Τετάρτη, Αυγούστου 04, 2010

Το Κρούσεβο αναπλάθει το παρελθόν της Μακεδονίας

Krusevo aber pristigna

Παραδοσιακό μακεδονικό τραγούδι σχετικό με την πόλη Κρούσσεβο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τίτλο: “Κρούσσεβο άμπερ πριστίγνα / Στο Κρούσσεβο έφτασε είδηση – μαντάτο”

====================

 

Η αναπαράσταση της επανάστασης του Ίλιντεν είναι ένα παράδειγμα του σχετικού με την κληρονομιά τουρισμού, που δίνει νέα ζωή σε μια παλιά μακεδονική κωμόπολη.

Της Μαρίνα Στογιανόφσκα για τους Southeast European Times στη Μακεδονία -- 02/08/10 Φωτογραφίες του Τόμισλαβ Γκεόργκιεφ

clip_image001Το Κρούσεβο είναι το ψηλότερο σημείο στα Βαλκάνια, σε υψόμετρο 1.350 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, και κατοικία για 10.000 περίπου ανθρώπους.

Όπως η μηχανή του χρόνου, το Κρούσεβο σε παίρνει πίσω στο 1903 όταν οι Μακεδόνες ξεκίνησαν την επανάστασή τους στις 2 Αυγούστου – η Ημέρα του Ίλιντεν, εθνική εορτή για τη χώρα – ενάντια στην πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία για να δημιουργήσουν την πρώτη βαλκανική δημοκρατία.

Το Κρούσεβο, τόπος γέννησης του τραγουδιστή Τόσε Προέσκι είναι το ψηλότερο σημείο στα Βαλκάνια στα 1.350 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και κατοικία σε 10.000 περίπου ανθρώπους. Παρά τη φυσική του ομορφιά και πλούσια ιστορία, οι τουρίστες ως επί το πλείστον το παρακάμπτουν.

Πέρσι, μια ομάδα ένθερμων θαυμαστών με επικεφαλής τον Ράνκο Πέτροβιτς και τον Λούπκο Κάροφ ξεκίνησαν  - στην έθνικ κωμόπολη Κρούσεβο – ένα πρόγραμμα προαγωγής της πολιτικής και ιστορικής κληρονομιάς και εναλλακτικού τουρισμού της Μακεδονίας.

clip_image002Ο δήμαρχος του Κρούσεβο Βάσκο Νταμτσέφσκι (αριστερά), η υπουργός της Αστυνομίας Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα (2η από αριστερά), ο υπουργός Τουρισμού Μίλε Γιανακιέφσκι (3ος από αριστερά), η υπουργός Πολιτισμού Ελιζαμπέτα Καμτσέφσκα Μιλέβσκα (2η από δεξιά), το ιδρυτικό μέλος της εκδήλωσης Ράνκο Πέτροβιτς (πίσω δεξιά) και ο πρέσβης της ΕΕ στα Μακεδονία Έρβαν Φουέρε (δεξιά) συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ είχε σημαντική επιτυχία, έχοντας την υποστήριξη του μακεδόνικου Υπουργείου Τουρισμού καθώς και διεθνών οργανισμών όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ και το Ιταλικό Πρόγραμμα Συνεργασίας.

Και φέτος, διοργανώθηκε στο Κρούσεβο αναπαράσταση της επανάστασης του 1903 όπου οι ντόπιοι – και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών – ντυμένοι με αυθεντικές φορεσιές, παράγουν και πουλούν μακεδονικά έργα χειροτεχνίας και παραδοσιακά φαγητά και αναπαριστούν τις μάχες της επανάστασης.

Σε ένδειξη υποστήριξης, συμμετείχαν στο πρόγραμμα αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και ο πρέσβης της Ε.Ε. στη Μακεδονία Έρβαν Φουέρε, ο οποίος ήταν ενδεδυμένος ως Mακεδόνας κομίτας για την περίσταση.

clip_image003Η έθνικ κωμόπολη του Κρούσεβο προάγει την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά και τον εναλλακτικό τουρισμό της Μακεδονίας.

"Δημιουργούμε μαζί ιστορία… Το πρόγραμμα αυτό είναι υπέροχο για την προαγωγή του τουρισμού και των παραδόσεων" είπε ο Φουέρε, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. εξακολουθεί να στηρίζει την υποψηφιότητα ένταξης της Μακεδονίας.

Η υπουργός Πολιτισμού Ελιζαμπέτα Καμτσέβσκα Μιλέβσκα εξέφρασε τις ίδιες απόψεις, λέγοντας ότι είναι ικανοποιημένη με την καλλιέργεια των παλαιών παραδόσεων, ηθών, χειροτεχνίας και αρχιτεκτονικής των Μακεδόνων: "Το υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει την εκδήλωση αυτή για να επαναφέρει την παλαιά λάμψη του Κρούσεβο ως τουριστικού προορισμού" είπε.

clip_image004Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν βόλτα στην πόλη, να δουν τους χειροτέχνες που εργάζονται πάνω σε έργα τέχνης από ξύλο και σίδερο και να γευτούν παραδοσιακά μακεδονικά και τουρκικά φαγητά.

Το φετινό πρόγραμμα ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου με συγκέντρωση των ντόπιων και των επισκεπτών στο μακεδονικό μουσείο της επανάστασης για να ακούσουν το μανιφέστο της επανάστασης.

Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν βόλτα στην πόλη, να δουν τους χειροτέχνες που εργάζονται πάνω σε έργα τέχνης από ξύλο και σίδερο και να γευτούν παραδοσιακά μακεδονικά και τουρκικά φαγητά, περιλαμβανομένων και μακεδονικών γλυκισμάτων και λουκουμιών.

Οι επισκέπτες από την Ιταλία και την Αμερική επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο νέο έκθεμα του Πολιτιστικού Σπιτιού του Κρούσεβο, που δείχνει μακεδονικά εργόχειρα και παπλώματα.

clip_image005

Οι δημότες έκαναν αναπαράσταση της εξέγερσης του κόσμου και της οθωμανικής επίθεσης στο Κρούσεβο.

Οι διοργανωτές εργάζονται να καταστήσουν διαδραστική την εκδήλωση. Οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνούν με δημότες ντυμένους με αυθεντικές ενδυμασίες, ασκώντας την εθιμοτυπία μιας περασμένης εποχής. Στους χαρακτήρες περιλαμβάνονται η προσομοίωση του Νίκολα Κάρεφ – του πρώτου προέδρου της δημοκρατίας – και των αρχηγών της επανάστασης Ντάμε Γκρούεφ και Πίτου Γκούλι.

Στις 2 Αυγούστου, οι δημότες έκαναν αναπαράσταση της εξέγερσης του λαού και της οθωμανικής επίθεσης στο Κρούσεβο, όπως απεικονίζονται σε βιβλία και σε εικόνες της περιόδου εκείνης μέσα από στενά, απότομα δρομάκια, η κωμόπολη εκτείνεται στους πλησίον λόφους όπου παρελαύνουν οι Οθωμανοί στρατιώτες ενώ οι Μακεδόνες κομίτες περιμένουν στο δάσος. Άλλα δρώμενα της αναπαράστασης περιλαμβάνουν την οργάνωση της δημοκρατίας, την κλήτευση της βουλής και την εκλογή του προέδρου.

Μέρος της εκδήλωσης ασχολείται και με το μέλλον. Οι φοιτητές του τμήματος αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Κύριλλος και Μεθόδιος οργάνωσαν εργαστήριο με θέμα "Αρχιτεκτονική, Παραδόσεις, Μνήμη".

clip_image006

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενεργοποίηση των ανθρώπων του Κρούσεβο και της αναζωογόνησης του τουρισμού.

Ο Πέτροβιτς, από τα ιδρυτικά μέλη της εκδήλωσης, είπε στους SETimes ότι η εκδήλωση είναι τα πάντα για το Κρούσεβο. "Οι πανηγυρισμοί προάγουν ένα κλίμα ανάπτυξης για τις μικρές επιχειρήσεις, σε πολλά σπίτια, ακόμα και σε καταστήματα επιχειρήσεων, γίνονται αναπαλαιώσεις. Ήμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τώρα, υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να γίνουν" είπε στη συνέντευξή του με την ανταποκρίτρια των SETimes Μαρίνα Στογιανόφσκα.

SETimes: Ποιος είναι ο στόχος για την "εθνο-κωμόπολη του Κρούσεβο";

Ράνκο Πέτροβιτς: Η εκδήλωση έχει ένα στόχο: να κινητοποιήσει τους ανθρώπους του Κρούσεβο στην παρουσίαση των ιστορικών αξιών και την αναζωογόνηση του τουρισμού. Η δύναμη του Κρούσεβο βρίσκεται στην ιστορία του και η επιρροή είναι μεγαλύτερη με τη χρήση διαφόρων παραδοσιακών ενδυμασιών που φορούν οι πολίτες, μιμούμενοι διάφορες τάξεις ανθρώπων διαφόρων εποχών, πράγμα που δίνει την εντύπωση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

clip_image007Οι ντόπιοι φορούν αυθεντικές ενδυμασίες, δημιουργούν και πωλούν μακεδονικά χειροτεχνήματα και παραδοσιακά φαγητά και αναπαριστούν τις μάχες της επανάστασης.

SETimes: Είστε ικανοποιημένος με την ανάπτυξη του έργου, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι μόνο ενός έτους;

Πέτροβιτς: Η πρώτη χρονιά ήταν τρόπον τινά ένα γεγονός προώθησης, έχοντας ως μοναδικό στόχο να δειχθεί στους πολίτες της πόλης ότι μέσω αυτής της διαδραστικής παράστασης της ιστορίας, το Κρούσεβο θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τουρισμό και να ταρακουνήσει… την μεταβατική απάθεια και έλλειψης προοπτικής. Οι συμμετέχοντες είναι με το χαμόγελο στα χείλη, σκέφτονται για ένα καλύτερο αύριο, αισθάνονται ότι με τις εκδηλώσεις δημιουργείται ένα κλίμα ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων. Γίνεται ανακαίνιση σε πολλά σπίτια.

Ήμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τώρα, υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να γίνουν γιατί στόχος μας είναι, τουλάχιστον για τους μισούς κατοίκους, να είναι ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές και το ίδιο για τους τουρίστες οι οποίοι μπορεί να τις ενοικιάσουν ή αγοράσουν. Τότε, το πρόγραμμα θα μπορεί να σταθεί από μόνο του και να υλοποιηθεί.

clip_image008Οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δημότες που είναι ντυμένοι σε αυθεντικές ενδυμασίες, εφαρμόζοντας τις συνήθειες μιας περασμένης εποχής.

SETimes: Πιστεύετε ότι θα ολοκληρώσετε το στόχο, που είναι η προσέλκυση το δυνατόν περισσότερων τουριστών και η άνοδος της δημοτικότητας της κωμόπολης;

Πέτροβιτς: Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι αναπόφευκτος, ίσως όχι για τώρα αλλά σε λίγα χρόνια όταν ολοκληρωθούν όλα τα στάδια, όπως το άνοιγμα νέων εστιατορίων, οι ανακαινίσεις/ αναπαλαιώσεις ιδιωτικών κατοικιών, η οργάνωση των ξενοδοχείων, αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων. Κατά την περυσινή χρονιά, αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων όπως και το ενδιαφέρον σε επενδύσεις, πράγμα που δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

-----------

Αναδημοσίευση απο το SETIMES (South Southeast European Times / Times της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης) http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/articles/2010/08/02/reportage-01

Το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε επίσης στα αγγλικά, στα μακεδονικά, στα αλβανικά, στα τουρκικά, στα βουλγαρικά, στα σερβικά, στα κροατικά κλπ.

Προσέξτε οτι σε όλες τις γλώσσες (όσες γνωρίζετε) χρησιμοποιείται παντού το όνομα Μακεδόνες. Το όνομα “Σκοπιανοί” χρησιμοποιείται μόνον στα ελληνικά!

3 σχόλια:

  1. Και σε όλο το άρθρο δεν υπάρχει μια φορά η λέξη Βλάχος-Βλάχικο-Αρ(ου)μάνος-Αρ(ου)μάνικο κλπ. Η κουζίνα που δοκιμάζουν οι τουρίστες είναι μόνο μακεδονική και τουρκική - οι Βλάχοι λες και διαγράφηκαν από την όλη εικόνα. Αυτό πως και δε σε ενόχλησε να το σχολιάσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ανωνυμε 11:43 PM, август 04, 2010

    Σε πληροφορώ πως σήμερα οι Βλάχοι στο Κρούσεβο απολαμβάνουν ευρύτατα δικαιώματα σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στο θέμα διατήρησης της γλώσσας τους. Η δημοτικές αρχές του Κρούσεβο έχουν δημιουργήσει τμήματα εκμάθησης της βλάχικης γλώσσας στον γραπτό λόγο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε μια προσπάθεια διάσωσής της.
    Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι η μοναδική χώρα που αναγνωρίζει επίσημα τη βλάχικη γλώσσα σαν γλώσσα κι όχι ως «ιδίωμα».

    Αν υπάρχει κάτι που με ενοχλεί είναι η χυδαία συμπεριφορά ελληναράδων (της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο) προς τους Βλάχους στην Ελλάδα. Τελευταία - κραυγαλέα περίπτωση η επίθεση των κάθε λογής ελληναράδων προς πρόεδρο τής ΔΕΘ Γιάννη Κωνσταντίνου λόγω της βλάχικης καταγωγής του. Αυτό, όντως, θα έπρεπε να ενοχλει κάθε Ελληνα δημοκράτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι'εμενα με εκπλησει το οτι δεν αναφερονται οι
    Βλαχοι, που αποτελουνε την πλειονοτητα των κα-
    τοικων, αλλα πιο πολυ μπορω να πω οτι θυμωσα,
    ως Βλαχος και Κρουσεβτσανετς στην καταγωγη, οταν ειδα τις προαλλες στην ΕΤ3 σε μια επι-
    σκεψη των "ελληναραδων" δημοσιογραφων το εξης
    παραδοξο. Γιος γνωστου μου βλαχου απο το Κρου-
    σεβο που φοιτει στο πανεπιστημιο Θεσ/νικης και με τον οποιο μιλωντας στην πιτσαρια του πατερα του, αφησε να καταλαβω οτι εχει πατριωτικη συν-
    ειδηση σαν Κρουσοβιτης, δηλωσε στους ανωτερω
    δημοσιογραφους οτι ειναι "ελληνικος βλαχος"(!)
    Φυσικα καταλαβα οτι ρολο επαιζε η ελληνικη υπο-
    τροφια. Tsi rezil ore frati,tsi rezil !...

    ΑπάντησηΔιαγραφή