Κυριακή, Μαΐου 23, 2010

AMHRC Review Summer 2010

 

Κυκλοφόρησε το δεύτερο τεύχος   της Αυστραλιανής – Μακεδονικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων AMHR (Australian Macedonian Human Rights Committee) Review Summer 2010 (Ανασκόπηση Καλοκαίρι 2010).

 AMHR Review Summer 2010

Στο εξώφυλλο του τεύχους ο Sigurjon Einarsson σκηνοθέτης της ταινίας “A Name Is A Name”.

To trailer της ταινίας “A Name Is A Name”.

--------------

Στο δεύτερο τεύχος μπορείτε να διαβάσετε:

  • Επίσημη επίσκεψη της AMHRC στην Καμπέρα …σελ 3. 
  • Τα Παιδιά Πρόσφυγες …σελ 3.
  • Ελληνική Μαύρη λίστα για Μακεδόνες …σελ 4.
  • Δρούτσας ο νέος εθνικιστής …σελ 5.
  • Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ουράνιο Τόξο …σελ 6-7.
  • Ο Mike Rann στο μικροσκόπιο …σελ 8-11.
  • Συνέντευξη: Michael Seraphinoff …σελ. 12-13.
  • Το AMHRC φιλοξένησε την πρεμιέρα προβολής στη Μελβούρνη της ταινίας “A Name Is A Name” (Ενα Όνομα Είναι Ένα Όνομα…) ..σελ 14-15.
  • Κάθε Premier έχει την τιμή του, κάποιοι είναι πολύ φθηνοί …σελ 16-17.
  • Igor Pavlovski της “Denes” σε αποκλειστική συνέντευξη με τη AMHRC  …σελ 18-19.
  • Η MHRMI και οι Ηνωμένοι Μακεδόνες συνεισφέρουν στο Μουσείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καναδά  …σελ 20.
  • Μακεδονία και Ελλάδα: Ποια είναι η βάση για ένα συμβιβασμό; …σελ 21-23.
  • MHRMI και AMHRC καταδικάζουν της διακρίσεις εις βάρος των Μακεδόνων στην Αλβανία. …σελ 24.
  • Η έννοια του όρου "Σκοπιανός". Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράδειγμα συνεκδοχής; …σελ 24-27.

----------

Πρόλογος από την εκδότη κ. Ljubica Durlovska

Καλώς ήρθατε στο δεύτερο τεύχος AMHRC Review. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσφέρουμε για άλλη μια φορά αυτή την περιοδική έκδοση. Αυτό το καλοκαίρι η AMHRC είναι σε πλήρη εξέλιξη. Γεγονότα όπως η ομιλία του SA Premier Mike Rann ο οποίος κατηγόρησε τη Μακεδονία για κλοπή του ελληνικού πολιτισμού μας έχει κεντρίσει για δράση. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την ιστορία, στη σελίδα 8.

Υπάρχουν, επίσης, σημαντικά γεγονότα που θα σας ενδιαφέρουν όπως η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας “A Name is A Name” (Ένα Όνομα Είναι Ένα Όνομα) που παρουσιάστηκε σε κινηματογραφική αίθουσα της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και όσοι την παρακολούθησαν απόλαυσαν τον κινηματογράφο και βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουν σε συζήτηση ερωτήσεων και απαντήσεων τόσο με τον παραγωγό όσο και με τον σκηνοθέτη της ταινίας.

Σε αυτή την περιοδική έκδοση είμαστε, επίσης, υπερήφανοι να ανακοινώσουμε ότι έχουμε μερικά νέα πρόσωπα στο γραφείο. Τον Igor Zvezdakovski νέο διαχειριστή της online έκδοσης και τον Nick Partaloski υπεύθυνο για τις ειδικές εκδηλώσεις.

Ελπίζω να απολαύσετε αυτή την έκδοση Ανασκόπηση Καλοκαίρι 2010.

Cheers! Με τις υγείες σας!

Ljubica Durlovska

Australian Macedonian Human Rights Committee

---------------------

Το τεύχος σε ηλεκτρονική μορφή .pdf μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

http://macedonianhr.org.au/reslib/docs/1274401551424.pdf (τα κείμενα είναι γραμμένα στην αγγλική και ορισμένα στη μακεδονική γλώσσα)

