Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2011

SENKI - ΣΚΙΕΣ - СЕНКИ

 

Trailer της ταινίας “ΣΚΙΕΣ” με υπότιτλους στα ελληνικά.

Πρόκειται για τη βραβευμένη δημιουργία του Μακεδόνα σκηνοθέτη Μίλτσο Μαντσέφσκι με τίτλο «Σκιές», που έχει μεν βρει διανομή στην Ελλάδα, αλλά παραμένει άγνωστο αν και πότε θα βγει στις αίθουσες.

Είναι  ένα καλοφτιαγμένο ερωτικό θρίλερ φαντασμάτων. Αλλά όχι... οποιωνδήποτε φαντασμάτων.

Η ταινία εστιάζει στην ψυχοσύνθεση του ήρωα, ο οποίος μόλις στο τέλος συνειδητοποιεί πως καλείται να δώσει λύση στο δράμα των βασανισμένων αυτών ψυχών. Διότι τα φαντάσματα αυτά, που στοιχειώνουν την καθημερινότητά του ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, δεν βρίσκουν λύτρωση. Οι τάφοι τους έχουν συληθεί και τα κόκαλά τους έχουν κλαπεί... Το μότο, άλλωστε, που συνοδεύει το τρέιλερ είναι «Μερικές φορές οι πεθαμένοι μιλούν πιο δυνατά από τους ζωντανούς».

Η ταινία αν και υποβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμά του.

Την Πέμπτη 29/12/2011 και ώρα 21:00 θα παρακολουθήσετε την ταινία του Milcho MAnchevski, "СЕНКИ (Σκιές)", με Ελληνικούς υπότιτλους στο WEB TV (Διαδικτυακή Τηλεόραση) Macedonian Culture (κλικ εδώ).

Ο Μίλτσο Μαντσέφκσι είναι Μακεδόνας σκηνοθέτης. Οι ταινίες του έχουν κόψει εκατομμύρια εισιτήρια, και έχουν βγει εκτός συνόρων, χαρίζοντάς του σημαντικές διεθνείς βραβεύσεις. Σήμερα διδάσκει κινηματογράφο σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

7 σχόλια:

  1. Την ταινία "Σκιές" (ΣΕΝΚΙ) την έχω δει το 2008, όταν κυκλοφόρησε σε συμβολικό αντίτιμο (50 δινάρια) μαζί με τις εφημερίδες.
    Είναι μιά πολύ καλή ταινία, ακριβή παραγωγή, με πολύ ωραία σκηνοθεσία, τοπία και εφέ.
    Μόνο που το θέμα τις ΕΛΑΧΙΣΤΑ έχει να κάνει με το δράμα των προσφύγων. Το θέμα των προσφύγων από την Ελληνική Μακεδονία αποτελεί ένα ελάχιστο μέρος της πλοκής του έργου. ΠΕΡΑ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ όποιος την δει χωρίς να γνωρίζει τίποτα σχετικά με το "μακεδονικό" δεν πρόκειται να λάβει κανένα "μύνημα".

    Αν κάποιος θέλει να αντικρούσει τα λεγόμενα μου είμαι πρόθυμος να του απαντήσω αρκεί να έχει δει πρώτα την ταινία, φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 21.48: 21 viewers
    22.00: 19 viewers
    22.10: 17 viewers
    Που πάτε ρε παιδιά? Μη φεύγετε, είναι ωραία ταινία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Stefanos Γεια σου.
    Χωρίς να διεκδικώ ρόλο κριτικού κινηματογράφου επέτρεψε μου να σου καταθέσω την δική μου γνώμη για την ταινία.
    Πρώτα από όλα πιστεύω πως την ταινία δεν την γύρισε ο Μαντσεφσκι για να «αναδείξει» το θέμα των προσφύγων. Αν ήταν αυτός ο σκοπός του θα το είχε σαν κεντρικό θέμα.
    Το κεντρικό θέμα είναι η ψυχή , ο θάνατος η μεταφυσική. Η περιγραφή της σημερινής Μακεδονίας σαν κράτος γίνετε χωρίς εξωραϊσμούς και δήθεν. (πχ Χρηματισμός της Μάνας του πρωταγωνιστή, άθλιες συνθήκες στα νοσοκομεία, μέσον, βρωμιά στους δρόμους και τα πανεπιστήμια, κλπ) άρα δεν χαρίζετε ο σκηνοθέτης και δεν προπαγανδίζει.
    Ο Μάντσεφσκι έχει μια ευαισθησία με τις παραδόσεις , τα ήθη και τα έθιμα και τα αναδεικνύει σε όλες του τις ταινίες.(Η σκηνή στα νεκροταφεία με τον κόσμο που πηγαίνει με φαγητό στα μνήματα). Μια άλλη ευαισθησία του είναι η φυσικές ομορφιές της Μακεδονίας που πολύ έξυπνα μέσα από τις ταινίες του προβάλλει. Μην ξεχνάμε πως είναι ο δημιουργός των πρώτων διαφημιστικών για τον τουρισμό στη Δημοκρατία.
    Έχει άποψη και για τους διωγμένους Μακεδόνες της Ελλάδας(Τα καρφιά στις πατούσες). Μέσα από τις Σκιές μας δίνει και εικόνες από το χθες των χωριών μας και των παππούδων μας. (Η σκηνή στο σιδηροδρομικό σταθμό για μένα είναι η κορυφαία. Με τις τσούσκες και τις ψημένες πιπεριές….)
    Εμένα με άγγιξε. ‘Ήταν η πρώτη ταινία που άκουγα τους διαλόγους στην μητρική μου γλώσσα.
    Στον ΑΝΤ1 άκουσα τον Ευαγγελάτο να λέει πως «οι Σκοπιανοί έφτιαξαν ταινία για να δείξουν πως οι Έλληνες κακοποιούσαν τους Μακεδόνες» και όταν τελικά την είδα σε προβολή στο ΑΠΘ κατάλαβα πως μόνο αυτό δεν έδειχνε το φίλμ. Απλά μια ταινία με Μακεδόνικη γλώσσα, που δείχνει ήθη, έθιμα, τέχνη, τοπία και ανθρώπους από έναν «Ανύπαρκτο» λαό δεν έχει θέση στην Ελληνική αγορά.
    Ευτυχώς το διαδύκτιο τους χάλασε τη σούπα.
    Να είσαι καλά Στέφανε….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Stefanos

    Δες πρώτα το παρακάτω βίντεο (είναι από κεντρικό δελτίο ειδήσεων)
    http://youtu.be/T2feuwzR1WA
    και μετά προσπάθησε να τους πείσεις εκεί στον ΑΝΤ1 για τη γνώμη σου.

    Δυστυχώς με τέτοια ψέματα, σαν αυτό του ΑΝΤ1, είναι δηλητηριαμένη η κοινή ελληνική γνώμη χωρίς να έχει δει τη ταινία στα σινεμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Abecedar,
    Συμφωνώ μαζί σου ή μάλλον ΕΣΥ συμφωνείς μαζί μου κι επικυρώνεις αυτά που έλεγα πριν 3 χρόνια και τώρα, σχετικά με το περιεχόμενο της ταινίας.

    Μόρε Σόκολ,
    Το βράδυ, αν βρώ χρόνο θα σου γράψω την άποψη μου για την ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. More Sokol,
    Χθες δεν μπόρεσα να (ξανα)δώ όλη την ταινία, οπότε βασίζομαι στη μνήμη μου από παλιότερα που την είδα σε DVD με αγγλικούς υπότιτλους.
    Είπαμε και τελείωσε! Από ελάχιστα ως καθόλου, δεν είναι προπαγανδιστική ανθελληνική, οπότε σχολιάζουμε τις άλλες πτυχές της.
    Η ταινία προσφέρει πολλά ερεθίσματα και θίγει θέματα.
    Τα "φαντάσματα" που βλέπει ο πρωταγωνιστής επειδή κρατάει τα οστά των πτωμάτων τους, ανήκουν σε ανθρώπους που οι συγχωριανοί τους δεν τους θάψανε μέσα στο νεκροταφείο και δεν τους διάβασε παπάς. Για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Η κοπέλα με τα κοντά μαλλιά, επειδή αυτοκτόνησε, το μωρό επειδή ήταν αβάπτιστο, ο μεσ'ηλικας με τα πληγωμένα πόδια γιατί έκανε έγκλημα, η γαλανομάτα επιεδή ήταν πόρνη και η γιαγιά (η μόνη που έχει σχέση με την Ελληνική Μακεδονία) επειδή ήταν πρόσφυγας. Μου κπανει μεγάλη εντύπωση που κανείς δε σχολίασε αυτό το γεγονός. Το γεγονός δηλαδή ότι οι πρόσφυγες από την "Μακεδονία του Αιγαίου" αντιμετωπίστηκαν από τους γηγενείς της "Μακεδονίας του Βαρδάρηη" ως μιάσματα.
    Μόρε Σόκολ, αν θέλεις να δεις άλλες ταινίες στη γλώσσα των προγόνων σου, έχω την τετραλογία που πρόσφερε το περιοδικό "ΤΕΑ ΜΟΔΕΡΗΑ" (Τέα μοντέρνα) το 2006. Μπορώ να τα ανεβάσω στο rapidshare και να σου δώσω τα link για τις 3 μόνο όμως.

    θα ήθελα να γράψω κι άλλα, όμως πρέπει να φύγω. Θα επανέλθω όμως.

    Στέφανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Μάντσεφσκι ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την άθλια κατάσταση της πατρίδας του, της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, και όχι με την Ελληνική Μακεδονία. Οι παπαριές του Αντ1 ότι δήθεν η ταινία του είναι ανθελληνική είναι το αντίστοιχο τηλεοπτικών σταθμών στα Σκόπια ότι δήθεν σχολιάζει την Ελλάδα και όχι την ΔΜ, διότι και αυτοί οι σταθμοί και ο Αντ1 είναι υπέρ-εθνικιστικά τομάρια του κακού καιρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή