Κυριακή, Νοεμβρίου 15, 2009

EFA - RAINBOW OPENS OFFICE IN EDESSA/VODEN 15 November, 2009


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας - Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)
Στ. Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin Τ.Κ. 53100; Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548
www.vinozito.gr; e-mail: rainbow@vinozito.gr

Δελτίο Τύπου
Η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο εγκαινίασε γραφείο στην Έδεσσα/Voden
15 Νοέμβριος 2009

EFA – Rainbow Voden Committee Η «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο », πολιτικό κόμμα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, εγκαινίασε σήμερα γραφείο σε κεντρικό δρόμο της Έδεσσας / Voden στη Βόρεια Ελλάδα.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν πολλά μέλη και φίλοι του κόμματος. Στο μπαλκόνι του γραφείου αναρτήθηκε δίγλωσση πινακίδα (στα ελληνικά και τα μακεδόνικα) με την επιγραφή "Ε.Ε.Σ - ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΔΕΣΣΑΣ" και "Е.С.A - ВИНОЖИТО, ВОДЕНСКИ КОМИТЕТ" (βλ. συνημμένες φωτογραφίες).
Η απόφαση να ανοίξει γραφείο και στην Έδεσσα / Voden ήταν απαραίτητη λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος για την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο στην ίδια την πόλη και την γύρω περιοχή. Η κίνηση αυτή αποτελεί επίσης μέρος των στρατηγικών σχεδίων του κόμματος να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Κεντρική Μακεδονία, μια περιοχή όπου διαμένει σημαντικός αριθμός εθνικά Μακεδόνων και ομιλητών της μακεδονικής γλώσσας.
Μετά τα σημερινά επίσημα εγκαίνια του γραφείου στην Έδεσσα / Voden, το Κεντρικό Συμβούλιο του κόμματος πραγματοποίησε συνεδρίαση κατά την οποία συμφωνήθηκε η αποστολή επιστολής στον πρόσφατα εκλεγμένο πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου με σκοπό να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της μακεδονικής μειονότητας.
Το Γραφείο Τύπου



Σημείωση: Το γραφείο στην Έδεσσα/Voden είναι το δεύτερο γραφείο της Ε.Ε.Σ – Ουράνιο Τόξο στη Βόρεια Ελλάδα. Το πρώτο γραφείο άνοιξε στις 6 Σεπτεμβρίου 1995 στην πόλη της Φλώρινας/Lerin. Ωστόσο, τότε, το γραφείο είχε παραβιαστεί και λεηλατηθεί, και η δίγλωσση πινακίδα "Ουράνιο Τόξο, Επιτροπή Φλώρινας " είχε κλαπεί. Η πινακίδα αντικαταστάθηκε, αλλά στις 12 Σεπτεμβρίου 1995, ιερείς από την περιοχή της Φλώρινας / Lerin κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια «διαδήλωση κατά των εχθρών της Ελλάδας οι οποίοι αυθαίρετα ανάρτησαν πινακίδα με ανθελληνικές επιγραφές." Επίσης έκαναν έκκληση για την" απέλαση "των υπευθύνων. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1995 τα γραφεία του κόμματος δέχθηκαν επίθεση από έναν αριθμό ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου Φλώρινας/Lerin. Οι βάνδαλοι διέλυσαν στις εγκαταστάσεις, εισήλθαν στο εσωτερικό του γραφείου και απομάκρυναν την πινακίδα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο εξοπλισμός και τα έπιπλα του γραφείου πετάχτηκαν έξω από το παράθυρο και κάηκαν στον δρόμο. Αμέσως μετά το συμβάν τέσσερα μέλη του κόμματος είχαν κατηγορηθεί για «πρόκληση και εξώθηση σε αμοιβαίο μίσος μεταξύ των πολιτών" σύμφωνα με το άρθρο 192 του ελληνικού ποινικού κώδικα. Μετά από σημαντική διεθνή πίεση οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Το 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, περιορίζοντας την «ελευθερία του συναιτερίζεσθαι» (άρθρο 11) στα μέλη του κόμματος και παραλείποντας την παροχή δίκαιης δίκης εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος (άρθρο 6). Η ελληνική κυβέρνηση διατάχθηκε να πληρώσει 35.000 € ως αποζημίωση στην ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο, σήμερα η δίγλωσση πινακίδα στα ελληνικά και τα μακεδόνικα είναι αναρτημένη στην πρόσοψη των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Φλώρινα/Lerin ελεύθερα, χωρίς παρεμβολές.

13 σχόλια:

  1. ayto eprepe na ginei stin Edessa edw kai poli kairo!!!! sigxaritiria kai kali sinexia sto ergo tou komatos!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπάρχει μιά παράκληση πρός τον Αιγαιάτη Μακεδόνα, αλλά και πρός τον Αbecedar , από πολλούς μακεδόνες και μη να τους δοθεί η δυνατότητα σχολίων με ανωνυμία/anonymous αλλά και ψευδωνυμία-name/url, όπως συμβαίνει στο παρόν μπλόγκ ΚΑΙ στο μπλόγκ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....!!!
    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ανώνυμε 2:08 PM, November 16, 2009
    Το blog ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ είναι του Γηγενή Μακεδόνα. Αυτός θα κρίνει και θα αποφασίσει.

    @Αιγαιάτη Μακεδόνα
    Μακάρι να γίνει και στην Αριδαία και στη Γουμένισσα. Οντως ηταν ευχάριστη έκπληξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Welcome in Voden, Vinozhito. Θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία εάν το γραφείο το άνοιγαν Εδεσσαίοι μελή του κόμματος και όχι Φλωρινιώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σχόλιο που εμπεριέχει αίτημα δεν θα δημοσιευθεί.
    Θα δημοσιευθεί εαν επανδιατυπωθεί με blogger account και όχι ανώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @belo more
    Ολοι Μακεδόνες είμαστε. Μη κάνεις διαχωρισμούς.
    Ο ένας χρειάζεται τη βοήθεια του άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακρως απαράδεκτο το παραπάνω σχόλιο.
    Το γραφείο της Έδεσσας της Ν.Δ είναι περιφερειακό παράρτημα του κεντρικού των Αθηνών.
    Το ίδιο και του ΠΑΣΟΚ και του Σύριζα και του ΚΚΕ.
    Το γραφείο της Έδεσσας προφανώς και απευθύνεται σε Εδεσσαίους εθνικά Μακεδόνες , ένας εκ των οποίων είναι στο παραπάνω βίντεο.
    Λυπάμαι για λογαριασμό του συντάκτη του σχολίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια στο Ουράνιο Τόξο για την δημιουργία γραφείων και στην Έδεσσα.
    Επειδή ο δρόμος μετά την Έδεσσα οδηγεί στην Θεσσαλονίκη , ευελπιστούμε σύντομα και γραφεία στην εδώ στην Θεσσαλονίκη.
    Δικαιούμαστε νομίζω και εμείς έστω και αν καταγόμαστε από άλλες μακεδονικές πόλεις της Νότιας Μακεδονίας...
    Στις συκοφαντίες μία είναι η απάντηση : ΕΡΓΟ και μόνο ΕΡΓΟ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Abecedar, το γεγονός είναι ότι κάποιοι Φλωρινιώτες άνοιξαν γραφείο του Ουράνιου Τόξου στην Έδεσσα και όχι κάποιοι Εδεσσαίοι, έστω με την βοήθεια των Φλωρινιωτών. Ο νοών νοειτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητηρια στο Ουρανιο τοξο και στους Μακεδονες του Βοντεν. Ειμαι σιγουρος οτι το νεο γραφειο θα αξιοποιηθει καταλληλα και επικοδομητικα. Πιστευω οτι συντομα το παραδειγμα της Εδεσσας θα ακολουθησουν οι Μακεδονες και αλλων περιοχων.
    @ Μπελο Μορε. Η κριτικη παντα καλοδεχουμενη. Οχι ομως και η συκοφαντια/λασπολογια. Αν δεν κανω λαθος εγραψες και αλλου υποτιμητικα και κακοβουλα σχολια. Страм да ти биди.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάποιοι Αθηναίοι με κεντρικά γραφεία στην Αθήνα ήλθαν στην Θεσσαλονίκη και άνοιξαν κομματικά γραφεία μετά από πρόσκληση Θεσσαλονικιών(ακόμα και χωρίς καμία πρόσκληση...) .
    Ειναι παράνομο αυτό το πράγμα?
    Είναι ηθικά μεμπτό ?
    Φυσικά και ΟΧΙ, γιατι έχουν κάθε ηθικό και νόμιμο δικαίωμα να το κάνουν....
    Το ίδιο οφείλει να ισχύει και για τους Μακεδόνες Φλωρινιώτες του Ουράνιου Τόξου ,οι οποίοι μάλιστα έχουν πολλούς ψηφοφόρους στην Εδεσσα και στην γύρω περιοχή, η πλειοψηφία της οποίας κατοικείται από εθνικά Μακεδόνες...
    Μην παραλογιζόμαστε από προσωπικές πικρίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ειμαστε μερικοί Μακεδόνες οι οποίοι έχουμε την ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από ότι κάνει το Ουράνιο Τόξο αλλά και άλλοι μακεδονικοί φορείς με επίσης καθόλα άξιο και σεβαστό έργο....
    Φυσικά εμείς δεν πρόκειται να ασχοληθούμε τι κάνουνε οι παράπανω φορείς η ακόμα και άλλοι
    παρά μόνο θα επικεντρωθούμε στο δικό ΜΑΣ έργο...

    Μήπως πέρα από τις νόμιμες άδειες χρειαζόματε και ειδικές άδειες από όλους τους παραπάνω...???
    Φυσικά και ΟΧΙ....

    Μήπως οι παραπάνω φορείς έχουνε ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ , εθνοτικό ή γεωγραφικό..???

    Ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι, προσφέρει όσο μπορεί...
    Ο καθένας μας κρίνεται καθημερινά...
    Ας επικεντωθούμε στο έργο μας και ας σταματήσουμε να συκοφαντούμε τους άλλους...
    Γιατι με αυτό τον τρόπο απαξιώνουμε και το δικό μας αξιόλογο έργο ....
    Αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό...
    Δεν είναι κρίμα αυτό το πράγμα...???
    Ας το σκεφθούμε λίγο.
    Εμείς οι Μακεδόνες επιθυμούμε όλο και περισσότεροι Μακεδόνες να ενεργοποιηθούν για την αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων τους ...
    Δημιουργώντας διαφορετικούςφορείς είτε κομματικούς, είτε πολιτιστικούς...
    Θα είναι για τον καλό όλων μας...
    Αρκεί το κύριο έργο τους να μην είναι η συκοφαντία και η λασπολογία των άλλων μακεδονικών οργανώσεων...
    Ajde sega, Gora Glavata. Za Makedonia...
    Za slobodata...
    Zdravie na site Makedonci....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα δούμε! Για την ώρα τα γραφεία στο Βοντεν είναι ερμητικά κλειστά. Ας ελπίσουμε ότι θα ανοίξουν για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, τουλάχιστον

    ΑπάντησηΔιαγραφή