Παρασκευή, Ιουνίου 19, 2009

Παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης μελών της μακεδονικής μειονότητας

Να πως παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπολιτών μας που αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά κατά διαφορετικό τρόπο από τον πλειοψηφικό.

Σε παρουσίαση του ελληνο-μακεδονικού λεξικού, χθες,  εισβάλλουν άτομα με απειλητικές διαθέσεις διακόπτοντας την παρουσίαση, εξυβρίζοντας τους παριστάμενους, φωνάζοντας στο κοινό να αποχωρήσει και επιχειρώντας την διάλυση της εκδήλωσης. Όλα αυτά, μόνο και μόνο επειδή διαφωνούν με τον διαφορετικό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό των διοργανωτών και συμμετεχόντων στο κοινό. Επειδή μάλλον διαφωνούν με το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και θέλουν να το καταστείλουν, έχοντας ενδεχομένως ως κίνητρο το μίσος τους για την καταγωγή των συμπολιτών τους.

Εάν οι ελληνικές αρχές δεν λάβουν τα προβλεπόμενα νόμιμα μέτρα για την διερεύνηση της υπόθεσης, την κίνηση τυχόν ποινικών διώξεων εναντίον όποιων χρειάζεται και την καταδίκη όσων τυχόν κριθούν ένοχοι ποινικών αδικημάτων, τότε θα έχουμε άλλη μια παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εκ μέρους της Ελλάδας.

Όπως έγινε και το 2005 με την καταδίκη της Χώρας για τα επεισόδια στην Φλώρινα, όπου οι αρχές δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του "Ουράνιου Τόξου".

Η ειρηνική συνύπαρξη και η κοινωνική ειρήνη προϋποθέτουν σεβασμό στον διαφορετικό αυτοπροσδιορισμό. Η Ελλάδα καταδικάστηκε 4 φορές από το 1998 έως το 2008 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το κλείσιμο σωματείων και ενώσεων στη Β. Ελλάδα. Σε αυτές τις δίκες, η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τους σοβαρούς λόγους δημόσιας τάξης (όπως για την εδαφική ακεραιότητα κλπ) της χώρας που επικαλούνται όσοι αναφέρουν σχετικό κίνδυνο που θα επέτρεπε νομικά τέτοιες παρεμβάσεις. Και τις 4 φορές η Ελλάδα δεν κατάφερε να αποδείξει στο Δικαστήριο ότι πράγματι  υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι.

Ενέργειες όπως αυτή στο βίντεο επιβεβαιώνουν τα κείμενα διεθνών οργανισμών όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης (βλ. εδώ σχετική έκθεση του Επιτρόπου Δικαιωμάτων για τις μειονότητες στην Ελλάδα, 19.2.2009) και του ΟΗΕ (βλ. εδώ σχετική έκθεση της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα) ότι δεν έχουμε λάβει ως κράτος τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των διαφορετικών φωνών.

Οι ταραξίες διέκοψαν μια εκδήλωση, αύριο όμως η Ελλάδα θα κληθεί να εξηγήσει και πάλι για ποιο λόγο επιτρέπονται αυτά στη χώρα μας. Και θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε αποζημιώσεις στις οποίες ενδεχομένως να καταδικαστεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναδημοσίευση απο το μπλογκ E-Lower.

http://elawyer.blogspot.com/2009/06/blog-post.html

1 σχόλιο:

  1. Καλά ρε σύ Abecedar, ο Σωτηρόπουλος αυτά καταλαβαίνει αυτά γράφει αλλά κι εσύ τα αφήνεις ασχολίαστα; Ποιο διαφορετικό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό μας τσαμπουνάει; Αφού δε δηλώνετε πως είστε μέλη του Ελληνικού Έθνους με διαφορετική εθνοτική ταυτότητα σαν τους περισσότερους Βλάχους και τους Αρβανίτες αλλά πως είστε Έλληνες πολίτες μέλη του Μακεδονικού Έθνους. Δηλαδή μιλάμε για εθνικό και όχι εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό. Οι έλληνες εθνικιστές εύχονται να γινόσαστε όλοι σας Γρεκομάνοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή