Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

СЕ СКРШИ МРАЗОТ – КОЈ НАСТОЈУВА, ЌЕ ДОБИЕ НА КРАЈ ΕΣΠΑΣΕ Ο ΠΑΓΟΣ – ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση δημοσιεύθηκε στη ΝΟΒΑΖΟΡΑ τεύχος Απριλίου 2011. Όσοι Έλληνες πολίτες έχουν Τίτλο Σπουδών από Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και δεν μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν επαγγελματικά μέχρι σήμερα λόγω άρνησης της των ελληνικών αρχών να τους αναγνωρίσουν, μπορούν πλέον να τους αναγνωρίσουν και στην Ελλάδα μέσω του αρμόδιου οργάνου ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλών Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Επι πλέον ανάβει το «πράσινο φώς» για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, όχι μόνο για τους εθνικά Μακεδόνες αλλά και για κάθε Έλληνα πολίτη.

Ακολουθεί το δημοσίευμα της ΝΟΒΑΖΟΡΑ:

Μεταξύ των μέτρων εναντίων των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, τα οποία είχει προτείνει ο Αστυνομικός Διοικητής Φλώρινας-Лерин, το Φεβρουάριο του  1982 (δείτε Нова Зора τεύχος 2, «Μέτρα εναντίων των ανυπάρκτων»), ήταν και η μη αναγνώριση των πτυχίων, αυτών που σπούδασαν, σπουδάζουν ή προτίθενται να σπουδάσουν στα Σκόπια της τότε Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Την clip_image002πρόταση αυτή, την έκαναν πραγματικότητα οι ελληνικές αρχές και έτσι άλλος ένας ρατσιστικός, παράλογος νόμος προστέθηκε στην πλειάδα των μισαλόδοξων πράξεων εναντίων των εθνικά Μακεδόνων. Μεταξύ άλλων λοιπόν ήταν και η μη παροχή αναβολής της υποχρεωτικής στράτευσης για τους άρρενες μετά το 1982 αν επέλεγαν τις σπουδές τους στην τότε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας στα πλάισια της τότε Γιουγκοσλαβίας, παράλληλα με την άρνηση αναγνώρισης του τίτλου σπουδών. Η αίτηση αναβολής στράτευσης ήταν αποριπτική. Μάλιστα το 1982 η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε εκείνη την χρονιά να δεχτεί  μεταγραφή στα ελληνικά πανεπιστήμια σε όλους Έλληνες πολίτες σπουδαστές, μεταξύ των οποίων και εθνικά Μακεδόνων με καταγωγή από της βόρειες επαρχίες της χώρας μας που αποφάσισαν δειλά δειλά τότε, αρχές του 1980 να σπουδάζουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, γνωρίζοντας ήδη την μητρική μακεδονική γλώσσα από τα γεννοφάσκια τους.

Το μέτρο μη αναγνώρισης των πτυχίων από τις πανεπιστημιακές σχολές μετά την απόφαση της τότε κυβέρνησης είχαν στόχο να αποθαρρύνουν οριστικά και αμετάκλητα κάθε εθνικά Μακεδόνα να σπουδάσει στα πανεπιστήμια της γειτονικής χώρας, να μην μάθει ή εξελίξει τις γνώσεις της μακεδονικής γλώσσας, να μην γνωρίσει και ζυμωθεί η νεολαία από τις βόρειες περιοχές της Ελλάδος με τον νεανικό πληθυσμό στην γειτονική χώρα αφού μιλούν την ίδια γλώσσα.

Όλα αυτά ίσχυαν από το 1982 μέχρι και πριν λίγους μήνες. Αυτή την γραμμή εφάρμοζε το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ μέχρι το Ιανουάριο. Το ΔΟΑΤΑΠ, ο διάδοχος του ΔΙΚΑΤΣΑ, αναγνώρισε το πτυχίο ατόμου (το όνομα δεν αναφέρεται για ευνόητους λόγους), το οποίο είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Свети Кирил и Методиј- Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος της Δ. Μακεδονίας, Νομική Σχολή Јустинјан Први-Ιουστινιανός Ι.

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, κατάφερε ο απόφοιτος αυτός, να νικήσει την παραλογία (π.χ από πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε μπορούσες να αναγνωρίσεις τίτλο σπουδών, από Δημοκρατία της Μακεδονίας όχι δια «ροπάλου) και να αποκτήσει αναγνώριση του πτυχίου του, ως ισότιμου των αντίστοιχων ελληνικών. Εάν περάσει και στην εξέταση 5 μαθημάτων σε ελληνική σχολή, τότε θα μπορεί ανεμπόδιστα να ασκεί το επάγγελμά του.

Η παραπάνω απόφαση ανάβει το «πράσινο φώς» για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, όχι μόνο για τους εθνικά Μακεδόνες αλλά και για κάθε Έλληνα πολίτη.

http://novazora.gr/arhivi/2342

3 σχόλια:

  1. Αυτή η πράξη προφανώς αποτελεί κάτι σαν "δεδικασμένο", με αποτέλεσμα να μην μπορούν πια να απορρίπτονται από το ΔΟΑΤΑΠ πτυχία από την "ακατανόμαστη" χώρα, σωστά?
    Μπορεί να το απαντήσει αυτό κάποιος ειδικός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Εάν περάσει και στην εξέταση 5 μαθημάτων σε ελληνική σχολή, τότε θα μπορεί ανεμπόδιστα να ασκεί το επάγγελμά του"

    Τι χαζομάρα είναι αυτή πάλι?
    Δηλαδή αναγνωρίζεται το πτυχίο, αλλά αν δεν εξεταστείς στα 5 μαθήματα, δεν μπορείς να δουλέψεις στο αντικείμενο σου? Τι σόι "αναγνώριση" είναι αυτή, αν δε σου επιτρέπεται να εργαστείς?
    Αντε και μου το "ανγνωρίζουν" το πτυχίο, θα πρέπει να δώσω εξετάσεις σε αυτή την ηλικία???

    Θα ήθελα να ξέρω πως τα κατάφερε ο Παύλε, μια χρονιά διαφορά είχαμε στη σχολή, ούτε 5 μαθήματα έδωσε, ούτε τίποτα και έγινε ΔΥ!
    Εμείς, πάλι εξετάσεις θα δίνουμε..
    Μερικοί είναι πιό "ίσοι" απ' τους άλλους φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι οι κάτοχοι αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών της αλλοδαπής εξετάζονται σε ορισμένα μαθήματα ειδικότητας. Εφόσον επιτύχουν στις εξετάσεις αποκτούν δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
    Όσοι κάτοχοι αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών της αλλοδαπής δεν εξετάζονται έχουν δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος μόνον στον ιδιωτικό τομέα.
    Να διαβάσεις, να δώσεις εξετάσεις και …καλή επιτυχία.
    Ο Παύλε είναι πτυχιούχος αρχιτέκτων μηχανικός ΑΕΙ του Βελιγραδίου της Σερβίας επιτυχών στις εξετάσεις του πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ νυν ΔΟΑΤΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή