Πέμπτη, Ιουνίου 05, 2014

Οι Μακεδόνες στις ευρωεκλογές. Μια πρώτη αποτίμηση

 

ВИНОЖИТО 2009 = 4512
ВИНОЖИТО 2014 = 5754

Μια σημαντική μάχη δώσαμε σε μια κρίσιμη στιγμή και νομίζουμε  πως τα πήγαμε καλά.

Πάρα τις δυσκολίες, σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο έως και εχθρικό, χωρίς χρήματα, χωρίς «διαπλοκή» με χορηγούς, με εργολάβους, με καναλάρχες, με το κράτος και το παρακράτος απέναντι, αντέξαμε, κατεβήκαμε στις εκλογές και παρατάξαμε απέναντι τους μόνο την ψυχή μας, μόνο το λόγο μας, μόνο την ιστορία μας , μόνο την αξιοπρέπεια μας, έχοντας μόνο το κεφάλι ψηλά.

Οι Μακεδόνες και οι Μακεδόνισσες  εκτιμώντας τις προσπάθειες ανταποκρίθηκαν  και δώσανε το παρόν στην κάλπη. Η αύξηση κατά 27,50 % των ψήφων του Τόξου μας δίνει αισιοδοξία και κουράγιο για να συνεχίσουμε.

Ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία στους συνειδητοποιουμένους  εθνικά Μακεδόνες  να αντιληφθούν πως μέσα από σωστές κινήσεις, οργανωμένα, μεθοδικά, μπορούμε και να αναπτύξουμε το κίνημα και να δώσουμε την ευκαιρία σε νέο κόσμο να ανακαλύψει την Μακεδονικότητα του.

Βrakia Makedontsi

Η σταθερή πολιτική επιλογή του Τόξου να ενταχθεί στην EFA – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία δείχνει την προσήλωση μας στα Ευρωπαϊκά  δεδομένα.  Η Ευρώπη  μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα – όπως έχει αποδειχθεί από την λειτουργία της μέχρι σήμερα-  και επίσης μπορεί να βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό δομών και αντιλήψεων στην πατρίδα μας.

Κάποιοι που ακόμα ζουν στο μεσαίωνα, ακόμα σκούζουν  επειδή η κρατική τηλεόραση έδειξε σε απογευματινή ζώνη το δεκάλεπτο σποτ του Ουράνιου Τόξου!!  Τα υπόλοιπα κανάλια πάλι δεν πρόβαλαν τα σποτ ή και όσα το έκαναν επέλεξαν ώρες μετά τις 2 τα μεσάνυχτα!!! Για να μη μιλήσουμε για την άμεση απομάκρυνση και καταστροφή των αφισσών και γενικά του διαφημιστικού υλικού του κόμματος, όπου αυτό και εάν τοποθετούταν, οργανωμένα, με τη βοήθεια όλων των αρχών.

Τα παράβολα και το οικονομικό βάρος για την συμμετοχή του Τόξου στις εκλογές μπόρεσε να καλυφθεί τις τελευταίες μέρες με την συμμετοχή και βοήθεια φίλων, κυρίως ξενιτεμένων.

Με ενθουσιασμό και πείσμα παλεύτηκαν ένα ένα τα προβλήματα και έτσι αυτοί που σήκωσαν το κεφάλι τους βρήκαν το ψηφοδέλτιο του Τόξου στις κάλπες.

Βrakia Makedontsi

Χαιρετίζουμε όσους συντάχθηκαν μαζί μας.

Τελικά οι «ανύπαρκτοι» εθνικά Μακεδόνες , της «ανύπαρκτης» Μακεδονικής μειονότητας, με την «ανύπαρκτη» Μακεδόνικη γλώσσα, όχι απλά υπάρχουν αλλά στην κάλπη μετρούν ένα μέγεθος σίγουρα τετραπλάσιο από τις ψυχές που αριθμεί σήμερα η Ελληνική μειονότητα  στην Τουρκία.

Η πατρίδα μας η Ελλάδα,  μέχρι σήμερα επιμένει να ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν εθνικές μειονότητες στη χώρα.

Τώρα όμως  πρέπει να εξηγήσει σε κάθε ένα καλόπιστο διπλωμάτη ανά την υφήλιο πως είναι δυνατόν «ανύπαρκτες» εθνικά μειονότητες στην Ελλάδα να παίρνουν 50.000 και άνω  ψήφους στην κάλπη;

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που οι εθνικά Τούρκοι συμπολίτες μας στη Θράκη – ακλουθώντας 20 χρόνια μετά το Τόξο-  συμμετείχαν στις ευρωεκλογές με το κόμμα ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας) το οποίο μαζί με το Ουράνιο Τόξο συμμετέχει στην EFA –   Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια τους και θεωρούμε την εκλογική τους επιτυχία σαν ένα σημαντικό βήμα εκδημοκρατισμού της πατρίδας μας.

Οι εθνικές μειονότητες δεν είναι εστίες αναταραχής.

Είναι απόδειξη  επιπέδου δημοκρατίας και σεβασμού των διεθνών στάνταρ ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βrakia Makedontsi

Η  εφημερίδα μας, η Νόβα Ζόρα επί 4 χρόνια τώρα, κάθε πρώτη του μήνα ενημερώνει τους Μακεδόνες  σε όλη τη γη.

Με τα λίγα μέσα που έχουμε πιστεύουμε πως βοηθήσαμε στην ενημέρωση κυρίως όσων είναι μακριά από τα χωριά που γεννήθηκαν.

Η αύξηση των ψήφων του Ουράνιου Τόξου σε όλους τους νομούς της Ελλάδας δείχνει πως κάποιοι άνθρωποι, αφού είχαν ενημέρωση για όσα συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια, επέλεξαν να συστρατευτούν και να συνταχθούν στις εκλογές.

Ακόμα και Έλληνες δημοκράτες στηρίζουν και παλεύουν μαζί μας και αυτή είναι μια μοναδική εμπειρία .

Σε όλους τους φίλους , σε όλους τους Μακεδόνες σφίγγουμε το χέρι και απλά συνεχίζουμε.

GORE GLAVATA BRAKIA

H Συντακτική  Ομάδα της ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ

http://novazora.gr/arhivi/10227

7 σχόλια:

  1. Εγώ βρίσκω αδικαιολόγητη την αισιοδοξία του Ο.Τ. αναφορικά με το αποτέλεσμα. Υπήρξε μιά αύξηση στον αριθμό των ψήφων από 4.512 σε 5.759 ήτοι αύξηση 27,6%.
    http://ekloges.ypes.gr/
    Η συμμετοχή όμως στις Ευρωεκλογές του 2014 σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2009 ήταν αυξημένη κατά περίπου 20% (αποχή 2009=50%, αποχή 2014=40%). Γι' αυτό και το ποσοστό του Ουράνιου Τόξου το 2009 ήταν 0,09% και το 2014 0,10%. Αύξηση δηλαδή π[ερίπου 10-11%!
    Απογοητευτικό επίσης είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια της Φλώρινας πήρε 1.070 (3,17%) ψήφους έναντι 1.195 (3,69%) το 2009, μείωση δηλαδή μείωση 7,2% σε ψήφους και μείωση 14% σε ποσοστό.
    Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ακόμη κι αν είχε πραγματική αύξηση 27% θα χρειαζόταν αιώνες για να φτάσει να γίνει υπολογίσιμη δύναμη.
    Το ερώτημα είναι κατά πόσο πραγματικά προσπάθησε το ΟΤ σ' αυτές τις εκλογές. Το γεγονός ότι απαξίωσε ακόμα και το να φτιάξει καινούργιο τηλεοπτικό σποτάκι λέει πολλά. Όχι μόνο χρησιμοποίησε το παλιό του 2009, αλλά δε φρόντισε ούτε να σβήσει τα ίχνη καθώς ο Π.Βοσκόπουλος αναφέρει ότι "υπάρχουν από το 1994 ..... και τα 15 αυτά χρόνια....".
    Η έλλειψη χρημάτων κατ' εμέ δεν δικαιολογεί απ' ουδενί τη μη δημιουργία ενός νεόυ σποτ, το οποίο δεν απαιτεί καν χρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανε,

      Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι και μόνο αυτή-καθεαυτή η συμμετοχή του Ουράνιου Τόξου στις Ευρωεκλογές του 2014 ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα.
      Η αύξηση των ψήφων ήταν άλλο, ακόμη μεγαλύτερο κατόρθωμα.

      Όλα τα άλλα που γράφεις είναι κουβέντα να γίνεται... καλά κάνεις και τα γράφεις.

      Διαγραφή
    2. Κουβέντα να γίνεται, πράγματι. Οι αριθμοί είναι αριθμοί και δεν αλλάζουν. Αλλάζει όμως η οπτική γωνία που τα βλέπει ο καθένας.
      Μπορεί να μην ακούγομαι ευχάριστος αλλά θα πωκάτι που έχω ξαναπεί παλιότερα.
      Δεν μπορεί μια ομάδα ανθρώπων, μια μειονότητα εθνική, γλωσσική, θρησκευτική ή οτιδήποτε να κερδίσει την αναγνώριση της αν δεν κανει μιά δυναμική παρουσία. Είτε με μεγάλο εκλογικό ποσοστό, είτε με μιά μεγάλη συγκέντρωση σε μια πλατεία κ.λ.π.
      Ασφαλώς και δεν είναι εύκολο, αλλά δε γίνεται να φας αυγά αν δε σπάσεις το τσόφλι. Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσοις, ότι χωρίς αγώνες και θυσίες δεν κερδίζεται τίποτα. Αγώνες και θυσίες, όχι ευρωπαϊκα φόρουμ και ατελείωτα συνέδρια και συζητήσεις.

      Διαγραφή
  2. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε και τους σταυρούς προτίμησης. Δυστυχώς καταμετρήθηκαν μόνο οι σταυροί των κομμάτων που εξέλεξαν ευρωβουλευτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως η έκληση της ομάδας Νατσουλίδου - Καζία - Τσαρκνιά για ψήφο στο DEB αντί για το Ο.Τ. έπεσε εντελώς στο κενό.
    http://belomorskamacedonia.blogspot.gr/2014/05/2014_7.html
    9 ψήφοι στην Πέλλα, 5 ψήφοι στη Φλώρινα, 2 στην Κοζάνη και 1 στη Β' Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εν λογω ομάδα: Πρόκειται αποκλειστικά για μόνο δύο άτομα (ουτε κάν τρία) τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με το Ουράνιο Τόξο. Μοναδική δουλειά τους είναι να καλούν του Μακεδόνες να μην ψηφίζουν Ουράνιο Τόξο.

      Το αποτέλεσμα, ειδικά στο Νομό Πέλλας, απέδειξε περίτρανα ότι έμειναν μονάχοι οι δύο τους. Οι υπόλοιποι 7 ψήφοι προς το DEB στο Νομό Πέλλας προέρχονται από τα τουρκόφωνα χωριά του πρώην καποδιστριακού Δήμου Κύρρου. (ριξε μια ματια στο site του ΥΠΕΣ και θα το βρεις)

      Διαγραφή
  4. Πάντως μου κ[άνει εντύπωση που το DEB δεν πήρε ούτε μία ψήφο στην Α' Θεσσαλονίκης. Ξέρω ότι υπάρχουν εκατοντάδες μουσουλμάνοι από τη Θράκη που κατοικοπυν κυρίως στη Σταυρούπολη και στην Παναγία Φανερωμένη. Κανείς τους δεν έκανε μεταδημότευση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή