Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

Η Φλώρινα σε 5 λεπτά!

 

Το παρακάτω κείμενο και οι εικόνες είναι αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του Νίκου Θεοδοσίου: http://theodosiou.wordpress.com/2011/09/20/η-φλώρινα-σε-5-λεπτά

= = =

Βέβαια 5 λεπτά δεν αρκούν για να δεις την Φλώρινα. Αρκούν μόνο για να πάρεις μια γεύση.

Φτάνοντας στην πρώτη πλατεία της πόλης, την πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, διαπιστώνεις ότι είναι πολύ εύκολο να προσανατολιστείς. Υπάρχουν κατατοπιστικές πινακίδες διαφορετικού μεγέθους, ανάλογα με τη σπουδαιότητα του προορισμού σου.

(η φωτογραφία δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία)

Ο πιο σκοταδιστής ορθόδοξος εκκλησιαστικός ηγέτης, που διέπρεψε εδώ ελέω χούντας, ο Αυγουστίνος Καντιώτης, δεν ζει πια αλλά το φάντασμά του πλανιέται την πόλη. Ο δικής του έμπνευσης και υλοποίησης τεράστιος τσιμεντένιος σταυρός, τριάντα μέτρων ύψους,  στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα παραμένει όχι ως χριστιανικό σύμβολο αλλά ως μνημείο μισσαλοδοξίας.

Σήμερα ο σταυρός δεν είναι μόνος στο λόφο. Έχει συντροφιά τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας!

Άν και διάφοροι  στην Ελλάδα ζητούν επιμόνως να ξεχάσουμε τα μίση του παρελθόντος, να κλείσουμε τις πληγές του εμφυλίου, να επέλθει συμφιλίωση κλπ. την ίδια στιγμή καλλιεργούν το αντίθετο. Η πόλη είναι γεμάτη από μνημεία μισσαλοδοξίας που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γωνιά.

Ο άνδρας στην προτομή αναφέρεται ότι έπεσε στη μάχη της Φλώρινας στις 12/2/1949 υπερασπίζοντας το ύψωμα 1033 "κατά των επιδρομέων του έθνους".

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένα μνημείο για τους 700 και πλέον αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη της Φλώρινας (οι περισσότεροι αιχμάλωτοι που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ όταν η μάχη είχε τελειώσει) και παραχώθηκαν σε ένα χωράφι.  Η λήθη πρέπει να είναι επιλεκτική!

Ο νομός Φλωρίνης είναι πρωταθλητής στην ανεργία η οποία ξεπερνάει το 22%. Αν πιστέψουμε όμως το σύνθημα στο τοίχο, η πόλη διαθέτει μια τουλάχιστον βαριά βιομηχανία.

Ο σιδηρόδρομος αποτελεί παρελθόν για την πόλη και το νομό. Έκλεισε με τα τελευταία μέτρα των περικοπών που επέβαλε η Τρόικα. Άσχετα αν με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σιδηροδρομική γραμμή είχε ανακαινιστεί πρόσφατα!

Αυτή η πινακίδα με τα δρομολόγια θα συνεχίζει να κοσμεί τον έρημο σταθμό μέχρι να καταλήξει στα σκουπίδια ή σε κάποιο μουσείο.

 

Η Φλώρινα είναι όμορφη πόλη αλλά αυτό φαίνεται δεν το εκτιμούν οι κάτοικοι. Όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις προτιμούν να πηγαίνουν εκδρομή.

Βέβαια το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της πόλης είναι τα ενοικιαστήρια που καλύπτουν κάθε διαθέσιμη επιφάνεια. Γιατί όλοι θέλουν να νοικιάσουν το σπίτι τους;

Ο “γιατρός της πείνας”  έβαλε λουκέτο αλλά δεν έμαθα αν το έκανε  επειδή  γιατρεύτηκαν όλοι ή πήγαν αλλού να βρουν γιατριά.

Πάντως κάποιες γωνιές για τους νοσταλγούς του όμορφου παρελθόντος παραμένουν σαν μικρές οάσεις. Σαν κι αυτό το μπακάλικο.

Που πάμε;

= = = =

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου