότι δεν επιδρούν ούτε αρνητικά ούτε θετικά. Η Δ.Μακεδονίας έχει τα κατάλληλα όργανα για να λύνει τα προβλήματά της. Εμείς είμαστε εθνική μακεδόνικη μειονότητα που ζει στην Ελλάδα. Εδώ ζούμε, εδώ έχουμε τα προβλήματά μας και θέλουμε να τα λύσουμε από κοινού με την κυβέρνηση της χώρας μας. Τα δικαιώματά μας ζητούμε, τίποτε άλλο.

Το μέλλον απομένει στη νεολαία. Υπάρχει ενδιαφέρον ανάμεσα στους νέους Μακεδόνες εδώ στην Ελλάδα για ακτιβισμό στο Ουράνιο Τόξο;

Ως κάποιο βαθμό, ναι. Είναι σεβαστός ο αριθμός των νέων Μακεδόνων που πλησίασε το Ουράνιο Τόξο το τελευταίο διάστημα. Σε όλα τα μέρη, στο Λέριν/Φλώρινα, στο Βόντεν/Έδεσσα, όπως και εδώ κοντά στο Κούκουςς/Κιλκίς, αλλά και αλλού, στα χωριά γίνονται φεστιβάλ, πανηγύρια και άλλα παρόμοια, όπου εμφανίζεται η νεολαία, χορεύει και τραγουδάει τα μακεδόνικα τραγούδια και βλέπουμε ότι ενδιαφέρεται. Σε ότι αφορά την πολιτική είναι λιγάκι πιο δύσκολα τα πράγματα. Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται και τόσο για την πολιτική. Έχουν δυστυχώς ,,εμβολιαστεί,, με τον ορό της απάθειας και του βολέματος της ελληνικής κοινωνίας…

Κατά πόσο είναι οι νέοι συνειδητοποιημένοι για την ταυτότητά τους, πόσο ενδιαφέρονται να μιλούν τη μητρική τους μακεδόνικη γλώσσα, πόσο σέβονται τη μακεδόνικη παράδοση και έθιμα;

Αυτό είναι λιγάκι δύσκολο ερώτημα. Πόσο θέλουν; Θέλουν αλλά υπάρχει κάτι που τους εμποδίζει εν μέρει. Ο φόβος που κυριαρχεί πολλές δεκαετίες στα μέρη μας και όλα τα τεράστια μέτρα που λαμβάνει η ελληνική πολιτεία για την εξαφάνιση των Μακεδόνων.

Για το τέλος, τί θα θέλατε να πείτε, ιδιαίτερα στους Μακεδόνες στην Ελλάδα που θα διαβάσουν αυτήν την συνέντευξη;

Εμείς λέμε συνεχώς στους ανθρώπους να μη φοβούνται. Να μη φοβούνται, να διατηρούν την ταυτότητά τους, να αναζητούν στην ιστορία τα πώς και τί, να μιλούν και να μεταφέρουν στους νεότερους τη  μητρική μακεδόνικη γλώσσα τους, να ρωτούν τους γεροντότερους, να διατηρούν τον πολιτισμό τους, τα τραγούδια, τους χορούς, την εθνική τους συνείδηση. Δε χρειάζεται να κάνουν τίποτε άλλο.

Να διατηρείται η συνείδηση, η ταυτότητα…

Ναι, να διατηρείται η εθνική ταυτότητα, η μακεδόνικη συνείδηση. Εμείς δε ζητάμε άλλα πράγματα, για τη νεολαία αυτό αρκεί.

 

Αναδημοσίευση από τη Νόβα Ζόρα, τεύχος #44, Δεκέμβριος 2013

 http://novazora.gr/arhivi/9130

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου