Παρασκευή, Απριλίου 06, 2012

Ο Φασίστας, οι “Μαύροι Πάνθηρες” και η “ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ”

 

Πριν λίγες μέρες έτυχε να ακούσουμε από κοντά την ομιλία ενός -κατά τεκμήριο μορφωμένου και πολιτισμένου- άνθρωπου της Θεσσαλονίκης σχετικά με εμάς τους Μακεδόνες.

Όμως, όταν άρχισε να μιλάει κι όσο τον ακούγαμε, απορούσαμε.

Κατά τη γνώμη του, εμείς οι Μακεδόνες, δεν πρέπει να έχουμε μνήμες. Να ξεχάσουμε τα ρετσινόλαδα, τις απαγορεύσεις της μακεδόνικης γλώσσας, την απαγόρευση του επαναπατρισμού των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων κι όλα όσα υπέστησαν οι πρόγονοί μας. Άλλωστε αυτά, είπε ο κατά τεκμήριο μορφωμένος και πολιτισμένος, δεν έγιναν μόνο σε βάρος των “Ντόπιων” αλλά τα υπέστησαν κι άλλοι λαοί. Τόσο απλά πρέπει να τα ξεχάσουμε!

Θέλει, λέει, να λεγόμαστε σκέτο “Ντόπιοι” κι όχι Μακεδόνες. Με καλοκάγαθο χαμογελαστό νουθετικό ύφος (αλλά το βλέμμα του ήταν βλοσυρό) πρόσθεσε: να μην ζητούμε ανθρώπινα δικαιώματα διότι αυτά είναι “κακό φρούτο” εισαγόμενο από την “κακιά Αμερική”.

Καθώς τον ακούγαμε να συνεχίζει να μιλάει μας θύμισε το παρακάτω κείμενο στο οποίο ο Νίκος Δήμου περιγράφει πολύ εύστοχα τον τύπο του Φασίστα που δεν τον καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή.

Όσο για το χαρακτηρισμό “Μαύροι Πάνθηρες” που απέδωσε -ο κατά τεκμήριο μορφωμένος και πολιτισμένος- σε όλους όσους γράφουμε στο ιστολόγιο ABECEDAR τον ρωτάμε με γέλιο: Ποιος παίζει το ρόλο της “ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ”;

“Црни Пантери” 

  = = =

 

  Ο Φασίστας

Η πρώτη εντύπωση είναι ανώδυνη, σχεδόν καθησυχαστική. Ένα στρογγυλό παιδικό πρόσωπο (από αυτά που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν baby-face) με άκακο ύφος και ροδαλό χρώμα. Ύφος καλομαθημένου και αθώου βουτυρομπεμπέ. Τίποτα δεν προειδοποιεί για τον κίνδυνο.

Όμως, όταν αρχίσει να μιλάει, καταλαβαίνεις κάτι παράξενο. Καταλαβαίνεις ότι δεν σκέπτεται. Οι φράσεις του έρχονται έτοιμες από κάποιο κέντρο και εκφέρονται αυτοματοποιημένα. Ό,τι πει είναι προκατασκευασμένο, προμαγειρευμένο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει, διότι δεν υφίσταται ο μηχανισμός που θα μπορούσε να τροποποιήσει μία σκέψη.

Την ώρα που μιλάει τα μάτια είναι κενά. Το ύφος παραμένει ίδιο, πρόσχαρο και προσηνές, είτε λέει ευχάριστα πράγματα είτε τρομερά. Για την ακρίβεια λέει τα πιο τρομερά πράγματα με απόλυτα φιλικό τρόπο. Σε σημείο μερικές φορές να μην καταλαβαίνεις πόσο τρομερά είναι.

Όσο τον άκουγα, πάγωνα. Ήμουν ανίκανος να τον αντιμετωπίσω. Τι νόημα έχουν τα επιχειρήματα για κάποιον που δεν στοχάζεται; Έλυσα όμως ένα ερώτημα που με βασάνιζε μία ζωή. Ήταν αδύνατο να καταλάβω πώς έγιναν τα Άουσβιτς και τα Μπούχενβαλντ. Πώς ήταν δυνατόν άνθρωποι - κατά τεκμήριο μάλιστα μορφωμένοι και πολιτισμένοι - να οργανώσουν τέτοιες απανθρωπίες.

Ακούγοντάς τον να μιλάει χωρίς να σκέπτεται, ακούγοντας αυτά που έλεγε - ιδίως με τον τρόπο που τα έλεγε - κατάλαβα. Ήταν αυτονόητο ότι ένας τέτοιος τρόπος ύπαρξης θα οδηγούσε αναγκαστικά σε Άουσβιτς. Με το χαμόγελο. Με την παιδική απορία στα μάτια: "Μα γιατί; Αφού αφορά μόνο τους Εβραίους και τους Γύφτους. Εσάς δεν σας αγγίζει. Σωτήρια και επιβεβλημένη ενέργεια".

Για την Πατρίδα. Για το Γένος. Για το Έθνος. Για το καλό όλων μας.

Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Είναι δε τέτοια η τερατωδία της ύπαρξής τους, που κανείς δεν υποψιάζεται πόσο μαύρο είναι το Μαύρο που κλείνουν μέσα τους. Εκλέγονται βουλευτές, αποκτούν τηλεοπτικές εκπομπές. Με βάση την δημοκρατική φενάκη ("ίσο χρόνο για τον Χίτλερ και τους Εβραίους") τους δίνεται παντού ο λόγος.

Το Απόλυτο Κακό είναι το ανεπίγνωτο. Ο θεός να μας φυλάει από το καλοκάγαθο παιδικό τους χαμόγελο...

 

 

9 σχόλια:

  1. Ποιός είναι ο κατά τεκμήριο μορφωμένος και πολιτισμένος ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατί δεν μπορείτε να δώσετε το όνομά του αφού αφορά ρατσιστική ομιλία στο ακροατήριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιός είναι "ο κατά τεκμήριο μορφωμένος και πολιτισμένος"? Ελά ρε Αμπεσεντάρ, πες μας. Άσε τα αινίγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Στέφανε και οι πιο πάνω ανωνυμοι,

    Λυπάμαι αλλά δεν θα σας λύσω την απορία για τον "κατά τεκμήριο μορφωμένο και πολιτισμένο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτος ο τυπακος λοιπον εχει ενα αξιοθαυμαστο τροπο να λεει πολλα και συχρονος να μην λει τιποτα,και φυσικα το ψυχεδελεικο ειναι το θρασος του να μπαινει στο σπιτι σου καλεσμενος και να σε βριζει,να σ'αγνοει,και να σε αποκαλει εμμεσως πλην σαφως αφελη,[οι μοιονοτητες ειναι εφευρημα των Αμερικανων] κακως λοιπον γραφεται βιβλια με της μνημες σας,αντ αυτου πρεπει να βριζεται τους κακους Αμερικανους.Για τις Ελληνικες μοιονοτητες αραγε ισχυει το ιδιο? Ομως δεν φταιει αυτος μονοι μας βγαζουμε τα ματια μας,ο νοων νοητο. ΠΑΝΤΕ ΣΟΛΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Abecedar έγραψε:
    "Λυπάμαι αλλά δεν θα σας λύσω την απορία για τον "κατά τεκμήριο μορφωμένο και πολιτισμένο".

    Γιατί όχι;
    Αφήνοντας ανώνυμο τον "κατα τεκμήριο κλπ...", είναι σαν να γράφεις "κάποιος, κάπου, κάποτε, είπε κάτι".
    Ε, χέστηκε η φοράδα στ΄ αλώνι, με το συμπάθειο..

    Δεν καταλαβαίνω αυτή τη μυστικοπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ανώνυμε Apr 8, 2012 08:25 AM

    Tο κουίζ δεν θα απαντηθεί.

    Ωστόσο θα δοθεί ένα hint για όσους ενδιαφέρονται: Είναι λάτρης του Παύλου Μελά για τον οποίο μιλά με θαυμασμό σε τηλεοπτικές εκπομπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο τυπος που μιλησε με υφος 12 Καρδιναλλιων, εχει μεγαλο βιογραφικο. Κυκλοφορει οπλοφορωντας με πενα και απ οτι φαινεται παρακολουθει τα μπλογκς... Εχει μεγαλο εκτοπισμα - μονο ΧΧL καμπαρντινα φοραει. Ειναι μελος του φαν κλαμπ "μαζι τα φαγαμε". Πριν καμποσα χρονια μπηκε επικεφαλης μεγαλης διοργανωσης της συμπρωτευουσας και η πιατσα το χει κανει τουμπανο πως ο καρδιναλλιος μας εφαγε με 12 κουταλια. Το φαγακι του, βρε παιδια - τα χει τα κιλακια του, ειπαμε

    Κωτσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή