Δευτέρα, Απριλίου 28, 2014

Ημέρα του Έθνους των Ρομά

 

Είναι φορτίο βαρύ,
γιά τον καιρό των τσιγγάνων…

 

Το γεγονός ότι οι Τσιγγάνοι ή Ρομά είναι  ένα υπαρκτό, παγκοσμίως αναγνωρισμένο έθνος χωρίς κρατική υπόσταση είναι σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα. Κι όμως! Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου.

Οι Τσιγγάνοι ή Ρομά είναι ένα υπαρκτό έθνος χωρίς κρατική υπόσταση. Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου.

Στη Δημοκρατία της Μακεδονίας οι Ρομά είναι  επίσημα αναγνωρισμένοι ως ξεχωριστή εθνική οντότητα  ανάμεσα στους εθνικά Μακεδόνες, εθνικά Αλβανούς και εθνικά Τούρκους. Έτσι, στο πολυεθνικό κράτος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κανείς δεν μπερδεύει τους εθνικά Μακεδόνες με τους εθνικά Τσιγγάνους, τους εθνικά Βλάχους, τους εθνικά Τούρκους και τους εθνικά Αλβανούς. Είναι όλοι ξεχωριστοί και, ταυτόχρονα, όλοι ίσοι ασχέτως εθνικότητας. Επίσης, οι Τσιγγάνοι ή Ρομά, στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, διαθέτουν τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό στη γλώσσα τους κάτι που στην Ελλάδα δεν συμβαίνει.

Στην Ελλάδα οι Ρομά δεν αναγνωρίζονται ως ξεχωριστή εθνική οντότητα όπως δεν αναγνωρίζονται και οι υπόλοιπες εθνικές κοινότητες των Μακεδόνων, των Βλάχως, των Τούρκων και των Αλβανών.
Στο μονοεθνικό κράτος της Ελλάδας όλες οι διαφορετικές εθνικές κοινότητες θεωρούνται, ισοπεδωτικά, το ίδιο έθνος: το Ελληνικό! χωρίς το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα στην εθνική διαφορετικότητα,
και, κάθε εκδήλωση εθνικής διαφορετικότητας θεωρείται “ανθελληνισμός” ο οποίος διώκεται ανεπισήμα μεν επίσημα δε, μέσω μηχανισμών νεοναζιστικών οργανώσεων. Στην Ελλάδα σήμερα ζούν περίπου 250.000 τσιγγάνοι.

Ως επίλογο αφιερώνουμε στους Ρομά της Ελλάδας το βίντεο με το τραγούδι “Το βενζινάδικο”:

Οwner: Universal
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική: Goran Bregovic
Πρώτη εκτέλεση: Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Δίσκος: Παραδέχτηκα
Έτος κυκλοφορίας: 1991

Το βίντεο επιμέληθηκε ο youtuber Netuser1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου