Τρίτη, Μαρτίου 02, 2010

Васко Караџа - Βάσκο Καρατζά: Ένας Μακεδόνας πρόσφυγας απο το Ντάμπενη της Καστοριάς.

Ο Βάσκο Καρατζά έγραψε και μετάφρασε πολλά βιβλία τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και στην Ελλάδα. Το  το Σύγχρονο Ελληνο - Μακεδονικό Λεξικό είναι Σύγχρονο Ελληνο - Μακεδονικό Λεξικόεκείνο το βιβλίο το οποίο δέχθηκε την μεγαλύτερη επίθεση όχι μόνο από τους δεδηλωμένους νεοναζί της Ελλάδας αλλά δυστυχώς και από Έλληνες οι οποίοι  ενώ στα λόγια απορρίπτουν τις νεοναζιστικές πρακτικές στην πράξη, όμως, τις εφαρμόζουν με ανόητα μποϋκοτάζ ειδικά όταν πρόκειται για εκδόσεις των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα. 

Ποιος είναι ο Βάσκο Καρατζά; Που γεννήθηκε; Από που κατάγονταν; Ποια ήταν η πορεία της ζωής του; Γιατί καταπολεμούν το έργο του οι δεδηλωμένοι και μή νεοναζί στην Ελλάδα;

Βάσκο Καρατζά. Εθνικά Μακεδόνας.

Ο Βάσκο Καρατζά ήταν Μακεδόνας συγγραφέας και μεταφραστής από την μακεδονική στην ελληνική γλώσσα και αντίστροφα. Γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1923 στο μακεδονικό χωριό Ντάμπενη της Καστοριάς. Το  χωριό Ντάμπενη μετονομάσθηκε σε Δενδροχώρι στις 15/11/1926 ΦΕΚ 413/1926.

Ο μεγαλύτερος αδερφός του ο Τάσο Καρατζά βρισκόταν φυλακισμένος - εξόριστος στην Ακροναυπλία, όταν ο πόλεμος ξέσπασε στην Πίνδο. Αργότερα βγήκε στην Αντίσταση. Ο Τάσος συνελήφθη, ανακρίθηκε, κλείστηκε στις φυλακές του Επταπυργίου, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε στις 23η Μαΐου του 1942 στο Γεντί Κουλέ. Μια πλάκα στις Συκιές Θεσσαλονίκης θυμίζει σήμερα πως ο Τάσο Καρατζά, Μακεδόνας από το Ντάμπενη / Δενδροχώρι, πολέμησε γι' αυτή την τη χώρα.

Ο Βάσκο Καρατζά, ο μικρότερος αδερφός του Τάσο, μετά την πρώτη περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα πηγαίνει στο Βελιγράδι όπου εγγράφεται στη Νομική σχολή. Πριν προλάβει να σπουδάσει και μετά από διαταγή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, επιστρέφει στο βουνό και ενσωματώνεται στο επιτελείο του Μάρκου Βαφειάδη ως ασυρματιστής. Ασυρματιστής στο βουνό Με την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πέρασε στην Αλβανία. Αρκετές ημέρες αργότερα μαζί με τους συντρόφους του, Μακεδόνες και Έλληνες, επιβιβάζονται στα αμπάρια σοβιετικών εμπορικών πλοίων. Το πλοία μετά από πολλούς ελιγμούς και με απόλυτη μυστικότητα διασχίζουν το Ιόνιο, το Αιγαίο, περνάνε τα Δαρδανέλια και μέσω της Μαύρης Θάλασσας φτάνουν στο Πότι. Από τη Γεωργία μεταφέρουν τους πολιτικούς πρόσφυγες με τραίνα στο Μπακού του Αζερμπαΐτζάν στην Κασπία Θάλασσα. Στη συνέχεια, από το Μπακού, ξανά με πλοία, τους μεταφέρουν στο Καζακστάν. Τέλος, ξανά με τραίνα, τους μεταφέρουν στην Τασκένδη, πρωτεύουσα πόλη του Ουζμπεκιστάν. Συνολικά, περίπου 12 χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες, Μακεδόνες και Έλληνες, μεταφέρθηκαν στην Τασκένδη.

Στην μακρινή Τασκένδη ο Βάσκο Καρατζά θέλει να σπουδάσει λογοτεχνία αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα αποφασίζει να τον κάνει μηχανικό αντλιών και με αυτή την ιδιότητα εργάστηκε στις πεδιάδες του Ουζμπεκιστάν όπου καλλιεργούσαν κυρίως τσάϊ και βαμβάκι. Ήταν μέλος της Επιτροπής για Έντιμο Επαναπατρισμό και υπάρχει, μάλιστα, γραπτό που εστάλει στην Βουλή των Ελλήνων (το 1958 ή 1959)  το οποίο έχει την υπογραφή του. Το αίτημα για Έντιμο Επαναπατρισμό απορρίφθει απο τις ελληνικές αρχές. Το 1960 κυκλοφορεί στην Τασκένδη την πρώτη του συλλογή ποιημάτων του με τίτλο «Стихови» («Στίχοι»).

Μετά την εξομάλυνση των σχέσεων, στα τέλη της δεκαετίας του ’50 της τότε Σοβιετικής Ένωσης με την τότε Γιουγκοσλαβία πολλοί Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στις Ανατολικές χώρες παίρνουν άδεια να εγκατασταθούν στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ανάμεσά τους είναι και Βάσκο Καρατζά. Ο Βάσκο Καρατζά με την εγγονή του.Εγκαθίσταται σε μια εργατική πολυκατοικία κοντά στα Σκόπια το 1963. Δουλεύει εργοδηγός στο βιομηχανία αντλιών της  Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παντρεύεται και αποκτά παιδιά.

Αρχίζει, επιτέλους, να γράφει στίχους γιατί, κυρίως, οι στίχοι τον ενδιαφέρουν στην αρχή. Στα χρόνια που ακολουθούν μέχρι το 1990 έχει μεταφράσει από την ελληνική στην μακεδονική γλώσσα έργα των κορυφαίων και διεθνούς φήμης Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών: Καβάφη, Ελύτη, Ρίτσο και Σεφέρη.  

Ο Βάσκο Καρατζά συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο ανεπιθύμητων Μακεδόνων του ελληνικού κράτους. Δεν του επετράπη ποτέ η ελεύθερη είσοδος στην Ελλάδα παρά μόνον ορισμένες φορές υπό χρονικούς περιορισμούς. Η πρώτη από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα ήταν το Νοέμβριο του 1985 όταν η ελληνική κυβέρνηση Ο Βάσκο Καρατζά γράφει...επέτρεψε στους εθνικά Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες να επισκεφθούν τα χωριά τους μόνον για 48 ώρες. Τότε πήγε στο χωριό του το Ντάμπενη / Δενδροχώρι της Καστοριάς, το οποίο οι μπουλντόζες του στρατού είχαν ισοπεδώσει λίγο μετά τον εμφύλιο. Έβγαλε τα παπούτσια του και περπάτησε ξυπόλητος από την εκκλησία μέχρι το σημείο όπου ήταν κάποτε το σπίτι του, και τώρα είναι μόνο χορτάρια, για θυμηθεί τα παιδικά του χρόνια.

Μιαν άλλη μια φορά που προσπάθησε να επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν το έτος 2000. Του απαγορεύθηκε, στους Ευζώνους, η είσοδος στην Ελλάδα ως ανεπιθύμητου προσώπου παρόλο που ήταν εφοδιασμένος με κανονικό διαβατήριο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και με την υπ’ αριθμόν GR 1891007 βίζα του ελληνικού προξενείου των Σκοπίων,Η visa του Βασκο Καρατζά με ημερομηνία 29/5/2000 υπογεγραμμένη από την κυρία Αθηνά Τοντονίδου, εκδοθείσα στις 29.5.2000. Τότε, ο συγγραφέας και γιατρός Γ. Νακρατζάς απέστειλε επιστολή-καταγγελία προς τον Κώστα Σημίτη: «Ο κύριος Καρατζάς είναι 77 ετών καταγόμενος από το Δενδροχώρι της Καστοριάς. […] είναι πολιτικός μηχανικός, συγγραφέας και γνωστός μεταφραστής φιλολογικών έργων στην ελληνική γλώσσα, όπως για παράδειγμα το Κόκκινο Άλογο, και δημιουργός σειράς ποιημάτων που εκδόθηκαν στην Ελλάδα. Ενώ στην χώρα μας αμνηστεύτηκαν όλοι οι τέως μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, οι δοσίλογοι, οι συνεργάτες των Γερμανών και οι Ταγματασφαλίτες, ακόμα και μετά από 50 χρόνια απαγορεύεται μόνο σε μια κατηγορία τέως ανταρτών το προσκύνημα στον τόπο γέννησής τους.» Το αποδεικτικό γνωστοποίησης απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα. ενώ ο Ν. Δήμου επικρίνοντας τις ελληνικές Αρχές για την άρνηση εισόδου στον Βάσκο Καρατζά έγραψε: «Πρέπει να είναι φοβερά επικίνδυνο πρόσωπο αυτός ο κύριος Καρατζάς. Κάτι σαν Σκοπιανός Τζέιμς Μπόντ που θα μπορούσε μόνος του να εξουδετερώσει όλο τον ελληνικό στρατό. Αλλιώς δεν καταλαβαίνω γιατί το ελληνικό κράτος ανακάλεσε την ίδια του την βίζα! Λίγη ανθρωπιά δεν θα έβλαπτε. Και λίγη εξυπνάδα επίσης. Οι περιπτώσεις αυτές μαθαίνονται διεθνώς και διασύρουν τη χώρα…»

Βαθιά επιθυμία του Βάσκο Καρατζά ως το θάνατό του υπήρξε η άνευ όρων και ελεύθερη επιστροφή του στον τόπο που γεννήθηκε, δυνατότητα που στέρησε σε αυτόν και σε χιλιάδες Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες το ελληνικό κράτος ως μη έλληνες το γένος (Ν. 1266 / 1982).
Το σύγχρονο ελληνομακεδονικό λεξικό που κυκλοφόρησε επίσημα στην Ελλάδα στις 2 Ιουνίου 2009 είναι έργο πολύχρονης εργασίας του Βάσκο Καρατζά και περιλαμβάνει περίπου 15.000 λέξεις. Προσφέρθηκε ως πνευματική κληρονομιά από τον ίδιο στο πολιτικό κόμμα των εθνικά Μακεδόνων που ζούν στην Ελλάδα  Ουράνιο Τόξο, για να εκδοθεί στην Ελλάδα.

Πέθανε στις 09/02/2005.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ζωή του μπορείτε να δείτε και να ακούσετε από τον ίδιο το Βασκο Καρατζά στα βίντεο που ακολουθούν:

Βάσκο Καρατζά: Μέρος Ι.

Βάσκο Καρατζά: Μέρος ΙΙ.

Βάσκο Καρατζά: Μέρος ΙΙΙ.

Βάσκο Καρατζά: Μέρος IV.


Μπροστά σε αυτόν Μακεδόνα υποκλίνομαι. Νοιώθω συναίσθημα αηδίας για τα ανθρωπάκια, με τα άγρια παραμορφωμένα πρόσωπα & μυαλά από το μίσος και την έλλειψη παιδείας, τα οποία επιτέθηκαν στο Σύγχρονο Ελληνο - Μακεδονικό Λεξικό. Θλίβομαι, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που στρέφουν την πλάτη στα  μποϋκοτάζ νεοναζιστικού τύπου εναντίων βιβλίων και βιβλιοπωλείων.

-------------

-Τα βίντεο μπορείτε να τα δείτε και στο κανάλι

http://www.youtube.com/user/vaskokaratza

16 σχόλια:

  1. O παππούς μου ηταν και αυτος (σλαβο)Μακεδόνας . Προτιμησε να μην μπλεχτει στον αγωνα και να συντηρησει την οικογενεια του
    δεν ξερω ισως και οι
    συνθηκες να ητανε διαφρετικες (στον τοπο του στην ιδιαιτερη πατριδα του )
    ο παππους μου πεθανε και εκτος εμενα τον ξερει ενα ολοκληρο χωριο...
    Τον Βάσκο αντιθετα τον ξερουν 2εκατομυρια πολιτες της δημ της Μακεδονίας σιγουρα υπαρχουν δρομοι ονομαζμενοι προς τιμην του οπως ισως και πλατειες και εκτος το συγγραφικό του εργο που αφησε η ζωη του τοσο συναρπαστικη
    τοσο μελοδραματικη θα μπορουσε να γινει κινηματογραφικη ταινεια.
    Και οπως είπα
    πριν ειναι ηρωας για 1,5 εκατομυρια Μακεδονες αλλα και για ακετους Ελληνες.
    αυτο ειναι το τιμημα ....στα δακρυα... που με δυσκολία τα κραταει να μην κυλησουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο τα "Σλάβο-" να ήτανε... Ούτε μια αναφορά στο NOF ή στην ASNOM - η δε διδασκαλία στη μητρική γλώσσα των παιδιών στα σχολεία εμφανίζεται σαν ιδέα που επιβλήθηκε εκ του άνωθεν (ΚΚΕ). Και το κερασάκι στην τούρτα: Περίπου στα 6:10 του 3ου βίντεο μοιάζει να διαβάζει ένα βιβλίο "Ελληνικά για Ξένους" στο κοριτσάκι (εγγονή του)... Καλά να χρησιμοποιεί τη γνώση του των ελληνικών βιοποριστικά για μεταφράσεις, άντε με τα χίλια ζόρια να καταλάβω και τη μετάφραση γκρεκομάνων σαν το Μέσκο αλλά να διδάσκει τη γλώσσα του κατακτητή στη νέα γεννιά; Όταν τα ανήψια του στην Ελλάδα δε μπορούν να μάθουν τη γλώσσα τους αυτός μαθαίνει τη γλώσσα των χειρότερων βιαστών της Μακεδονίας στη νέα γενιά στο μόνο ελεύθερο κομμάτι της Μακεδονίας! Τι αίσχη είναι αυτά; Προβλέπω να βλέπουν το βίντεο σου Αbecedar διάφοροι έλληνες εθνικιστές και να λένε "αδίκως τον είχαμε στη μαύρη λίστα τον άνθρωπο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο καρατζάς ήταν ένας Μακεδόνας με σεβασμό στον ελληνόγλωσσο πολιτισμό.
    πέρα από την οικογενειακή αντιφασιστική του δράση και την εκτέλεση του αδελφού του στη θεσσαλονίκη από τους γερμανούς Ναζί και τους έλληνες συνεργάτες τους, μεγάλο μέρος της ζωής του αφιέρωσε στην μετάφραση στα μακεδονικά ελληνόγλωσσων έργων..
    παρόλα αυτά το ελληνικό κράτος δεν του επέστρεψε την ελληνική υπηκοότητα μέχρι τον θάνατό του, ως εθνικά επικίνδυνου...
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ..
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανωνυμε 2
    με κάλυψε ο ανωνυμος 3. Να συμπληρώσω μόνο τουτο: Η πολυγλωσσίας για εμάς είναι πολιτισμός. Ποτέ οι Μακεδόνες δεν εναντιώνονται σε κάποιον επειδή μιλά ελληνικά. Οι Μακεδόνες ποτέ δεν διώξαμε άλλες γλώσσες. Διώξεις εναντίων άλλων γλωσσών και πολιτισμών κυρίως της μακεδονικής έκανε και κάνει η ελληνική εθνικιστική αρχαιόπληκτη νοοτροπία (πχ “οικειοθελής” ορκωμοσίες, επιθέσεις εναντίων βιβλίων κλπ).

    @Ανωνυμε 1
    Συμφωνώ μαζί σου ως προς το ότι η ζωή του Βάσκο Καρατζά δίνει μια καλή αφορμή και ένα καλό σενάριο για μια κινηματογραφική ταινία σχετικά με τους εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας και να προβάλλει την απολίτιστη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους που συστηματικό στόχο έχει τον αφανισμο μακεδονικού πολιτισμού στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η ελληνική γλώσσα οφείλει να αποτελεί δεύτερη ξένη γλώσσα , γειτονικού χαρακτήρα στο δημόσιο υποχρεωτικό εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις γειτονικές χώρες..
    παρομοίως και η μακεδονική...
    έτσι ώστε οι μακεδόνες να κατανοήσουν καλύτερα τους έλληνες και οι έλληνες τους μακεδόνες...
    η πολυγλωσσία προστατεύεται και προάγεται από την ισχύουσα Συνθήκη της Λισσαβώνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απορώ με τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία ορισμένων...
    Στον 2ο ανώνυμο αναφέρομαι.
    Σιγά μη σε ρωτάει ο καθένας τί θα μάθει στα παιδιά του και στα εγγόνια του!
    Στα ελληνικά εκπαιδεύτηκε ο άνθρωπος. Αν ήταν γεννημένος στη Βουλγαρία θα είχε μορφωθεί στα βουλγάρικα κ.ο.κ.
    Δηλ. τόσος κόσμος στη Δημ. Μακ. που μαθαίνει ελληνικά για να σπουδάσει ή να δουλέψει στην Ελλάδα, είναι αίσχος???
    Το ξέρεις ότι τα ελληνικά είναι η δεύτερη ξένη γλώσσα μετά τα αγγλικά???
    Τόσοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο που μαθαινουν αγγλικά για να σπουδάσουν ή να ζήσουν στην Αγγλία ή τις ΗΠΑ, είναι αίσχος???
    Εμείς να μην μαθαίνουμε γερμανικά γιατί πριν 70 χρόνια κατέλαβαν την Ελλάδα οι Γερμανοί!!!!!
    Θα τρελαθούμε τελείως μου φαίνεται.
    Ο άνθρωπος πριν το '60 δεν είχε καμία σχέση με την Γιουγκοσλαβία για να ξέρει την ΑΣΝΟΜ. Το ΝΟΦ μπορεί να το ξέχασε, μπορεί να μην συμμετείχε καν σε αυτό. Από ότι ακούσαμε το ΚΚΕ τον έστελνε εδώ κι εκεί σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα.
    Το Σλαβο- σε πείραξε?? Αφού αυτόν τον όρο χρησιμοποιούσαν τότε οι Μακεδόνες κομμουνιστές. Ετσι τα έζησε ο άνθρωπος, έτσι τα είπε.
    Η ουσία είναι τα γεγονότα και όχι οι λέξεις.

    Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι σε όλη την αφήγηση ο Β.Κατατζάς δεν είπε τίποτα εναντίον της Ελλάδας. Ούτε εναντίον της πολέμησε, ούτε να τη διαλύσει ήθελε, ούτε οχρανίτης ήτανε. Κι αυτός και όλοι οι τότε αντάρτες ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Για να βουλώσουνε κάποια στόματα που θεωρούν ότι κινδυνεύει η χώρα από τους πολιτικούς πρόσφυγες που θα έρθουν εδώ και θα κάνουν προπαγάνδα κατά της Ελλάδας, λες και δεν έχουν τί να κάνουν τώρα στη δύση της ζωής τους.
    Τόσα χρόνια μετά τον πόλεμο και το ανάλγητο ελλαδικό κράτος συντηρεί ψυχροπολεμικές καταστάσεις.
    Ειλικρινά θλίβομαι και ντρέπομαι που βλέπω ότι εξαιτίας της αναλγησίας του κράτους το ζήτημα των πολιτικών προσφύγων τείνει λυθεί 'βιολογικά'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο καρατζάς από το Δενδροχώρι / Ντάμπενι της Καστοριάς αποτελεί περίπτωση εθνικά Μακεδόνα ο οποίος έδωσε όλη του την ζωή , μαζί με την οικογένειά του για την πατρίδα του την Ελλάδα...
    αγωνίσθηκε για την πολιτική και εθνοτική ισοτιμία όλων των
    ελλήνων πολιτών ανεξαρτήτως εθνοτικής ταυτότητας-μακεδόνες, βλάχοι, αλβανοί, έλληνες,τούρκοι,εβραίοι...
    μόνο θλίψη προκαλεί η στάση ενός άλλου εθνικά Μακεδόνα , του σημερινού προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου από το Μάβροβο/Μαυροχώρι Καστοριάς ο οποίος αφού φόρεσε την ελληνική εθνοτική μάσκα την επένδυσε με περικεφαλαία και πρωτοστάτησε σε αντιγερμανικό αγώνα με πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα..
    δεν σεβάσθηκε την γερμανική φιλοξενία , ούτε την γερμανίδα σύζυγό του...
    μάλιστα ο γυιός του φοιτητής στη γερμανία , ζήτησε να σκίσει το γερμανικό του διαβατήριο...
    αιτία ένα άκρως φιλελληνικό άρθρο του γερμανικού περιοδικού φόκους , το οποίο παραθέτει πραγματικά και όχι ψευδή και συκοφαντικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την παρακμιακή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας...
    στην οποοία καθημερινά αναφέρονται τα ΜΜΕ της χώρας μας...
    κάθε φιλέλληνας σε όλο τον κόσμο οφείλει να αναδείξει την σημερινή ελληνική πραγματικότητα, της διαφθοράς, της ψευτιάς,της υποκρισίας, της απατεωνιάς, του οικονομικού κρατισμού ολοκληρωτικού τύπου επακόλουθα της κυρίαρχης εθνικιστικής ιδεολογίας και νοοτροπίας....
    αντιπαραβάλλοντάς τον με τον υψηλό πολιτισμό του τόπου της εποχής του Περικλή...
    ας ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά τον νέο νόμο για την ιθαγένεια που αφορά αλλοδαπούς θα επιλύσει το ζήτημα της ανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από ημεδαπούς την οποία αφαίρεσε παράνομα η ελληνική πολιτεία λόγω μη ελληνικής εθνοτικής τους ταυτότητας-μακεδονικής,τουρκικής, βλάχικης, αλβανικής...
    λόγω της ΨΕΥΔΟΥΣ πολιτικής του ομοιογενούς ελληνικού κράτους, μοναδικού στα Βαλκάνια...
    η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε ...
    ευρώπη μην υποχωρείς στην διεκδίκηση δημοκρατικών και ευρωπαϊκών αλλαγών στην ελλάδα , ιδιαίτερα αυτών που είναι παντελώς ΑΔΑΠΑΝΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κατεδαφίσει αυτό το γιγάντιο εθνικιστικό κράτος το οποίο αφενός μεν απορροφά όλους τους αναπτυξιακούς πόρους αφετέρου στέκεται εμπόδιο σε κάθε νόμιμη οικονομική και μη δραστηριότητα...
    οδηγώντας την χώρα νομοτελειακά στην χρεωκοπία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κατά τη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα στην γειτονική βουλγαρία μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μακεδόνων κομμουνιστών από την μακεδονία του πιρίν..
    παρότι ήλθαν στην εξουσία μετά τον πόλεμο, ουδεμία αλλαγή των προπολεμικών συνόρων της βουλγαρίας επήλθε...
    ούτε βέβαια μπορούσε να επέλθει αφού δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση εκ μέρους των μακεδόνων της βουλγαρίας...
    οι οποίοι διεκδικούσαν μόνο εθνοτική ισοτιμία, δίχως οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων..
    παρόμοιοι και οι σκοποί των μακεδόνων της ελλάδος...
    αποτελεί ΨΕΜΜΑ του ελληνικού εθνικιστικού κράτους ότι οι μακεδόνες επεδίωκαν την δεκαετία του 1940 αυτονομία , ακόμα και απόσχιση της αιγιατικής /ελληνικής μακεδονίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυο απαραίτητες διευκρινήσεις:
    -Είναι άλλο το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές των δεκαετιών 1930-1940 και άλλο το ΚΚΕ του σήμερα. Στο ΚΚΕ των δεκαετιών 1930-1940 κατέφευγαν οι Μακεδόνες για να δημοσιοποιήσουν τις διώξεις από το ελληνικό εθνικιστικό κράτος. Οι διώξεις είναι καταγεγραμμένες σε γλαφυρά δημοσιεύματα του “Ριοζσπάστη” του ’30 στα οποία γίνεται λόγος για ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Τότε οι πραγματικοί κομμουνιστές έλεγαν τα πράγματα με το όνομά τους για το Μακεδονικό.
    Αντίθετα το σημερινό ΚΚΕ συμπλέει με το ΛΑΟΣ τόσο στο θέμα των Μακεδόνων της Ελλάδας όσο και σε σχέση με τη είσοδο της Μακεδονίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το σημερινό ΚΚΕ μετατράπηκε σε ψευτοκομμουνιστικό σταλινικό απολίθωμα και ειδικά στο θέμα των Μακεδόνων έχει τις ίδιες θέσεις με το ΛαΟΣ.

    -Τα κανάλι http://www.youtube.com/user/vaskokaratza δεν είναι δικό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλλα ήθελα να γράψω, αλλά σκάλωσα στη δεύτερη διευκρίνιση του Αμπετσενταρ.

    Χωρίς να το θίξει κανείς, αισθάνθηκες την ανάγκη να πεις οτι το κανάλι που έχει τα βίντεο του Καρτζά δεν είναι δικό σου. Γιατί;

    Παρατήρησα οτι το κανάλι φτιάχτηκε 2-3 μέρες πριν την ανάρτηση. Σύμπτωση είναι;

    Αναμένω απάντηση, ωστε να γράψω αυτά για τα οποία ετοιμαζόμουν...
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το θέμα το έθιξε ο ανώνυμος 2 6:37 PM, март 03, 2010.
    Επαναλαμβάνω ότι το κανάλι δεν είναι δικό μου. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αντίγραφο του βίντεο υπάρχει στο προσωπικό αρχείο του Βάσκο Καρατζά.

    Γράψε αυτά για τα οποία ετοιμαζόσουν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά ρε παιδί μου εντάξει, δεν είναι δικό σου το βίντεο, θα σε αθωώσουμε (χα χα - για να μην σε χαρακτηρίσει ο ανώνυμος-2 σαν συνεργατη των ελληνο-εθνικιστών). Τέλος πάντων, ήταν ίσως βλακεία μου εξαρχής, άστο να πάει. (πάντως η σύμπτωση να φτιαχτεί το κανάλι λίγες ώρες πριν την ανάρτηση σου είναι κάπως...)


    Λοιπόν.

    Νομίζω οτι είναι ευδιάκριτη η πολιτική ωριμότητα του Καρατζά και η πολιτική ανωριμότητα κάποιων σαν τον ανώνυμο-2.
    Ο Καρατζάς ήξερε οτι το βίντεο θα παίξει στην ελληνική τηλεόραση. Το λεξιλόγιο και ο τρόπος έκφρασης ενός ανθρώπου που είναι χρόνια στο κουρμπέτι, προσαρμόζεται ανάλογα με το ακροατήριο.
    Παράδειγμα... έχουμε δύο ΠΑΟΚτσήδες. Κατεβαίνουν στον Πειραιά. Ο πρώτος, λέει στους γάβρους «Κυκλοφορούν φήμες πως λόγω της ισχύος της ομάδας σας, επηρεάζεται η διαιτησία και ευνοείστε» (αυτός είναι ο πολιτικά ώριμος)
    Ο δεύτερος (ανώριμος σαν τον ανώνυμο-2) λέει «γαμιέται ο Θρύλος κι ο Πειραιάς».
    Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τα αποτελέσματα...
    Πιθανότατα, άν ο Καρατζάς έδινε συνέντευξη σε κάποιο βουλγαρικό ή μακεδονικό κάνάλι, θα χρησιμοποιούσε άλλο λεξιλόγιο.
    Μερικοί δυτυχώς δεν μπορούν να αντιληφθούν οτι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Εχοντας τα μυαλά πάνω απ' το κεφάλι, γράφουν ανοησίες που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στου εαυτούς τους.

    Δεύτερη παρατήρηση.
    Το τσουβάλιασμα. Του τύπου «Οι Μακεδόνες ποτέ δεν διώξαμε άλλες γλώσσες» που έγραψες εσύ. Δηλαδή ΚΑΝΕΝΑΣ Μακεδόνας ΠΟΤΕ δεν έκανε ΚΑΜΜΙΑ δίωξη...είναι ρατσιστικό.Και εκτός πραγματικότητας.
    Ιδιότητες που μπορούν να αποδοθούν σε εναν άνθρωπο, πάρα πολύ δύσκολα μπορούν να αποδοθούν σε μια ομάδα ανθρώπων.
    Είναι εκτός πραγματικότητας να λέμε οτι οι Μακεδόνες είναι έτσι, οι Ελληνες είναι αλλιώς, οι Τούρκοι είναι αλλιώτικοι.
    Υπάρχουν ετσι, αλλιώς και αλλιώτικοι Μακεδόνες. Υπάρχουν έτσι, αλλιώς και αλλιώτικοι Ελληνες. Υπάρχουν έτσι, αλλιώς και αλλιώτικοι Τούρκοι. Οσο πιο γρήγορα το κατανοήσουμε αυτό, τόσο πιο επιτυχείς θα είναι οι προσπάθειές μας.

    Να τελειώσω λέγοντας πως η μαρτυρία του Καρατζά έχει την ιστορική της αξία και πρέπει να ιδωθεί έχοντας υπόψιν τις συνθήκες που επικρατούσαν τα χρόνια που έζησε. Αν ο Καρατζάς ζούσε στις σημερινές συνθήκες, ίσως ήταν διαφορετικό άτομο. Δεν βοηθάει σε τίποτα να νομίζουμε οτι η ζωή του Καρατζά συμβαίνει τώρα, και άρα αυτά που λέει πρέπει να είναι το τωρινό λεξιλόγιο.
    Και για να ξαναχρησιμοποιήσω ποδοσφαιρική ορολογία, καλύτερα να παιζεις κατενάτσιο και να κερδίσεις μισό-μηδέν παρά φουλ επίθεση και να χάσεις.
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τωρα που τα έγραψες πιστεύω να χαλάρωσες.

    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το 1980 βρέθηκα στα Σκοπιά για σπουδές.Τότε γνώρισα προσωπικά τον Βασίλη Καρατζά,(όπως και σχεδόν όλοι οι Έλληνες φοιτητες ,τους οποίους προετοίμαζε για τις εισαγωγικές εξετάσεις ,διδάσκοντας ορολογία και γλώσσα με ελάχιστο αντίτιμο.Εκτίμησα τον σοβαρό σχεδόν μελαγχολικό αυτόν Έλληνα ,τον στοχαστικο,τον λιγομιλητο και τρυφερο,τον ποιητή και δασκαλο.Όντας και εγώ απο αριστερή οικογένεια με δύο νεκρούς στον ΕΛΑΣ και έναν εκτελεσμενο απο τους Γερμανούς,του χάρισα το βιβλίο του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Κικίτσα (Πρωτόπαπα), παρότι έφερε ιδιοχειρη αφιέρωση του Κικίτσα προς εμένα. Στο βιβλίο αυτό εικονιζοταν ο αδερφός του Τάσος.
    Το νεαρό της ηλικίας μου και οι λογοτεχνικές μου ανησυχίες τον έκαναν πολλές φορές να χαμογελά.Του έλεγα -τι ωραία που ειναι τα τοπία της Ρωσίας,κύριε Καρατζα...,μου έλεγε-οταν θα πάτε ,δεσποινίς,θα σας στείλω στον εγγονό του Λέοντα Τολστόι που ειναι φίλος μου και μενει στη Γιασνάγια Πολιάνα....Αυτός ηταν ο Καρατσάς και θα το βεβαίωναν όλοι οι Έλληνες φοιτητες των Σκοπίων.Όπως θα βεβαίωναν και τα παρακάτω:
    Ο Βασιλης Καρατσάς έφερε βαθιά ελληνικη συνείδηση και ουδεμία σχεση είχε με το μόρφωμα των λεγόμενων Αιγαίων.Ανήκε στην αφρόκρεμα της Ελλαδας που πολέμησε τον Γερμανό κατακτητή ,που ενστερνίστηκε τα αριστερα ιδεώδη για ισότητα και δικαιοσύνη,για να συμπεράνει πίκρα στο τέλος πως τα τελευταία,δεν ητα παρά τα αθλια σχέδια της Ρωσίας για την ελληνικη θάλασσα. Εν πάσει περιπτώσει. Με βαθιά συγκίνηση
    πληροφορήθηκα τον θάνατο του Καρατζά και έχω να πω τα εξής:1) 0 άνθρωπος που εγώ και τόσοι άλλοι γνωρίσαμε ποτέ δεν θα ονομαζε το λεξικο του ,Ελληνο-μακεδονικό.Το πολύ-πολύ να το ονόμαζε,Ελληνο-σλαβομακεδονικο.Ποτέ ο Καρατζάς δεν ονόμασε το βουλγαρικό ιδίωμα των Σκοπίων,μακεδονική γλώσσα.Ποτέ.ποτε,ποτέ.Ο ίδιος μου είπε ότι εγκαταστάθηκε στα Σκόπια για να ειναι πιο κοντά στην Ελλάδα .2)Τη μεμφομαι αυτήν την Ελλάδα που τακτοποίησε όλους τους γκεσταπιτες και άφησε το πιο αγνο κομάτι του λαού της αθυρμα στους αλυτροτισμούς του ενός και του αλλού.Στην κυβέρνηση σήμερα υπάρχει παλιός έλληνας φοιτητής των Σκοπίων.Ειναι υφυπουργός.Γιατι δεν αποκαθιστούν έστω και αργά το όνομα του Καρατζά;
    3)Τα γνωστά προπαγανδισικα κεντρα να πάψουν να εκμεταλεύονται και να παραχαράσουν το εργο και τη μνήμη ενός σοβαρού ανθρώπου.Και το λέγω χωρίς καμμιά εμπάθεια(διοτι εζησα και συνδεθηκα με φιλίες στα όμορφα Σκόπια ),ενός Έλληνα με απόλυτη συνείδηση της καταγωγής του.
    Τα ελληνικά σύνορα δεν άνοιξαν για τον Καρατζά, οι ελληνικές καρδιές των μαθητών του ομως άνοιξαν και απο κει πέρασε στη Ελλάδα.......

    Εμείς που σε γνωρίσαμε και ξέρουμε ποιός ήσουν ,δεν σε ξεχνούμε.
    Τιμούμε και σένα και την οικογένεια σου.
    Απ' τα κόκκαλα βγαλμένη, Δάσκαλε.....









    για το Αιγαίιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε Mar 3, 2012 02:32 PM

      Ευχαριστούμε που κατέθεσες την γνώμη σου εδώ.

      Καλό θα ήταν να καταθέσεις τη γνώμη σου και στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για να διαπιστώσεις αν συμφωνούν μαζί σου ή όχι, αν σου απαντήσουν

      Διαγραφή