Παρασκευή, Δεκεμβρίου 20, 2013

Για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

 

Αναδημοσίευση από τα Χανιώτικα νέα

του ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ,
ειδικού παθολόγου

 

 

ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει προκαλέσει ατελείωτες συζητήσεις και διχογνωμίες στον ιατρικό κόσμο, αλλά και μεταξύ των καπνιστών. Είναι αυτό μια λύση για τον καπνιστή που δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη συνήθεια του καπνίσματος και δεν μπορεί να κόψει το τσιγάρο; Ή μήπως έχει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάποιους κινδύνους;

Οι αντιρρήσεις ορισμένων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα πραγματικά γεγονότα που βλέπομε να συμβαίνουν στην παγκόσμια σκηνή. Μια εκκρηκτική άνοδος του ηλεκτρονικού τσιγάρου παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά που φτάνει τα 2 δισ. δολάρια τα τελευταία χρόνια, με τάση αυξητική, δηλαδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει γίνει μια παγκόσμια μόδα.

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Eίναι μια ηλεκτρονική συσκευή αποτελούμενη από μια μπαταρία, μια ηλεκτρική αντίσταση και έναν χώρο όπου αποθηκεύεται μικρή ποσότητα υγρού που περιέχει νικοτίνη. Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας, το υγρό εξατμίζεται και το εισπνέει ο χρήστης.

Αν και είμαι γιατρός, δεν είμαι πολέμιος του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το αντίθετο: Πιστεύω ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αν κάποιος είναι ήδη καπνιστής, μπορεί να σώσει τη ζωή του. Όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου γιατροί, έχω αφιερώσει και συνεχίζω να αφιερώνω μεγάλο μέρος του χρόνου μου στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Διάφοροι τρόποι έχουν επινοηθεί και επιστρατευθεί από την ιατρική κοινότητα, αλλά και από τις κρατικές υπηρεσίες για τον περιορισμό του καπνίσματος. Δεν νομίζω όμως ότι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας. Το κάπνισμα εξακολουθεί να διαδίδεται, να κυριαρχεί και να σκοτώνει αλύπητα τους πιστούς του. Ο ένας στους δύο καπνιστές θα πληρώσει με τη ζωή του αυτό το «πάθος». Δηλαδή ο ένας στους δύο καπνιστές θα πεθάνει ακριβώς εξ αιτίας του τσιγάρου. Όσον αφορά τον καρκίνο: Η σχέση του καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα έχει αποδειχθεί. Όσον αφορά στις καρδιοπάθειες και το έμφραγμα: Είναι πολύ πιθανές λόγω της αθηρωμάτωσης των στεφανιαίων αγγείων και της συνοδού υπερλιπιδαιμίας. Τέλος, το πνευμονικό εμφύσημα, το άσθμα, η πνευμονική ανεπάρκεια εμφανίζονται στους καπνιστές απειλητικά υποσχόμενα μια κακή ποιότητα ζωής κι έναν αργό, βασανιστικό θάνατο. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι οι περισσότεροι νέοι εξακολουθούν και σήμερα να καπνίζουν, θεωρούνται μάλιστα ότι είναι οι καλύτεροι πελάτες των καπνοβιομηχανιών.

Να όμως που υπάρχουν καινούργια στοιχεία. Αυτός είναι ο λόγος που γράφτηκε αυτό το άρθρο. Ο διακεκριμένος συνάδελφος καρδιολόγος κ. Φαρσαλινός με την ερευνητική του ομάδα από το Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο παρουσίασε μια σχετική κλινική μελέτη στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο. Αυτή η σημαντική μελέτη ρίχνει επιτέλους φως επιστημονικό στο άδικα (ή σκόπιμα) βαλλόμενο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ποια είναι τo σπουδαιότερo συμπέρασμα της μελέτης; Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν επηρεάζει σοβαρά την καρδιακή λειτουργία και είναι γενικότερα λιγότερο επιβλαβές για την καρδιά από το συμβατικό.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι βέβαια υγιεινή συνήθεια, είναι όμως ένα ασφαλές υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου», αναφέρει επί λέξει κ. Φαρσαλινός. «Δεδομένου ότι το κάπνισμα ενέχει ακραίους κινδύνους, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές και η αντικατάσταση του κανονικού τσιγάρου με ηλεκτρονικό ενδέχεται να είναι ωφέλιμη για την υγεία», δήλωσε ο δρ Φαρσαλινός.

Αυτό λοιπόν είναι ένα πραγματικά νέο στοιχείο. Η ελληνική μελέτη έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου. Υπάρχει κι ένα δεύτερο νέο, πολύ σημαντικό επίσης:  Η ευνοϊκή απόφαση -πριν λίγες μέρες- του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, να μην θεωρείται φάρμακο το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτή είναι μια επίσημη απόφαση που κάνει τους απανταχού φίλους του ηλεκτρονικού τσιγάρου να πανηγυρίζουν –και δίκαια.

Τελικό συμπέρασμα: «Πρέπει να πούμε στους ασθενείς μας την αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και να αφήσομε τον καθένα να αποφασίσει για τον εαυτό του ελεύθερα» Αυτό υποστηρίζει ο  κ. Φαρσαλινός. Εγώ θεωρώ ορθό και επιβεβλημένο να το επαναλάβω και να το υπογραμμίσω.

 

 

= = =

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΩΝΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡ. ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

1 σχόλιο:

  1. Όλες οι ενστάσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν να κάνουν με την νικοτίνη και την ασφάλεια χρήσης της. Δοκιμάστε τα επώνυμα και ευρωπαϊκά προϊόντα Esmoke ΧΩΡΙΣ νικοτίνη για απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή