Πέμπτη, Ιουνίου 24, 2010

Μακεδονικά Πανηγύρια 2010 - МАКЕДОНСКИ ПАНАЃУРИ 2010

Από το βράδυ της Τετάρτης 23/6/2010 εξαπολύθηκε μια αήθης επίθεση παραπληροφόρησης κατά των Μακεδονικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων από διάφορα “πατριωτικά” blogs τα οποία συκοφαντούν τα Μακεδονικά Πανηγύρια με την “κατηγορία” ότι πρόκειται δήθεν για «κομιτατζίδικη προβοκάτσια».

Τα ξεκίνημα της αήθους επίθεσης έκανε ο στΟκΟς και σε χρόνο dt όλα τα ελληναράδικα “πατριωτικά” blogs, που παίρνουν “γραμμή” από τον στΟκΟ, αναδημοσίευσαν την “είδηση” υπο τον πανομοιότυπο τίτλο «κομιτατζίδικη προβοκάτσια».

Το ίδιο “έργο” το έχουμε ξαναδεί, σε μεγαλύτερη version, πριν από δυο ακριβώς χρόνια (το 2008) όταν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ συμπεριφερόμενα- δυστηχώς-  σαν στΟκΟι συκοφάντησαν το μεγαλύτερο μακεδονικό πανηγύρι στην Ελλάδα, το πανηγύρι της Μελίτης, μεταδίδοντας ψευδώς ότι «θα προκληθούν επεισόδια» και άλλα τέτοια φαιδρά. Τελικά, τότε, όλοι διαψεύσθηκαν και την πάτησαν σαν στΟκΟι!

Οι Μακεδόνες της Μελίτης δείχνοντας το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού που τους διακρίνει διοργάνωσαν στις 20/7/2008 ένα από τα καλύτερα και πιο πολιτισμένα μακεδονικά πανηγύρια με τη συμμετοχή του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος ΤΑΝΕΤΣ από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Την επόμενη ημέρα τα ελληνικά ΜΜΕ αντιλήφθηκαν την γκάφα τους και έκαναν “γαργάρα” τα όσα συκοφαντικά (περί επισοδείων)  μετέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες. Στις 21/7/2008 έκαναν λόγο, πολύ ορθά, για «πετυχημένη εκδήλωση».

Ωστόσο, τότε για πρώτη φορά την συγκεκριμένη εκδήλωση δεν τίμησαν με την παρουσία τους οι Αρχές του τόπου ( Βουλευτές, Νομάρχης, κ.α) και φοβούμενοι του στΟκΟυς γύρισαν τη πλάτη στους Μακεδόνες.

Αξίζει να δείτε δυο βίντεο από το πολιτισμένο Μακεδονικό Πανηγύρι της Μελίτης το 2008 προκειμένου να επιβεβαιώσετε τα ψέματα που μετέδωσαν τότε τα ΜΜΕ.

 

 

Φέτος, είναι βέβαιο ότι δεν θα ξανα-επαναληφθούν εκείνες οι απρεπείς συμπεριφορές από τα ελληνικά ΜΜΕ. Ωστόσο, οι Αρχές του τόπου οφείλουν να τιμήσουν με την παρουσία τους τα Μακεδονικά Πανηγύρια και να χορέψουν μακεδονικούς χορούς τραγουδισμένους στα μακεδονικά γυρίζοντας την πλάτη στους κάθε λογής στΟκΟυς που κινδυνολογούν κάνοντας λόγο για «κομιτατζίδικη προβοκάτσια».

Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι, Κοινότητες και Δήμοι, καταπολεμούν το φόβο τους και αντιδρούν στις πιέσεις του επίσημου κράτους και παρακράτους με αποτέλεσμα το μακεδόνικο τραγούδι να ακούγεται όλο και συχνότερα μετά από δεκαετείες βίαιης αποσιώπησης του.

====

 Πρόγραμμα Μακεδονικών Πανηγυριών για το καλοκαίρι 2010:

  • Крошари-Κρόσαρι-Αμπελιές (Ениџевардарско-Ν.Πέλλας) : 30 Απριλίου – 1η Μαΐου
  • Куфалево-Κουφάλεβο-Κουφάλια (Солунско-Ν.Θεσσαλονίκης) : 1η Μαΐου
  • Крива-Κρίβα-Γρίβα (Кукушко-Ν.Κιλκίς) : 2 Μαḯου
  • Забрдени-Ζαμπάρντενι-Λόφοι (Леринско-Ν.Φλώρινας)  : 21 Μαΐου
  • Емборе-Έμπορε-Εμπόριο (Кајларско-Ν.Κοζάνης) :2ο Σάββατο Ιουλίου
  • Тиолишта-Τιόλιστα-Τοιχιό (Костурско-Ν.Καστοριάς) : 13 Ιουλίου
  • Црвориново-Τσαρβορίνοβο-Μαρίνα (Негушко-Ν.Ημαθίας) : 14-15 Ιουλίου
  • Битуше-Μπίτουσε-Παρόρι (Леринско-Ν.Φλώρινας) : 14-15 Ιουλίου
  • Офчарани-Οφτσάρανι-Μελίτη (Леринско-Ν.Φλώρινας) : 19 και 20 Ιουλίου
  • Шештеово-Σεστέοβο-Σιδηροχώρι (Костурско-Ν.Καστοριάς) : 19 και 20 Ιουλίου
  • Апоскеп-Άποσκεπ-Απόσκεπος (Костурско-Ν.Καστοριάς) : 19-20 Ιουλίου
  • Горно Котори-Γκόρνο Κότορι-Άνω Υδρούσα (Леринско-Ν.Φλώρινας) : 25-26 Ιουλίου
  • Пателе-Πάτελε-Άγιος Παντελεήμωνας (Леринско-Ν.Φλώρινας) : 26-27 Ιουλίου
  • Сетома-Σέτομα-Κεφαλάρι (Костурско-Ν.Καστοριάς) : 26-27 Ιουλίου
  • Баница-Μπάνιτσα-Βεύη (Леринско-Ν.Φλώρινας)  : 1-2 Αυγούστου
  • Крпешина-Καρπέσινα-Ατραπός (Леринско-Ν.Φλώρινας)  : 5 και 6 Αυγούστου
  • Почеп-Πότσσεπ-Μαργαρίτα (Мегленско-Ν.Πέλλας) : 6 Αυγούστου (για τη Μίρκα Γκίνοβα)
  • Долно Котори-Ντόλνο Κότορι-Υδρούσα (Леринско-Ν.Φλώρινας) : 14-15 Αυγούστου
  • Ракита-Ράκιτα-Ολυμπιάδα (Кајларско-Ν.Κοζάνης) : Περίοδος Δεκαπενταύγουστου
  • Нерет-Νέρετ-Πολυπόταμος (Леринско-Ν.Φλώρινας)  : Περίοδος Δεκαπενταύγουστου
  • Ццгас-Τσ’τσγκας-Σταυροδρόμι (Ениџевардарско-Ν.Πέλλας) : 15-16 Αυγούστου
  • Кронцелево-Κροντσέλεβο-Κερασιά (Воденско-Ν.Πέλλας) :23,24,25 Αυγούστου
  • Пожар-Πόζαρ-Λουτράκι (Мегленско- Ν.Πέλλας) : Τελευταίο Σαβ/κύριακο Αυγούστου

 

3 σχόλια:

  1. Abecedar, πολύ καλά τα γράφεις για τις Αρχές του τόπου που θα πρέπει να είναι παρούσες στα μακεδονικά πανηγύρια, να χορέψουν μαζί με τον κόσμο τους χορούς μας με τραγούδια στην μακεδονική γλώσσα. Αλλά η απλή παρουσία τους δεν αρκεί, πλέον. Ιδικά οι υποψήφιοι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να δηλώσουν ευθέως ότι θα στηρίξουν όλους τους Μακεδόνες για την διάσωση και την διατήρηση της τοπικής μας παράδοσης, την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας. Μόνο έτσι, οι πολιτικοί μας θα μας πείσουν ότι πιστεύουν στην δημοκρατία, την ισότητα και είναι αντίθετοι σε κάθε είδους ρατσισμού και διαχωρισμού των Ελλήνων πολιτών σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Εάν χορέψουν το συρτό με το τραγούδι για την Μίρκα, θα επιβεβαιώσουν την αντίθεση τους σε κάθε είδους φασιστικής αντίληψης που στοίχησε την ζωή της και τις ζωές χιλιάδων άλλων αγωνιστών για την δημοκρατία και ελευθερία που σήμερα όλοι θέλουμε να απολαμβάνουμε.
    Μόνο έτσι οι πολιτικοί μας θα μας πείσουν ότι λέξεις όπως δημοκρατία, αντιφασισμός, αντιρατσισμός και ελευθερία δεν είναι κενές λέξεις αλλά κάτι σημαίνουν γι΄ αυτους. Δεν επιτρέπεται οι άνθρωποι που αύριο θα ζητήσουν την ψήφο μας, σήμερα να είναι όμηροι μερικών νοσταλγών της χούντας και του Μεταξά. Οι πολιτικοί αρχηγοί, και πρώτος ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, οφείλουν να πουν στους υποψηφίους τους στις επόμενες εκλογές ότι πρέπει να σεβαστούν και να αποδεχτούν επιτέλους τους Μακεδόνες της Ελλάδας ως ισότιμους πολίτες αυτής της χώρας, χωρίς πισωγυρίσματα.
    http://www.youtube.com/watch?v=eTguDfWkpqE&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθήκον των δημοκρατικών μπλογκ είναι να ξεσκεπάζουν τέτοια προβοκατόρικα δημοσιεύματα.
    Μερικοί ρατσιστές μη μπορώντας να αντέξουν το καθεστώς ελευθερίας που ήδη απολαμβάνουν επίσημα οι Μακεδόνες στον τομέα της ελεύθερης καλλιέργειας του παραδοσιακού τους πολιτισμού, καταφεύγουν σε προβοκατόρικες ενέργειες.
    Η επίσημη πολιτεία απαγόρευσε προ διετίας στους ρατσιστές της Χρυσής Αυγής ακόμα και να πλησιάσουν τον χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του πανηγυριού της Μελίτης.
    Αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν.
    Έτσι καταφεύγουν στην άλλη προσφιλή τους μέθοδο, αυτήν της συκοφαντίας και λασπολογίας. Και από ότι φαίνεται προετοιμάζουν και το κλίμα ώστε μερικοί ρατσιστές να έχουν και παρουσία ή παρέμβαση στις εκδηλώσεις ή ακόμα και την εκδήλωση κάποιας προβοκάτσιας.
    Οι Μακεδόνες έχουν ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα να έχουν πολιτιστικές και κάθε είδους σχέσεις με τους ομογενείς τους των γειτονικών χωρών και της διασποράς. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορούν να χωνέψουν μερικοί ρατσιστές και προσπαθούν να το υπονομεύσουν με κάθε αντιδημοκρατικό τρόπο.
    Η επίσημη πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει αυτά τα δικαιώματα.
    Οι Μακεδόνες καλό είναι να έχουν το νου τους και να μην ανέχονται κανενός είδους αμφισβήτηση ή υπονόμευση των δικαιωμάτων τους στον τομέα της καλλιέργειας της πολιτιστικής τους κληρονομιάς καθώς και των σχέσεών τους με τους ομογενείς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα μακεδόνικα χωριά τα οποία οργανώνουν χορούς και γλέντια με μακεδόνικο τραγούδι είναι πλέον πολλά. Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι, Κοινότητες και Δήμοι, καταπολεμούν το φόβο τους και αντιδρούν στις πιέσεις του επίσημου κράτους και παρακράτους με αποτέλεσμα το μακεδόνικο τραγούδι να ακούγεται όλο και συχνότερα μετά από δεκαετείες βίαιης αποσιώπησης του.

    Εκτός από τα πανυγήρια τα οποία λαμβάνουν χώρα κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού, πολύ συχνά πλέον, διοργανώνονται και χοροί με μακεδόνικο τραγούδι σε κλειστούς χώρους (ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα κτλ) με αφορμή μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Πρωτοχρονιά) αλλά και τα Καρναβάλια, την Καθαρή Δευτέρα, Πρωτομαγιά κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή