Τρίτη, Αυγούστου 14, 2012

Γραμμοχώρια, o εμφύλιος πόλεμος και ο ολοκληρωτικός αφανισμός τους

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ 1940-1974 Κ.-Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

18-19 Αυγούστου 2012 στο Γράμμο:

«Γραμμοχώρια, o εμφύλιος πόλεμος και ο ολοκληρωτικός αφανισμός τους».

Ήμασταν σκορπισμένοι. Ήρθαμε στον τόπο που γεννηθήκαμε. Δεν ζητάμε τίποτα παρά ένα λουλούδι» αναγράφεται στο μνημείο των πεσόντων στο χωριό Σλήμνιτσα.

Η φωτογραφία της αφίσας είναι από ουγγρικό έντυπο, στις αρχές της δεκαετίας του ΄50.
Απεικονίζονται παιδάκια (με δύο τρεις ενήλικες) από τη Σλήμνιτσα και το Μονόπυλο κοντά στη λίμνη Μπάλατον της Ουγγαρίας. Δημοσιεύτηκε στο valiacaldadog.blogspot.gr

 

Στις 18 και 19 Αυγούστου η ΕΔΙΑ 1940-‘74 Κ-Δ Μακεδονίας, διοργανώνει την ετήσια θεματική της συνάντηση για τον εμφύλιο πόλεμο, που φέτος είναι αφιερωμένη στα Γραμμοχώρια.

Σάββατο 18 /8 κι ώρα 6:00 μ.μ στην αίθουσα του πρώην Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας Νεστορίου.

18:00 έναρξη της εκδήλωσης.

18:20 «Τα Γραμμοχώρια της Καστοριάς στον "σύντομο" εικοστό αιώνα» Ομιλία Ραϋμόνδου Αλβανού. Επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΙ δυτ. Μακεδονίας (Καστοριά)

19:00 "Το αόρατο χωριό - οδοιπορικό στις δολοφονημένες μνήμες" Ομιλία Νίκος Θεοδοσίου. Σκηνοθέτης

19:20 Παρεμβάσεις κοινού.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

20:00. Προβολή της ταινίας του Ν. Θεοδοσίου "Περιμένοντας τη Ρόζα".

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/8/2012

10:00 π.μ Επίσκεψη στο Γλυκονέρι και "Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης" που βρίσκεται σε μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες του Γράμμου, στα «Λιβάδια Κοτύλης», 22 περίπου χιλιόμετρα από το Νεστόριο.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail του site της ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (www.edia-makedonia.gr) και στο τηλ. 6979 689529

 

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.edia-makedonia.gr/


Για την ταινία του Ν. Θεοδοσίου "Περιμένοντας τη Ρόζα" διαβάστε επίσης:  Η “Ρόζα” στο Γράμμο

Στο Γράμμο, στα χώματα που έζησε και μαρτύρησε η πραγματική Ρόζα θα κάνει την πρώτη της δημόσια προβολή, εκτός Φεστιβάλ, το ντοκιμαντέρ του Νίκου Θεοδοσίου  “Περιμένοντας τη Ρόζα”.

Η ταινία καταγράφει την οδύσσεια των κατοίκων του χωριού Μπελογιάννης στην Ουγγαρία που έφτασαν εδώ μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού το 1949 στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας. Οι παιδικές μνήμες από τα χωριά τους στο Γράμμο είναι πάντα ζωντανές. Αλλά τα χωριά είναι εξαφανισμένα…

Η προβολή θα γίνει το Σάββατο το βράδυ 18/8/2012 στο Νεστόριο στο πρώην Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας,  στο δεύτερο μέρος της ημερίδας με θέμα “Τα Γραμμοχώρια – Ο εμφύλιος πόλεμος κι ο ολοκληρωτικός αφανισμός τους” που οργανώνει η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-74  (ΕΔΙΑ Κ-Δ Μακεδονίας).

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας θα γίνουν εισηγήσεις από τον ιστορικό Ραυμόνδο Αλβανό και τον Νίκο Θεοδοσίου. Με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται οι μαρτυρίες από τους πρωταγωνιστές του δράματος – κατοίκους της περιοχής.

 


“Λεπτομέρεια” με σημασία

Παρακάτω βλέπετε πρόσφατη φωτογραφία με ενημερωτική ταμπέλα, κατεστραμμένη από πυροβολισμό, σε κάποιο σημείο του Γράμμου που δείχνει την χιλιομετρική απόσταση τεσσάρων από τα πέντε Γραμμοχώρια. Τα τρία από αυτά -Λιβαδοτόπι (Όμοτσκο), Γιαννοχώρι (Γιαννοβένι), Μονόπυλο (Πλεκάτι)- αναγράφονται με τις ελληνικές ονομασίες ενώ το τέταρτο αναγράφεται (ή, αν θέλετε, αναγραφόταν) με την μακεδονική ονομασία Σλήμνιτσα (Τρίλοφο).

Γραμμοχώρια: Δεν έμεινε ούτε το όνομά τους...

Σαν να μην έφτανε η ισοπέδωση των Γραμμοχωρίων μετά τον εμφύλιο, σαν να μην έφτανε ο πυροβολισμός της πρόσφατης ενημερωτικής ταμπέλας, σβήστηκε με αιχμηρό αντικείμενο ολόκληρη η λέξη Σλήμνιτσα (στο κάτω μέρος της ταμπελας). Φαίνεται κάποιοι στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, δεν θέλουν να μείνει ούτε το όνομα του χωριού.

Slimnitsa Σλήμνιτσα

“Λεπτομέρεια” θα πείτε, αλλά μην ξεχνάτε ότι τέτοιες λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά κι έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν γίνεται σοβαρή προσπάθεια να εξηγηθούν τα βαθύτερα πραγματικά αίτια που οδήγησαν τον ελληνικό εθνικό στρατό να ανατινάξει ένα προς ένα όλα τα πέτρινα τριώροφα και διώροφα σπίτια που είχαν απομείνει όρθια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στα συγκεκριμένα χωριά του Γράμμου και τους κατοίκους τους να διασκορπιστούν στην κυριολεξία στα τέσσερα σημεία του πλανήτη χωρίς δικαίωμα επιστροφής για πολλά χρόνια, ειδικά των Μακεδόνων (Ντόπιων), ώς μη Έλληνες το Γένος .

Το βίντεο είναι από το ντοκυμαντέρ Γράμμος – “μαγικές εικόνες” του σκηνοθέτη Νίκου Θεοδοσίου: http://theodosiou.wordpress.com/films/grammos_greek/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου