Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 13, 2012

Το ABECEDAR με Κυριλλικό Αλφάβητο

 

Μέχρι σήμερα είναι περισσότερο γνωστό το μακεδονικό αναγνωστικό ABECEDAR το οποίο τυπώθηκε το 1925 με λατινικό αλφάβητο στην Αθήνα.

Λιγότερο γνωστό είναι το μακεδονικό αναγνωστικό ABECEDAR το οποίο τυπώθηκε ένα χρόνο αργότερα το 1926 στη Θεσσαλονίκη με κυριλλικό αλφάβητο, όπως φαίνεται στο εξώφυλλο του βιβλίου στην παρακάτω εικόνα:

  ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΥΠΟΙΣ ΠΑΠΑΝΕΣΤΩΡΟΣ
ΟΔΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 16
1926

 Το μακεδονικό αναγνωστικό ABECEDAR με κυριλλικό αλφάβητο. Τυπώθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη

Τα κείμενα του μακεδονικού αναγνωστικού ABECEDAR με το κυριλλικό αλφάβητο είναι ακριβώς τα ίδια όπως εκείνα στη λατινική έκδοση του βιβλίου.

Τα κείμενα του μακεδονικού αναγνωστικού ABECEDAR με το κυριλλικό αλφάβητο είναι ακριβώς τα ίδια όπως εκείνα στη λατινική έκδοση του βιβλίου.

 

Η κυριλλική έκδοση του ABECEDAR έγινε γνωστή χάρη στην ερευνητική εργασία των μελών του Α.Σ.Κ.Ι. (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας).

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια στην παρουσίαση της Β’ αναθεωρημένης έκδοσης του ABECEDAR που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2007 στη Μελίτη / Ovcharani Φλώρινας από το Ουράνιο Τόξο πολιτικό κόμμα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα.

 

4 σχόλια:

  1. Γιατί τιτλοφορείτε АВЕСЕДАР (αβεσενταρ) και όχι АБЕСЕДАР (αμπεσενταρ) ή АБЕЦЕДАР (αμπετσενταρ)? Το αντίστοιχο με τα λατινικά λεγόταν ABECEDAR (που διαβάζεται αμπεσενταρ ή αμπετσενταρ ανάλογα με την προφορά του λατινικού "c")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στεφανε,

    Άγνωστο για ποιο λόγο η κυριλλική έκδοση τιτλοφορήθηκε АВЕСЕДАР αντί του σωστού АБЕСЕДАР.

    Ίσως πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Ίσως ο εκδότης από κεκτημένη ταχύτητα μπέρδεψε το γράμμα Β με το Б, ίσως… ίσως… ίσως πολλά ίσως μπορεί να υποθέσει κανείς.

    Το θέμα είναι το ABECEDAR κυκλοφόρησε και με κυριλλικό αλφάβητο στη Θεσσαλονίκη το 1926.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακαλείται ο PANDO να ξαναστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση abecedar@rocketmail.com τα δικά του σχόλια που δεν δημοσιεύθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ.

    Όλες οι αναρτήσεις του ιστολογίου http://abecedar.blogspot.com αναδημοσιεύονται στο facebook και συγκεκριμένα στην ομάδα: ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ BLOGS ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Παρακαλούνται οι αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου που διαμαρτύρονται οτι δεν δημοσιεύθηκαν τα σχόλιά τους εδώ στο http://abecedar.blogspot.com να τα γράφουν στην παραπάνω διαδικτυακή διεύθυνση ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ BLOGS ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του facebook, όπου τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα χωρίς μετριασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή