Σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Τάκη Μίχα, ο κ. Λοβέρδος έδωσε ένα ακόμα ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας, αναπαράγοντας ψέματα και τις γνωστές θέσεις του νεοελληνικού εθνικισμού για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα και για το όνομα της Δημ. Μακεδονίας. Ερωτώμενος, για παράδειγμα, τι πιστεύει για την αναγνώριση μακεδονικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα, έδωσε την εξής εκπληκτική απάντηση:
"Ο προσδιορισμός της μειονότητας, όπως υπάρχει στον ΟΗΕ και αλλού, δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα που διατυπώνουν ορισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα σχετικά με την αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας.»"
Ας μας πει ο φέρελπις μελλοντικός υπουργός πότε και που ο ΟΗΕ (ή και άλλοι), προσδιορίζει τι αποτελεί μειονότητα και τι όχι. Γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος οτι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πουθενά* και συνεπώς ψεύδεται χωρίς ντροπή. Εκείνο που επίσης γνωρίζει, όπως και όσοι Έλληνες δεν ενημερώνονται από τα σκοταδιστικά και αναξιόπιστα ελληνικά ΜΜΕ, ότι ο ΟΗΕ- δια της αρμόδιας εκπροσώπου του που επισκέφθηκε τη χώρα μας- κάλεσε τις ελληνικές αρχές όχι απλά να αποδεχθούν την ύπαρξη μακεδονικής εθνικής κοινότητας αλλά να παρέχουν και όλα εκείνα τα δικαιώματα που θα επιτρέπουν στα μέλη της να ενσωματωθούν πλήρως μέσω της διαφορετικότητας τους και όχι να περιθωριοποιούνται εξ αιτίας της.
Συνεχίζοντας το κρεσέντο του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού ψευδώς αναφέρει ότι συναντήθηκε με μέλη της Ε.Ε.Σ-Ουράνο Τόξο και αφού αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη των εθνικά Μακεδόνων, σημειώνει μεγαλόψυχα:
«...Ο αυτοπροσδιορισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα....είμαι αυστηρός αντίπαλος σε οποιαδήποτε δίωξη ατόμου ή ατόμων επειδή τυχαίνει να αυτοπροσδιορίζονται ως μειονοτικοί, όσο αυθαίρετες κι αν είναι οι κρίσεις τους."
Δεν υπάρχει κανένας στην Ελλάδα, κ. Λοβέρδο, που να αυτοπροσδιορίζεται ως «μειονοτικός». Αντιθέτως, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, Τούρκοι, Βλάχοι ή οτιδήποτε άλλο και στους οποίους εσείς και οι όμοιοί σας από όλους τους πολιτικούς χώρους αρνούνται αυτό το δικαίωμα. Ο αυτοπροσδιορισμός, κ. μελλοντικέ υπουργέ, δεν είναι κοστούμι για να το ράβουμε στα μέτρα μας όπως μας βολεύει. Είτε μια κοινωνία, μια χώρα τον αποδέχεται είτε όχι. Η δική μας χώρα δυστυχώς, εξαιτίας του πολιτικού της συστήματος και των ανθρώπων που το απαρτίζουν, όχι μόνο δεν το σέβεται στην πράξη αλλά το καταπατεί βάναυσα, γι’ αυτό άλλωστε υφίσταται σκληρή κριτική και καταδικάζεται διαρκώς από διεθνείς οργανισμούς.
Η Ε.Ε.Σ.-Ουράνιο Τόξο ζήτησε και ζητά διαρκώς συναντήσεις με στελέχη των εκάστοτε κυβερνήσεων για να συζητηθούν επιτέλους τα προβλήματα των εθνικά Μακεδόνων και να βρεθούν λύσεις. Το ίδιο συνέβη και όταν ο σημερινός βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος ήταν στην κυβέρνηση. Η απάντηση υπήρξε πάντοτε μια στείρα άρνηση. Δεν αποτελεί «συνάντηση με το Ο.Τ.» μια τυχαία συνύπαρξη σε πρόσφατη εκδήλωση στη Φλώρινα/Λέριν, στην οποία μάλιστα ο λαλίστατος τ. Υπουργός «εποίησε την νήσσαν» όταν του τέθηκε ερώτηση για τους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες του εμφυλίου.
Και τι να απαντήσει άραγε ο κ. Λοβέρδος; Μήπως εκείνος δεν ήταν που πομπωδώς διατυμπάνιζε το 2003 ότι θα λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα καταργώντας την περίφημη μαύρη λίστα που απαγορεύει στους ανθρώπους αυτούς την επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι «Έλληνες το γένος»; Προφανώς όμως, απέτυχε, αν κρίνουμε από την απάντησή του στη σχετική ερώτηση:
«...Είχαμε λάβει απόφαση το 2003 να κάψουμε τα κόκκινα δελτία, δηλαδή τα δελτία των ανθρώπων σλαβομακεδονικής καταγωγής των οποίων απαγορεύεται η έλευση στην Ελλάδα. Αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι θα εγείρουν αξιώσεις σχετικά με παλαιές περιουσίες, μπορούν να πάνε στα δικαστήρια να τις διεκδικήσουν....Η εξάλειψη αυτών των υπολοίπων από τον Εμφύλιο είναι μια σωστή κίνηση και περιορίζει ακόμα περισσότερο το πρόβλημά μας με τη FYROM στο θέμα του ονόματος.»
Γιατί δεν τα κάψατε τα κόκκινα δελτία τότε, κ. βουλευτά; Τι σας εμπόδισε; Γιατί δεν αλλάξατε τον ρατσιστικό νόμο Γεννηματά-Σκουλαρίκη; Πόσο θράσος μπορεί να έχετε για να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι τάχα θα τα κάνετε όλα αυτά τώρα; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ούτε τότε αλλά ούτε και τώρα επιθυμείτε να λύσετε το πρόβλημα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων. Το θυμάστε αραιά και που, μόνο όταν θέλετε να υφαρπάξετε ψήφους.
Μέσα από την απάντησή του αυτή, το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκστομίζει και μια ακόμη ζοφερή αλήθεια. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν διαφέρει σε τίποτα ούτε από το παλαιότερο αλλά ούτε και από τη Νέα Δημοκρατία. Μήπως τα ίδια περί προσφυγών στα δικαστήρια για τις περιουσίες δεν έλεγε πριν περίπου ένα χρόνο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στον ομόλογό του της Δημ. Μακεδονίας; Αυτή είναι άλλωστε η εθνική γραμμή που όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας υπερασπίζεται σθεναρά. Όχι στους Μακεδόνες, εντός και εκτός Ελλάδας, όχι στα δικαιώματά τους, όχι στη Δημοκρατία της Μακεδονίας που ασφαλώς ήδη έχει ένα σύνθετο και εξαιρετικά προσδιοριστικό όνομα και δεν χρειάζεται τους Έλληνες «νονούς».
Οι εθνικά Μακεδόνες έχουν πάψει προ πολλού να πιστεύουν όλους αυτούς τους πολιτικούς τσαρλατάνους. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν απολύτως τίποτα. Οι φύλακες –έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών- έχουν πλέον γνώση.
Το Γραφείο Τύπου της Ε.Ε.Σ. – Ουράνιο Τόξο
* Καμία διεθνής συνθήκη ή έγγραφο διεθνών οργανισμών δεν αποκλείει την ύπαρξη εθνικής μειονότητας. Αλλά και κανείς διεθνής οργανισμός δεν έχει τι δικαιοδοσία να επιβάλλει σε ένα κράτος να αναγνωρίσει τις μειονότητες που διαβιούν στο έδαφος του. Η μη αναγνώριση από πλευράς της Ελλάδας δεν σημαίνει ότι οι μειονότητες δεν υπάρχουν αλλά ότι δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να την υποχρεώσει να τις αναγνωρίσει. Αυτό εκμεταλλεύεται ο κ. Λοβέρδος και ο κάθε Λοβέρδος όταν μιλάει για τους Μακεδόνες.
έχει δώσει συνέντευξη ο Λοβέρδος στον ΙΟ. όποιος πασόκος ντόπιος την διαβάσει θα καταλάβει οτι άλλα λένε και άλλα κάνουν και ο Λοβέρδος και το ΠΑΣΟΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο δεν μας σέβονται ΝΔ~ΠΑΣΟΚ~ΚΚΕ
σαν Εθνικά Μακεδόνες,
'οσο δεν σέβονται
naci pesni, naci yazik, naci narod ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ,
GORE GLAVATO.
Το θέμα με τους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες μπορεί και να το λύσουνε. Άλλες οι συνθήκες το 2003 και άλλες σήμερα. Το 2003 ήταν και ο Χριστόδουλος που πριμοδοτούσε τον εθνικισμό, ήταν και η ΝΔ σε άνοδο, ήταν προεκλογική χρονιά, και γενικότερα υπήρχε μια άνοδος του εθνικισμού. Θυμηθείτε ότι ένα χρόνο μετά ήταν τότε με τα τιμημένα που έβγαινε ο κόσμος στους δρόμους με τις σημαίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα τα πράματα είναι αλλιώς. Το μακεδονικό έχει κουράσει, τα φτερά του Έλληνα είναι πεσμένα, οι προτεραιότητες άλλες. Υπάρχουν οι συνθήκες για να λυθούν κάποια προβλήματα. Επίσης άμα το πρόβλημα του ονόματος φύγει από το προσκήνιο είναι ευκαιρία να τεθεί επί τάπητος το θέμα να μπει η Μακεδονική γλώσσα σα δεύτερη ξένη γλώσσα σε επιλεγμένα σχολία σε κάποιες περιοχές.
Δε θα πρέπει να περιμένουμε να φιλοτιμηθεί ο κάθε Λοβέρδος για να γίνουν κάποια πράματα, αλλά όταν ο καιρός είναι κατάλληλος να διεκδικηθούνε κάποια πράματα.
Οι Λοβέρδοι σίγουρα δεν έχουν καλές προθέσεις.
Στο ζήτημα της επιστροφής των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων υπάρχει και ένα θέμα ηθικής τάξης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ελληνικό κράτος αφού τους έδιωξε από τις πατρογονικές τους εστίες, τους αφαίρεσε παράνομα την ελληνική υπηκοότητα, τους αρνήθηκε τον επαναπατρισμό, και τους δήμευσε παράνομα τις περιουσίες τους και τώρα ο κ. Λοβερδος λέει οτι αν επιστρέψουν μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στα δικαστήρια!
Παράλληλα το ελληνικό κράτος τα τελευταία 20 χρόνια παλιννόστησε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από την Ρωσία (πρώην Σ. Ένωση) των οποίων η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν πατρογονική τους εστία, τους έδωσε απλόχερα την ελληνική υπηκοότητα, τους έδωσε άτοκα δάνεια και κατά κεφαλήν μηνιαίο επίδομα!
Γιατί το ελληνικό κράτος βρήκε χρήματα για την παλιννόστηση ανθρώπων που ποτέ δεν υπήρξαν πολίτες αυτού του κράτους ενώ αντίθετα παραπέμπει στα δικαστήρια για να αποζημιωθούν τους ανθρώπους που υπήρξαν πολίτες του ελληνικού κράτους;
Το ελληνικό κράτος οφείλει εκτός από τον επαναπατρισμό των μερικών χιλιάδων Μακεδόνων προσφύγων να τους αποζημιώσει χωρίς δικαστήρια και να βρει χρήματα όπως βρήκε για τους 300.000 ρωσοπόντιους.
Η μακεδονική γλώσσα ως μητρική και οικιακή του σχεδόν 10% των ελλήνων πολιτών οφείλει να εισαχθεί στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας στις περιοχές με συμπαγείς μακεδονικούς πληθυσμούς σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Σύμβασης -Πλαίσιο η οποία έχει υπογραφεί από την Ελλάδα και έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ,ασχέτως αν δεν έχει κυρωθεί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ακύρωση της παράνομης και άδικης αφαίρεσης της ελληνικής υπηκοότητας από δεκάδες χιλιάδες Αντιφασίστες Μακεδόνες θα έχει κυρίως τιμητικό και συμβολικό χαρακτήρα.
Η πλειοψηφία δεν θα επιστρέψει στις πατρογονικές εστίες, ούτε θα διεκδικήσει δικαστικώς τις περιουσίες τους...
Αρκεί να θυμηθούμε ότι μόλις πρόσφατα το 2005 το ελληνικό κράτος έδινε το δικαίωμα πώλησης των τελευταίων δημευμένων μακεδονικών περιουσιών, τα δε έσοδα από την πώληση πηγαίνουνε σε ειδικό ταμείο για τους νέους έποικους ασιάτες ακρίτες και χωροφύλακες των Μακεδόνων της δεκαετίας του 1990,τους γνωστούς Ρωσοπόντιους.....!!!
Τους οποίους ρωσοπόντιους στηρίζει με κάθε τρόπο,
ηθικά,οικονομικά,πριμοδοτώντας την πρόσληψή τους , κ.ά.
Αυτή είναι η λογική του εθνικιστικού κράτους, διώχνει τους γηγενείς και εισάγει ελληνόφωνους ασιάτες πατριαρχικούς.....
Οσο αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ για τους μακεδόνες αντιφασίστες πολιτικούς πρόσφυγες , εκτιμώ ότι πρόκειται για πρόθεση εξαπάτησης και υφαρπαγής της ψήφου τους.
Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα επέλθει όταν αρχίσει να υποχωρεί η επιδημία του αντιμακεδονικού εθνικισμού...!!!
To 10% του ελληνικού πληθυσμού, ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗτοι 1.100.000 είμαστε οι εθνικά Μακεδόνες; Κάτι τέτοια 'κουφά' λέγονται από κάποιους και μετά περιμένουμε να μας πάρουν στα σοβαρά ...
Ο ελληνικός σωβινισμός και εθνικιστικός παροξυσμός είναι τόσο επικίνδυνος ώστε συχνά καταφεύγει σε νομοθετήματα τραγικοκωμικά με κοινό χαρακτηριστικό το ρατσιστικό ΨΕΥΔΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι ο νόμος του εθνικοσοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ το 1983για την ακύρωση της παράνομης αφαίρεσης της υπηκοότητας των ελλήνων κομμουνιστών πολιτικών προσφύγων αρνήθηκε σε μια πολυ μεγάλη ανθρώπινη κοινότητα-τη μακεδονική, αυτό το δικαίωμα αφού έκρινε ότι βιολογικά...!!!!!! δεν είναι ίδιοι με τους υπόλοιπους έλληνες.
Διότι δικαίωμα επιστροφής της ελληνικής υπηκοότητας είχαν μόνο οι γενετικά-το ΓΕΝΟΣ έλληνες ....
Ομως ταυτόχρονα συνεχώς ακούμε από το στόμα του ασιάτη πατριαρχικού πρωθυπουργού μας ότι στην ελλάδα δεν υπάρχουν όχι μόνο γενετικά μη έλληνες το γένος πολίτες αλλά ούτε καν εθνικά-πολιτιστικά μη έλληνες.
Υπάρχουν μόνο ελάχιστοι που μιλάνε ένα σλαβικό μιξόγλωσσο ιδίωμα, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι Μακεδόνες....
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει η εξής ερώτηση:
Αφού ένα μεγάλος μέρος των κομμουνιστών πολιτικών προσφύγων δεν είναι για το ελληνικό κράτος γενετικά έλληνες πως ταυτόχρονα οι γενετικά συγγενείς τους, έλληνες πολίτες και γηγενείς κάτοικοι της νότιας μακεδονίας να θεωρούνται από το ίδιο το κράτος ως γενετικά έλληνες το γένος....???
Δυστυχώς ο εθνικιστικός παραλογισμός και η πολιτική σχιζοφρένεια του ελληνικού νεωτερικού κράτους δεν έχει όρια....
Αφού κανείς δεν έχει κάνει σοβαρή καταγραφή... Ξέρει κανείς αριθμό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία της εθνικής αντίστασης εναντίον των ναζιστικών εισβολέων, στον πυρήνα της οποίας ήταν οι κομμουνιστές , έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ίδιο και η κουτσουρεμένη επιστροφή της αφαιρεθείσης υπηκοότητας τους.
Ολα τα παραπάνω έγιναν εφικτά εξαιτίας της δράσης της κοινωνίας των πολιτών , η οποία στη μεταδικτατορική περίοδο ήταν σε έξαρση σε αντίθεση με την σημερινή εκφυλιστική ύφεση..
Αυτή πίεσε την κυβέρνηση του δημαγωγού και λαοπλάνου , μικροαστού εθνικιστή Ανδρέα Παπανδρέου να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές και λύσεις ιστορικών αδικιών...
Το μέγεθος της γλωσσικής αλλά και εθνοτικής μακεδονικής κοινότητας της χώρας μας είναι γνωστό στις αρχέςκαι στους ακτιβιστές και μη μακεδόνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά το μεν ελληνικό κράτος το αποκρύπτει οι δε μακεδόνες το αναφέρουνε...
Ο ακριβής υπολογισμός όμως δεν μπορεί να γίνει μέσω απογραφής, όχι μόνο από το ελληνικό κράτος αλλά ακόμα και από όργανα της Ε.Ε, διότι για ιστορικούς κυρίως λόγους που δυστυχώς κρατάνε μέχρι σήμερα , οι ανύπαρκτοι Μακεδόνες κατά τον Πρωθυπουργό δύσκολα θα εκδηλωθούν...
Η καταγραφή μπορεί να γίνει από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα ,με ευθύνη του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης , της Ε.Ε
Η επιστημονική μέθοδος θα βασίζεται σε στοιχεία τεκμηριωμένου ετεροπροσδιορισμού με βάση γραπτά αλλά κυρίως προφορικά μαρτυρικά ευρήματα.
Η βοήθεια των μακεδόνων ακτιβιστών θα είναι βέβαια ιδιαίτερα πολύτιμη.
Σαφώς και τα στοιχεία του μεγέθους των 200 χιλιάδων όπως προκύπτουν από την ιστοσελίδα της Ε.Ε , τα οποία βρίσκονται στο λήμμα euromosaic και αφορούν τους ομιλητές της μακεδονικής γλώσσας στην ελλάδα , είναι υποτιμημένα.
Διότι δεν περιλαμβάνουν τους εθνικά μακεδόνες οι οποίοι για τους γνωστούς λόγους-συνδεδεμένους με τη συνεχιζόμενη πολιτιστική γενοκτονία του ελληνικού κράτους δεν ομιλούν την μακεδονική αλλά την καταλαβαίνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (πολλοι εθνικά έλληνες της διασποράς δεν γνωρίζουν την ελληνική,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εθνικά αλλά και γλωσσικά έλληνες...).
Στη μακεδονική γλωσσική κοινότητα ελλάδος ανήκουν όλοι οι μακεδόνες με καταγωγή από την νότια/αγαιατική μακεδονία,άσχετα αν σήμερα ζούνε εκεί ή στις άλλες περιφέρειες της ελλάδος αλλά και στο εξωτερικό-συνέπεια της εθνοκάθαρσης του ελληνικού κράτους.
Το ίδιο και όλοι οι γηγενείς κάτοικοι της ιδιαίτερης πατρίδας-Εδεσσας/Βόντεν του αντιμακεδόνα αλλά εθνικά μακεδόνα κ. Κωφού, του ειδικού για το θέμα στο ΥΠΕΞ.
Οπως επίσης οι γηγενείς κάτοικοι του βόρεια της Θεσσαλονίκης μακεδονικού χωριού Όσσα/Βυσσώκα , του οποίου όλοι οι κάτοικοι ομιλούν ή κατανοούν τη μακεδονική γλώσσα συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου αντιμακεδόνα αλλά εθνικά μακεδόνα κ. Στέλιου Παπαθεμελή...
Οι μακεδόνες της ελλάδος ήδη είναι αναγνωρισμένοι από όλη την ανθρωπότητα, με εξαίρεση την εθνικιστική ελληνική πολιτεία.
Απο την οποία δεν διεκδικούν το νόμιμο καθεστώς της
εθνοτικής κοινότητας/μειονότητας αλλά την παραχώρηση όλων των αναγνωρισμένων διεθνώς δικαιωμάτων τους , με επίκεντρο την μακεδονική γλώσσα.
Εαν όμως επιπλέον η μακεδονική κοινότητα είναι ολιγάριθμη σύμφωνα με την "επίσημη" αναφορά του ελληνικού κράτους τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανασφάλειας και φόβου και συνεπώς η άμεση παραχώρηση των δικαιωμάτων της θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για το ελληνικό κράτος!!!
Δηλαδή, φωνάζουμε υπέρ του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, για να δεχθούμε τελικά τον ετεροπροσδιορισμό του όποιου εμπειρογνώμονα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αν αυτός κρίνει ότι εθνικά δεν είμαι Μακεδόνας? Θα του αλλάξουν γνώμη οι Μακεδόνες ακτιβιστές?
Από την επιβολή του εθνικιστικού ελληνικού κράτους, στην επιβολή του ΟΗΕ ή όποιου άλλου οργανισμού δηλαδή...
@ Ανωνυμε 3:06 PM
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανείς δε μπορεί να σε εταιροπροσδιορίσει ως προς την εθνικότητά σου. Το τι είσαι το αποφασίζεις εσύ και μόνον εσύ. Είναι δημοκρατικό δικαίωμά σου. Έχεις το δημοκρατικό δικαίωμα να επιλέξεις αν είσαι εθνικά Έλληνας ή εθνικά Μακεδόνας ή οτιδήποτε άλλο.
Ο προαναφερθείς τεκμηριωμένος ετεροπροσδιορισμός έχει χαρακτήρα συλλογικό και σκοπό λειτουργικό, κυρίως δημογραφικό .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυδεμία σχέση έχει με το ατομικό δικαίωμα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού. Βεβαιως αυτό το δικαίωμα ως δικαίωμα ελευθερίας είναι συμβατό με τη τεκμηριωμένη αλήθεια που εκφράζεται πλήν των άλλων με τον τεκμηριωμένο ετεροπροσδιορισμό.
Φυσικά και δεν είμαστε αυτό που δηλώνουμε, αλλά αυτά που είμαστε!
Δυστυχώς σύμφωνα με τον Τσαρούχη στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις....
Το τί δηλώνουμε , ακόμα και το τι αισθανόμαστε είναι απόρροια των συγκεκριμένων κοινωνικών συνθηκών .
Πολλοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται από εθνοτική μεταπήδηση, όπως π.χ από Τούρκοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σε Έλληνες στο ελληνικό κράτος-έθνος.. , αυτό όμως αφορά την υποκειμενική διάσταση της εθνοτικής τους ταυτότητας και όχι την αντικειμενική.
Ετσι διατηρωντας το δικαίωμα του ελεύθερου ετεροπροσδιορισμού, δίχως ίχνος κατάχρησης δικαιώματος πολλοί συμπολίτες μας(ουκ ολίγοι εθνικιστικής υφής) θεωρούν τεκμηριωμένα (και ορθά κατά την γνώμη μου) υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού κράτους, ως έχοντα αλβανική εθνοτική ταυτότητα και πρόσφατα με τις δηλώσεις Λομβέρδου-ιταλική.
Γιατί σωστά αναφέρει δημόσια ο τηλενομάρχης "έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι", δηλαδή δεν βαφτίζεσαι εθνοτικά όπως επιθυμεί ο νονός, δηλαδή το ελληνικό κράτος.
Ελληνας "γίνεσαι" μέσα από μία ιστορική διαδικασία εξελικτικής ζύμωσης ,όπως έγινε με τους ασιάτες πατριαρχικούς.Δηλαδή δεν είναι ούτε θέμα γονιδίων αλλά ούτε και θέμα στιγμιαίας βάφτισης και ετσιθελικής ταύτισης.
Εξάλλου νομίζω ότι αποτελεί κάτάχρηση του αυτπροσδιορισμού ότανσε μία βιολογική μονάδα, όπως η οικογένεια , με δύο γονείς γερμανούς από χρόνια , τα τρία βιολογικά τους παιδιά να δηλώνουν-αγγλος,γάλλος, ισπανός.Φυσικά όταν συμβεί κάτι τέτοιο έγώ σέβομαι τον αυτοπροσδιορισμό τους, αλλά διατηρώ το δημοκρατικό δικαίωμα του ετεροπροσδιορισμού....
Δηλαδή το ότι στην Ελλάδα όλοι δηλώνουν ότι είναι Ελληνες , δεν σημαίνει ότι και είναι...
Αυτό το γνωρίζουμε όλοι , η δε εθνοτική ανασφάλεια και φοβία του ελληνικού κράτους αποδεικνύει το ψευδές και ατεκμηρίωτο της σχετικής δήλωσης,η οποία επιπλέον είναι με την πάροδο του χρόνου μεταβαλλόμενη...
Ναι, Αμπετσεντάρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό λέω κι εγώ, δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας σε αυτά τα ζητήματα. Η εθνική ταυτότητα είναι υπόθεση του ατόμου. Διαφωνώ στα παραπάνω σχόλια περί ετεροπροσδιορισμού. Βεβαίως και δεν απαξιώνω τους διεθνείς οργανισμούς. Αλλά όσο κύρος κι αν διαθέτουν, μάλλον δεν κάνουν για τη συγκεκριμένη δουλειά. Στο κάτω κάτω από το ελληνικό κράτος ζητάμε αναγνώριση, οι Ελληνες πρέπει να πειστούν.
ke dojde den, gore glavata
Η δημογραφική και επιστημονική εθνοτική έρευνα από ανεξάρτητους και αξιόπιστους φορείς αφενός δεν αφορά τον ατομικό εθνοτικό ετεροπροσδιορισμό-αλλά τον συλλογικό, αφετέρου ο έμμεσος ατομικός ετεροπροσδιορισμός είναι συμβατός με τον ελεύθερο,πραγματικό και μη αυθαίρετο αυτοπροσδιορισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυδεμία σχέση έχει με τον κρατικό και σκοπούμενο ετεροπροσδιορισμό για την τεκμηρίωση του δόγματος, ένα κράτος-ένα έθνος.
Αντίθετα ο μη σκοπούμενος και ανιδιοτελής εθνοτικός ετεροπροσδιορισμός από φυσικά πρόσωπα σχετιζόμενα ιδιαιτέρως με τα συγκεκριμένα πρόσωπα που ετεροπροσδιορίζουν, είναι ορθός και επί το πλείστον συμβατός με τον επιστημονικό και τεκμηριωμένο ετεροπροσδιορισμό,δίχωση πρόθεση αρνητικής διάκρισης.
Βέβαια ποιό εύκολος και ασφαλής είναι ο γλωσσικός ετεροπροσδιορισμός,διαφορετικός μεν συγγενής δε με τον εθνοτικό.
Φυσικά ο ρόλος των εθνοτικών αλλά και γλωσσικών ακτιβιστών είναι επικουρικός και βοηθητικός στο έργο των επιστημόνων.
Ετσι δεν υπάρχει περίπτωση ένας πολίτης να δηλώνει εθνικά μακεδόνας, αλβανός, βλάχος , το κοινωνικό του περιβάλλον να συμφωνεί με αυτό και οι επιστήμονες να διαφωνήσουν.
Αντίθετα όταν δηλώνει καθαρός έλληνας, γενετικός απόγονος του Περικλή τότε τόσο το κοινωνικό του περιβάλλον (το οποίο αυτοπροσδιορίζεται διαφορετικά και ομόφωνα) διαφωνεί όπως διαφωνεί και η επιστημονική κοινότητα .
Συνεπώς ο ετεροπροσδιορισμός που κάνουμε σε σχέση με τα δημόσια πρόσωπα είναι παντελώς θεμιτός και δίκαιος.
Φυσικά δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον εθνοτικό ετεροπροσδιορισμό με τον εθνοπολιτικό .
Κανείς δεν διαφωνεί ότι οι παραπάνω όπως και όλοι μας ανήκουμε στο ελληνικό πολιτικό έθνος , το οποίο συνδέεται με τη κοινή συνταγματική τάξη και γενικότερα με την νομιμοφροσύνη και όχι με την γνωστή εθνικοφροσύνη.
Με βάση τα παραπάνω μπορούμε προσεγγιστικά να καθορίσουμε το μέγεθος των εθνοτικών και γλωσσικών κοινοτήτων της χώρας μας,θεωρώντας το 1 εκατομμύριο εθνικά Μακεδόνων και αντίστοιχα των εθνικά Βλάχων, Αλβανών αλλά και Τούρκων, μέγεθος μη αυθαίρετο και πραγματικό
Η εθνοτική ταυτότητα του σύγχρονου ελληνα έχει ισχυρό ιδεολογικό χαρακτήρα αφού συνδέεται με την γεωγραφικό -ιστορική της κλασσικής περιόδου της περιοχής, την ορθόδοξη θρησκευτική και την θεσμική/πατριαρχική μη οικιακή και μη μητρική γλωσσική ταυτότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η ταυτότητα φυσικά ουδεμία σχέση έχει με την προσωπική και ανθρώπινη εθνοτική ταυτότητα.
Η εθνοτική αυτή μάσκα που χαρακτηρίζει τον έλληνα πολίτη σχετίζεται πρώτα από όλα με την εξουσιαστική αντίληψη του έθνους και μετά με την έλλειψη της κονωνίας των πολιτών η οποία θα οδηγούσε σε ανάλογη αντίδραση.
Ετσι με τη μάσκα αυτή λειτουργεί η οικονομική ταυτότητα η οποία στην ελλάδα είτε άμεσα είτε έμμεσα συνδέεται στενά με το ελληνικό κράτος.
Αυτονόητο ότι η υπερπροβολή αυτής της ψεύτικης μάσκας σχετίζεται με καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς , κυρίως οικονομικούς αλλά και γενικότερους-κύρους,προβολής ,κ.λ.π
Δηλαδή αν κάποιος θέλει να "επιτυχει" στη χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοσθεί στις ιδεολογικές βάσεις δημιουργίας του κράτους-έθνους μας και να λειτουργεί με ξένη ταυτότητα.
Ετσι εξηγείται, εν μέρει βέβαια, ότι μεγάλο μέρος των δημόσιων προσώπων αποκρύπτει την μη ελληνική εθνοτική τους ταυτότητα.
Αν βέβαια είχε αστική καταγωγή και κουλτούρα η απόκρυψη αυτή θα είχε διαφορετικό και μη κάθετο χαρακτήρα και σταδιακά θα έβγαινε στην επιφάνεια...
@ ανωνυμε 9:26 PM και 10:17 PM
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμολογώ ότι δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς θέλεις πεις με τα μακροσκελή σου σχόλια.
Αν σου είναι εύκολο γράψε σε πιο απλά ελληνικά και γίνε πιο συγκεκριμένος για να σε καταλάβουμε καλύτερα.
Σε ενα υπερεθνικιστικό κράτος όπως η ελλάδα μία μόνο εθνοτική ταυτότητα αναγνωρίζεται επίσημα, η ελληνική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνεπώς οι υπόλοιπες πραγματικές και υπαρκτές εθνοτικές ταυτότητες που δεν αναγνωρίζονται -βλάχικη,τουρκική,αλβανική και κυρίως μακεδονική εκδηλώνονται τόσο δημόσια όσο ακόμα και κατ΄ιδίαν εξαιρετικά και περιορισμένα.
Δηλαδή το πραγματικό μέγεθός τους είναι υπερπολλαπλάσιο αυτών που έχουν το θάρρος και ηρωισμό να εκδηλωθούν.
Ιδιαίτερα οι εθνικά Μακεδόνες Ελληνες πολίτες, θύματα καθημερινής πολιτιστικής γενοκτονίας από την ένταξη το 1912στο ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα,εκδηλώνονται δημόσια μόνο κατ΄εξαίρεση, ασκώντας ελεύθερα τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό.
Αρα ο συνολικός τους αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος(γύρω στο 1 εκατομμύριο)από τους λίγους που εκδηλώνονται.
Σε αυτό το ένα εκατομμύριο εθνικά μακεδόνες περιλαμβάνονται τόσο οι μακεδόνες που αποκρύπτουν την εθνοτική τους ταυτότητα- πλειοψηφία όσο και αυτοί που την αρνούνται, όπως οι προαναφερθέντες πολιτικοί καθώς και όσοι υπέστησαν εθνοκάθαρση και εκδιώχθηκαν βίαια από την νότια/αιγαιατική μακεδονία.
Το μέγεθος της εθνικής μακεδονικής κοινότητας ελλάδος είναι πολύ βασικό για την πορεία αναγνώρισής της.....!!!
Dali me razbravte sega?/Me katalavate tora?