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    πρέπει να πω ότι από τις αρχές του '90 έβλεπα με καλό μάτι τη δραστηριότητα των Μακεδόνων ακτιβιστών στην Ελλάδα. Και εξακολουθώ να το κάνω. Αποτελείτε υπόδειγμα θάρρους για όλους τους ακτιβιστές σε οποιονδήποτε τομέα κι αν δραστηριοποιούνται.
    Αν επιτρέπετε, θα ήθελα να διατυπώσω τη γνώμη μου σχετικά με την διασπορά. Δεν έχω σκοπό να προσβάλω κανέναν, αλλά δεν γνωρίζω κατα πόσο άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την ελληνική σύγχρονη πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν τον αγώνα των Μακεδονων της Ελλάδας. Δυστυχώς παρατηρώ ότι μεταξύ των νέων Μακεδόνων αρχίζουν να γίνονται δημοφιλείς θέσεις που έχουν να κάνουν μάλλον με τον μακεδόνικο επεκτατισμό, παρά με τα εθνικά μακεδονικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Εύχομαι να διαψευσθώ, αλλά πιστεύω ότι τώρα που το μακεδόνικο κίνημα πάει να "πάρει τα πάνω του", αν αρχίσουν να ακούγονται τέτοιες ανεδαφικές θέσεις, θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω, και εννοώ πολλές δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ανωνυμε 11:26 AM, мај 25, 2010
    Ευχαριστούμε για την γνώμη σου, αλλά μάλλον δεν είσαι καλά ενημερωμένος.

    Σε πληροφορώ ότι οι περισσότεροι Μακεδόνες της διασποράς που ενδιαφέρονται για εμάς τους Μακεδόνες στην Ελλάδα είναι οικονομικοί μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες, συγγενείς μας, που κατάγονται από το τμήμα της Μακεδονίας που ανήκει στην Ελλάδα. Σε πολλούς από αυτούς το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αφαιρέσει την υπηκοότητα χωρίς τη θέληση τους και χωρίς να τους ενημερώσει και τους έχει απαγορεύσει να επισκέπτονται, ακόμη και ως τουρίστες, το τόπο καταγωγής τους με μόνη «κατηγορία» ότι είναι Μακεδόνες.

    Οι θεωρίες περί «μακεδονικού επεκτατισμού» (προφανώς εννοείς εδαφικού) εκτός από ανεδαφικές είναι προϊόν της ελληνικής φοβίας, και ενοχής θα έλεγα, που διακατέχει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πιθανόν και εσένα. Κανένας Μακεδόνας στην Ελλάδα δεν μιλά γα κάτι τέτοιο. Η καλλιέργεια αυτής της φοβίας (ναι περί φοβίας πρόκειται) προέρχεται κυρίως από το μονίμως χρεοκοπημένο ελληνικό εθνικιστικό κράτος και παρακράτος που σκοπό έχει να συκοφαντήσει εμάς τους Μακεδόνες ότι δήθεν είμαστε «αποσχιστές». Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ανόητες θεωρίες συνομωσίας οι οποίες εκπορεύονται συστηματικά από Έλληνες που δεν είναι μακεδονικής καταγωγής όπως οι διάφοροι Ακρίδες της Μακεδονίας και, δυστυχώς, γίνονται πιστευτές από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Οι Μακεδόνες της διασποράς έχουν πολύ μεγαλύτερο δικαίωμα να μιλούν και να ενδιαφέρονται για το τόπο καταγωγής τους και τους συγγενείς τους από τους Έλληνες της διασποράς που δεν κατάγονται από το τμήμα της Μακεδονίας που ανήκει στην Ελλάδα και οι οποίοι αυτοχρίστικαν «Μακεδόνες» και το παίζουν «μακεδονομάχοι» της ελληνικής διασποράς μόνο και μόνον επειδή επισκέφτηκαν (αν επισκέφτηκαν) την Μακεδονία ως τουρίστες.

    Γιατί να μιλούν οι Έλληνες της διασποράς για τη Μακεδονία και μην μιλούν οι Μακεδόνες της διασποράς για τον τόπο των προγόνων τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΤΕ οι μακεδόνες της ελλάδος δεν έβαλαν ζήτημα απόσχισης, έστω της ειρηνικής νόμιμης...
    ούτε καν αυτονομίας στα πλαίσια του ελληνικού κράτους, παρότι από το 1912 έως το 1922 αποτελούσαν συντριπτικά πλειοψηφούσα εθνότητα στη Μακεδονία...
    σήμερα , στην μετανεωτερική εποχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης , στην ευρώπη των περιφερειών , πιθανόν ένα τέτοιο ειρηνικό και νόμιμο αίτημα θα ήταν και δίχως νόημα...
    οι μακεδόνες διεκδικούν σήμερα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ενοποίηση..
    ούτως ώστε ελεύθερα να επικοινωνούν και να εγκαθίστανται οι μακεδόνες σε όλα τα διαμελισμένα τμήματα της μακεδονίας...
    παρομοίως και οι αιγαιάτες μακεδόνες της διασποράς , πολιτικοί πρόσφυγες και μετανάστες, ελεύθερα να επισκέπτονται την πατρίδα τους, έχοντας επαναποκτήσει το παρανόμως αφαιρεθέν ελληνικό διαβατήριο τους...
    συνεπώς κανείς φόβος δεν δικαιολογείται ...
    αποτελεί δε αντιφατικό ισχυρισμό στη επίσημη θέση του ελληνικού κράτους για μετρημένους στα δάκτυλα "φιλοσκοπιανούς"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή