Σάββατο, Μαΐου 14, 2011

ПЕТРАНКА КОСТАДИНОВА – ΠΕΤΡΑΝΚΑ ΚΟΣΤΑΝΤΙΝΟΒΑ (1949 – 2002)

 

Γραμμένο σε 02.09.2010

Στην ιστορία του μακεδόνικου φόλκλορ και κουλτούρας, ιδιαίτερο μέρος κατέχει η Воденка-Βοντένκα (Εδεσσαία) Петранка Костадинова-Πετράνκα Κοσταντίνοβα. Γεννήθηκε το 1949 στην πόλη Σόμπορ, σήμερα Σερβία.

Βίντεο με ένα από τα πιό γνωστά τραγούδια της Πετράνκα Κονσταντινοβα το “Po drum odam” (“Σε δρόμους γυρίζω”)

Καταγόταν από οικογένεια πολιτικών προσφύγων του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα και είχε την ίδια μοίρα με χιλιάδες άλλους εθνικά Μακεδόνες, οι οποίοι, κατα τη διάρκεια του πολέμου, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πατρικά τους σπίτια. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στην πόλη όπου γεννήθηκε, αλλά πολύ γρήγορα επέστρεψε στη Μακεδονία. Όχι όμως στην κάτω πλευρά των συνόρων. Εκεί απαγορευόταν να πάει. Η οικογένειά της στην αρχή εγκαταστάθηκε στην πόλη Демир Капија-Ντέμιρ Κάπια της Δημ. Μακεδονίας και αργότερα στην πόλη Неготино-Νεγκότινο.

Από πολύ μικρή, όπως πολύ συχνά έλεγε η ίδια, άρχισε να κάνει παρέα με το τραγούδι. Πολύ γρήγορα, το τραγούδι την έφερε στο Скопје-Σκόπια και επίσης γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους ηγητές της συνέχειας της μακεδόνικης μουσικής και τραγουδιού. Μεγάλη βοήθεια στην πορεία της αυτή, προσέφερε και ο γνωστός ακορντεονίστας Наско Џорлев-Νάσκο Τζζόρλεβ (καταγωγή από Βοντενσκο-περιοχή Έδεσσας), του οποίου τα τραγούδια, πρωτοτραγούδησε η Πετράνκα. «Не кажувај либе добра ноќ-Νε καζζούβαϊ λίμπε ντόμπρα νοκ» και «Во Струмица на улица-Βο Στρούμιτσα να ούλιτσα».

Από τότε η Πετράνκα Κοσταντίνοβα τραγούδησε σχεδόν όλα τα γνωστότερα μακεδόνικα παραδοσιακά τραγούδια, όπως και πολλές νέες συνθέσεις γνωστών δημιουργών. Το αγαπημένο της τραγούδι ήταν το «Кирјана-Κίριανα», αλλά επίσης συγκινούσε τραγουδώντας και τα «Ја излези стара мајко-Ια ιζλέζι στάρα μάικο», «Едно малој моме-Έντνο μάλο μόμε», «Трај душо трај-Τράι ντούσσο τράι», «Пуста егејска-Πούστα Έγκεϊσκα», «Мајка-Μάικα (πέσνα ζα Λέριν)», «Песна за Баница-Πέσνα ζα Μπάνιτσα», «А бре воденичаре-Α μπρε βοντενίτσσαρε», «Тапан чука на сред село-Τάπαν τσσούκα να σρεντ σέλο» και πολλά άλλα.

Στην τριανταπενταετή καριέρα της, η Πετράνκα συμμετείχε σε όλα σχεδόν τα μουσικά φεστιβάλ, κερδίζοντας πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις. Σχεδόν όλη της τη ζωή, η Κοσταντίνοβα ήταν ελεύθερος καλλιτέχνης, αν και η ζωή της τελείωσε, όταν αυτή ήταν μέλος του Ομίλου παραδοσιακών χορών και τραγουδιών Танец-Τάνετς. Μετριόφρων, δεμένη με την οικογένειά της, χωρίς να την αλλάξει το γεγονός ότι γύρισε με το τραγούδι της όλον τον κόσμο. Στηριζόταν πάντα μόνο στο αστείρευτο ταλέντο της.

Στις 04 Φεβρουαρίου 2002, η γνωστή τραγουδίστρια, χάθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο κέντρο του Скопје-Σκόπια. Επέστρεφε σπίτι της από τις πρόβες για την συμμετοχή της στο φεστιβάλ πατριωτικών τραγουδιών «Гоцефест-Γκότσεφεστ». Ήταν μια από τις καλύτερες φωνές λαικών παραδοσιακών τραγουδιών, όπως και γυναίκα γεμάτη καλοσύνη και αγάπη. Με το άδικο τέλος της ζωής της, ο μακεδόνικος λαός, όπου και αν ζει, έχασε ένα μοναδικό ταλέντο, το οποίο δύσκολα θα αναπληρωθεί στο μέλλον.

 

Αναδημοσίευση από τη ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ http://novazora.gr/arhivi/959

 

 

2 σχόλια:

  1. συγχαρητήρια για την ανάρτηση...
    παράκληση για περισσότερα στοιχεία της εξαίρετης τραγουδίστριας...
    όσον αφορά τον τόπο γέννησης της Βόντεν-Εδεσσα και το εξελληνισμένο ονοματεπώνυμό της...
    αλλά και τους γονείς και παππούδες της...
    παρόμοια για τον μουσικό Τσόρλεβ, από μακεδονικό χωριό του Βόντεν-Εδεσσας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή