Epic συνέντευξη του Ανδρέα Βγενόπουλου στον Νίκο Ευαγγελάτο. Τηλεοπτικός σταθμός Σκαϊ, 27 Μαρτίου 2013.
Ακούστε τι λέει ο Ανδρέας Βγενόπουλος για «το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος του Μιλόσεβιτς» στην Κύπρο τη δεκαετία 1990, την εποχή που μαίνονταν ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία και βρισκόταν σε εξέλιξη το, ευτυχώς αποτυχημένο, σχέδιο διαμελισμού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την επωνυμία “Λαβίδα Σαμαρά”. Epic!!!
Τις περασμένες μέρες, ξεκίναγε ο κύριος Μιχάλης Σαρρής να κατακτήσει ειρηνικά το ξανθό γένος του Μόσκοβου. Και δήλωσε βρυχώμενος: «Δεν θα επιστρέψω από τη Μόσχα χωρίς μια συμφωνία στις αποσκευές μου». Μην πούμε τώρα με τι ήταν γεμάτες οι αποσκευές του κατά την αισχυντηλή του επάνοδο στη γλυκιά πατρίδα…
Όταν ακούγονται βρυχηθμοί αληθινών λεόντων, είναι κάπως, να βρυχώνται τα ποντίκια στην κόντρα. Πού πας, Καραμήτρο; Πού πας, κύριε Σαρρή μου, να βάλεις στο βρακί σου τον Μόσκοβο; Πού πας, κύριε Σωτήρη Δράκο (στέλεχος του ΔΗΣΥ), μεγάλε παιχταρά του Έθνους κι εσύ, που λίγες μέρες πριν με έπαρση βρυχήθηκες: «οι Ευρωπαίοι πρότειναν τη χειρότερη λύση στον καλύτερο παίχτη». Παιχταράδες σπουδαίοι στη μίμηση του βρυχηθμού, αλλά όχι στη λεοντοσύνη, ποντικάκια μου.
Έτσι σήμερα το πρωί ξανακούστηκε ο κ. Δράκος, συνετισμένος από το στραπάτσο που μας έφερε η αμετροέπεια εις βάρος του λιονταριού, να εκστομίζει στον Σκάϊ ύμνους εις τον Ρεαλισμόν.
Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από άρθρο του Σακελλάρη Σκουμπουρδή που δημοσιεύθηκε στις 26-3-2013 με τίτλο: Το ποντίκι που βρυχάται. Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στο www.protagon.gr - Ιστορίες για να σκεφτόμαστε διαφορετικά
Τώρα που οι τεράστιες συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων μονοπωλούν την επικαιρότητα και οι περισσότεροι σχολιαστές εκστασιάζονται εξ αιτίας τους, θέλω απλώς να επισημάνω ποιες ήταν και γιατί έγιναν οι μεγαλύτερες λαϊκές συγκεντρώσεις της νεότερης εποχής στην Ελλάδα. Ήταν λοιπόν:
1. Οι συγκεντώσεις για το μακεδονικό ζήτημα, που τα τελευταία χρόνια έχει βαφτιστεί «σκοπιανό». Οι συγκεντρωμένοι απειλούσαν την Πρώην Γουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας με πόλεμο και δήλωναν ότι η Μακεδονία είναι μόνο μία και είναι ελληνική. Τη συνέχεια την ξέρουμε.
2. Οι συγκεντρώσεις για το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Οι συγκεντρωμένοι απαιτούσαν να παραμείνει το ΧΟ στις ταυτότητες και απαιτούσαν δημοψήφισμα γι΄αυτό. Χάρη στην αποφασιστικότητα του Σημίτη και του Σταθόπουλου, το θρήσκευμα (και το Χ.Ο.) απαλείφτηκε.
3. Οι τωρινές συγκεντρώσεις. Αν και ετερόκλητοι, οι συγκεντρωμένοι γενικά ζητάνε να φύγει η κυβέρνηση, ν΄ ακυρωθεί το Μνημόνιο, να επιστρέψουμε στη δραχμή, μερικοί μάλιστα απαιτούν και αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν γίνουν αυτά τα τελευταία, το χάος είναι βέβαιο.
Δεν παραγνωρίζω ότι οι τωρινές συγκεντρώσεις δεν έχουν οργανωτή την ορθόδοξη εκκλησία, ούτε δυνάμεις της Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς (όπως οι παλιές) αλλά ετερόκλητο κόσμο. Κατανοώ επίσης ότι πολύς κόσμος φτωχαίνει με τη νέα κατάσταση (κι εγώ μαζί). Δεν μπορώ όμως να μη διαπιστώσω ότι κοινό γνώρισμα όλων αυτών των μεγασυγκεντρώσεων είναι ο αντιδυτικισμός, αντιεκσυγχρονισμός και -φανερά ή καλυμμένα- ο εθνικισμός: απομόνωση στον εαυτό μας, η «μικρά πλην έντιμος Ελλάς των κωνσταντινικών» , το εθνικό μας δίκαιο, το εθνικό μας νόμισμα, η εθνική μας θρησκεία, οι κακοί ξένοι που μας υπονομεύουν, το κακό ΔΝΤ που μια ωραία πρωϊα μάς έκανε πειραματόζωο, η παγκοσμιοποίηση, κι από την άλλη οι ενωμένοι Έλληνες που αντιστέκονται, πέρα από Αριστερά και Δεξιά. Ε, αυτά είναι συνωμοσιολογίες και παραμύθια για μικρά παιδιά.
Δεν έπεται λοιπόν καθόλου διόλου ότι, επειδή πρόκειται για μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις, έχουν και δίκιο. Δεν πρέπει να μένει κανείς στον ενυπωσιασμό του όγκου, αλλά να κοιτάζει και την κατεύθυνση των αιτημάτων, και το ποιοι δίνουν τον τόνο. Όταν τα αιτήματα είναι τέτοια που είναι κι όταν ηγούνται οι κ. Θεοδωράκης, Κασιμάτης, Μπέης και λοιποί σπίθες που καταγγέλλουν το «Αόρατο Διεθνες Χρηματιστικό Κέντρο» (sic), όταν οι μητροπολίτες καλούν τον κόσμο στους δρόμους, όταν οι Αυτιάδες και οι Λαζόπουλοι σιγοντάρουν, τότε επιτρέψτε μου ν΄ αμφιβάλλω για την ποιότητα του κινήματος.
Ούτε θυμάμαι από πότε έχει να συγκινήσει τον ελληνικό λαό αληθινά προοδευτικό, εκσυγχρονιστικό, φιλελεύθερο αίτημα, που να τον κατεβάσει στο δρόμο- αν συνέβη ποτέ αυτό. Ενώ όταν πρόκειται για εθνικά, θρησκευτικά, απομονωτιστικά, αντιδυτικά ζητήματα, οι άνθρωποι πετάνε τη σκούφια τους. Έτσι γινόταν και παλιά: τα «Ευαγγελιακά», τα «Ορεστειακά» και δε συμμαζεύεται. Αυτά κάνουν τόσοι αιώνες ανορθολογισμού και μηρυκασμού του «ενδόξου παρελθόντος»και του «ανάδελφου έθνους».
Θα μου πείτε ίσως: «Κι εσύ τι λες; Σ΄αρέσει τι Μνημόνιο;». Απαντάω: καθόλου, λειψό είναι και μακάρι να συμπληρωθεί και να διευρυνθεί προς όσους έχει αφήσει απέξω. Αλλά ξέρω πολύ καλά ότι: 1. Και προ Μνημονίου ήμασταν φτωχοί, ζώντας με δανεικά που θα πλήρωναν παιδιά κι εγγόνια, αλλά κάναμε πως δεν το ξέραμε 2. Χωρίς αυτό το κολοβό Μνημόνο, θα είχαμε ήδη χρεοκοπήσει 3. Αφού μόνοι μας τα κάναμε μπάχαλο, φωνάξαμε τους Φράγκους.
Κι αν είχε επέλθει η χρεοκοπία, ποιοι θα ήταν τα πρώτα θύματα της; Οι εξαρτημένοι από το Δημόσιο, που πολλοί απ΄ αυτούς διαδηλώνουν στο Σύνταγμα ενάντια στο Μνημόνιο, από τα χρήματα του οποίου πληρώνονται ένα χρόνο τώρα!
Οι ομόφωνες δηλώσεις υποστήριξης των ελλαδικών πολιτικών κομμάτων από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά -μη εξαιρουμένης της νεοναζιστικής Χρυσής Αβγής- με αφορμή την απόφαση του γκαφικού “ΟΧΙ” της κυπριακής Βουλής λόγω του “κουρέματος” τραπεζικών καταθέσεων διεθνών φοροφυγάδων στην Κύπρο, θυμίζουν “άλλες ένδοξες εποχές”.
Τέτοια, τεραστίων διαστάσεων, αριστεροδεξιά γκαφική ομοφωνία είχαμε να δούμε στην Ελλάδα από την εποχή των, εξίσου, γκαφικών συλλαλητηρίων που έγιναν για το μακεδονικό, το 1992. Τότε που, αριστεροί και δεξιοί διαδήλωναν από κοινού, χέρι – χέρι, ότι “Η Μακεδονία είναι μία και είναι η ελληνική!”
Η γκαφική, αυτή, ομοφωνία του ελλαδικού πολιτικού κόσμου επαναλαμβάνει διαχρονικά, και επιβεβαιώνει εκκωφαντικά, ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει σ’ αυτό το βασίλειο της Δανιμαρκίας (Ομοφωνίας).
Με αφορμή το μακεδονικό το 1992, αργά και σταδιακά, γιγαντώθηκαν οι πάσης φύσεως θεωρίες συνομωσίας που, δήθεν, σκοπό έχουν να “εξαφανίσουν” τον ελληνισμό κι έγιναν το “πιστεύω” του καθενός καθώς πρέπει πατριδοκάπηλου ελληναρά ψάλτη δεξιού κι αριστερού .
Τι κοινό έχει η πανελλήνια γκαφική μακεδονική υστερία του 1992 με την πανελλαδική υποστήριξη του γκαφικού “ΟΧΙ” της κυπριακής Βουλής το 2013;
Μα… φυσικά, το κοινό σημείο είναι, ο αντιδυτικισμός!
Ο αντιδυτικισμός είναι που ενώνει την ελληνική ψευτο-αριστερά με την ελληνική ψευτο-δεξιά, ηλίθιε!
Η γλώσσα, είναι ένα πολύπλοκο συμβολικό σύστημα που πρωταρχικό σκοπό έχει να κάνει δυνατή την επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους.
Η γλωσσική ικανότητα, είναι το μέσο που πρωταγωνιστεί στην ανθρώπινη επικοινωνία. Ο ρόλος της επεκτείνεται καθώς καθοδηγεί τις νοητικές ικανότητες και κινητικές ενέργειες του ατόμου. Το γεγονός αυτό, καθιστά απαραίτητη την καλλιέργεια της γλώσσας από τη μικρή ηλικία. Τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να μάθουν να χειρίζονται σωστά τη γλώσσα ή τις γλώσσες εφόσον βρίσκονται σε δίγλωσσο οικογενειακό περιβάλλον.
Έχει ειπωθεί ότι μία γλώσσα πρώτα μιλιέται και ύστερα γράφεται. Το να μάθει ένα παιδί να μιλάει, νιώθει ένα είδος φυσικής και πηγαίας ανάγκης γι’ αυτό. Η εμπειρία της ομιλίας κατά συνέπεια βοηθά, στηρίζει και προκαλεί την ανάγκη για την ανάγνωση και τη γραφή μιας γλώσσας.
Αποσαφήνιση του όρου «Διγλωσσία»: Κατά αρχήν η διγλωσσία χωρίζεται στην ατομική και κοινωνική διγλωσσία. Στην πρώτη περίπτωση, ο όρος ατομική διγλωσσία αποσαφηνίζεται ως κτήμα του ανθρώπου, δηλαδή, πως τη βιώνουν μεμονωμένοι άνθρωποι. Στη δεύτερη περίπτωση, ο όρος κοινωνική διγλωσσία αποσαφηνίζεται ως την ύπαρξη δύο γλωσσών στην ίδια περιοχή (στα μακεδονικά χωριά μας).
Σύμφωνα με τη Δενδρινού Β. (Δενδρινού, 2001:89) ‘’ένα άτομο είναι δίγλωσσο όταν χρησιμοποιεί στο κοινωνικό/οικογενειακό περιβάλλον του με άνεση δύο διαφορετικές γλώσσες, για να ανταποκριθεί στις επικοινωνιακές του ανάγκες’’.
Ας αναφερθούμε όμως και στις διαφορετικές επιδόσεις και στα πλεονεκτήματα μεταξύ πολιτισμών και μειονοτήτων (αναφερόμενοι πάντα στη μακεδονική μειονότητα του Ελλαδικού χώρου). Στην πλειοψηφία τα δίγλωσσα παιδιά προέρχονται από μικτές οικογένειες, οικογένειες μεταναστών ή οικογένειες μειονοτήτων, όπου για λόγους ένταξης στην κοινωνία ή για τη διατήρηση της μητρικής/πατρική γλώσσας αντίστοιχα ή ακόμα και για την τοπική καταγωγή διατηρούν επαφή και με τις δύο γλώσσες.Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον (παραδοσιακά Μακεδονικά χωριά) όπου ομιλούνται δύο γλώσσες πλεονεκτούν συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονόγλωσσο περιβάλλον.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τα πλεονεκτήματα των δίγλωσσων ανθρώπων; Έχετε παρατηρήσει ικανότητες και δεξιότητες δίγλωσσων παιδιών στο οικογενειακό και κοινωνικό σας περιβάλλον;
Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια στο ΤΕΠΑΕ και υπεύθυνη για τη διγλωσσία Ρούλα Τσοκαλίδου, τα δίγλωσσα παιδιά μπορούν ευκολότερα να μάθουν μία τρίτη ή τέταρτη γλώσσα, ενώ έχουν μία πολύπολιτισμικότερη προσέγγιση στα πράγματα, εξοικειώνονται με διαφορετικούς τρόπους σκέψης και έχουν περισσότερες επαγγελματικές και οικονομικές δυνατότητες, απ’ ότι τα μονόγλωσσα παιδιά. Αναλυτικότερα τα οφέλη της διγλωσσίας μπορούμε να πούμε ότι χωρίζονται :
Στα λειτουργικά οφέλη: Το δίγλωσσο παιδί υπερτερεί του μονόγλωσσου σε πρακτικό επίπεδο. Είναι σε θέση να ενημερώνεται και στις δύο γλώσσες για διάφορα θέματα που το ενδιαφέρουν. Με τον τρόπο αυτό ασκεί κριτική και βλέπει πολύπλευρα τα θέματα μέσα από την ευρύτητα σκέψεως που διαθέτει.
Στα κοινωνικά οφέλη: Τα δίγλωσσα παιδιά υπερτερούν και έχουν την ικανότητα να ‘χτίζουν κοινωνικές γέφυρες’ με εκείνους που μιλούν τη δεύτερη γλώσσα. Το δίγλωσσο παιδί αντιλαμβάνεται ότι με τις γλωσσικές ικανότητες που διαθέτει ανταποκρίνεται ευκολότερα στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που υπάρχουν στις κοινωνικές του επαφές του, γενικότερα στην επίτευξη των στόχων τους.
Στα επαγγελματικά οφέλη: Για την μελλοντική επαγγελματική πορεία των παιδιών, η διγλωσσία αποτελεί δεξιότητα που βοηθά στη καριέρα και επομένως, συντελεί στην επαγγελματική καταξίωση και στην οικονομική ανέλιξη του ατόμου.
Στα πολιτισμικά οφέλη: Με τη γλώσσα εκφράζονται τα νοήματα και οι σκέψεις των ανθρώπων, περιγράφονται και αναλύονται έννοιες και καταστάσεις, μεταφέρεται ένας ολόκληρος πολιτισμός στις επόμενες γενιές. Το δίγλωσσο άτομο έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει δύο πολιτισμούς, τις συνήθειες και τα έθιμά τους. Οι δύο γλώσσες και οι δύο κουλτούρες «δίνουν τη δυνατότητα στο άτομο να έχει μία διπλή ή πολλαπλή άποψη της κοινωνίας. Δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό στους άλλους ανθρώπους και στους άλλους πολιτισμούς απ’ ότι το μονοπολιτισμικό άτομο που είναι στερεοτυπικά απομονωμένο και πολιτιστικά πιο εσωστρεφές».
Συνοψίζοντας με λίγα λόγια η διγλωσσία προσφέρει στο δίγλωσσο άτομο περισσότερες εναλλακτικές σε πρακτικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, πλούσιες πολιτισμικές εμπειρίες αλλά και διεύρυνση της διαπολιτισμικής συνείδησης. Βλέποντας τα πλεονεκτήματα τη διγλωσσίας και τα οφέλη των δίγλωσσων ανθρώπων, θεωρώ, πως είναι άδικο να αφήσουμε να χαθεί η Μακεδονική γλώσσα (македонски јазик).
Ας αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του να είσαι δίγλωσσος και ας μεταλαμπαδεύσουμε τη Μακεδονική γλώσσα στις επόμενες γενιές. Εκτός από τις ικανότητες και δεξιότητες που μας δίνονται, είναι τιμή και χρέος μας να κρατήσουμε τη πολιτισμική μας ταυτότητα ζωντανή. Και αυτό συμπεριλαμβάνει και την ομιλία της Μακεδονικής γλώσσας.
Σήμερα σας παρουσιάζουμε μακεδονικούς χορούς και τραγούδια από άλλη χώρα, αλλά αυτή τη φορά δεν θα σας πούμε το όνομα της χώρας. Το αφήνουμε να βρείτε εσείς, οι αναγνώστες του ιστολογίου, από ποιά χώρα είναι το βίντεο, έτσι σαν quiz…
Θα σας πούμε μόνο ότι οι χορευτές είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας όπου γυρίστηκε το βίντεο και ότι οι πρόγονοί τους βρέθηκαν στη συγκεκριμένη χώρα ως πρόσφυγες κι αυτοί.
Παρατηρήστε, στο βίντεο, και το γεγονός ότι οι νεαροί σε ηλικία χορευτές τραγουδάνε στα μακεδονικά.
Δείτε, λοιπόν, το βίντεο και βρείτε σε ποιά χώρα είναι:
Στο βίντεο ακούγονται, κατά σειρά, τα τραγούδια:
1. Jovano Jovanke – Γιόβανο Γιόβανκε
2. Za pusti pari prokleti – Γιά τα έρημα λεφτά (της ξενιτιάς) τα καταραμένα
Το κράτος χρεωκόπησε, οι πολίτες του πεινάνε, αισθήματα απόγνωσης κυριαρχούν, ανεργία 30%, πολλά δεδομένα της ζωής στην Ελλάδα άλλαξαν, πολλά έπαψαν να υπάρχουν, αλλά το βασικό συστατικό της ελληνικής κοινωνίας, ο εθνικισμός, το μεσαιωνικό σκότος, ζει και βασιλεύει. Ο ρατσισμός, η μισαλοδοξία, η ξενοφοβία, ο μη σεβασμός της διαφορετικής γνώμης, όλα αυτά προσπαθούν να καλυφθούν από την ελληνική ,,δημοκρατία,,, από το ,,ένδοξο παρελθόν,, από τα ,,εθνικά συμφέροντα,,.
Έτσι λειτουργούσε το νεοελληνικό κράτος από δημιουργίας του, έτσι λειτουργεί και σήμερα παρόλη την κοινωνικο-οικονομική καταστροφή που περνάει. Έτσι διατάσει το σύστημα στη χώρα και αυτό το αποδέχονταν και το έκαναν πράξη όλα τα πολιτικά σχήματα εώς σήμερα, με σκοπό να λάβουν κομμάτι από την πίτα της εξουσίας. Το γεγονός επαληθεύτηκε και πρόσφατα, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οχυρώσει τις θέσεις του στην ,,πολιτική πραγματικότητα,, της χώρας, είπε και έκανε πράγματα που απολύτως συμβαδίζουν με τις θέσεις όλων των υπολοίπων, με σκοπό να μην χάσει ,,ποσοστά,, και να μην ,,χαρακτηριστεί,,.
Μεταξύ των πράξεων αυτών και η απομάκρυνση του Νάσου Θεοδωρίδη από τη θέση μέλος της ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), όπου εκπροσωπούσε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρος, μέλος της Αντιεθνικιστικής Κίνησης, του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, του Συνδέσμου Αντιρρρησιών Συνείδησης ενάντια στη στρατιωτική θητεία, μέλος της Π.Κ. του Συνασπισμού Αμπελοκήπων, μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΝ, μέλος Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ. Επί πολλά χρόνια αγωνίζεται ενεργά για τα δικαιώματα όλων των ,,διαφορετικών,, της ελληνικής κοινωνίας.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει στη Нова Зора τον Αύγουστο του 2012, τεύχος28, είχε χαρακτηριστικά δηλώσει: ,,Δηλώνω απόλυτα αλληλέγγυος στον αγώνα της μακεδονικής μειονότητας για αναγνώριση των δικαιωμάτων της σε κάθε επίπεδο. Είναι μεγάλη μου τιμή που έχω βρεθεί σε κοινά μετερίζια αγώνα ενάντια στον ελληνικό εθνικισμό, με αγωνιστές της μακεδονικής μειονότητας. Θα συνεχίσω αταλάντευτα σε αυτή την κατεύθυνση, όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτό σε πολλούς έλληνες συμπολίτες μας. Όσο δεν διδάσκεται στα σχολεία της βορειοδυτικής Ελλάδας η μακεδονική γλώσσα, όσο δεν αναγνωρίζονται νομικά οι μακεδονικοί σύλλογοι, όσο δεν τελειώνει ο παραλογισμός της απαίτησης της Ελλάδας να δώσει όνομα της δικής της αρεσκείας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, εγώ δεν θα ησυχάσω και δεν θα πάψω να εγείρω αυτό το σημαντικότατο από άποψης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτημα,,.
Πρόσφατα όμως οι επιθέσεις εναντίον του αυξήθηκαν, και η αφορμή ήταν δηλώσεις του σχετικά με θέματα που ,,καίνε,, τον ελληνικό εθνικό μύθο. Έκανε το λάθος να πει αλήθειες εκεί όπου το ψέμα δεσπόζει. Σε συνέντευξή του αποκάλεσε τη μακεδόνικη γλώσσα με το όνομά της και σε σχόλιο που έκανε στο facebook επίσης ανέφερε τη μακεδόνικη γλώσσα ως έχει. Επίσης αποκάλεσε τα Ίμια ως Κάρντακ. Οι επιθέσεις μέσω των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων που δέχτηκε ήταν σφοδρές. Ταρακούνησε ένα από τα μεγάλα ταμπού της Ελλάδας. Ανέφερε ότι υπάρχει στην Ελλάδα Μακεδόνικη μειονότητα και μακεδόνικη γλώσσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ,,αναγκάστηκε,, να τον απομακρύνει από τη θέση μέλος της ΕΕΔΑ, σε προσπάθεια να μην ,,αμαυρωθεί,, η εικόνα του κόμματος σχετικά με τα ,,εθνικά θέματα,,.
Στελέχη της ΝΔ και γενικά ,,υπερασπιστές,, των ,,εθνικών,, συμφερόντων είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Θεοδωρίδη από τότε που έδωσε συνέντευξη στη Μάρια Κότεβσκα της Μακεδόνικης Ραδιοτηλεόρασης στις 29.09.2012 (δείτε το βίντεο εδώ:
Στο τέλος Ιανουαρίου 2013, ο Θεοδωρίδης έγραψε στο facebook: «Με αφορμή την επέτειο των “Ιμίων” (κατ εμε “Καρντάκ”, διότι η παραχώρηση Δωδεκανήσων απο Ιταλία προς Ελλάδα περιελάμβανε ΜΟΝΟ τις ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΕΣ προς αυτά βραχονησίδες, ενώ οι συγκεκριμένες είναι ΣΑΦΩΣ πιο κοντά σην Τουρκία παρά στην Κάλυμνο), αξίζει να τονιστεί ότι η πιο ευφυής επινόηση του ελληνικού καπιταλισμού για την απόσπαση της συναίνεσης των καταπιεζόμενων μαζών είναι η επίσημη κρατική προπαγάνδα περί δήθεν ύπαρξης ”εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων”, σύμφωνα με την οποία αθροίζονται ως τάχα ευρισκόμενοι στην ίδια όχθη οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, κατά σχηματική και αφελή αντιπαράθεση προς τους αντίστοιχους της Τουρκίας….Ομως κατι τετοιο καταντάει γελοίο…». Το κείμενο διαδόθηκε αμέσως στο ίντερνετ.
Στις 06.02.2013 ακολούθησε έντονη αντίδραση ΝΔ για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ,,τόλμησε,, να αποκαλέσει τα Ίμια «Καρντάκ».
Την ίδια περίοδο μεταδόθηκε είδηση από τα ΜΜΕ ότι πλέον στην Τουρκία οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν στα δικαστήρια και την Κουρδική γλώσσα. Ο Θεοδωρίδης σχολιάζοντας την είδηση στο facebook, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αναρωτιέται πότε θα γίνει το ίδιο και με τη μακεδόνικη γλώσσα στην Ελλάδα.
Οι αντιδράσεις πλέον στο ζενίθ. Στις 07.02.2013 ακολούθησε Αποπομπή Θεοδωρίδη από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η είδηση για το θέμα αυτό, στα ελληνικά ΜΜΕ, ανέφερε: ,,Την αποπομπή του Νάσου Θεοδωρίδη από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την Τετάρτη ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο απόψεών του στα κοινωνκά δίκτυα που χαρακτήριζε τις νησίδες των Ιμίων ως Καρντάκ και τις απέδιδε στην Τουρκία. Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει την αποπομπή του Θεοδωρίδη. «Οι επανειλημμένες δημόσιες απόψεις του Νάσου Θεοδωρίδη δεν απηχούν τις συλλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» τόνιζαν αργά το βράδυ πηγές της Κουμουνδούρου,,.
Η παυση του Θεοδωριδη από μέλος της ΕΕΔΑ φαινομενικά εγινε διοτι αποκαλεσε Καρντακ τα Ιμια αλλα στην ουσια εγινε για τις φιλομακεδονικες του δηλώσεις κάτι που το κατάλαβαν πολύ καλα όλοι οι νοήμονες.
Λέτε να στενοχωρήθηκε ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του επειδή ο Νάσος Θεοδωρίδης αποκάλεσε Κάρτντακ τις κατσικο-βραχονησίδες Ίμια, οι οποίες δεν έχουν καμιά σημασία για την Ελλάδα; Το μακεδονικό είναι αυτό που δημιούργησε το όλο θέμα, αλλά δεν τέθηκε έτσι λόγω των αιτιών που εξηγήθηκαν παραπάνω.
Παρακάτω παρουσιάζουμε σχόλιο του Νάσου Θεοδωρίδη προς λεγόμενα συμβούλου του Σαμαρά, σχετικά με το θέμα της μακεδόνικης γλώσσας. Δεν απαντά με τον συνηθισμένο ,,ελληνικότατο,, τρόπο ουρλιαχτών και απειλών, αλλά παραθέτει μια ολοκληρωμένη εικόνα επί του θέματος, εμπεριστατωμένη με διεθνείς Εκθέσεις και αποφάσεις, τις οποίες η Ελλάδα, αν και υποχρεούται, δεν έχει υπογράψει και όποιες έχει υπογράψει, δεν τις σέβεται.
,,Επειδη γελάνε και τα τσιμέντα με την επίθεση εναντίον μου απο τον σύμβουλο του Σαμαρά, και μουτζαχεντίν του Εθνικισμού και της ντεμοντέ Δεξιοφροσύνης, κύριο Μουρούτη, για το θέμα της υπαρκτότατης μακεδονικής γλώσσας, ειναι χρήσιμο να του θυμίσουμε μερικές βασικές παραμέτρους των διεθνώς παραδεδεγμένων επί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…Έχουμε και λέμε…. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ (ECRI) Τρίτη Έκθεση για την Ελλάδα της 5ης Δεκεμβρίου 2003 Στρασβούργο, 8 Ιουνίου 2004 .. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ Μακεδόνες και άλλες μειονοτικές ομάδες Στην δεύτερή της έκθεση η ECRI ενεθάρρυνε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι όλες οι ομάδες στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Μακεδόνων και των Τούρκων, θα εδύναντο να ασκούν τα δικαιώματά τους ως προς την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες δικαίου. 81. Η ECRI σημειώνει ότι οι Ελληνικές αρχές είναι περισσότερο έτοιμες να αναγνωρίσουν την ύπαρξη μειονοτικών ομάδων στην Ελλάδα, όπως οι Πομάκοι και οι Ρομά, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι ομάδες αυτές έχουν άλλη μητρική γλώσσα από την Ελληνική. Εντούτοις άλλες ομάδες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως για παράδειγμα οι Μακεδόνες και οι Τούρκοι. Ακόμη και σήμερα, άτομα που επιθυμούν να εκφράσουν την Μακεδονική, την Τουρκική ή άλλη ταυτότητα επισύρουν την εχθρότητα του πληθυσμού. Είναι στόχοι προκαταλήψεων και στερεοτύπων, και ενίοτε αντιμετωπίζουν διακρίσεις, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας. Στην απόφασή του της 10ης Ιουλίου 1998, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε στην υπόθεση Σιδηρόπουλου και άλλων κατά της Ελλάδος ότι η άρνηση εγγραφής του σωματείου «Σπίτι Μακεδονικού Πολιτισμού» αποτελούσε παρεμπόδιση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι όπως αυτή διασφαλίζεται από το Αρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η ECRI αποδοκιμάζει το γεγονός ότι μετά παρέλευση πενταετίας από την εν λόγω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο σύνδεσμος ακόμη δεν έχει εγγραφεί παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις που έχουν κάνει τα μέλη του. Η ECRI σημειώνει ότι παρόμοιες υποθέσεις ευρίσκονται ενώπιον των Ελληνικών δικαστηρίων ως προς την εγγραφή σωματείων των οποίων ο τίτλος περιλαμβάνει το επίθετο «Τουρκικό». 82. Η ECRI υπογραμμίζει ότι οι αρχές πραγματοποίησαν ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης με το άνοιγμα των συνόρων για λίγες ημέρες κατά το θέρος του 2003 σε άτομα Μακεδονικής καταγωγής που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα κατά τον εμφύλιο πόλεμο όταν οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήταν παρά παιδιά. Ωστόσο η ECRI αποδοκιμάζει το γεγονός ότι δεν δόθηκε άδεια εισόδου στο Ελληνικό έδαφος σε άτομα με διαβατήρια όπου το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας τους στην Ελλάδα ήταν γραμμένο στην Μακεδονική και όχι στην Ελληνική του μορφή. 83. Η ECRI σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι της Μακεδονικής κοινότητας έχουν ζητήσει από τις αρχές να αναγνωρίσουν το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό, καθώς και την ύπαρξη Μακεδονικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα. Επίσης έχουν ζητήσει την κύρωση της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων και του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες, θεωρώντας ότι αυτό το βήμα θα βελτίωνε την κατάστασή τους στην Ελλάδα. Συστάσεις: 84. Η ECRI ενθαρρύνει τις Ελληνικές αρχές να λάβουν περαιτέρω μέτρα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης των μελών των Μακεδονικών και Τουρκικών κοινοτήτων που ζουν στην Ελλάδα. Χαιρετίζει την χειρονομία συμφιλίωσης στην οποία προέβησαν οι Ελληνικές αρχές προς τους Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας πρόσφυγες από τον εμφύλιο πόλεμο, ενώ τις ενθαρρύνει έντονα να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερη πρόοδο στην κατεύθυνση αυτή με τρόπο που δεν θα προβαίνει σε διακρίσεις. 85. Η ECRI επίσης συνιστά στις Ελληνικές αρχές να εξετάσουν εκ του σύνεγγυς τις αιτιάσεις περί διακρίσεων και πράξεων μισαλλοδοξίας κατά των Μακεδόνων, Τούρκων και άλλων, και να λάβουν μέτρα για την δέουσα τιμωρία τέτοιων ενεργειών. 86. Η ECRI συνιστά έντονα στις Ελληνικές αρχές να ανοίξουν διάλογο με τους εκπροσώπους των Μακεδόνων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στις εντάσεις που σημειώνονται μεταξύ αυτής της ομάδας και των αρχών, καθώς και μεταξύ της ομάδας και του γενικότερου πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η συνύπαρξη με αμοιβαίο σεβασμό προς το συμφέρον όλων.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (CCPR) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Ογδοηκοστή Τρίτη σύνοδος Καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ΕΛΛΑΔΑ (CCPR/CO/83/GRC, 31 Μαρτίου 2005) ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ 20. Η Επιτροπή σημειώνει τη δέσμευση του Κράτους μέλους ότι όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα πρέπει να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την εθνοτική καταγωγή. Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει με ανησυχία την προφανή απροθυμία της κυβέρνησης να επιτρέψει σε οποιεσδήποτε ιδιωτικές ομάδες ή ενώσεις να χρησιμοποιούν τίτλους ενώσεων που περιλαμβάνουν την ονομασία «τουρκικός» ή «μακεδονικός», απροθυμία που έχει τη βάση της στον ισχυρισμό του Κράτους μέλους ότι δεν υπάρχουν άλλες εθνοτικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες στην Ελλάδα εκτός από τους Μουσουλμάνους στη Θράκη. Η Επιτροπή σημειώνει ότι τα άτομα που ανήκουν σε τέτοιες μειονότητες έχουν σύμφωνα με το Σύμφωνο το δικαίωμα να απολαμβάνουν το δικό τους πολιτισμό, να ομολογούν και να ασκούν τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις, και να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα από κοινού με τα άλλα μέλη της ομάδας τους. (άρθρο 27) Το Κράτος μέλος πρέπει να αναθεωρήσει την πρακτική του στη βάση του Άρθρου 27 του Συμφώνου.
Επιτροπή για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα 33η Συνεδρίαση (26 Απριλίου – 14 Μαΐου 2004) Καταληκτικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ …Δ. ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ 10. Η Επιτροπή ανησυχεί γιατί υπάρχει μόνον μια επίσημα αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και άλλες εθνοτικές ομάδες που επιθυμούν το καθεστώς αυτό. 28. Η Επιτροπή ανησυχεί επειδή υψηλό ποσοστό Ρομά και τουρκόφωνων παιδιών δεν εγγράφονται στα σχολεία ή εγκαταλείπουν το σχολείο στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης. Παρότι στη Θράκη παρέχεται δίγλωσση εκπαίδευση, στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα σε δύο δευτεροβάθμια σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας, η Επιτροπή σημειώνει με ανησυχία ότι δεν υπάρχει παρόμοια δυνατότητα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή εκτός της Θράκης και ότι τα μέλη άλλων γλωσσικών ομάδων δεν έχουν τη δυνατότητα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας στο σχολείο. 29. Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της επειδή του συμβαλλόμενο κράτος δεν της παρείχε πληροφορίες για τα μέτρα που εφάρμοσε για τη διατήρηση, την προστασία και την προαγωγή μειονοτικών γλωσσών και πολιτισμών. Ε. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 31. Η Επιτροπή καλεί το συμβαλλόμενο κράτος να επανεξετάσει τη θέση του όσον αφορά την αναγνώριση άλλων εθνοτικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών μειονοτήτων που ενδέχεται να υπάρχουν στο έδαφός του, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και το καλεί να κυρώσει τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (1995). 50. Η Επιτροπή καλεί επιτακτικά το συμβαλλόμενο κράτος να υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα για την αύξηση της παρακολούθησης των τουρκόφωνων παιδιών και των παιδιών Ρομά στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να διασφαλίσει στο ευρύτερο δυνατό μέτρο τη δυνατότητα των παιδιών που ανήκουν σε γλωσσικές μειονοτικές ομάδες να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών διαλέκτων, στο σχολείο, και να εξασφαλίσει την κατάλληλη στελέχωση των σχολείων με δασκάλους εξειδικευμένους στην πολυπολιτισμική εκπαίδευση. 51. Το συμβαλλόμενο κράτος καλείται να περιλάβει στην επόμενη έκθεσή του πληροφορίες για τα μέτρα που υιοθέτησε για τη διατήρηση, προστασία και προαγωγή των μειονοτικών γλωσσών και πολιτισμών, που δεν πρέπει να περιορίζονται στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης,,.
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παιδιά Εν Δράσει» και το free press ΕΞΩΣΤΗΣ σας προσκαλούν στο «2o Φεστιβάλ Βαλκανικής Εξερεύνησης» την Παρασκευή 15 Μαρτίου μεταμορφώνοντας τον πολυχώρο πολιτισμού το Block 33 σε σκηνικό βγαλμένο από τις ταινές του Emir Kusturica.
Το «Φεστιβάλ Βαλκανικής Εξερεύνησης» ύστερα από τη τεράστια περσινή του επιτυχία, είναι έτοιμο να υποδεχτεί και φέτος τους χιλιάδες επισκέπτες. Το φεστιβάλ έχει ως στόχο την ανάδειξη της ποικιλoμορφίας των πολιτισμών, της κουλτούρας των λαών και των κοινών στοιχείων των ανθρώπων της Ν/Α Ευρώπης. Το φετινό φεστιβάλ φιλοξενεί καλλιτέχνες από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ νέων καλλιτεχνών, τον διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών, ενώ παράλληλα στοχεύει στο να αποτελέσει τη γέφυρα συνεργασίας φορέων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ν/Α Ευρώπης, όπως προξενεία, πρεσβείες, πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι.
Το πρόγραμμα του «Φεστιβάλ Βαλκανικής Εξερεύνησης» περιλαμβάνει
Την έκθεση «Αλβανοί στην Ελλάδα» από τον Roland Tasho, σε συνεργασία με την Αλβανική Πρεσβεία στην Θεσσαλονίκη
Γεύσεις από τα Βαλκάνια, με την επιμέλεια και φροντίδα του εστιατορίου Buba Mara (www.bubamara.gr )
Προβολές ταινιών μικρού μήκους Βαλκάνιων κινηματογραφιστών (επιμέλειαAZA Cinema Club/ Thessaloniki International Short Film Festival)
Προβολές επεισοδίων της τηλεοπτικής εκπομπής Balkan Express, της ΕΡΤ3
Μουσική από τα συγκροτήματα SUPERHIKS (ΠΓΔΜ), Baildsa (Ελλάδα), Oratnitsa (Βουλγαρία), Τα Χάλκινα της Καστοριάς και τους Daltov (Πτολεμαϊδα)
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 15 Μαρτίου από τις 18.00 στον πολυχώρο πολιτισμού Block 33 μία ημέρα με χρώμα, εικόνες, ήχο και γεύση από Βαλκάνια. Είσοδος 5€
Διαβάστε πως η ορχήστρα ΜΟΥΣΙΚΟΡΑΜΑ Φλώρινας πήγε περιοδεία για μια εβδομάδα στην Αυστραλία κι έμεινε… ένα μήνα!
Ολα ξεκίνησαν όταν μια παρέα Μακεδόνων από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με καταγωγή από τα χωριά του Лерин-Λέριν (Φλώρινα), αποφάσισαν να καλέσουν, με δικά τους έξοδα, τη μουσική ορχήστρα Μουσικόραμα, για να διοργανώσουν χορό, με σκοπό να διασκεδάσουν με τρόπο μακεδόνικο. Συζήτησαν την ιδέα με την Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC) και αποφάσισαν να διοργανώσουν την εκδήλωση από κοινού. Το αποτέλεσμα ήταν συναρπαστικό.
Η μουσική ορχήστρα Μουσικόραμα αποτελείται από νεαρούς Μακεδόνες της περιοχής του Λέριν και επί πολλά χρόνια συμβάλει στη διατήρηση και προώθηση της μακεδόνικης κουλτούρας, χορών και τραγουδιών, συνοδεύοντας εκδηλώσεις όπως γάμους, γλέντια, πανηγύρια κ.α.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Αυστραλία περιλάμβανε στην αρχή μία εκδήλωση, ένα χορό, ο οποίος και έγινε με μεγάλη επιτυχία στη Μελβούρνη, στις 26 Ιανουαρίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων Brookwood Receptions, όπου άνω των 600 Μακεδόνων, οι περισσότεροι με καταγωγή από τα χωριά του Λέριν (Φλώρινα) και Κόστουρ (Καστοριάς), κατέκλυσαν ασφυκτικά την σάλα και διασκέδασαν με μακεδόνικα τραγούδια μέχρι το πρωί. Το κέφι απερίγραπτο.
Όταν όμως οι μακεδόνικες κοινότητες της Αυστραλίας έμαθαν για την επίσκεψη αυτή, το πρόγραμμα άλλαξε, επειδή όλες επιθυμούσαν μια εκδήλωση με το Μουσικόραμα και στη δική τους περιοχή. Έτσι, όλα εξελίχθηκαν όπως παρακάτω:
Στις 27 Ιανουαρίου 2013, η Μακεδόνικη Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, οργάνωσε το μακεδόνικο παραδοσιακό της πικ νικ στο Εθνικό πάρκο Kinglake, με την ορχήστρα Μουσικόραμα, άφθονο φαγητό και ατέλειωτο κέφι. Στην τοποθεσία αυτή υπάρχει και μακεδόνικο μοναστήρι. Οι παρεβρισκόμενοι ξεπέρασαν τους 2.000.
Στις 2 Φεβρουαρίου, το Μουσικόραμα έπαιξε στην πόλη Περθ, μετά από πρόσκληση της εκεί μακεδόνικης οργάνωσης. Η αίθουσα και πάλι γέμισε τελείως. Τις επόμενες μέρες, οι φιλοξενούμενοι από το Λέριν είχαν την ευκαιρία να δούνε από κοντά την υπέροχη πόλη Πέρθ και να απολαύσουν όλα όσα η περιοχή προσφέρει.
Η περιοδεία δεν σταμάτησε εδώ. Στις 6 Φεβρουαρίου και ενώ το συγκρότημα είχε επιστρέψει στη Μελβούρνη, ο σύλλογος συνταξιούχων Μακεδόνων της συνοικίας Doncaster, διοργάνωσε και εκείνη χορό, με τα μακεδόνικα τραγούδια του Μουσικόραμα. Ο κόσμος τίμησε ιδιαίτερα την όλη εκδήλωση.
Στις 9 Φεβρουαρίου, χορός με μεγάλη επιτυχία στην πόλη Αντελάιντα.
Όταν όλα έδειχναν ότι η μουσική αυτή περιοδεία είχε φτάσει στο τέλος της και ότι τα μέλη του συγκροτήματος θα επέστρεφαν στα σπίτια τους, (η μια βδομάδα περιοδείας είχε γίνει ήδη ένας μήνας) οι Μακεδόνες της Μελβούρνης ζήτησαν να διοργανωθεί στις 10 Φεβρουαρίου και δεύτερο πικ νικ, στην τοποθεσία Whittlesea Showgrounds. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC), σε συνεργασία με την ποδοσφαιρική ομάδα “Lerin” της Μελβούρνης. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 1000. Πολύς χορός και τραγούδι, πολλές οι ψησταριές, γλέντι όλη την ημέρα…
Τα μέλη του συγκροτήματος Μουσικόραμα, δήλωσαν στη Νόβα Ζόρα:
,,Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Όλα ήταν υπέροχα. Η υποδοχή, η φιλοξενία, γενικά η χώρα, οι μακεδόνικες κοινότητες και οργανώσεις, όλα ήταν απερίγραπτα. Περάσαμε φανταστικά. Ούτε καν που φανταζόμασταν τον τεράστιο αριθμό Μακεδόνων που ζει στην μακρυνή αυτή χώρα. Ήταν κάτι το μοναδικό, κάτι που ποτέ δε θα ξεχάσουμε.,,.
Μεγάλη ικανοποίηση δήλωσαν και οι διοργανωτές. ,,Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Το Μουσικόραμα είναι μια πολύ καλή μακεδόνικη ορχήστρα. Γνώριζε όλα τα μακεδόνικα τραγούδια και δημιούργησε ατελείωτο κέφι. Του χρόνου σχεδιάζουμε να καλέσουμε και πάλι μουσικό συγκρότημα από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, από τα χωριά που καταγόμαστε και εμείς. Είμαστε όλοι εδώ Αυστραλοί πολίτες, χρόνια μακριά από τις πατρικές μας εστίες, αλλά δεν ξεχνούμε την καταγωγή μας, την παράδοσή μας, την μακεδόνικη εθνική μας συνείδηση. Οι μακεδόνικες εκδηλώσεις, μας βοηθούν σ΄αυτό,,.
Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Μακεδονία. Στη συζήτηση που έγινε, ο κ. Μαραντζίδης είχε το θάρρος να αγγίξει την πληγή που έγινε η αιτία να αναπτυχθεί, σε τόσο μεγάλο βαθμό, η πατριδοκαπηλία στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Καθώς, ο κ. Μαραντζίδης, περιγράφει εύστοχα το πατριδοκάπηλο κλίμα που, με αφορμή το μακεδονικό, διαμορφώθηκε από την πολιτική ελίτ της Θεσσαλονίκης, οι συντελεστές της εκπομπής κουνούν συγκαταβατικά τα κεφάλια τους δείχνοντας ότι συμφωνούν με τον καλεσμένο τους.
Όμως, οι οικοδεσπότες δημοσιογράφοι, δεν αναζήτησαν και τις ευθύνες των ΜΜΕ που χρόνια τώρα εξέθρεψαν και διόγκωσαν συγκεκριμένα πρόσωπα και πρακτικές τις οποίες ο Νίκος Μαραντζίδης με μια κουβέντα τις περιγράφει σαν πατριδοκαπηλία. Ελπίζουμε τα ΜΜΕ, αντιλαμβανόμενα, την κρισιμότητα των στιγμών να δίνουν περισσότερο χρόνο σε τέτοιους ανθρώπους και όχι να τους διακόπτουν για διαφημίσεις χωρίς να επανέρχονται μετά. Ο κ. Μαραντζίδης είναι από τους λίγους ανθρώπους που στάθηκαν και στέκονται όρθιοι απέναντι στο λαϊκισμό και τον εθνικισμό.
Η τριανδρία – τριαρχία
Είναι αλήθεια ότι αυτή η, γεμάτη εθνικισμό και πατριδοκαπηλία, φούσκα στη Θεσσαλονίκη γιγαντώθηκε εξαιτίας της υστερίας του μακεδονικού. Αυτή, ακριβώς, η υστερία του μακεδονικού τη δεκαετία του ‘90 ήταν που επέτρεψε σε πολλούς να δρουν ανενόχλητοι όλα αυτά χρόνια διατυμπανίζοντας πατριωτικές κορώνες μπροστά στη βιτρίνα και, ταυτόχρονα, πίσω από τη βιτρίνα να εξυπηρετούν προσωπικά πολιτικά και οικονομικά οφέλη.
Το Απρίλιο του 2011, ο άλλοτε κραταιός Νομάρχης της Θεσσαλονίκης γνωστός και ως Ζορό, όταν είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για παράβαση καθήκοντος, προέβει σε μια ανακοίνωση-μανιφέστο όπου δήλωνε ότι καταδίκη του έγινε διότι με αυτόν στο τιμόνι δεν θα μπορούσαν να επιβάλουν τα σκοτεινά τους σχέδια οι “εχθροί” της Μακεδονίας! Τόσο “"πατριωτικά”!
Από κοντά, όλα αυτά τα χρόνια, και ο παπά-Άνθιμος, ο τρίτος πυλώνας του εθνικολαϊκισμού της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή πάντα το μακεδονικό παραληρεί αδιαλείπτως από άμβωνα κάθε Κυριακή εναντίον κάθε “αόρατου εχθρού” παίζοντας, ταυτοχρόνως, το ρόλο άλλοτε του Υπουργού Εξωτερικών άλλοτε του Αρχιστρατήγου ΓΕΣ και άλλοτε του χρυσαβγήτη. Κλασσικό παράδειγμα η χρυσαβγήτικου τύπου τραμπουκική απειλή τον Αύγουστο του 2011 να τα κάνει «γυαλιά καρφιά» όλα στη Φλώρινα αν τυχόν δοθεί άδεια λειτουργίας ραδιοσταθμού στους εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα! Μόνο το ρόλο του παπά δεν παίζει ο παπα-Άνθιμος που, άλλωστε, είναι η δουλειά του.
Μπορεί, στην κορυφή της εθνικιστικής πυραμίδας της Θεσσαλονίκης να βρισκόταν οι τρείς αυτοί άνδρες, αλλά δεν ήταν οι μόνοι που δρούσαν “πατριωτικά”. Από κοντά, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση δεκάδες άλλοι επιφανείς και αφανείς μικροί - μεγάλοι “ήρωες” της δημοσιογραφίας, της πολιτικής και της πνευματικής ελίτ της Θεσσαλονίκης που από τη μια πλευρά συνέδραμαν στη δημιουργία φοβικών συνδρόμων -απλώνοντας ένα πέπλο συντηρητισμού και ρατσισμού- απ’ την άλλη επιδίδονταν ασύστολα στο παράνομο σπορ τοκογλυφίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, το κύκλωμα εκβιαστών και την συμμετοχή, σε αυτό, μεγάλοδημοσιογράφων και θα καλάβετε.
Το κάδρο του μπαξέ της πατριδοκαπηλίας επί είκοσι συναπτά έτη καλλιεργούσαν, σαν καλοί κηπουροί, Παπαθεμελήδες, Μέρτζοι, Λιακόπουλοι, Βελόπουλοι και λοιποί.
Η πατριδοκαπηλία “αποκεντρώνεται” και πάει Φλώρινα!
Τα τελευταία 3 χρόνια η πατριδοκαπηλία, με αφορμή το μακεδονικό πάντα, αποκτά νέα χαρακτηριστικά. Αφού “αποσύρονται” σταδιακά από το μπαξέ της Θεσσαλονίκης οι βασικοί πρωταγωνιστές λόγω καταδικαστικών αποφάσεων, εξίσου σταδιακά τα τελευταία 3 χρόνια η “σχολή σκέψης” σε μια προσπάθεια “αποκέντρωσης” μεταφέρεται στη Φλώρινα.
Απτόητοι “καλοί μαθητές”, συνεχίζουν να διαχέουν τον εθνικιστικό τους λόγο με διαφορετικές μορφές ακόμα και σε καιρούς οικονομικά χαλεπούς για τη χώρα μας. Τη στιγμή που τα σχολεία το φετινό χειμώνα έμειναν χωρίς θέρμανση λόγω έλλειψης χρημάτων στο Δήμο Φλώρινας, προγραμματίζονται με φανερά και κρυφά κονδύλια εκδηλώσεις “πατριωτισμού”. Λεφτά για θέρμανση σχολείων στο Δήμο Φλώρινας δεν υπάρχουν, αλλά λεφτά για πατριδοκάπηλα Παμμακεδονικά Ανταμώματα υπάρχουν πολλά!
Ο τρόπος εκμετάλλευσης της μακεδονικής υστερίας που επιγραμματικά περιέγραψε ο κ. Μαραντζίδης σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη συνεχίζει, δυστυχώς, να εξαπλώνεται. Όσα έσπειραν οι υστερίες, γύρω από το μακεδονικό τη δεκαετία του 1990, δυστυχώς, θα συνεχίσουν “φυτρώνουν” και τα επόμενα χρόνια στη Φλώρινα και αλλού.
*Για το αυξημένο, τα τελευταία 20 χρόνια, φαινόμενο της πατριδοκαπηλίας στην Θεσσαλονίκη με αφορμή το μακεδονικό, θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτηση εντός των προσεχών ημερών.