Συγνώμη για τα μακροσκελή σχόλια,αλλά διαφορετικά θα έχουμε συνθηματικά πυροτεχνήματα και θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε τα σαθρά και αληθοφανή επιχειρήματα των απογόνων των ελληνόφωνων φαναριωτών, τα οποία οφείλουμε ένα προς ένα , στιγμή προς στιγμή να τα ανατρέπουμε με τρόπο τεκμηριωμένο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή το μπλόγκ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον προτείνω δίχως να αλλάξει το μακεδονικό του προφίλ, να κάνει αναρτήσεις κάπου κάπου και για τις άλλες εθνοτικές και γλωσσικές κοινότητες της ελλάδος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠ.χ από το λήμμα euromosaic στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε θα ληφθούν στοιχεία για τις αναγνωρισμένες από την Ε.Ε γλωσσικές κοινότητες της ελλάδος-αριθμό ομιλητών,περιοχές και χωριά των ομιλητών,κ.λ.π
Μελλοντικά αναρτήσεις που συνδέουν την εθνοτική αλλά κυρίως την γλωσσική ταυτότητα με την πρωτεύουσα ανθρώπινη ταυτότητα , δηλαδή την οικονομική.
Δηλαδή το γεγονός ότι ένας Μακεδόνας που θα τελειοποιήσει την γνώση της μητρικής/οικιακής Μακεδονικής γλώσσας(αυτό μπορεί να γίνει και από την πολυθρόνα μας μέσω του Skype) θα μπορεί να αναπτύξει ευκολότερα οικονομική δραστηριότητα σε χώρες ,γειτονικές και μη , η γλώσσα των οποίων διαφέρει μεν με την μακεδονική,συγγενεύει δε με αυτή.
Είτε στη Σερβία, είτε στη Κροατία, είτε στη Βουλγαρία και βέβαια στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Αλλά και στις ποιό απόμακρες χώρες- Σλοβακία,Τσεχία, Πολωνία,Ουκρανία, Λευκορωσία και φυσικά Ρωσία.Συνολικά ένα ανθρώπινο πληθυσμό πάνω από 500 εκατομμύρια.
Ετσι θα ξεφύγουμε από την οικονομική ανέχεια,χαρακτηριστικό των διωκόμενων πληθυσμών με αποτέλεσμα να αναβαθμισθούμε μορφωτικά και να χειραφετηθούμε πνευματικά...
Επειδή πλησιάζουν οι εκλογές ας σκεφθούμε με ποιό τρόπο θα θέσουμε προ των ευθυνών τους τους εθνικά μακεδόνες που ψηφίζουν τα "ελληνικά" κόμματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλοί από αυτούς δεν αμφισβητούν την μακεδονική τους ταυτότητα, μεγάλο δε μέρος των στελεχών των παραπάνω κομμάτων πάντα επικαλείται την μακεδονική ταυτότητα για να λάβει την ψήφο των Μακεδόνων.
Το ζήτημα είναι ότι κάθε ψήφος πρέπει να συνοδεύεται από διεκδίκηση θεμιτών "ανταλλαγμάτων" , στα οποία ανήκουν:
1- Αμεση ανάκτηση της ελληνικής υπηκοότητας μέ τα ίδια στοιχεία σε όλους τους Μακεδόνες που τους αφαιρέθηκε την περίοδο 1945-53 , καθώς και χορήγηση της στους απογόνους τους σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
2-Σεβασμό του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας για ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Ε.Ε και Ν.Α.Τ.Ο ,με την προσωρινή ονομασία του Ο.Η.Ε
3- Ενταξη της εκμάθησης και τελειοποίησης της μακεδονικής γλώσσας στα σχολεία της νότιας μακεδονίας.
Αυτά αποτελούν τα ελάχιστα θεμιτά ανταλλάγματα που οφείλουν να διεκδικούν οι μακεδόνες από τους ομοεθνείς τους στα κονοβουλευτικά κόμματα και οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να δεσμεύονται για τη δημόσια στήριξη και διεκδίκηση, πρώτα από όλα στα κόμματά τους....
MONIMEΣ ΣTHΛEΣ Hμερομηνία δημοσίευσης: 09-09-09
ΑπάντησηΔιαγραφήTο πρώην Γιουγκοσλαβικό ΜΚD
Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini. gr
Eίχε πλάκα προχθές η ΕΡΤ, κατά τη μετάδοση του αγώνα μπάσκετ της Ελλάδος με την ακατονόμαστη βόρειο γείτονά μας. Ο αγώνας γινόταν στην Πολωνία και προφανώς η πολωνική τηλεόραση δεν είχε ενημερωθεί για τα εθνικά μας δίκαια και τις εθνικές μας ιδιαιτερότητες. Ετσι, οι Πολωνοί ακολούθησαν την εύκολη πεπατημένη: όπως κάνουν πλέον όλοι σε όλο τον κόσμο βάφτισαν την ακατονόμαστη χώρα «Μακεδονία». Ούτε «πρώην», ούτε «Γιουγκοσλαβική» ούτε καν «ΠΓΔΜμία». Σκέτο «Μακεδονία»...
Ομως οι εθνικές μας ήττες δεν τέλειωσαν εδώ. Είναι βέβαιο πως στις μεταδόσεις του αγώνα σε όλες τις γλώσσες χρησιμοποιήθηκε το κλεμμένο όνομα. Αυτό έγινε αφενός διότι ο προφορικός λόγος δεν έχει εισαγωγικά για να δηλώσει το ψευδές της «Μακεδονίας» των Σκοπιανών και αφετέρου θα ήταν κομμάτι δύσκολο να μεταδίδει κάποιος αγώνα λέγοντας «ο παίκτης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατεβάζει τώρα την μπάλα...» ή «ήταν μια χρυσή ευκαιρία για την ΠΓΔΜ να σκοράρει, αλλά ο πρωην-γιουγκοσλαβικο-δημοκρατικο-Μακεδόνας έχασε τη μεγάλη ευκαιρία». Δυστυχώς ακόμη και η οικονομία της γλώσσας υπονομεύει τα εθνικά μας δίκαια.
Επεα πτερόεντα θα πει κάποιος, αλλά τα εθνικά μας προβλήματα έγιναν και γραπτά. Στην εικόνα που μετέδιδε η πολωνική τηλεόραση στα κανάλια όλου του κόσμου εμφανιζόταν σε τακτά διαστήματα ένα ηλεκτρονικό ταμπλό με το σκορ. Αυτό είχε τα αρκτικόλεξα των χωρών. Στο δικό μας είχε ένα μεγάλο «GRE» και στους ακατονόμαστους ένα ακόμη μεγαλύτερο «MKD». Με άλλα λόγια: δεν φτάνει που χάνουμε κατά κράτος στο όνομα, χάνουμε και τα αρκτικόλεξά του. Πώς να πεισθούν οι πολωνοί να βάλουν το FYROM, που μας αρέσει; Κατ’ αρχήν θα χώραγε μόνο το FYR και κατά δεύτερον κανείς δεν θα ήξερε ποια είναι η δεύτερη ομάδα που παίζει. Δυστυχώς, έπειτα από μια δεκαπενταετία σθεναρής αντίστασης στα διπλωματικά σαλόνια, όλος ο κόσμος αποκαλεί την ακατονόμαστη «Μακεδονία». Ετσι αναφέρεται στους χάρτες, έτσι στα ταξιδιωτικά γραφεία, έτσι και στο μπάσκετ.
Εμείς όμως συνεχίζουμε πόλεμο και φυσικά η ΕΡΤ έχει το δικό της μετερίζι. Ετσι, το κρατικό κανάλι λογόκρινε την πολωνική εικόνα κι έβαλε μια λευκή ταινία που κάλυψε το όνομα «MKD». Οπότε για την ελληνική τηλεόραση οι «GRE» έπαιζαν με τον «λευκό» ή τον «κανένα».
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έτσι όπως εξελίχθηκε το μακεδονικό μοιάζει με πορνογράφημα, οπότε η πρωτοβουλία της ΕΡΤ απλώς τόνισε την κατάσταση (σ. σ.: θα περιμένουμε σε κάποιο επόμενο αγώνα την ΕΡΤ να κοσμεί τις φανέλες των «MKD» παιχτών με εκείνα τα αστεράκια των παλιών πορνογραφικών περιοδικών). Αλλά εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: γιατί το έκανε αυτό η ΕΡΤ; Γιατί λογόκρινε την πολωνική εικόνα;
Φυσικά για εσωτερική κατανάλωση, όπως γίνεται με κάθε εθνικό θέμα. Δεν θέλουμε να δούμε μια πραγματικότητα και απλώς βάζουμε ταινιούλες και αστεράκια σε εκείνα τα στοιχεία της πραγματικότητας που δεν βολεύουν τα εθνικά μας στερεότυπα. Αφήστε δε που έρχονται κι εκλογές και το «MKD» μπορεί να αγριέψει το μάτι κάποιων νεοδημοκρατών και να στραφούν προς τον ΛΑΟΣ.
Ανώνυμε, ο Αμπετσεντάρ έχει απόλυτο δίκιο. Δεδομένου ότι δεν είμαστε 'ελληνόφωνοι Φαναριώτες', αλλά 'μακεδονόφωνοι Μακεδόνες' (εγώ προσωπικά ελληνομακεδονόφωνος Αθηναιοφλωρινιώτης - με συγχωρείτε για το ακαταλαβίστικο, αλλά φίλε Ανώνυμε... έλεος...) μπορείς να κρατήσεις όλο τον παραπάνω συλλογισμό για μια πιο κατάλληλη στιγμή ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά τον τεκμηριωμένο ετεροπροσδιορισμό, βρες μου εσύ έναν υπάλληλο του ΟΗΕ, που να έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον προσδιοριζόμενο πληθυσμό και τότε το συζητάμε.
Σχετικά με το μπλογκ, μέχρι στιγμής είναι το καλύτερο, από όσα έχουν φτιαχτεί για τα μακεδονικά θέματα (ζα μακεντόντσκιτε ράμποτι :):):) ). Κι αυτό γιατί εστιάζει εκεί, που πρέπει και χρειάζεται. Η επέκταση του θεματολογίου του είναι καθαρά απόφαση του διαχειριστή. Εγώ ξέρω, ότι όσο περισσότερο συγκεντρώνεσαι στο στόχο σου, τόσες περισσότερες πιθανότες έχεις να τον επιτύχεις.
Κι αφού είναι ενδιαφέρον έτσι όπως είναι, γιατί να αλλάξει? Σε τέτοια περίπτωση είναι 100% βέβαιο πως θα χάσει το μακεδονικό του προφίλ και θα γίνει γενικά 'μειονοτικό'. Ρίξτε μια ματιά στα άλλα μπλογκ και θα καταλάβετε. Όχι πως δεν είναι ενδιαφέροντα, το αντίθετο. Αλλά αν ασχολούνται όλα τα μπλογκ με τα ίδια ακριβώς ζητήματα, τα οποία σημειωτέον απασχολούν συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία και γράφουν και ενημερώνονται από αυτά, γιατί να υπάρχουν 3 και να μην υπάρχει μόνο 1??